Skocz do zawartości

Jakie śpiochy polecacie?

jerry hzs

Rekomendowane odpowiedzi

Mam te Redingtony od tego sezonu, przesiadłem się na nie z Lemigo więc dla mnie skok był spory in plus, po kilkunastu łowieniach w ciężkich warunkach, sporo rzeki kamienisto-błotnej, a jeszcze więcej brzegu, krzaki-pokrzywy i jak na razie wszystko ok, dobre wrażenie robią osłony na buty, skarpeta też gruba, mam porównanie do śpiochów z Decathlona i jakość wykonania Redingtonów jest wyższa, sam materiał z którego są zrobione wydaje się delikatny czas pokaże jak zniesie trudy brodzenia. Do zalet zaliczę jeszcze pasek no i kieszeń na suwak, dziś po kilku godzinach łowienia zdjąłem je i w środku było sucho a to chyba najważniejsze :D   

• 6 miesięcy temu...

Witam,

zastanawiam się nad zakupem śpiochów: Vison Kura, CDC ULTRA Waders, Taimen River Sonic Waders lub River Pro Waders i nie wiem które wybrać :(

Zależy mi na jakości a więc aby nie okazało się po 4 czy 10 miesiącach że śpiochy przeciekają.

Chcę ich używać w lecie i zależy mi na bardzo dobrej oddychalności oraz możliwości zrolowania górnej części podczas łowienia w płytszych wodach.

Które modele polecacie i dlaczego ?

Powiem tak, gacie zaczną cieknąć prędzej, czy później ;) 

Moje Taimenie zaczęły po dwóch m-cach. Serwis gwarancyjny niby je naprawił, ale ciekły dalej, tyle, że dużo mniej. Wartość kolejnej wysyłki do Polski przekroczyłaby wartość gaci, więc dałem sobie spokój.

Ale podobno te najnowsze Taimenie są dużo lepsze, ja nie będę już tego sprawdzał ;)

Visiony mam od połowy zeszłego roku (łowię kilka razy w tyg.) i nic, ciągle suchutko. Poza tym kupiłem Visiony ze względu na bardzo chwalony serwis gwarancyjny i pogwarancyjny.

Mam Taimen Pro coś tam ... z przykrością stwierdziłem po 4 miesiącach przecieki. Nie reklamowałem jeszcze tego ale zdążyłem kupić Vision, y.

Odwiedziłem sklep w Krakowie i po przedstawieniu mi oferty serwisu w trakcie i po  ... zdecydowałem się. Mam nadzieje że będą lepsze.

Edytowane przez aigle

Ja po przerobieniu sporej ilości tanioch, które nie były w stanie jednego sezonu wytrzymać bez lania (nie cieknięcia, bo to pierdółka) zdecydowałem się wrócić do Visionów.

Na oku Havu Heavy, pancerne, wzmocnione - będą mam nadzieję jak radipory, w nich prawie 3 sezony nakręciłem.

od siedmiu lat targam wysłużone już Simms L2 model, który docieram już trzeci rok na Fjordach, górskich jeziorach oraz  rzekach i jedynie mały przesiąk mi się trafił na szwie...po za tym zero problemów...myslę, że trzeba trafić na dobrą partię, żeby nie narzekać zbyt szybko na portki, wiadomo też, że prędzej czy później zaczną przeciekać ale to chyba normalne powinno być

Widziałem podobny post na innym forum. Ja mam vision CDC i jestem mega zadowolony. Chyba ten model będzie najfajnieszy jak chcesz łowić latem, chociaż ja osobiście śmigam w tym cały rok. Ogólnie co do vision, to mają super serwis i obsługę więc tam bym uderzał. 

Na wyższe modele simsów, szkoda by mi było pieniążków, a z kolei jak kupisz coś z tańszej półki, no to nie oszukując się będziesz miał gorszą jakość.

Vision jest dla mnie najlepszą propozycją jakości do ceny, a przy tym możliwością serwisu.

A ja zakupiłem wyżej wspomniane tajmeny. Kolego intensywnie użytkuje drugi sezon i problemów nie ma. W niedziele testy mam nadzieje że będą Ok.

Scierry CC3 po 3 sezonach puściły w kroku, krótka naprawa (podklejenie taśmy) i następny wyjazd posłużyły, trafią do szafy jako rezerwa.

W linku simmsy za normalną kasę.

http://www.ebay.co.uk/itm/390816039326?_trksid=p2060778.m1438.l2649&var=660228820693&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT

Edytowane przez albercik2

• 4 tygodnie później...

A ile to dwa sezony? Ile to wędko-godzin? I w jakich warunkach? Łowisz tylko w niedzielę, czy w niedzielę tylko nie łowisz? A na zimę sprzęt w szafie czy marznie razem z Tobą nad wodą? Generalnie opinie są podzielone ale często tutaj spotykałem się z twierdzeniem, że lepiej kupić drogie buty a tanie śpiochy. Bo śpiochy zużyją się podobnie niezależnie od kwoty (to reguła - więc są wyjątki). Dlatego za 500 zł kupisz na pewno coś sensownego. Ja polecam Vision Keeper, ale mocno tutaj chwalony jest również Decathlon. Pozdrawiam 

• 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Poleci ktoś coś do 600zł? Jestem dośc duży więc zastanawiałem się nad tymi sierrami do pasa:
http://salar.pl/prod...roducts_id/3993

a tutaj znowu kusi cena:
http://salar.pl/prod...roducts_id/7614

http://salar.pl/prod...roducts_id/5248
Nie wiem jak to jest łowię raczej na małej rzece ale zdarzy się wypad na San, Choć w większoći woda po jajka biggrin.png

Moje drugie pytanie to czy jeżeli w razie poślizgnięcia się popłynał bym to czy te woderki do pasa da się zabezpieczyć, tym paskiem tak, żeby woda nie nalała mi sie do środka?

Aha no i żeby się też nie utopić we własnym pocie. Wolę chyba, żeby było zimno niż za gorąco smile.png

Edytowane przez Kaskader

Witaj Kolego nie doradze bo sam się w temacie rozprawiczam ale proponuje kupić śpiochy po cycki bo uwierz mi nadejdzie taki dzień że zabraknie ;)

ps poszukaj w wyszukiwarce trochu o tym było

Aczkolwiek łatwiej jest wyjść z wody jak braknie tych do pasa, niż tych do piersi ;)

Z drugiej strony uniwersalniejsze są gacie po piersi, bo więcej wody obskoczysz.

przeczytałem kiedyś na jednym z amerykańskich fly fishowych forum iż, jeżeli jesteś w wodzię wiecej niż do pasa to jesteś w tej wodzie za głeboko. 

coś w tym jest. chyba się starzeje ale jak tak głęboko żeby sięgało mi po cycki nie chadzam. nie warto się utopić w pogonii za rybą. 

ot pocżatku tego sezonu łowie w spiochach do pasa. kompletnie mi to w niczym nie przeszkadza, mało tego. 

jest dużo wygodniej, mniej goraco ect.

zdecydowanie polecam.

pozdrówka

• Like 1