Wędkarz87 Opublikowano 21 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2011 Petycja o wprowadzenie g?łrnych wymiar?łw ochronnych.Myślę ?źe warto wypełnić i wysłać http://www.wedkarskiswiat.pl/wedkarski-swiat/151-ws-012012/1 827-gorne-wymiary-ochronne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 datoos Opublikowano 21 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2011 Z tym sumem to jest odrębny temat, poniewa?ź w środowisku gdzie nie występuje naturalnie powinno się znaleźć inne rozwiązanie.Spustoszenie w sandaczu i du?źym okoniu robi nieprzeciętne i większość wędkarzy o tym doskonale wie. Natomiast sandacz 75 cm ........... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Marcinos25_ac Opublikowano 21 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2011 Nie ma co marudzić dobrze gdyby taka petycja weszła w ?źycie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 datoos Opublikowano 21 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2011 Nie marudzę,Skoro jesteś z Ł?łdzkiego do doskonale pewnie wiesz jak wygląda populacja sandacza na Jeziorsku, a dantejskie sceny jakie rozgrywają się poni?źej zapory dla chęci złowienia jakiegoś tam mizernego sandacza utwierdzają mnie w tym przekonaniu, ?źe sum to odkurzacz przemysłowy.Ale zawsze pozostają te jazie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 fish28 Opublikowano 21 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2011 Wypełniłem teraz tylko czekam czy m?łj mały skromny głosik zmieni dotychczasowe przepisy Panowie nie gadać tylko podpisywać się pod petycją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Marcinos25_ac Opublikowano 21 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2011 Datoos tak jak piszesz jest na 100% dlatego tam nie wędkuję po co ma się denerwować, ale to przede wszystkim wędkarze wspaniale odkurzają nasze wody taki fakt pozdrawiam i się podpisuje pod petycją, w końcu kt?łraś gazeta zaczęła działać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Baloo Opublikowano 21 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2011 Szkoda, ?źe Redaktor naczelnuy nie był skłonny do takich inicjatyw kilka lat temu, gdy podobne petycje postulowaliśmy w ramach ARS. Ciekaw jestem co sie nagle zmieniło? Czy to zwykła promocja WŚ? Poprzeć pewnie poprę, bo idea oczywiście szczytna i kto wie, mo?źe komuś, kiedyś, w końcu sie uda. Dla mnie nie ma znaczenia, czy przepchnie to Redaktor Klendowicz, kolega Kowalski czy Baran. Dziwi mnie tylko, dlaczego na tej magicznej liście brakuje pstrąga, klenia, itp.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 P487 Opublikowano 21 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2011 Wypełniłem ale jak dla mnie petycja jest bezu?źyteczna. Ani numeru pesel ani dowodu. Tylko imię i nazwisko oraz miejscowość. A co jak innych o moim imieniu i nazwisku jest 5 w Warszawie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 datoos Opublikowano 21 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2011 Pewnie dlatego, ?źe redaktor Kolendowicz takich ryb nie łowi, lub gatunki spoza listy nie le?źą w kręgu Jego zainteresowań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 21 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2011 Datoos tak jak piszesz jest na 100% dlatego tam nie wędkuję po co ma się denerwować, ale to przede wszystkim wędkarze wspaniale odkurzają nasze wody taki fakt pozdrawiam i się podpisuje pod petycją, w końcu kt?łraś gazeta zaczęła działać Ot?ł?ź nie .. Wcale nie ma w Jeziorsku nadpopulacji sum?łw , a i sandaczy nigdy nie było tam du?źo . W latach słynnego rybnego boomu pod zaporą , czoła wiecznie głodnej tłuszczy stawiały autentyczne , dzikie populacje tego gatunku , kt?łre w Warcie było naprawdę liczne . Od dawna nie spuszcza się wody z Jeziorska g?łrnym przewałem , tylko turbinami , co eliminuje dorybianie Warty r?łwnie skutecznie , jak dzicz pod tamą ciągi tarłowe . Petycja - tak , mniemanologia na j.pl - nie .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gość Opublikowano 21 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2011 Kolejna niedopracowana BZDURA nastawiona bardziej na poklask ni?ź konkretne działania ! A co z pstrągiem, kleniem ? Jak mo?źna podejść do takiego tematu og?łlnie !? Ka?źdy region ma inne wymagania. Bzdura i tyle. Z pewnością nie podpiszę tego bubla !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 patronservice Opublikowano 21 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2011 myślę, ?źe ka?źda inicjatywa mająca na celu poprawić coś w naszych wodach jest warta przemyślenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Wędkarz87 Opublikowano 21 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2011 myślę, ?źe ka?źda inicjatywa mająca na celu poprawić coś w naszych wodach jest warta przemyślenia. Dokładnie,nawet jeśli byłaby to petycja o g?łrny wymiar ochronny tylko dla okonia to poparłbym ją mimo ?źe okonie to dla mnie tylko i wyłącznie rzadki przył?łw... Nie rozumiem podejścia niekt?łrych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 maniak Opublikowano 21 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2011 Dziwi mnie tylko, dlaczego na tej magicznej liście brakuje pstrąga, klenia, itp.? Hmmm...mo?źe jest ich wystarczający du?źo w naszych wodach? Wszelkiego typu petycje mogące poprawić zas?łb naszych w?łd popieram i będę popierał...niezale?źnie od tego czy jest to okoń, szczupak czy sum. Popieram. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 21 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2011 Tylko zwykły oszczerca m?łgłby mi zarzucić ślepą niechęć do WŚ , kt?łra to jednak jest raczej osobistą niezgodą na jej zazwyczaj czysto obciachowe praktyki . Ale czy?ź nie jest tak , albo być te?ź nie mo?źe , jak zauwa?źa biblijny ojciec syna złego i marnotrawnego : on był umarły a o?źył , zaginął a odnalazł się .. Dajcie szanse petycji , mo?źe w końcu te sześćset tysięcy zorganizowanych olewus?łw tupiących groźnie palcem w bucie , coś zbiorowo poka?źe , a i dumnymi mo?źe będzie , ?źe razem pomogliśmy w nawr?łceniu z ?źycia w grzechu pychy i zarozumialstwa zbłąkanej gazecie , albowiem Pan rzecze i?ź większa jest radość z jednego grzesznika nawr?łconego , od dziewięćdziesięciu dziewięciu wierzących Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 koziol1006 Opublikowano 21 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2011 Tylko zwykły oszczerca m?łgłby mi zarzucić ślepą niechęć do WŚ , kt?łra to jednak jest raczej osobistą niezgodą na jej zazwyczaj czysto obciachowe praktyki . Ale czy?ź nie jest tak , albo być te?ź nie mo?źe , jak zauwa?źa biblijny ojciec syna złego i marnotrawnego : on był umarły a o?źył , zaginął a odnalazł się .. Dajcie szanse petycji , mo?źe w końcu te sześćset tysięcy zorganizowanych olewus?łw tupiących groźnie palcem w bucie , coś zbiorowo poka?źe , a i dumnymi mo?źe będzie , ?źe razem pomogliśmy w nawr?łceniu z ?źycia w grzechu pychy i zarozumialstwa zbłąkanej gazecie , albowiem Pan rzecze i?ź większa jest radość z jednego grzesznika nawr?łconego , od dziewięćdziesięciu dziewięciu wierzących Dobrze prawicie kaznodziejo z poparciem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 datoos Opublikowano 21 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2011 Datoos tak jak piszesz jest na 100% dlatego tam nie wędkuję po co ma się denerwować, ale to przede wszystkim wędkarze wspaniale odkurzają nasze wody taki fakt pozdrawiam i się podpisuje pod petycją, w końcu kt?łraś gazeta zaczęła działać Ot?ł?ź nie .. Wcale nie ma w Jeziorsku nadpopulacji sum?łw , a i sandaczy nigdy nie było tam du?źo . W latach słynnego rybnego boomu pod zaporą , czoła wiecznie głodnej tłuszczy stawiały autentyczne , dzikie populacje tego gatunku , kt?łre w Warcie było naprawdę liczne . Od dawna nie spuszcza się wody z Jeziorska g?łrnym przewałem , tylko turbinami , co eliminuje dorybianie Warty r?łwnie skutecznie , jak dzicz pod tamą ciągi tarłowe . Petycja - tak , mniemanologia na j.pl - nie .. Od kiedy to największe dorybianie rzek zachodzi w momencie otwierania g?łrnych śluz??? R?ł?źne zapor?łwki odwiedziłem ale będąc na niejednej, doświadczenia zar?łwno moje jak i innych znajomcych są jednakowe. To przez upusty dolne rzeka zostaje najlepiej dorybiona. Je?źeli chodzi o Jeziorsko i o Twoje Sławku doświadczenia, lepsze lub gorsze to prościej chyba było by spotkać Ciebie nad wodą i wymienić poglądy.A niewątpliwie ka?źdy z obecnych na forum wędkarzy m?łgłby garściami czerpać z Twojej nadwyraz błyskotliwej i obszernej wiedzy.Jak będziesz na południu to zapraszam Ciebie do siebie na prywatny kawałek wody i zobaczysz jak zachowują się niekt?łre gatunki w momencie upuszczania wody czy to g?łrą czy dołem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 21 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2011 Starczej raczej ni?ź błyskotliwej . I kł?łtliwej ..Przez kaplany elektrowni prawie nic ?źywego nie przechodzi , tak jak to dawniej było kiedy g?łrą szła woda , poni?źej były okonie , i szczupaki , i czasem sandacze , nawet karasie się trafiały na trzymany wobler . Teraz woda z głębokości tych powiedzmy dziesięciu metr?łw , zimą wabi ryby temperaturą , a latem je zniechęca . I pojawił się dziwny osad oraz niemniej nietypowe formy pierwotniak?łw . Trudno tego nie zauwa?źyć . Je?źd?źę tam w maju na potarłowe bolenie , jelce , no i jazie . Z muchą pomiędzy milczących str?ł?źy grunt?łwek i wiader po emulsji .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 guciolucky Opublikowano 21 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2011 Petycja nie ma najmniejszego sensu, ustalanie wymiar?łw ochronnych jest działaniem celowym, zło?źonym, słu?źącym dynamice populacji. Żadna petycja nie będzie rozpatrywana. Przecie?ź wszyscy wiecie, ?źe trzebienie pogłowia ryb jest wynikiem takiej a nie innej sytuacji ?źyciowej naszego społeczeństwa. Po części jest tak?źe wynikiem ska?źenia ludzi poczuciem państwowe = wsp?łlne = niczyje = tak?źe moje oraz tym, ?źe wędkarstwo traktowane jest jako spos?łb pozyskiwania po?źywienia w ilościach mo?źliwych do złowienia i nie podlegających limitom ilościowym. Kto będzie jadł ze smakiem szczupaka 90+ albo bolenia bez względu na jego długość???, czy w og?łle zabierał rekordowe ryby??? Petycja nie da zupełnie nic w państwie gdzie takie partie jak UPR nie mają ani jednego posła w parlamencie a ludzie drapią się po głowie wybierając między PO a PIS. Niby wszyscy narzekają na PZW czy PZPN ale jednocześnie dalej popierają front dającym im funkcjonować. Przepraszam za OT i za wątki polityczne ale tak mamy jak sami chcemy i tak wybieramy a potem stękamy, w końcu wolimy dobre prywatne łowiska czy państwowe, niczyje, og?łlne, nasze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 datoos Opublikowano 22 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2011 Sławku petycja petycją a i tak wszyscy robią swoje. W tym roku ściągnąłem dwie siatki, kr?łtkie takie po ok 100 metr?łw, natomiast znajomy ściągnął siatkę ok 600 metr?łw. Zadzwonił do mnie ?źeby przypłynąć do niego bo sam nie da rady jej wyciągnąć. zadzwonił te?ź to PZW. Przypłyneli i powiedzieli ?źe te wszystkie ryby trzeba zabrać do utylizacji. Ja liczyłem tylo sumy, było ich 17 natomiast bardzo du?źych okoni i karpii nie liczyliśmy.Wszystko zabrali i zaginęli w tłumie. Wszyscy wiedzą kto te siatki stawia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Jerzy Kowalski Opublikowano 22 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2011 Szkoda, ?źe Redaktor naczelnuy nie był skłonny do takich inicjatyw kilka lat temu, gdy podobne petycje postulowaliśmy w ramach ARS. Ciekaw jestem co sie nagle zmieniło? Czy to zwykła promocja WŚ? Poprzeć pewnie poprę, bo idea oczywiście szczytna i kto wie, mo?źe komuś, kiedyś, w końcu sie uda. Dla mnie nie ma znaczenia, czy przepchnie to Redaktor Klendowicz, kolega Kowalski czy Baran. Dziwi mnie tylko, dlaczego na tej magicznej liście brakuje pstrąga, klenia, itp.? Szanowny Panie Mateuszu, Przywołując, jak mniemam, mnie, skłonił mnie Pan do podzielenia się kilkoma wątpliwościami. Po pierwsze, sytuacja przepchnięcia jest mało atrakcyjna ... Mam wcią?ź w pamięci doświadczenia z czas?łw, kiedy wiele rozwiązań wprowadzano właśnie na zasadzie przepchnięcia, czyli idei mającej zmienić zachowania większości, wpisywanej do systemu regulacji decyzją mniejszości, oczywiście uznającej się za najlepiej zorientowaną, a potem wprowadzanej przymusem, z zaanga?źowaniem całej siły państwowego aparatu przymusu ... i takie sposoby rzadko przynosiły powodzenie, jeśli w og?łle ... systemy oparte na takich sposobach zazwyczaj upadały ... niestety, wcią?ź mamy w Polsce taki spos?łb wprowadzania zmian prawnych, z wcią?ź podobnymi efektami ... Moje wątpliwości w jakiejś mierze wynikają one z tego, ?źe od dłu?źszego czasu zaglądam na doniesienia i publikacje dotyczące obserwacji i program?łw prowadzonych przez Department of Natural Resources (DNR) stanu Minnesota. Obserwacje wielu jezior, populacji ryb w nich wystepujących, prowadzone od lat 40-tych XX wieku, skłoniły do podejmowania wielokierunkowych działań zar?łwno środiowiskowych jak i regulujących eksploatację, w tym r?ł?źnego rodzaju wymiar?łw ochronnych. Pod kątem rozwiązań regulujących wymiary powstała cała klasyfikacja jezior szczupakowych, a r?ł?źnego rodzaju regulacje zostały zastosowane w zalezności od warunk?łw środowiskowych, zakresu reprodukcji, gęstości populacji, tempa wzrostu, potencjału osiągania rozmiar?łw okazowych przez szczupaki itp. Wprowadzanie regulacji zostało poprzedzone badaniami społecznymi, w kt?łrych okazało sie, ze ich zastosowanie jest popierane przez ponad 60% wędkarzy, łowiącycyh w tych wodach. Wtedy zdecydowano sie na wdra?źanie zmian. Zastosowane regulacje, wprowadzone w ponad 100 wyselekcjonowanych jeziorach, oraz por?łwnywanie zmian z sytuacją sprzed wprowadzenia regulacji, oraz z sytuacją w jeziorach referencyjncyh, we kt?łrych trtakie regulacje nie były wprowadzane, stanowią ogromny zas?łb wiedzy i doświadczenia, przy czym cały projekt jeszcze się toczy, bo ostatnio wprowadzony etap rozpoczął się w 2003 roku, a z doświadczenia wynika, ?źe efekty mozna oceniać po 10-15 latach. Wprowadzono w r?łznych jeziorach maksymalne wymiary ochronne (ju?ź od 55 cm), zwiększone wymiary minimalne (nawet do 100 cm), oraz wymiary chroniące część populacji reprodukcyjnej w ramach widełek np. od 55 cm do 80 czy 90 cm a nawet do 100 cm, a regulacje nawet wewnątrz tej samej grupy przynosiły r?ł?źne rezultaty. Niekiedy zwiększenie liczebności ryb większych, a niekiedy wręcz zmniejszenie tej liczebności. wszystko zale?źy od cel?łw prowadzonych zabieg?łw gospodarczych, Czy chodzi o zwiększenie liczby najwięskzych ryb, czy o zwiększenie gęstości populacji (w wybranych przedziałach), czy o zwiększenie masy populacji, itp. itd. ... Wielość czynnik?łw wpływających na efekty zagospodarowania oraz wielość wynik?łw prowadzonych i monitorowanych eksperyment?łw sprawia, ?źe pomysły uregulowania wszystkiego w jednolity spos?łb wywołują co najwy?źej zdziwienie. Regulacje gospodarcze muszą być r?łzne w r?łznych wodach, uzaleznione od warunk?łw, a ideologiczne wprowadzanie jednolitych mo?źe miec znaczenie co najwy?źej promocyjne ... i objasniające rodzaj spiskowych teorii, wskazujących ?źe są tacy, kt?łrzy tak bardzo się starają, a jacyś okropni oni, niecni prześladowcy nie chcą poddać się tej jedynie słusznej koncepcji ... Pozdrawiam serdecznie Jerzy Kowalski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Baloo Opublikowano 22 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2011 Panie Jerzy, Dyskutowaliśmy nie raz i nie dwa. Raz sie zgadzamy, raz dzielą nas r?ł?źnice, ale generalnie mamy pewien wsp?łlny cel, albo przynajmniej podobne oczekiwania względem Zł?łw i Wypuść czy ochrony rybostan?łw. Oczywiście przepychanie to mo?źe mało fortunny w świetle naszych hisotycznych obyczaj?łw skr?łt myślowy. Ja nie jestem zdziwiony chęcią regulacji jednolitym zapisem, bo zwyczajnie nie wierzę, ?źe w kraju w kt?łrym nie robi sie niemal nic, nie prowadzi sie badań pojedynczych ekosystem?łw wodnych, dałoby sie nagle przeniesieść tak rozbudowany amerykański system sotsowany przez DNR. To wymagałoby szergu zmian w tak wielu obszarach, organizacjach, urzędach, regulacjach prawnych, ?źe nie starczyłoby naszego ?źycia. Praktukuję szeroko rozumianą ochronę środowiska w biznesie. Nauczyłem się między innymi, ?źe jedną z najskuteczniejszych metod zawierania kompromisu jest polityka małych kroczk?łw. Niestety to plan długoletni i nie widać efekt?łw z dnia na dzień, ale jak mawiają lepszy rydz nić nic. Moim zdaniem jesteśmy nie przygotowani organizacyjnie, a nawet jeśli ktoś chciałby udowodnić, ?źe niczego nam nie brakuje, to w Polsce nie ma kultury wsp?łłpracy między instytucjami administracyjnymi. Nieliczne wyjątki potwierdzają tylko regułę. Dlatego wolę taki zapis, choć mam sporo wątpliwości co do skuteczności działań redaktora naczelnego WŚ, ni?ź kolejne kilka lat biadolenia... Dlatego tylko napisałem, ?źe komu sie uda nie wa?źne, byle coś drgnęło. Od kilku ładnych lat drga bardzo niewiele... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Jerzy Kowalski Opublikowano 22 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2011 Szanowny Panie Mateuszu, Czy bierze Pan pod uwagę to, ?źe izolowane wprowadzenie takiej regulacji, wobec braku innych działań, wbrew woli bardzo wielu wędkarzy, nie znajdując przez to ich wsparcia, przy iluzoryczność i nieadekwatność regulacji do sytuacji ( w wielu wodach ryby po prostu nie mają mozliwości dorośnięcia do takich rozmiar?łw)stwarza ogromne ryzyko niepowodzenia, braku zakładanych efekt?łw, a przez to kompromitacji wysiłk?łw zmierzających do wprowadzenia zmian? Warto przy tym pamiętać, ?źe ka?źdy u?źytkownik rybacki, dla ka?źdego z obwod?łw rybackich w Polsce moze takie regulacje wprowadzić. Nie są one zakazane, a jeśli zostaną wpisane do katalogu działań ochronnych w operacie rybackim i wpisane w regulamin towarzyszący zezwoleniu wydawanego na amatorski po?ł?łw ryb, to staną się obowiązujące i chronione prawem. Pozdrawiam serdecznie Jerzy Kowalski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 22 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2011 Być mo?źe zamiast oczekiwanego celu , jedynym efektem tej petycji będzie tylko wydźwięk propagandowy . Jednak cel jest zbo?źny , a temat chwytliwy i odwołujący się do małej , ale wznoszącej się fali postaw właścicielskich . I nie jest zn?łw apelem o zniesienie wymiaru okonia na potrzeby zawodnicze , ani te?ź odjazdowym pomysłem na apel do właścicieli hurtowni i dystrybutor?łw sprzętowej chińszczyzny , o zbojkotowanie PZW , czego Dali by nie wymyślił , nie tylko dlatego ?źe umarł .. Choć adresowany do związkowych i rządowych faraon?łw , zapewne trafi wzmocniony siła medialnej tuby do szerszej publiki albo chocia?ź jej części . Jak UE albo Vizir .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Wędkarz87 Opublikowano 22 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2011 http://www.youtube.com/watch?v=mllzZwQAKjA Brak sł?łw... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Baloo Opublikowano 22 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2011 Ale?ź oczywiście, ?źe samo Zł?łw i Wypuść, czy wprowadzenie tylko g?łrnych wymiar?łw ochronnych, nie uzdrowi całej polskiej gospodarki rybacko-wędkarskiej. Myślę jednak, ?źe pojedynczo, mają większe szanse na oswojenie ze sobą mocno zacofanego świadomościowo obywatela z wędką w ręku. W pakiecie, zostaną z marszu rozdeptane. Dajmy te?ź szansę ludziom wsp?łlnie powalczyć. Pisałem to wiele razy, nasz nar?łd nie potrafi wsp?łłpracować. Mo?źliwe, ?źe tylko w obliczu jakiś dramatycznych zdarzeń. Stan większości naszych w?łd, jest właśnie w takim stanie. Mo?źe w końcu to zjednoczy te kilkaset tysięcy wędkarzy. Przegłosujmy jeden postulat, przegłosujemy i kolejny... mo?źe ktoś wyciągnie wnioski, poprawi błędy poprzednik?łw. Czy w razie fiaska skazujemy się na śmieszność? W mojej ocenie nie bardziej, ni?ź setki prawnik?łw, manager?łw i innych specjalist?łw wśr?łd wędkarzy, kt?łrzy nie kiwnęli palcem aby coś dać od siebie. Poprawić choćby drobny element w dziedzinie, w kt?łrej są ekspertami, dla wsp?łlnego dobra jakim jest kondycja naszych łowisk.Śmiejemy się z leśnych dziadk?łw w PZW, ale nikomu jakoś nie chce się ich zastąpić. Nie chce się społecznie tracić czas, bo jaki w tym biznes? i to jest przykre i śmieszne. Bo ani ja, ani redaktor Kolendowicz, ani Pan Jerzy Kowalski doskonały nie jest i nie ma jedynej słusznej recepty na wszystko zło co w naszym rodzimym wędkarstwie narosło przez lata. Ka?źdy z nas, na sw?łj spos?łb pr?łbuje jednak coś poprawić. Miarą swoich środk?łw, umiejętności, wolnego czasu... Czy moje 40 artykuł?łw w WW coś zmieniły? Czy ksią?źeczka, kt?łre rozeszła się raptem wśr?łd 1000 wędkarzy, z czego pewnie 80% to internetowi maniacy, kt?łrzy i bez niej wiedzieli o co gramy, coś zmieniła? Pewnie niewiele. Idąc tym tropem, mo?źna by rzec, ?źe wszelkie moje starania są śmieszne. Ja jednak śpię spokojnie. Robię to co potrafię i to na co starcza mi środk?łw. Czasem popełniam błędy... to nie jest śmieszne... Choć nie przepadam za kilkoma osobami z pierwszych stron wędkarskich gazet, to dysponują one innymi mo?źliwościami, innymi środkami. Jestem w stanie się z tym pogodzić, jeśli to do czegoś prowadzi. Jeśli to tylko tania reklama, to ..... to dopiero będzie śmieszne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Wędkarz87
Petycja o wprowadzenie g?łrnych wymiar?łw ochronnych.
Myślę ?źe warto wypełnić i wysłać
http://www.wedkarskiswiat.pl/wedkarski-swiat/151-ws-012012/1 827-gorne-wymiary-ochronne
34 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi