Skocz do zawartości

Jakie śpiochy polecacie?

jerry hzs

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Kolega który pracuje w sklepie wędkarskie tutaj w Norwegii dostał do testów kilka miesięcy temu dwa najwyższe modele śpiochów. Dotychczas uważał że tylko Simms i długo długo nic. Teraz stwierdził że Hodgman jakościowo mu dorównuje a cena połowa. Sam zamówiłem od niego jedne na próbę ale odbieram dopiero po Świętach więc wtedy będę mógł wypowiedzieć się coś więcej na temat wykonania i pierwszego wrażenia.

Od 3 lat używam intensywnie tanich Jaxonów.

Wady to brak zewnętrznej kieszeni, malutka siatkowa kieszeń wewnętrzna (poruta!) :(

Ale reszta - całkiem ok.

Poklejone po kontakcie z drutem kolczastym, nadal włażę w nich w krzaki, błoto i bobrowe obrzynki.

post-46397-0-22003000-1481134458_thumb.jpg

Do tego budzetowe Hoppery od Vision i gra!

Mam też inne buty i śpiochy (g3), ale te opisywane są całkiem całkiem.

• Like 2

W mikado nie warto. Tak samo jak np w jaxona. Jeden wielki badziew. Dołóż kilka złotych kup Vision ikony np. A napewno po zakupie nie pożałujesz dołożonych pieniędzy

Masz jakieś konkretne przygody z tymi produktami czy to opinia po lekturze internetu? Ktoś wie jak u nich z gwarancja? Swoją droga te pare złotych do ikonow to lekko licząc 400 więcej wiec prawie 2 razy tyle co mikado.

Pozdrawiam

W mikado nie warto. Tak samo jak np w jaxona. Jeden wielki badziew. Dołóż kilka złotych kup Vision ikony np. A napewno po zakupie nie pożałujesz dołożonych pieniędzy

Dlaczego ? W sensie co było nie tak i u mikado i u jaxona? Chętnie się dowiem.

Dlaczego ? W sensie co było nie tak i u mikado i u jaxona? Chętnie się dowiem.

pewne "słabo" na spodniach wygląda napis Mikado czy Jaxon. Lepiej człowiek się prezentuje i czuje z napisem Vision. Prestiż i takie tam....????

Edytowane przez damien79
  • Like 2

pewne "słabo" na spodniach wygląda napis Mikado czy Jaxon. Lepiej człowiek się prezentuje i czuje z napisem Vision. Prestiż i takie tam....

Z moich Simmsów zszedł odblaskowy napis z kieszeni  :(

Zostały tylko logo z rybką i znak firmowy Gore-Tex na klamrach.

I co teraz mam zrobić?  :wacko:

To już nie ten prestiż  :lol:

Wszystko fajnie opisujecie, dużo ciekawostek a może coś poradzicie jak dobrać rozmiar śpiochów i butów do brodzenia czy trzeba brać pod uwagę jeszcze ciuchy pod śpiochami

mam wzrost 1,86 rozmiar buta wkładka 28,5cm normalne ubiór noszę XL

Nie zwracaj uwagi szczególnie na rozmiarówkę - bardziej sugeruj się podanymi wymiarami ( szerokość , długość , itp...) a najlepiej dobrać rozmiar bezpośrednio podczas wizyty w sklepie lub podczas rozmowy telefonicznej z sprzedawcą ....

Ja mam 173cm i 75 wagi. Jestem szczupły jak popatrzysz na mnie z przodu, ale jak popatrzysz z boku to kacza dupa i miesien piwny. Wchodzę w rozmiar M (Vision Ikon) ale nosze LS bo przy klekaniu i kucaniu tak mi sie M naprężały  że pęknięcie było kwestią czasu. Tak samo miałem z ocieplaczem pod wodery. Troche jest luźno, ale bez dramatu. Kurtkę do brodzenia też mam L mimo że jest trochę za obszerna, ale jak wloze pare pudulek do kieszeni to już pasuje. Natomiast po wlozeniu pudelek do M było mi za ciasno (mowa o geoff raptor). Polecam mierzyć ubrania w sklepie. Zawsze np na bielizne termo która bedziesz uzywal itp. 

• Like 1

Witam. Kolega który pracuje w sklepie wędkarskie tutaj w Norwegii dostał do testów kilka miesięcy temu dwa najwyższe modele śpiochów. Dotychczas uważał że tylko Simms i długo długo nic. Teraz stwierdził że Hodgman jakościowo mu dorównuje a cena połowa. Sam zamówiłem od niego jedne na próbę ale odbieram dopiero po Świętach więc wtedy będę mógł wypowiedzieć się coś więcej na temat wykonania i pierwszego wrażenia.

Mały update. kolega po testach nie chce znać marki Hogdman. Ciekną już jak sito. Przedstawiciel wymienił mu na nowe i tłumaczył się że to niby model testowy itd itp. Ale złe wrażenie pozostało. Miał ktoś może jakieś większe doświadczenie z marką Hogdman? Byłbym wdzięczny za opinie gdyż nie wiem czy dalej podtrzymać zamówienie czy dopłacić i kupić Simmsa g4...

Rozmiar śpiochów vs producent/marka to czasami temat zagadka.

1. Producenci podają różnie wymiar i tak np. u jednych podane wymiary/rozmiary są rozmiarami śpiochów a u innych np. wymiarami, które powinny odpowiadać Twoim zmierzonym na sobie.

2. Rozmiar skarpety - kolejny temat zagada. Buty - adidasy, sportowe, gumowce - nosze rozmiar zazwyczaj 45 czasem 45,5. Mierzę wodery Simms Freestone rozmiar XL Kolegi skarpeta 12-13 za duża. Mierzę rozmiar XL Regular PATAGONIA skarpeta jest ok ale w woderach mogę się utopić - za długie. Mierzę XL Regular z Orvisa - wodery ok. skarpeta.... za mała! I bądź tu mądry przy zakupie przez internet.

3. Długość woderów od kroku do podłogi - o ile tych topowych producentów jak Simms jest bardzo zróżnicowana rozmiróka o tyle wśród producentów  nazwijmy ich "budżetowych" jak Scierra, Caperlan, D.A.M, Jaxon zazwyczaj mamy do wyboru rozmiar tak jak w ubraniach od S do powiedzmy XXL i tutaj trudno jest się ze wszystkim wpasować tak żeby śpiochy były idealnie dopasowane i trzeba szukać wersji kompromisowych.

Fajnie było by mieć możliwość przymierzyć w jednym miejscu różnych producentów różne rozmiary ale nie wszyscy niestety mają taką możliwość.

• Like 1

• 2 tygodnie później...

Wszystko fajnie opisujecie, dużo ciekawostek a może coś poradzicie jak dobrać rozmiar śpiochów i butów do brodzenia czy trzeba brać pod uwagę jeszcze ciuchy pod śpiochami

mam wzrost 1,86 rozmiar buta wkładka 28,5cm normalne ubiór noszę XL

W przypadku Simmsa wodery dla Ciebie to na 99% rozmiar XL. Przetestowałem gruntownie portki tego producenta. Mam 190 cm wzrostu, waga ok.108 kg - dla mnie zawsze XL. Co do butów jest jedna święta zasada - bez miary nie kupuj nic. Pierwsze miałem Tajmeny , dość ciasnawe i takie sobie, potem postanowiłem kupić nowe i mierzyłem dwa modele Simmsa - jedne były mniejsze, a drugie większe i wygodniejsze, a każde z tych buciorów teoretycznie były w tym samym rozmiarze.

• Like 1

Ja przejadłem już kilka par różnych woderów, jakość idzie w parze z ceną. Miałem simms freestone, vision icon, redington barrier flex, cabelas premium+, teraz używam Orvisa guide, Zadne nie były jakieś wyjątkowo dobre. wszystkie po jakimś czasie ciekły to tu to tam.Celowałbym teraz w wyższe modele obojętnie jakiej firmy. Jesli chodzi o Simmsy to tylko te najwyższe modele po moim doświadczeniach  model freestone to przeciętny poziom !pzdrw

W przypadku Simmsa wodery ..... Mam 190 cm wzrostu, waga ok.108 kg - dla mnie zawsze XL.

Dla mnie przy 188cm i 115kg XXL to najmniejszy rozmiar, w jaki się mieszczę. Mam atletyczne nogi i jak założę kalesony i polarowe spodnie to śpiochy trochę łydki mi opinają. 

Jesli chodzi o Simmsy to tylko te najwyższe modele po moim doświadczeniach  model freestone to przeciętny poziom !pzdrw

Mam od 5 lat Blackfoot'y, używałem ich "w krzakach" i lekko ciekną w kroku. Od 3 lat mam Headwaters'y i nie mam z nimi problemu. 

Z butami jest loteria

Lepiej wziąć za duże niż za małe 

Edytowane przez STREMER

Ja z kolei zawiodłem się na VISION ICON. Zachęcony pozytywnymi opiniami, kupiłem sobie w tym roku zestaw z butami w sklepie firmowym, są ładne, lekkie i komfortowe w upalne dni, ale pomimo tego, że nie używałem ich zbyt intensywnie - wręcz sporadycznie, a także przechowuję zawsze rozwieszone, zaczęły przeciekać na szwach w ok. kolan. Gdyby nie to, że byłem właśnie na kilkudniowym wyjeździe to pewnie reklamowałbym je, a tak nauczony radami kolegów, wsadziłem do środka latarkę i tam gdzie ujawniły się nieszczelności, przejechałem po szwach jakimś akłasiurem. Może nie wyszło estetycznie, ale na pewno skutecznie. 

PS: ze względu na atrakcyjną cenę kupiłem w komplecie buty Keeper ... nie kupujcie tego gówna bo rozłazi się po sezonie. 

• Like 4

Możesz coś więcej napisać o tej metodzie z "latarką w środku" do identyfikacji przecieków? :-)

Spodnie trzeba powiesić w pomieszczeniu, które można skutecznie zaciemnić ( np. piwnica bez okien ), następnie do środka wkłada się włączoną latarkę i szukamy dziurek widocznych jako jasne punkty. Gacie można wywrócić wcześniej na lewą stronę, a latarkę opuszczać na sznurku - przynajmniej mi tak było wygodniej. 

• Like 4

Ja z kolei zawiodłem się na VISION ICON. Zachęcony pozytywnymi opiniami, kupiłem sobie w tym roku zestaw z butami w sklepie firmowym, są ładne, lekkie i komfortowe w upalne dni, ale pomimo tego, że nie używałem ich zbyt intensywnie - wręcz sporadycznie, a także przechowuję zawsze rozwieszone, zaczęły przeciekać na szwach w ok. kolan. Gdyby nie to, że byłem właśnie na kilkudniowym wyjeździe to pewnie reklamowałbym je, a tak nauczony radami kolegów, wsadziłem do środka latarkę i tam gdzie ujawniły się nieszczelności, przejechałem po szwach jakimś akłasiurem. Może nie wyszło estetycznie, ale na pewno skutecznie. 

PS: ze względu na atrakcyjną cenę kupiłem w komplecie buty Keeper ... nie kupujcie tego gówna bo rozłazi się po sezonie. 

Wojtku może spróbuj je reklamować pomimo własnej naprawy. Serwis Visiona to prawie legenda w kulturze działania i skuteczności. Przedzwoń, wyjaśnij sytuację. Ja mam Ikony od 3 lat i chociaż używam ich sporadycznie to nic złego się z nimi nie dzieje.

Będąc na wyjeździe śpiochy vsiona zaczęły mi cieknąć, coś tam podkleiłem żeby tylko jakoś przestać następny dzień. Po powrocie telefon do visona przedstawiłem sytuacje, że sam dłubałem przy śpioszkach i mimo to nie robili żadnych problemów z serwisem.

Będąc na wyjeździe śpiochy vsiona zaczęły mi cieknąć, coś tam podkleiłem żeby tylko jakoś przestać następny dzień. Po powrocie telefon do visona przedstawiłem sytuacje, że sam dłubałem przy śpioszkach i mimo to nie robili żadnych problemów z serwisem.

W jaki sposób rozpatrzyli Ci tą reklamację?