Skocz do zawartości

Przypony tytanowe

admin

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, używa ktoś z Was przyponów tytanowych Mikado Jaws? Zamówiłem do jerków, przede wszystkim interesuje mnie czy ta agrafka jest pewna, tzn. mocna i nie spadają z niej przynęty :)

Wcześniej używałem przyponów tytanowych Cormoran ale agrafki nie bardzo mi pasują. Raz Sweeper 12 cm poleciał w siną dal ponieważ pękła agrafka w przyponie Cormorana 12 kg. Po tej sytuacji używałem wersji 18 kg ale te ich agrafki dalej mnie nie przekonują.

2000_2000_matched__qe90q6_ZGJ0325101.jpg

Rowniez robie przypony z fluoro na tych agrawkach rozmiar xl .

Zdarza sie natomiast co innego gdy do gumy dokladam oliwke z kretlikiem lubi spasc w czasie holu szczupaka .

Ale mam i na to patent jako 1 zakladam oliwke i dopiero potem przynete .

Mysle ze w tym sezonie zlowilem okolo 100

Szczupakow w pezedziale 40-93 plus kilka sandaczy najwiecej takich 50-60 i zaden z agrafki nie spadl

Używam i na kilkadziesiąt szczupaków żaden nie wypiął mi przynęty, samoistnie też ŻADNA mi się nie wypięła, więc @shavt nie wiesz co piszesz.

Okej.

To mój filmik. Agrafka Mikado. Może jakiś komentarz? 

https://www.youtube.com/watch?v=mjkqIfgOUgQ

Edytowane przez Dano.
  • Like 6

Używam i na kilkadziesiąt szczupaków żaden nie wypiął mi przynęty, samoistnie też ŻADNA mi się nie wypięła, więc @shavt nie wiesz co piszesz.

miałem taki jeden rok że szczupaków 90+ złowiłem ponad 50 i stosując takie i podobne agrafki straciłem dwie przynęty/ryby plus mój znajomy też jedną. Nigdy już do takich nie powrócę. Szansa niewielka ale jednak istnieje i jak ktoś łowi dużo to tylko kwestia czasu.

Okej.

To mój filmik. Agrafka Mikado. Może jakiś komentarz? 

https://www.youtube.com/watch?v=mjkqIfgOUgQ

Nieżle Daniel, aż takich to nie trafiłem chyba ;)

Edytowane przez shavt

Cóż, a więc zdarzają się wpadki. Ale idąc tym torem, to ciężko znaleźć tą idealną agrafkę. Jak kiedyś wszedł tytan jako nowość, zachwyciłem się nim. Sprowadziłem z UK kilka szpulek z kumplem. Zrobiliśmy sobie przypony. Byłem zadowolony. Kiedyś gdzieś tam w Polsce, kumpel wyśmiał mnie z tej wiary w ten materiał. Wyśmiałem Go i ja. Wtedy powiedział: jesteś w stanie poświęcić jeden przypon, coś ci pokażę. I pokazał. Zrobił 3 ruchy i lekko szarpnął. Było po przyponie. Wyleczyłem się z przyponu tytanowego. Ze stalką ten numer by nie przeszedł. Sorry za off.

Piotrek myślisz że szczupak też tak potrafi

Szczupak nie, ale gwarantuję ci że jerk podczas jerkowania jak najbardziej. Brak tej wiedzy kosztował mnie dwa bustery - zwykła praca jerkami, tylko nieco bardziej leniwa i nagle nic na końcu zestawu. Zdziwienie ogormne :(

Szczupak nie, ale gwarantuję ci że jerk podczas jerkowania jak najbardziej. Brak tej wiedzy kosztował mnie dwa bustery - zwykła praca jerkami, tylko nieco bardziej leniwa i nagle nic na końcu zestawu. Zdziwienie ogormne :(

Tytan 1x1 pękał przy jerkowaniu? Jaka wytrzymałość wg producenta? Ciężko mi to sobie wyobrazić.

Dla tych kilku pierwszych panów co twierdzą że jakim prawem dopóki nie zobaczyli filmiku, to potwierdzam feler tych agrafek, raz spróbowałem i po którymś rzucie widziałem jak mój szczupak od westina leci w siną dal. Więcej nie spróbuję,agrafki tego typu sprawdzają się ale w łowieniu kleni na smużaki, oczywiście w mniejszym rozmiarze.

takie agrafki nie dają 100% pewności że przynęta nie zostanie wypięta w czasie brania/holu

popieram wypowiedz kolegi sam miałem 3 przypadki że jerk sie wypiął ,jerki lubi sie czasem przewinąć na agrafce ..wystarczy tylko mocniej szarpnąć i bez problemu tracimy przynętę . Jeżeli chodzi o jakość wytrzymałość z mojej opinii jak najbardziej  na tak :good: 

• 4 tygodnie później...

Jakie w takim razie agrafki polecacie, których duże przynęty same nie otwierają?

Mnie ostatnio otwierały się klasyczne agrafki Dragon Spinn Lock (może rozmiar #4 był za mały?). Zastanawiam się nad Dragonem ale Super Lock oraz nad agrafkami wewnętrznymi Mikado/Savage Gear?

Edytowane przez dex1

Też kilka przynęt straciłem na tytanach 1x1, nawet tych ponad 20kg wytrzymałości.

Do przynęt z większym oczkiem niezawodne agrawki to Solvkroken Extreme. Nie ma szans żeby się rozpięła, bo się nie zapina, ale żeby wpiąć w nią przynętę, przydają się kombinerki.