hlehle Opublikowano 20 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2011 Okręg Ciechanowski:Obowiązuje całkowity zakaz zabierania oraz posiadania pstrąg?łw i lipieni. Co prawda zanim to nastąpiło, to wędkarze zdą?źyli po?źreć wszystko co ?źywe, ale mo?źe właśnie to było potrzebne.Mn?łstwo os?łb zauwa?źyło, ?źe nie rybacy, nie kłusownicy, nie kormorany, a wędkarz potrafi ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Wędkarz87 Opublikowano 20 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2011 Mnie to marzy się całkowity zakaz zabierania drapie?źnik?łw z łowiska,jak np. w Holandii,ale w naszym kraju to raczej niemo?źliwe,bynajmniej nie w tym pokoleniu. Z drugiej strony ka?źdy taki kroczek w dobrą stronę cieszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 karolkrause Opublikowano 20 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2011 Nie ma co marzyc tylko zebrać 100tyś podpisow i zgłosić obywatelski projekt ustawy i tyle Juz rozpoznawałem temat ale ?źaden z politykow nie zamierza podjąć sie tematu lobbowania <_< w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 P487 Opublikowano 20 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2011 A gdzie tam są pstrągi i lipienie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 hlehle Opublikowano 20 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2011 A gdzie tam są pstrągi i lipienie? Kiedyś były w Welu Tyle, ?źe ja nie patrzę na bezpośredni efekt tego przepisu, a bardziej na przełamanie pewnej bariery mentalnej wśr?łd zatwardziałych killowc?łw. Fakt, ?źe g?łrski odcinek rzeki jest bardzo kr?łtki i nie ma za bardzo ju?ź czego tam chronić, ale liczy się ten mały krok dla ... wędkarstwa Absurdalna rzecz się stała - wymordowanie ryb szlachetnych w Welu pozwoliło wejść takiemu przepisowi w ?źycie. Po pierwsze otworzyły się oczy, po drugie skoro nie ma ju?ź czego zabierać, to op?łr nagle zmalał - efekt i tak ten sam, czyli r?ł?źowego mięsa brak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Ugly Opublikowano 20 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2011 Mnie to marzy się całkowity zakaz zabierania drapie?źnik?łw z łowiska,jak np. w Holandii,ale w naszym kraju to raczej niemo?źliwe,bynajmniej nie w tym pokoleniu. Z drugiej strony ka?źdy taki kroczek w dobrą stronę cieszy Co prawda nie zabieram ryb ani w Polsce, Szwecji, Holandii czy gdziekolwiek indziej i popieram wszelkie zakazy i ograniczenia w tej materii ale mam wra?źenie, ?źe mylisz sie w tej kwestii Kolego. W NL niema zakazu zabierania drapie?źnikow (poza oczywiście okresem ochronnym). No i za wyjatkiem suma i wegorza. Inna sprawa, ze tubylcy wszystko wypuszczają a nasi Rodacy,,, wiadomo. http://www.sportvisserijnederland.nl/vispas/Znakomicie jest za to razwiązany okres ochronny - po prostu zakaz spiningu, trupka(?źywiec wog?łle zakazany) i muchy powy?źej 2cm. Proste? Nikt sie nie wytłumaczy, ze łowi okonki na 15cm rippera.U. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Wędkarz87 Opublikowano 20 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2011 Hmm,będąc tam tak powiedzieli mi w sklepie wędkarskim w kt?łrym kupiłem pozwolenie na wędkowanie,ale to mało istotne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Ugly Opublikowano 20 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2011 Mo?źe kupiles małego vispasa? Wtedy zdaje się nie wolno wog?łle łowić drapieznikowU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Wędkarz87 Opublikowano 20 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2011 Ja po prostu kupiłem zezwolenie za 35euro z tego co pamiętam,m?łwiłem facetowi ?źe tylko spinning wchodzi w grę i takie coś mi dał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Krzysiek_W Opublikowano 20 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2011 Nie ma co marzyc tylko zebrać 100tyś podpisow i zgłosić obywatelski projekt ustawy i tyle Juz rozpoznawałem temat ale ?źaden z politykow nie zamierza podjąć sie tematu lobbowania <_< w temacie. Nie znam się. Potrzbne jest lobbowanie? Nie wystarczy te 100 tyś? A to by musiała być zmiana w ustawie czy tylko w jakimś rozporządzeniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 maniak Opublikowano 20 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2011 Dobre wieści, czyli powoli powoli... idzie do przodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 P487 Opublikowano 20 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2011 No zawsze coś ale jeszcze daleko do wprowadzenia czegoś sensownego na większą skalę. Poza tym prawda jest taka ?źe i to co teraz jest całkiem dobrze by się sprawdzało gdyby przepisy były przestrzegane a łamanie prawa cię?źko karane. A tak mogą i zakazać zabierania większości gatunk?łw jak nikt tego nie kontroluje albo kontroluje raz na ruski rok to nic to nie da. W tym roku na tyle wizyt nad Wisłą ani razu nikt mnie nie skontrolował - a wydaje się ?źe centrum miasta to niby blisko ?źeby się przejść brzegiem i zobaczyć kto co tam ma w siatach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tench77 Opublikowano 20 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2011 (edytowane) . Edytowane 22 Grudnia 2013 przez tench77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Baloo Opublikowano 21 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2011 Closed season to powinien być na 90% łowisk w Polsce i nie na rok tylko na jakies 5 lat. Populacje miałyby szanse sie nieco ustabilizować i odrodzić. Mogłoby sie to odbywac w jakimś systemie rotacyjnym, aby całkowicie nie wykluczyć wędkowania w danym regionie kraju.... tak czy siak @hlehle dobra zajawka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Jack__Daniels Opublikowano 21 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2011 ad UGLYObowiązuje całkowity zakaz zabierania oraz posiadania pstrąg?łw i lipieni. To, ?źe jest zakaz zabierania to rozumiem, ale zakaz posiadania to ju?ź nie do końca... posiadania w og?łle, czy co? Jak mam tęczaka z Tesco to idę siedzieć? Jak dla mnie to trochę niefortunne sforułowanie, bo tak naprawdę to nie wiadomo co autor miał na myśli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mlgi Opublikowano 21 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2011 mo?źe nie dokładnie taka sama metoda, ale co raz częściej widzę podobne informacje, mo?źe w końcu coś się rzeczywiście rusza http://wiadomosci.onet.pl/regionalne/szczecin/policja-zatrzy mala-klusownikow-na-radwi,1,4978311,region-wiadomosc.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 saw Opublikowano 21 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2011 Obowiązuje całkowity zakaz zabierania oraz posiadania pstrąg?łw i lipieni. To, ?źe jest zakaz zabierania to rozumiem, ale zakaz posiadania to ju?ź nie do końca... posiadania w og?łle, czy co? Jak mam tęczaka z Tesco to idę siedzieć? Jak dla mnie to trochę niefortunne sforułowanie, bo tak naprawdę to nie wiadomo co autor miał na myśli. Nale?źy domniemywać ?źe zapis dotyczy zasad obowiązujących na wodach g?łrskich tj. na łowisku. To oczywiste ?źe nikt nie chodzi brzegiem rzeki z pstrągiem z tesco w plecaku a jeśli tak to Jack__Daniels idziesz siedzieć PozdrawiamS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Krzysiek_W Opublikowano 21 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2011 Obowiązuje całkowity zakaz zabierania oraz posiadania pstrąg?łw i lipieni. To, ?źe jest zakaz zabierania to rozumiem, ale zakaz posiadania to ju?ź nie do końca... posiadania w og?łle, czy co? Jak mam tęczaka z Tesco to idę siedzieć? Jak dla mnie to trochę niefortunne sforułowanie, bo tak naprawdę to nie wiadomo co autor miał na myśli. Nale?źy domniemywać ?źe zapis dotyczy zasad obowiązujących na wodach g?łrskich tj. na łowisku. To oczywiste ?źe nikt nie chodzi brzegiem rzeki z pstrągiem z tesco w plecaku a jeśli tak to Jack__Daniels idziesz siedzieć Pozdrawiam S. Albo wybulić za test DNA aby udowodnić swoją niewinność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 P487 Opublikowano 21 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2011 Closed season to powinien być na 90% łowisk w Polsce i nie na rok tylko na jakies 5 lat. Populacje miałyby szanse sie nieco ustabilizować i odrodzić. Mogłoby sie to odbywac w jakimś systemie rotacyjnym, aby całkowicie nie wykluczyć wędkowania w danym regionie kraju.... To te?ź nic nie da jak nie będzie kontroli bo zbiorniki zamknięte przetrzepią kłusole siatami bo nie będzie miał kto zahaczyć o siatę spinningiem.Na dzień dzisiejszy:- zmniejszyć limity o połowę. - zmniejszyć zarybianie o połowę (zresztą i tak nie widać efekt?łw i du?źo niejasności jest z tym zarybianiem) Pieniądze przeznaczyć na ludzi kontrolujących albo zatrudnić kilka os?łb na procent od wystawionych mandat?łw. Mandat 500 zł 10% z tego czyli za ka?źdego złamasa 50 zł. Ludzie by jak opętani biegali 5 razy dziennie wzdłu?ź brzegu kontrolując z ka?źdej strony. closed season jest sensowny w krajach zachodnich a nie u słowian gdzie wszyscy kombinują i kradną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 gooral Opublikowano 21 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2011 Nale?źy domniemywać ?źe zapis dotyczy zasad obowiązujących na wodach g?łrskich tj. na łowisku. To oczywiste ?źe nikt nie chodzi brzegiem rzeki z pstrągiem z tesco w plecaku a jeśli tak to Jack__Daniels idziesz siedzieć PozdrawiamS. A to nie bedzie tak, ze pstrag jest warty mniej niz to slawne 250 pln i i tak nic ci nie grozi bo mala szkodliwosc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 saw Opublikowano 21 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2011 A to nie bedzie tak, ze pstrag jest warty mniej niz to slawne 250 pln i i tak nic ci nie grozi bo mala szkodliwosc? Niestety @gooral jest jeszcze gorzej, przekroczenie limitu = mandat 200zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 P487 Opublikowano 21 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2011 Czy orientujecie się jak mo?źna zostać kanarem wodnym?Marudzimy na brak kontroli a to chyba spos?łb ?źeby jakoś podziałać w tym kierunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 hasior Opublikowano 21 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2011 W twoim kole PZW mo?źesz zgłosić chęć bycia takim stra?źnikiem,mo?źesz być społeczny lub takim z bronią,na pewno w kole Ci powiedzą co i jak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 P487 Opublikowano 21 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2011 w styczniu jak będę kupował kartę to zainteresuję się tym tematem.dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 P487 Opublikowano 21 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2011 w styczniu jak będę kupował kartę to zainteresuję się tym tematem.dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 gooral Opublikowano 21 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2011 A to nie bedzie tak, ze pstrag jest warty mniej niz to slawne 250 pln i i tak nic ci nie grozi bo mala szkodliwosc? Niestety @gooral jest jeszcze gorzej, przekroczenie limitu = mandat 200zł ech kurde. strach sie bac... Juz tutaj (irlandia) rodacy i litwince chyba wybili polowe ryb.(wiadac roznice golym okiem w 5 lat).W polsce juz chyba zupelny zakaz powinni wprowadzic (niestety musze sie udezyc w piers chwile mi zajelo zanim zobaczylem zaleznosc i przestalem brac ryby). bo inaczej lepiej sie na inne hobby przerzucic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
hlehle
Okręg Ciechanowski:
Obowiązuje całkowity zakaz zabierania oraz posiadania pstrąg?łw i lipieni.
Co prawda zanim to nastąpiło, to wędkarze zdą?źyli po?źreć wszystko co ?źywe, ale mo?źe właśnie to było potrzebne.
Mn?łstwo os?łb zauwa?źyło, ?źe nie rybacy, nie kłusownicy, nie kormorany, a wędkarz potrafi ...
26 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi