STREMER Opublikowano 20 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2011 Co byście polecili w tym temacie? Chodzi mi o kijek w c.w. maxymalnie do 15g i w długości 2,75 - 3,00 metra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tasiek321 Opublikowano 20 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2011 Kijek 3m to chyba na pstrągi w jeziorze Napisz coś więcej: gdzie, na co itd. wtedy bedzie łatwiej coś polecić.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 zorro Opublikowano 20 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2011 Abstrahując od zakładanej długości, to nawet nie na przykład ale przede wszystkim TO: http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=23996&am p;start=0& Po prostu klasyka pstrągowego kijka, a na dodatek rzeczywiście jedna z najlepszych propozycji... I bardzo dziwi mnie fakt, ?źe co kilka wątk?łw ktoś tam szuka wędki na pstrągi, kombinuje z blankami pod pstrąga, ugania się za jakimiś koniecznie pracownianymi kijkami, a ten Shogunik jakoś niedostrzegalny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 popper Opublikowano 20 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2011 Dostrzegalny i pięęękny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 zorro Opublikowano 20 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2011 Dostrzegalny To chyba tylko we trzech widzimy, Pan, ja i sprzedawca... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kriss Opublikowano 20 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2011 No i jeszcze kol. Hobbyspin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tarłoś Opublikowano 20 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2011 Abstrahując od zakładanej długości, to nawet nie na przykład ale przede wszystkim TO: http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=23996&am p;am p;start=0& Po prostu klasyka pstrągowego kijka, a na dodatek rzeczywiście jedna z najlepszych propozycji... I bardzo dziwi mnie fakt, ?źe co kilka wątk?łw ktoś tam szuka wędki na pstrągi, kombinuje z blankami pod pstrąga, ugania się za jakimiś koniecznie pracownianymi kijkami, a ten Shogunik jakoś niedostrzegalny... Miałem takiego i nie mogę od?źałować ?źe sprzedałem Do tego C-3 i klasyk gotowy.Pzdr.Tarloś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Bujo Opublikowano 20 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2011 STREMER chciał 2.70-3.00m wiec chyba się nie kwalifikuje Gdzie chcesz łowić i na jakie przynęty? Jaka cena? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Godzio Opublikowano 20 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2011 Poleciłbym Cormorana Powergripa CM 3m 6-12g. Tego z ub.wieku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 xnt@ Opublikowano 20 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2011 Poleciłbym Cormorana Powergripa CM 3m 6-12g. Tego z ub.wieku. Miałem to napisać, mam taki na pstrągi, świetny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pawelG Opublikowano 21 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2011 3 m i pstrąg ,dla mnie to męczarnia .2.60 to ju?ź za du?źo w rzekach na jakich łowie(a łowimy na tych samych cszesto) ,ale podobno dobiera się kija do wysokości i podobno kawał chłopa z Ciebie Streamer. Moja sugestia to Atc 2.60 do 14 gr -jest tylko jeden taki w ofercie modelu nie pamiętam,ja mam takiego 2.13(pozdrawiam kolegę Jersey od kt?łrego kupiłem!), i dla mnie to ideał kija pstrągowego ,to ten dłu?źszy będzie jeszcze lepszy,sam zamierzam go kupić na większe rzeki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gość Opublikowano 21 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2011 Mam ATC 2.60 do 14g. Zrobiłem sobie w Rodmasie 2 takie same. I łowi mi się bajkowo, choć nigdy przed zakupem nie miałem kija ani blanku w ręce. Nam?łwił mnie Łukasz Masiak i jestem bardzo zadowolony ! Nie zamieniłbym tych kijk?łw na ?źaden inny. Co do Cormorana Powergripa to klasyk !Śmiem twierdzić, ?źe kijki Cormorana, DAMa, Balzera i Shimano z ubiegłego wieku są na tym samym poziomie co obecne kije budowane na zam?łwienie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Fatso Opublikowano 21 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2011 My tu sobie tak powoli pitolimy, a nie wiemy ciągle, jaki Szukacz ma bud?źet oraz jakie pstrągi, na co i gdzie chce łowić ... Bujo ju?ź o to pytał i dalej nic To mo?źe Batson, albo St.Croix, albo Lamiglas, albo taki mały, biały dupelek. Tylko broń Bo?źe jajnik! Pzdr,Fatso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Jack__Daniels Opublikowano 21 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2011 Jak sie bawimy to się bawimy Wszystkie pstrągi, kt?łre złowiłem wyjechały z wody na kiju dłu?źszym ni?ź 3m . Te kije, kt?łre polecacie, poni?źej 2,7m to się na ł?łdkę nadają...A teraz powa?źnie.Dyskusja na temat długości ju?ź była więc ci, kt?łrzy pytają a po co ci taki długi kij niech zerkną sobie do tamtego wątku.Je?źeli kolega szuka akurat wędki o długości 2,7-3m to jak ju?ź polecacie to taką jaką chce, a nie jakieś ł?łdkowe kr?łciaki.Mam spiningi od 1,98 do 3,35m i na pstrągi nie p?łjdę z czymś kr?łtszym od 2,9m. Dlaczego? Dlatego, ?źe poniewa?ź, bo ... paradoksalnie, im mniejsza rzeczka tym dłu?źszego kija wolę. Lepiej nim manewrować, łatwiej przytrzymac przynętę w określonym miejscu, łatwiej poprowadzić przy burcie, argument o przedzieraniu się przez krzaki do mnie nie trafia, zawsze sie przedzierałem i długość kija nigdy mi w tym nie przeszkadzała. Maruderom polecam maczetę i podlod?łwkę i porządne śniadanie, ?źeby mieli siłę.Jak ju?ź gadamy o kijach z ubiegłego wieku to wszystkie moje pstrągi złowiłem kijem Shimano Twin Power Zander 3,05m cw 10-40g (kto miał tego kija w ręce ten wie, jak mocno naciągany i pomylony jest ten opis). Mocno wytę?źam pamięć i nie pamiętam czy kiedykolwiek coś z tego kija mi spadło... nie przypominam sobie takiej sytuacji.Zejdźmy jednak na ziemię, kije z ubiegłego wieku są bardzo trudno osiągalne i nie mo?źna iść sobie do sklepu i takiego kupić. Jak ju?ź polecacie to coś z czego kupieniem nie będzie problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mifek Opublikowano 21 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2011 !Śmiem twierdzić, ?źe kijki Cormorana, DAMa, Balzera i Shimano z ubiegłego wieku są na tym samym poziomie co obecne kije budowane na zam?łwienie ! bardzo odwa?źne stwierdzenie... a mo?źesz powiedzieć pod jakim względem??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bassy Opublikowano 21 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2011 Na pewno du?źo tu zale?źy od rodbildera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mifek Opublikowano 21 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2011 Na pewno du?źo tu zale?źy od rodbildera dlatego jak dla mnie to bardzo odwa?źne stwierdzenie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Godzio Opublikowano 21 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2011 Z Shimanowskim Diaflashem Zander 3.05 chadzałem na klenie, jazie i okonie. Fantastyczna konstrukcja. Nigdy jednak nie mogłem pojąć skąd wziął się ten c.wt. Sorki za OT.Ad rem: Streamer nie pisze czy to ma być coś z obecnie dostępnych, czy handmade, czy....Podaje jedynie długość i c.wt. Wymieniłem Powergripa CM jako najbardziej zbli?źonego parametrami i znanego mi z autopsjii bo takiego mam . A co do dostępności. Spotyka się jeszcze oferty starych, dobrych Cormoran?łw, Shimanek, Balzer?łw. Ostatnio widziałem Powergripa 270, 2-12 na jednym z portali aukcyjnych A i chyba cena nie była z kosmosu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 ictus Opublikowano 21 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2011 Ja u?źywam pstrąg?łwki na blanku ATC IS 703oczywiście du?źe kr?łtszej ni?ź 2,75 ale blank zdecydowanie polecam, pewnie jest do dostania na rynku wt?