coma Opublikowano 21 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2018 Wczoraj miałem nockę na Wiśle. Wyprawa wymagała sporego spaceru po brzegu, następnie brodziłem zanurzony po klejnoty. Śpiochy nie puściły, nogi po kilku godzinach suche. Natomiast gdyby ktoś myślał o zakupie poniższych butów z Decathlonu z zamiarem użycia ich do brodzenia to stanowczo odradzam:https://www.decathlon.pl/buty-nh100-mid-mskie-id_8492095.htmlPodeszwa jest zbyt miękka, trzymania w kostce praktycznie nie ma. Są lekkie i w miarę szybko schną ale to zdecydowanie za mało. Wczoraj bardzo niepewnie stąpało mi się w nich po kamieniach. Będę musiał zakupić jakieś buty BHP. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek B. Opublikowano 22 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2018 Wczoraj miałem nockę na Wiśle. Wyprawa wymagała sporego spaceru po brzegu, następnie brodziłem zanurzony po klejnoty. Śpiochy nie puściły, nogi po kilku godzinach suche. Natomiast gdyby ktoś myślał o zakupie poniższych butów z Decathlonu z zamiarem użycia ich do brodzenia to stanowczo odradzam:https://www.decathlon.pl/buty-nh100-mid-mskie-id_8492095.htmlPodeszwa jest zbyt miękka, trzymania w kostce praktycznie nie ma. Są lekkie i w miarę szybko schną ale to zdecydowanie za mało. Wczoraj bardzo niepewnie stąpało mi się w nich po kamieniach. Będę musiał zakupić jakieś buty BHP.Hej! To nie są buty do brodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 22 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2018 Hej! To nie są buty do brodzenia Wojtek , każde są do brodzenie , ale niektóre tylko raz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coma Opublikowano 22 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2018 Hej! To nie są buty do brodzenia Chyba jasno to potwierdziłem 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CR33D Opublikowano 5 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2018 Wczoraj miałem nockę na Wiśle. Wyprawa wymagała sporego spaceru po brzegu, następnie brodziłem zanurzony po klejnoty. Śpiochy nie puściły, nogi po kilku godzinach suche. Natomiast gdyby ktoś myślał o zakupie poniższych butów z Decathlonu z zamiarem użycia ich do brodzenia to stanowczo odradzam:https://www.decathlon.pl/buty-nh100-mid-mskie-id_8492095.htmlPodeszwa jest zbyt miękka, trzymania w kostce praktycznie nie ma. Są lekkie i w miarę szybko schną ale to zdecydowanie za mało. Wczoraj bardzo niepewnie stąpało mi się w nich po kamieniach. Będę musiał zakupić jakieś buty BHP.A jak z odzieza pod spiochami? Jest tam miejsca w miare zeby zima w nich latac czy niezbyt? I czy nadadza sie do latania po trZcinach i innych chaszczach czy za delikatne? Pozdrawiam,MichałSzybki tap [emoji41] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coma Opublikowano 6 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2018 A jak z odzieza pod spiochami? Jest tam miejsca w miare zeby zima w nich latac czy niezbyt? I czy nadadza sie do latania po trZcinach i innych chaszczach czy za delikatne? Pozdrawiam,MichałSzybki tap [emoji41]Jesli miałbym porównywać to bliżej im do caperlanów 3c niż 5c. Dla mnie sprawiają wrażenie solidnych acz cienkich i lekkich oddychaczy, jednak pancernymi bym ich nie nazwał. Kto wie, może z czasem zmienię zdanie. Łowiłem w nich w bieliźnie polarowej i grubych dresach - jeszcze jedna para spodni spokojnie by weszła. Skarpeta w moich L’kach ma około 30 cm wiec przy mojej stopie mogę ze trzy pary grubych skarpet bez problemu założyć. Brodziłem do tej pory dwa razy ale nie przedzierałem się przez krzaki, poniżej zera stopni jednak proponuję neopreny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
broch Opublikowano 13 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2018 Witam.Czy ktoś używa tych portek - Snowbee SFT Breathable Stockingfoot ChestPotrzebuje jakiejś rzetelnej opinii tych spodniobutów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bertus Opublikowano 21 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2018 Witam.Czy ktoś używa tych portek - Snowbee SFT Breathable Stockingfoot ChestPotrzebuje jakiejś rzetelnej opinii tych spodniobutówMoże akurat nie ten model ale miałem wersję z zameczkiem chyba prestige i biegam też w neoprenach tej firmy. Oddychacze wytrzymały sezon co przy moich umiejętnościach do dziurawienia gaci to sporo. Neopreny zdzieram od 2 lat i oprócz moczenia w kroku(łał jak to zabrzmiało) gdzies pewnie puszcza delikatnie szew sprawują się bez zarzutu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daniel09 Opublikowano 8 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2018 (edytowane) Witam wszystkich forumowiczów. Pewnie wiele takich tematów się przewijało ale ja zwracam się do Was z konkretnym pytaniem gdyz nie wiem na co się zdecydować i mam nadzieję że będziecie w stanie mi pomóc. Mianowicie chodzi o wybór spodniobutow. Zastanawiam się pomiędzy ; http://pleciona.pl/pl/p/Spodniobuty-z-butami-Scierra-CC3-XP-4041/9474?gclid=Cj0KCQiArqPgBRCRARIsAPwlHoXoSg-J64-sG0ifk8ZFqS4DSqZ9HXwyXO9ebUbLY18ici2N1a812jIaAlsNEALw_wcB , a Taimen River Waders (2018) Set 2. Łowił będę w niewielkich rzeczkach. Brzegi w większości trudno dostępne. Dodam tez , że sporo chodzę na takim wypadzie . Będą to moje pierwsze spodniobuty i wolałbym coś wygodniejszego , nawet jeżeli miałoby być to trochę droższe. Z góry dziękuję za odpowiedź. [2018-12-07 13:03] Edytowane 8 Grudnia 2018 przez bartsiedlce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Scyzor Opublikowano 8 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2018 Mam taimienie 2 sezon i złego słowa nie powiem a cioram je wszędzie od małych rzeczek pstrągowych po chaszcze nadwiślańskie. Nigdzie się nie przetarły ani nie ciekną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 8 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2018 Przejrzyj katalog muchowy Trapera, str. 23-25, całkiem fajne te gacie - https://issuu.com/marcinsutryk/docs/traper_flystream_katalog_2018Znajdziesz w kilku polskich sklepach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rothen Opublikowano 9 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2018 (edytowane) Ja z Trapera kupiłem model Dryzip http://flyguide.pl/wodery-dryzip-xl-p-475.html do tego buty creek http://flyguide.pl/buty-do-brodzenia-creek-green-47-p-73.html.Na sucho wydają się bardzo dobrze wykonane .Zestaw jeszcze nie był w wodzie .Przejrzyj katalog muchowy Trapera, str. 23-25, całkiem fajne te gacie - https://issuu.com/marcinsutryk/docs/traper_flystream_katalog_2018Znajdziesz w kilku polskich sklepach. Edytowane 9 Grudnia 2018 przez rothen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
puchalp Opublikowano 31 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2018 Ktoś coś powie o tym zestawie. Cena mocno atrakcyjnahttps://www.taimen.com/pl/pl/product_set/christmas-set-stx/85W sumie potrzebuję czegoś na kilkanaście wypadów w roku nad Wisełkę. Raczej nie brodzę głęboko, tak do pasa to max. Jak woda niska to bez woderów.Bardziej przeciw deszczowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 4 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2019 mam 187cm dlugie nogi i 120kg. taimienie rzadne na mnie nie pasuja - w najwieksze mozliwe wejde (po sciagnieciu spodni), ale sie ruszac ie moge. to tak dla ludzi o moich wymiarach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jar1808 Opublikowano 9 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2019 Ktoś coś powie o tym zestawie. Cena mocno atrakcyjnahttps://www.taimen.com/pl/pl/product_set/christmas-set-stx/85W sumie potrzebuję czegoś na kilkanaście wypadów w roku nad Wisełkę. Raczej nie brodzę głęboko, tak do pasa to max. Jak woda niska to bez woderów.Bardziej przeciw deszczowo.Też byłbym ciekaw opinii jeśli ktoś używa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Haku Opublikowano 10 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2019 (edytowane) Ktoś coś powie o tym zestawie. Cena mocno atrakcyjnahttps://www.taimen.com/pl/pl/product_set/christmas-set-stx/85W sumie potrzebuję czegoś na kilkanaście wypadów w roku nad Wisełkę. Raczej nie brodzę głęboko, tak do pasa to max. Jak woda niska to bez woderów.Bardziej przeciw deszczowo.Ja też się podpinam pod pytanie bo cena jest wręcz zaskakująca. Aż się człowiek zastanawia czy to nie jakaś ściema. Same śpiochy kosztują 650zł... Ktoś już zamawiał coś z tej strony? Edytowane 10 Stycznia 2019 przez Haku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coma Opublikowano 10 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2019 (edytowane) Ja też się podpinam pod pytanie bo cena jest wręcz zaskakująca. Aż się człowiek zastanawia czy to nie jakaś ściema. Same śpiochy kosztują 650zł... Ktoś już zamawiał coś z tej strony? Przecież to jest strona producenta... Nie ma się czego bać.No może jedynie przeciekania Edytowane 10 Stycznia 2019 przez coma 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Haku Opublikowano 10 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2019 Przecież to jest strona producenta... Nie ma się czego bać.No może jedynie przeciekania Rozwiniesz to przeciekanie? Sugerujesz, że jakościowo pozostawiają wiele do życzenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coma Opublikowano 10 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2019 Rozwiniesz to przeciekanie? Sugerujesz, że jakościowo pozostawiają wiele do życzenia? Nie miałem ich, nie mogę Ci nic na ten temat powiedzieć. Wiem tyle ile wyczytałem na tym forum ogólnie o produktach Taimień. Mój komentarz był z przymrużeniem oka To chyba nowy model śpiochów więc pewnie Ty dopiero będziesz mógł coś napisać na temat jego jakości po przetestowaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe. Opublikowano 21 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2019 A ktoś może użytkuje takie śpiochy ? EFFZETT BREATHABLE WAIST WADER W/STOCKINGFOOT tylko nie chodzi mi o użytkowanie 3 razy w roku tylko znacznie częściej powiedzmy 100 razy w roku szukam krótkich śpiochów w ciemnym kolorze które wytrzymają przynajmniej dwa sezony Wiślanych łowów. EFFZETT BREATHABLE WAIST WADER W/STOCKINGFOOT L Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 21 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2019 A ktoś może użytkuje takie śpiochy ? EFFZETT BREATHABLE WAIST WADER W/STOCKINGFOOT tylko nie chodzi mi o użytkowanie 3 razy w roku tylko znacznie częściej powiedzmy 100 razy w roku szukam krótkich śpiochów w ciemnym kolorze które wytrzymają przynajmniej dwa sezony Wiślanych łowów.EFFZETT BREATHABLE WAIST WADER W/STOCKINGFOOT L Cos tam na forum jest:http://jerkbait.pl/topic/78347-oddychające-spodnie-do-brodzenia-dam-effzett-coolwater-g2/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest-Natura Opublikowano 21 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2019 Witam.PePe ... wątpię żebyś znalazł jakiekolwiek gacie, które by Ci wytrzymały dwa lata przy 100 wyjściach rocznie - obojętne jaka by to nie była firma ... choćby najepsza i najdroższa. Dwieście wyjść w gaciach to tak naprawdę kres wytrzymałości każdych spodni. Często te 200 razy to faktycznie 4-5 lat użytkowania. Po kilkudziesięciu wyjściach, w każdych spodniach, mają już prawo zacząć się przecierać taśmy uszczalniające szwy, mają prawo naciągnąć się łączenia skarpet neoprenowych z materiałem, itp.Najlepszym podejściem do gaci jest albo oddawanie w ramach gwarancji spodni jeżeli zaczną ciec na szwach w przeciągu 2 lat, lub poprostu kupno Aquasure i zalewanie małych dziurek jak się pojawią.Mam gacie, które są już niedostępne na rynku, ale są dla mnie tak zarąbiste że nie chciałem nawet słyszeć o ich wymianie na inny model, jak mi zaproponowano, gdy je reklamowałem po około roku. Po prostu zalałem niemal całe szwy porządnie tym środkiem i mykam w nich spokonie dalej. Podejrzewam że będą mi służyć jeszcze sporo lat. Drugie moje spodnie zaczęły mi się pocić na skarpecie w jednym miejscu - uczyniłem to samo i dalej są super.Inna sprawa jak zaczną ciec jak przysłowiowe sito lbo odklei się sama z siebie cała taśma czy też w kilku różnych miejscach na raz - to wtedy znaczy że jest to badziew.Najlepszym sposobem jest posiadanie dwóch par. Jednej zimowej o rozmiar większej i drugiej - letniej, o rozmiarze normalnym. Bo spodnie najczęściej zaczynają puszczać w skutek niedopasowania do sylwetki. Albo jak są za luźne i szwy trą o siebie przy chodzeniu, albo jak są za bardzo naciągane przy zbytnim dopasowaniu.Pozdrawiam. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 21 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2019 (edytowane) Witam.PePe ... wątpię żebyś znalazł jakiekolwiek gacie, które by Ci wytrzymały dwa lata przy 100 wyjściach rocznie - obojętne jaka by to nie była firma ... choćby najepsza i najdroższa. Dwieście wyjść w gaciach to tak naprawdę kres wytrzymałości każdych spodni. Często te 200 razy to faktycznie 4-5 lat użytkowania. Po kilkudziesięciu wyjściach, w każdych spodniach, mają już prawo zacząć się przecierać taśmy uszczalniające szwy, mają prawo naciągnąć się łączenia skarpet neoprenowych z materiałem, itp. Nie zgadzam się... W zeszłym roku miałem ponad sto wyjść w śpiochach + kilka (3) sezonów też intensywne. Wynik imponujący a jednak. Firmy nie podam. Po kilku wyjściach zaraz na początku zaczęły pocić się w jednej z skarpet, myślałem przeciekają, nie - taki miały urok. Sklep proponował serwis, odraczałem temat aż do czasu gdzie całkiem zrezygnowałem bo i po co. Dla placka wilgoci na skarpecie... Od tamtej pory spokój. Wiszą obecnie w składziku gdzie temperatura jak za oknem, ciekaw jestem Maja, kolejna odsłona. Poprzednie śpiochy Simms-a Freestone także dużo wytrzymały (6 lat noszenia, ilości wyjść w sezonie nie pamiętam raczej sporo). Na finiszu puściły w kilku miejscach, specyfik dedykowany do naprawy cudu nie zdziałał. Może miałem szczęście z obecnymi... PSIlość wyjść odnotowana na podstawie wpisów do rejestru, łowię tylko brodząc. Edytowane 21 Stycznia 2019 przez Andrzej Stanek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest-Natura Opublikowano 21 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2019 Witam.Andrzeju ... sam pewnie przyznasz że punkt widzenia zależy od ... punktu siedzenia. I że jest często różnica w sposobie użytkowania takich gaci. Ty masz to szczeście że możesz wyskoczyć i 2-3 godzinki pobrodzić sobie w trzcinach, a inni mający dalej do wody, jak się już wypuszczą na ryby te 100 razy w roku, to tak na całodzienne przejśćie 6-8 kilometrów korytem górskiej rzeki z łowieniem często na kolanach. Od grudnia do końca lutego również - gdy jest często sporo na minusie.Ja też specjalnie nie podawałem modeli i firm moich gaci. Może też mam sporo szczęścia po trzech sezonach ich użytkowania i podobnej ilości wyjść w roku bo jestem z nich bardzo zadowolony i widzę że posłużą mi jeszcze długo. Te same spodnie co moje, nosi cała masa osób i czytałem już o nich bardzo różne opinie. Niektórym puszczały po trzecim wyjściu innym zaś po 4-5 latach nie chciały jeszcze przeciec.Tfu ... odpukać ... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pikeft Opublikowano 22 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2019 Witam,podczępię się do pytań o ten zestawik taimena stx cena nadal ta sama i też się zastanawiam co do kupna jako pierwsze śpiochy,myślę że na max 20-30 wyjść w roku.Ktoś zakupił i może coś o tym napisać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi