Skocz do zawartości

Produkty muchowe Traper

wojciiech

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Tak jak pisałem wyżej, na tę chwilę jest ocieplacz z polaru. Czy pojawi się z Primaloftu? Całkiem możliwe, że na sezon 2022, temat jak najbardziej godny przemyślenia. Na pewno tak jak piszecie, byłaby to świetna sprawa. Cieszy bardzo fakt świadomości coraz większej liczby osób, jak to wypełnienie działa. Będę wiedział więcej w tej sprawie, to postaram się napisać. Pozdrawiam.    

• Like 4

• 1 miesiąc temu...

Wygląda jakby producent nie przewidział możliwości zginania kolana (klęknięcie). Wydaje mi się że powinny być jakieś zakładki bo materiał nie wygląda na rozciągliwy. Kiedyś kupiłem nitkę do szycia skóry. Jest mocna i elastyczna tylko czy materiał nie zacznie się rwać.

Mam taką wędkę z tym, że w klasie 3 AFTM. Do brzan rzeczywiście lepsza będzie czwórka ale też trójka łowi się bardzo dobrze. To wędka z przeznaczeniem niemal wyłącznie do nimfy i z tego zadania wywiązuje się znakomicie. Łowiłem nią pstrągi lipienie, jazie a nawet brzany. Przy czym moim zdaniem uniwersałem będzie trójka, natomiast wędka z przeznaczeniem na silne brzany to czwórka będzie lepszym wyborem.

a97ebf9c175b52e8med.jpg

Pozdrawiam Piotrek

• Like 3

• 2 tygodnie później...

WIitam.

Wszystkie linki Trapera to Airflo, z czym się wcale firma nie kryje, bo i nie ma z czym się kryć.

Bardzo mi się podoba w Traperze to, że linki są dokładnie rozłożone na czynniki pierwsze na schematach w katalogu. To bardzo pomaga przy wyborze sznurka.

Pozdrawiam.

• Like 2

O producencie wiem. Długa głowica i kształt odpowiada moim poszukiwaniom. Zastanawia mnie tylko brak opinii w internecie. Jeszcze nie sparzyłem się na produktach trapera więc chyba spróbuję.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

• Like 1

Witam.

Przez trzy sezony używałem na lipasy "oryginału"  (Airflo Sixth Sense Delta) Traper Silence Dry Fly WF3/4 F do kijka #3 na mniejszym dystansie i do dalekich rzutów wędkami #4. Bardzo dobrze mi się nią łowiło.

Ale dla wielu ta linka będzie rozczarowaniem z powodu niepomyślenia że po coś ta łamana klasa jest w oznaczeniu i że ta linka będzie na dziewięciu metrach z hakiem lekko podklasowa (trochę mniej niż #4) - wezmą wędkę 9'#4, wysnują przypon, z sześć metrów linki i okaże się że nie nie lata jak by się chciało na całkiem sporą odlgłość 12 metrów ... a to dopiero front taper jest poza przelotką

szczytową ... :) 

Pozdrawiam.

• Like 2

Wszystkie serie "delta" były przez jednych kochane, przez innych znienawidzone własnie ze wzgledu na swój profil. Podwójne oznaczenia wprowadzją tylko niepotrzebne zamieszanie, bo przy 9-12m głowicy za kijem wielu narzeka że kij a dolnego zakresu nie daje rady, a po prostu trzeba sobie zdac sprawe że to linka do górnej i delikatnego łowienia na większej odleglości, pieknie wykładająca przypon  mniejsze muszki

• Like 3

cześć,

zastanawiam się nad zakupem szklaka Elite Fiberglass 7,6 #3 z myślą o lipieniach i łowieniu na suchara na mniejszych rzekach, może ktoś przetestował i podzieli się doświadczeniami.

pozdrawiam

Paweł 

Wspomnianej wędki nie mam ale nimi (tą serią) łowiłem. To średnia półka jeśli chodzi o szklaki a przynajmniej cenowa. Zdecydowanie wędka do łowienia. Nie jest "lolą" która wisi pod własnym ciężarem, jest taka w sam raz. Moim zdaniem lepszym wyborem będzie właśnie klasa 3 AFTM i to nie tylko do lipieni ale też na majówkę. Sam lubię takie retro łowienie szklakami i cichutko zdradzę, że trwają testy szklaka, który powinien zadowolić nawet bardzo wymagających. Generalnie łowienie szklakami to taka szczególna zabawa. One mają swoje tempo (niespieszne) i dają zupełnie inne wrażeni z łowienia - rzuty, hol...Sam ze szklakami zaczynałem swoje wędkarstwo muchowe i ostatnio coraz częściej do szklaków wracam :)

Edytowane przez Zielony
  • Like 2

Będzie w klasie 4 AFTM długości 244cm. Nieszlifowany trzyczęściowy blank a łączenia na spigot,.....Wędkę testujemy od niemal roku i stale coś ulepszamy zmieniając nawet sam blank. Jednakże na tą wędkę lub raczej jej finalną wersję trzeba będzie jeszcze troszkę poczekać

• Like 3

• 5 tygodni później...

Mój kolega z pracy trzy lata temu postanowił rozpocząć przygodę z muchówką. Nie chciał wydać dużo pieniędzy i poprosił mnie o radę. Poleciłem Mu właśnie taką wędkę długości 9 stóp i w klasie 4. Wojtek nauczył się rzutów właśnie tą wędką i tu sprawdza się znakomicie - dobrze się rzuca linką z tą wędką w dłoni. Kij miał obsłużyć większość metod : sucha, mokra i nimfa. Tak też się stało. Oczywiście są wędki specjalistyczne, dedykowane do poszczególnych metod i takie zdecydowanie polecam. Na pytanie czy jest to najlepsza wędka na świecie odpowiedź brzmi - nie, natomiast SPEED znakomicie sprawdzi się jako wędka uniwersalna. Dwa lata przetrwała bez zająknięcia i Wojtek nie chce się jej pozbyć co jest chyba najlepszą rekomendacją.

69c0cad54450d15fmed.jpg

Edytowane przez Zielony
  • Like 1

https://www.traper.pl/pl/p/WEDKA-MUCHOWA-SPEED-TRAPER/402

czy ktoś użytkuję i może coś więcej powiedzieć o tym kijku muchowym? czy to jest dobra droga na początek zabawy z muszką?

Miałem speeda 9.6 #6 I za te pieniądze ciężko o coś lepszego. Ładne wykonanie i przyjazna akcja medium. To całkiem fajne wędki. Polecam

• Like 3

Miałem speeda 9.6 #6 I za te pieniądze ciężko o coś lepszego. Ładne wykonanie i przyjazna akcja medium. To całkiem fajne wędki. Polecam

Jednak zdecydowałem się na wyższy model Stream bo akurat jest na promocji i ma przystępna cenę

• Like 2