łrnym. Genialnie trzyma rybę, czuły i zwyczajnie wypaśny, miodny, zarębisty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 hobbyspin78 Opublikowano 21 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2011 Fajne kije pstrągowe powstają na blankach muchowych mo?źna łowić plecionką i praktycznie nie ma spad?łw.Osobiście łowię Batsonem RX6 na muchowym blanku #7 2,7 długość i jestem zadowolony tym bardziej ?źe jest to wersja travel i bardzo mi ułatwia ?źycie podczas dłu?źszych wypad?łw a muszę się przyznać ?źe pstrąg?łwek przez ręce przerzuciłem oj wiele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 biosteron Opublikowano 21 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2011 XST1143F RX8 2 2,90m 10-21g linka8-12 Fast Med/L czy ten kij będzie pomocny przy łowieniu pstrąga, okonia, klenia i jazia, czasem bolenia. XST1263F RX8 2 3,20m 10-28g linka10-17 dotychczas tym kijem łowie bolenie, czasem szczupaka, nie będą to dwa podobne kije . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tpe Opublikowano 21 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2011 Trochę przez przypadek moim pstrągowym kijem został XLS 8'6 do 21g (w sumie chciałem BR do 18g). Patyk niesamowity, zero spad?łw z woblera i gumy! (haki i kotwice bezzadziorowe). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 popper Opublikowano 21 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2011 Swego czasu miałem mo?źność pomacania kijka na blanku Talona ITM MLXF2 3,05 m, c.w. do 14 gr.Nasz forumowy kolega łowił tym kijkiem wielkorzeczny białoryb wszelaki.Myślę, ?źe pstrągom z naszych rzek, kijek by r?łwnie?ź podołał.Moje własne typy w okolicy 3,0m, to w zasadzie ju?ź nieosiągalne, wspomniane wy?źej Shimaniaki Power Loop Zander ew. Twin Power Zander w wersji 3,00m do 40g oraz Daiwa Samurai Zander 2,85m i r?łwnie?ź w opisie do 40g c.w. oraz CD Sunrise 2,85m do 21g i 2,90m do 24g ty?ź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gość Opublikowano 21 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2011 Odwa?źne stwierdzenie ? Mo?źe po prostu jestem odwa?źny. Kiedyś w sklepach były porządne kije, takich się teraz raczej nie spotyka. Wspaniałe konstrukcje. To samo tyczy się kołowrotk?łw. Nawet dziś czasem mo?źna się spotkać z nimi na Allegro i ceny są bardzo zbli?źone to cen wędzisk składanych na zam?łwienie. Nie neguję profesjonalizmu ludzi kt?łrzy się zajmują budową wędek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Jozi Opublikowano 21 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2011 Jeden typ Popperku osiągalny u J?łzka za szafą . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rybkamirek Opublikowano 22 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2011 Witam wszystkich. To mo?źe ja trochę przekornie, ilu forumowicz?łw tyle rad, a co moim skromnym zdaniem najfajniejsze - to ka?źdy ma rację. Osobiście gonię za pstrągami po małych i malutkich rzeczkach od prawie 30 lat i przeszedłem ju?ź chyba wszystkie trendy i mody , u?źywałem kij?łw od 2,4m do 3,05m , maksymalne cię?źary rzutowe kijk?łw wahały się od 12g do nawet 70g (dawne opisy kij?łw niekoniecznie pokrywały się z ich realnymi mo?źliwościami) . I powiem tak, ka?źdy z kij?łw miał zalety i wady, bardziej nadawał się do jednych a mniej do innych przynęt, sposob?łw i filozofii łowienia. A wyniki zawsze , niezale?źnie od rodzaju kija, były proporcjonalne do ilości ryb w rzece, ilości wyjazd?łw i znajomości wody. Podsumowując, myślę ?źe wszystkie zaproponowane powy?źej kijki spokojnie oblecą . A ja sobie obecnie najczęściej u?źywam CTS-a oraz Hardiego i pomimo ,?źe kije są względem siebie jak ogień i woda to oba lubię, wszystkim pstrągom dają radę, a kt?łrego w danym dniu u?źywam to chyba bardziej zale?źy od mojego nastroju . Wniosek, kup kolego kijek bez zbytniego rozczulania się i jeździj, jeździj, jeździj, poznawaj wody w szczeg?łłach i ł?łw, ł?łw, ł?łw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
STREMER
Co byście polecili w tym temacie? Chodzi mi o kijek w c.w. maxymalnie do 15g i w długości 2,75 - 3,00 metra
32 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi