Skocz do zawartości
  • 0

Spinning na pstrąga

STREMER

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Abstrahując od zakładanej długości, to nawet nie na przykład ale przede wszystkim TO:

http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=23996&am p;start=0&

Po prostu klasyka pstrągowego kijka, a na dodatek rzeczywiście jedna z najlepszych propozycji... I bardzo dziwi mnie fakt, ?źe co kilka wątk?łw ktoś tam szuka wędki na pstrągi, kombinuje z blankami pod pstrąga, ugania się za jakimiś koniecznie pracownianymi :lol: kijkami, a ten Shogunik jakoś niedostrzegalny... :unsure:

• 0

Abstrahując od zakładanej długości, to nawet nie na przykład ale przede wszystkim TO:

http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=23996&am p;am p;start=0&

Po prostu klasyka pstrągowego kijka, a na dodatek rzeczywiście jedna z najlepszych propozycji... I bardzo dziwi mnie fakt, ?źe co kilka wątk?łw ktoś tam szuka wędki na pstrągi, kombinuje z blankami pod pstrąga, ugania się za jakimiś koniecznie pracownianymi :lol: kijkami, a ten Shogunik jakoś niedostrzegalny... :unsure:

Miałem takiego i nie mogę od?źałować ?źe sprzedałem :(

Do tego C-3 i klasyk gotowy.

Pzdr.

Tarloś

• 0

3 m i pstrąg :huh: ,dla mnie to męczarnia .2.60 to ju?ź za du?źo w rzekach na jakich łowie(a łowimy na tych samych cszesto) ,ale podobno dobiera się kija do wysokości i podobno kawał chłopa z Ciebie Streamer. Moja sugestia to Atc 2.60 do 14 gr -jest tylko jeden taki w ofercie modelu nie pamiętam,ja mam takiego 2.13(pozdrawiam kolegę Jersey od kt?łrego kupiłem!), i dla mnie to ideał kija pstrągowego ,to ten dłu?źszy będzie jeszcze lepszy,sam zamierzam go kupić na większe rzeki .

• 0

Mam ATC 2.60 do 14g. Zrobiłem sobie w Rodmasie 2 takie same. I łowi mi się bajkowo, choć nigdy przed zakupem nie miałem kija ani blanku w ręce. Nam?łwił mnie Łukasz Masiak i jestem bardzo zadowolony ! B) Nie zamieniłbym tych kijk?łw na ?źaden inny. Co do Cormorana Powergripa to klasyk !Śmiem twierdzić, ?źe kijki Cormorana, DAMa, Balzera i Shimano z ubiegłego wieku są na tym samym poziomie co obecne kije budowane na zam?łwienie !

• 0

My tu sobie tak powoli pitolimy, a nie wiemy ciągle, jaki Szukacz ma bud?źet oraz jakie pstrągi, na co i gdzie chce łowić ...

Bujo ju?ź o to pytał i dalej nic :unsure:

To mo?źe Batson, albo St.Croix, albo Lamiglas, albo taki mały, biały dupelek. Tylko broń Bo?źe jajnik! ;)

Pzdr,

Fatso

• 0

Jak sie bawimy to się bawimy :D

Wszystkie pstrągi, kt?łre złowiłem wyjechały z wody na kiju dłu?źszym ni?ź 3m :D. Te kije, kt?łre polecacie, poni?źej 2,7m to się na ł?łdkę nadają...

A teraz powa?źnie.

Dyskusja na temat długości ju?ź była więc ci, kt?łrzy pytają a po co ci taki długi kij niech zerkną sobie do tamtego wątku.

Je?źeli kolega szuka akurat wędki o długości 2,7-3m to jak ju?ź polecacie to taką jaką chce, a nie jakieś ł?łdkowe kr?łciaki.

Mam spiningi od 1,98 do 3,35m i na pstrągi nie p?łjdę z czymś kr?łtszym od 2,9m. Dlaczego? Dlatego, ?źe poniewa?ź, bo :D... paradoksalnie, im mniejsza rzeczka tym dłu?źszego kija wolę. Lepiej nim manewrować, łatwiej przytrzymac przynętę w określonym miejscu, łatwiej poprowadzić przy burcie, argument o przedzieraniu się przez krzaki do mnie nie trafia, zawsze sie przedzierałem i długość kija nigdy mi w tym nie przeszkadzała. Maruderom polecam maczetę i podlod?łwkę i porządne śniadanie, ?źeby mieli siłę.

Jak ju?ź gadamy o kijach z ubiegłego wieku to wszystkie moje pstrągi złowiłem kijem Shimano Twin Power Zander 3,05m cw 10-40g (kto miał tego kija w ręce ten wie, jak mocno naciągany i pomylony jest ten opis). Mocno wytę?źam pamięć i nie pamiętam czy kiedykolwiek coś z tego kija mi spadło... nie przypominam sobie takiej sytuacji.

Zejdźmy jednak na ziemię, kije z ubiegłego wieku są bardzo trudno osiągalne i nie mo?źna iść sobie do sklepu i takiego kupić. Jak ju?ź polecacie to coś z czego kupieniem nie będzie problemu.

• 0

!Śmiem twierdzić, ?źe kijki Cormorana, DAMa, Balzera i Shimano z ubiegłego wieku są na tym samym poziomie co obecne kije budowane na zam?łwienie !

bardzo odwa?źne stwierdzenie...

a mo?źesz powiedzieć pod jakim względem???

• 0

Z Shimanowskim Diaflashem Zander 3.05 chadzałem na klenie, jazie i okonie. Fantastyczna konstrukcja. Nigdy jednak nie mogłem pojąć skąd wziął się ten c.wt. :( Sorki za OT.

Ad rem: Streamer nie pisze czy to ma być coś z obecnie dostępnych, czy handmade, czy....Podaje jedynie długość i c.wt. Wymieniłem Powergripa CM jako najbardziej zbli?źonego parametrami i znanego mi z autopsjii bo takiego mam ;). A co do dostępności. Spotyka się jeszcze oferty starych, dobrych Cormoran?łw, Shimanek, Balzer?łw. Ostatnio widziałem Powergripa 270, 2-12 na jednym z portali aukcyjnych :D A i chyba cena nie była z kosmosu.

• 0

Fajne kije pstrągowe powstają na blankach muchowych mo?źna łowić plecionką i praktycznie nie ma spad?łw.Osobiście łowię Batsonem RX6 na muchowym blanku #7 2,7 długość i jestem zadowolony tym bardziej ?źe jest to wersja travel i bardzo mi ułatwia ?źycie podczas dłu?źszych wypad?łw a muszę się przyznać ?źe pstrąg?łwek przez ręce przerzuciłem oj wiele :lol:

• 0

XST1143F RX8 2 2,90m 10-21g linka8-12 Fast Med/L czy ten kij będzie pomocny przy łowieniu pstrąga, okonia, klenia i jazia, czasem bolenia.

XST1263F RX8 2 3,20m 10-28g linka10-17 dotychczas tym kijem łowie bolenie, czasem szczupaka, nie będą to dwa podobne kije :unsure:.

• 0

Swego czasu miałem mo?źność pomacania kijka na blanku Talona ITM MLXF2 3,05 m, c.w. do 14 gr.

Nasz forumowy kolega łowił tym kijkiem wielkorzeczny białoryb wszelaki.

Myślę, ?źe pstrągom z naszych rzek, kijek by r?łwnie?ź podołał.

Moje własne typy w okolicy 3,0m, to w zasadzie ju?ź nieosiągalne, wspomniane wy?źej Shimaniaki Power Loop Zander ew. Twin Power Zander w wersji 3,00m do 40g oraz Daiwa Samurai Zander 2,85m i r?łwnie?ź w opisie do 40g c.w. oraz CD Sunrise 2,85m do 21g i 2,90m do 24g ty?ź.

• 0

Odwa?źne stwierdzenie ? Mo?źe po prostu jestem odwa?źny. :lol: Kiedyś w sklepach były porządne kije, takich się teraz raczej nie spotyka. Wspaniałe konstrukcje. To samo tyczy się kołowrotk?łw. Nawet dziś czasem mo?źna się spotkać z nimi na Allegro i ceny są bardzo zbli?źone to cen wędzisk składanych na zam?łwienie. Nie neguję profesjonalizmu ludzi kt?łrzy się zajmują budową wędek.

• 0

Witam wszystkich. To mo?źe ja trochę przekornie, ilu forumowicz?łw tyle rad, a co moim skromnym zdaniem najfajniejsze - to ka?źdy ma rację. Osobiście gonię za pstrągami po małych i malutkich rzeczkach od prawie 30 lat i przeszedłem ju?ź chyba wszystkie trendy i mody , u?źywałem kij?łw od 2,4m do 3,05m , maksymalne cię?źary rzutowe kijk?łw wahały się od 12g do nawet 70g (dawne opisy kij?łw niekoniecznie pokrywały się z ich realnymi mo?źliwościami) . I powiem tak, ka?źdy z kij?łw miał zalety i wady, bardziej nadawał się do jednych a mniej do innych przynęt, sposob?łw i filozofii łowienia. A wyniki zawsze , niezale?źnie od rodzaju kija, były proporcjonalne do ilości ryb w rzece, ilości wyjazd?łw i znajomości wody. Podsumowując, myślę ?źe wszystkie zaproponowane powy?źej kijki spokojnie oblecą . A ja sobie obecnie najczęściej u?źywam CTS-a oraz Hardiego i pomimo ,?źe kije są względem siebie jak ogień i woda to oba lubię, wszystkim pstrągom dają radę, a kt?łrego w danym dniu u?źywam to chyba bardziej zale?źy od mojego nastroju . :lol: Wniosek, kup kolego kijek bez zbytniego rozczulania się i jeździj, jeździj, jeździj, poznawaj wody w szczeg?łłach i ł?łw, ł?łw, ł?łw :D :D :D