marecki003 Opublikowano 26 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2018 No właśnie nawet mając dane osobowe, numer telefonu oraz wydruk z banku z przelewem udałem się na policję.Jedyne co to policjant wykonał telefon do sprzedającego i mnie poinformował że sprzedający wyraził chęć spłaty ale na raty bo nie ma już pieniędzy.Rzecznik praw konsumenta poinformował mnie że mam płacić za takie rzeczy z prywatnego konta a nie firmowego - przez to nie jestem konsumentem I tyle w temacie.Mogę iść do sądu.Jak ktoś chce oszukać to to zrobi i nie ma znaczenia czy to na forumowej giełdzie czy na allegro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 26 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2018 ... czy ktoś tu żąda pełnych danych osobistych ??? i ogólnodostępnych ??? chodzi tylko o rzetelne podanie podstawy - przynajmniej imienia i miasta.Reszta nie musi i nie powinna być dostępna dla normalnego użytkownika. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koza11 Opublikowano 26 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2018 A może w profilu wpisywać udane deale z xxxx? Choć nick mozna zmienić, więc lipa tak czy owak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marecki003 Opublikowano 26 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2018 ... czy ktoś tu żąda pełnych danych osobistych ??? i ogólnodostępnych ???Nie doszukałem się w nikogo wypowiedzi żądania tych danych.Może źle odczytałem czyjeś intencję.Z własnego doświadczenia wiem że aby kupić coś na giełdzie wystarczy mi numer konta.Reszta to czysta ludzka uczciwość.Nie jest fajnie jak trafi się na oszusta.Jeśli komuś tego brakuje to miejsce zamieszkania i miasto nie mają znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 26 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2018 przeczytaj wszystko od 1 strony , możne lepiej zrozumiesz o co w tym chodzi.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marecki003 Opublikowano 26 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2018 Pisałem to po lekturze i proszę w wyjaśnienie .Czemu to ma służyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 26 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2018 .... co tu wyjaśniać , po prostu chcę mieć jakąś pewność z kim rozmawiam (nie koniecznie w sprawach biznesowych) - i to tylko tyle i aż tyle .... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marecki003 Opublikowano 26 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2018 a jak to sprawdzić czy ta osoba nie podaje się za kogoś innego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 26 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2018 (edytowane) ... właśnie chodzi o tą "UCZCIWOŚĆ KOLEŻEŃSKĄ" - zatrybicie w końcu ???poza tym , są takie możliwości w czasie zakładania konta i weryfikacji go, zanim zostanie zatwierdzone ..... wszystko trza łopatologicznie rozkminiać i to jeszcze bez półlitra Edytowane 26 Lutego 2018 przez miramar69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marecki003 Opublikowano 26 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2018 co tu trybić?na nieuczciwość nie ma lekarstwa,można wymyślać ileś tam sposobów i tyleż samo to obchodzićzresztą na multikonta też nie ma lekarstwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdasCzeski Opublikowano 26 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2018 No właśnie nawet mając dane osobowe, numer telefonu oraz wydruk z banku z przelewem udałem się na policję.Jedyne co to policjant wykonał telefon do sprzedającego i mnie poinformował że sprzedający wyraził chęć spłaty ale na raty bo nie ma już pieniędzy.Rzecznik praw konsumenta poinformował mnie że mam płacić za takie rzeczy z prywatnego konta a nie firmowego - przez to nie jestem konsumentem I tyle w temacie.Mogę iść do sądu.Jak ktoś chce oszukać to to zrobi i nie ma znaczenia czy to na forumowej giełdzie czy na allegro. Marek, jeśli Rzecznik faktycznie powiedział Ci coś takiego to myli się bardzo, tak bardzo, że winien zaprzestać swojej funkcji. Nie ma znaczenia z jakiego konta płacisz, ma znaczenie czy kupiony przedmiot służy Twojej działalności gospodarczej - i to też jest pewne uproszczenie, ale nie tu miejsce na szczegóły. Jeśli nie, jesteś konsumentem. Policjant, który był łaskaw udzielić Ci tych informacji zachował się powiedzmy sztampowo i pod swoją wygodę. To nie jest takie proste. Oszustwo - art 286 k.k. - jest dość specyficznym przestępstwem. Nie można powiedzieć nie oddał, nie wysłał, to oszukał. Tam jest przewidziany zamiar kierunkowy... ehhh w skrócie. Ktoś musi celowo i wyłącznie chcieć się nie rozliczyć, wie to z góry i od razu. Debil co to lekkomyślnie sądzi, że ciocia da na kupiony kołowrotek, kołowrotek mu doręczono, ale ciocia nie dała... nie popełnia oszustwa. Tak w dużym skrócie. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marecki003 Opublikowano 26 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2018 Rzecznik poinformował mnie że robiąc przelew z konta firmowego tracę wszelkie prawa jako konsument.Policjant dzwoniąc do sprzedającego usłyszał że sprzedający chce zwrócić pieniądze, kołowrotek odesłałem po zakupie ale on nie ma już tych pieniędzy i zwróci w ratach.Na obietnicy się skończyło. Czyli jest światełko w tunelu .Dzięki Adam za wyjaśnienie.Czeka mnie ponowna wizyta u Rzecznika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 26 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2018 Wy piszecie o Rzeczniku Praw Konsumenta? Jeśli tak to muszę Was zmartwić, RPK broni zbiorowych praw konsumentów i raczej się nie podejmie. Z tego co mi zalega w pamięci pod grubą warstwą pożółkłego domaluxa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdasCzeski Opublikowano 26 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2018 Piotr, musisz chyba usunąć ową warstwę domaluxa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 26 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2018 Całkiem możliwe, się zapomina regułki heh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turkucpodjadek Opublikowano 3 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2018 cieszcie się, że ustawa nie eliminuje zakupów przez internet bo w niedziele byście się nudzili 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
theslut Opublikowano 3 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2018 cieszcie się, że ustawa nie eliminuje zakupów przez internet bo w niedziele byście się nudzili Wszystko przed nami. Obecnie się zastanawiają, gdzie zainstalować przycisk wyłączający internet . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 3 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2018 Wszystko przed nami. Obecnie się zastanawiają, gdzie zainstalować przycisk wyłączający internet . Taki przycisk istnieje od bardzo dawna, problem tylko jest taki, że czyj internet ten na Wasze i moje nieszczęście ma przycisk ... dlatego korzystam z tradycyjnych usług pocztowych Poczty Polskiej tak często jak tylko mogę. Zaraz pewnie się gromy posypią, że nie idę z tzw.duchem czasu oraz, że PP do niczego się nie nadaje ... cóż ile punktów siedzenia tyle punktów widzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marioligi Opublikowano 6 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2018 Zarejestrowałem się na jb w 2008 roku:) I do niedawna praktycznie nie korzystałem - nieraz zajrzałem raz na rok:) Wychodzę z założenia, że jeśli można połowić to ja wolę to zdecydowanie niż ogarnianie forum..... Z tym że czas weryfikuje możliwość łowienia i pozostaje bardziej czytanie i pisanie...i tu nastąpiła mała eureka .. na forum mogę znaleźć info którego potrzebuję...no to było odkrywcze:):) Z Giełdy też korzystam coś tam kupiłem coś sprzedałem...Jak ktoś będzie chciał kombinować to czy ma konto multi czy inne czy na alle.... - to kombinować będzie. I tyle 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi