venom_666 Opublikowano 22 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2021 Słing łait, to nie lecenie na mordę, a moment bezwłdności, wynikający bezpośrednio z konstrukcji blanku, zbieżności itp. Inaczej mówiąc, po zatrzymaniu kija, jeden sie ugnie jeszcze odrobinkę i wyprostuje, a dugni ugnie sie duuuuzo bardziej dopiero wtedy lecąc na pysk i znacząco obciązając rękę i będzie bujał jak dziecko na huśtawce, Nie ma to nic wspólnego z akcją kija, bo mogą być z głebokim ugięciem, jak i szczytowe, które po zatrzymaniu będą chciały złamać nadgarstek, Ot. rozkład masy w blanku i zdolnośc tłumienia drgań. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 24 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2021 (edytowane) Słing łait, to nie lecenie na mordę, a moment bezwłdności, wynikający bezpośrednio z konstrukcji blanku, zbieżności itp. Inaczej mówiąc, po zatrzymaniu kija, jeden sie ugnie jeszcze odrobinkę i wyprostuje, a dugni ugnie sie duuuuzo bardziej dopiero wtedy lecąc na pysk i znacząco obciązając rękę i będzie bujał jak dziecko na huśtawce, Nie ma to nic wspólnego z akcją kija, bo mogą być z głebokim ugięciem, jak i szczytowe, które po zatrzymaniu będą chciały złamać nadgarstek, Ot. rozkład masy w blanku i zdolnośc tłumienia drgań.To zależy, jak kto rozumie "lecenie na mordę". Tekst poniżej jest o kijach golfowych, ale pasuje też do wędzisk. "Co to jest swingweight?Swingweight (waga dynamiczna kija) to w skrócie ciężar/opór jaki czujemy podczas wykonywania swingu danym kijem. Formalnie jest to (w dużym ale skutecznym uproszczeniu) relacja między wagą dolne części kija golfowego (tej od główki) do górnej. Wyrażany jest w skali liczbowo-literowej, od wartości A0 ('najlżejszy') do E9 ('najcięższy'). W skrócie, im wyżej na skali jest swingweight Twoich kijów tym bardziej punkt ciężkości zbliżony jest do główki - skutkiem czego bardziej odczuwasz jej ciężar podczas ruchu, jakim jest swing golfowy. Im niższy swingweight - tym główka waży w ruchu jakby mniej a kij może wydawać się lżejszy." A o akcji kija niczego nie pisałem Edytowane 24 Grudnia 2021 przez Fatso 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 24 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2021 W zasadzie tak, ale zauważ że różnicę między końcami możesz zmieniać wagą kołowrotka i ów środek ciężkości przesuwać. Niewiele to jednak zmieni w samym odczuwaniu tego zjawiska w przypadku kija muchowego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xiaou Opublikowano 24 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2021 a to wszystko zaczęło się od patyka za 400 pln to forum to magia. Wesołych Świąt życzę i idealnego słing rejtu łejghtu słingu i szutingu 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nati Opublikowano 26 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2021 Wracając do Trapera Spider którego również używam,sytuacja wygląda następująco szpula jest odlewana ciśnieniowa a korpus wykonany metodą CNC.WitamPozwolę sobie się nie zgodzić. Cały kołowrotek, tzn precyzując, zarówno szpula jak i rama są odlewane i mają wyraźnie ślady bardzo wielu błędów na powierzchni i zero śladów obróbki przez skrawanie. Jedynie pokrętło hamulca jak i inne elementy, których się dziś nawet w Chinach nie odlewa, są wykonane przy użyciu CNC i cechują się tą samą słabą jakością. Kołowrotek posiadam i mogę wstawić odpowiednie zdjęcia, ale mówiąc szczerze po co, skoro przedstawiciele marki przyklaskują bezmyślnie stwierdzeniom jak powyżej. Z mojego punktu widzenia zupełnie niepotrzebnie, bo w ten sposób albo świadomie lub nie, potwierdzają bardzo naciągane i fantazyjne opisy katalogowe, które wprowadzają w błąd osoby, powiedzmy, mniej czujne. W zasadzie miałem się już w tej kwestii nie wypowiadać, ale stronniczość tzw przedstawicieli marki skłoniła mnie do wyrażenia własnego zdania. Parafrazując mojego szwagra, który mawia: jaki kraj - taki KISS ... Jaka marka, tacy przedstawiciele. Wesołych świąt w katalogowej otchłani polskich dystrybutorów. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest-Natura Opublikowano 26 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2021 (edytowane) Witam.Ale to co w końcu ?Dobre to ?Czy niedobre ?Bo nie wiem czy mam używać czy sprzedać od razu ... Dobrze że moimi kijami, od których się dyskusja zaczęła, nocą będę poławiał ... przynajmniej widać nie będzie gdyby poruta jaka być miała i wstyd na wieś całą i państwo sąsiednie, że nimi macham na środku granicznej rzeki ... Pozdrawiam. Edytowane 26 Grudnia 2021 przez Forest-Natura 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Richi55 Opublikowano 27 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2021 Niechętnie ale muszę stanąć w obronie firmy Traper,nie jako fan tylko jako człowiek prowadzący własną działalność gospodarczą.Traper jako przedsięwzięcie biznesowe moim zdaniem jest skazane na sukces.Firma posiada pełną ofertę produktową,dobre katalogi i co najważniejsze bardzo dobry towar w swojej klasie cenowej,jeżeli dołożyć do tego długi okres gwarancyjny oraz serwis dostępny w kraju.Jeżeli tylko uda się jej to wszystko utrzymać to z pewnością w ciągu kilku lat stanie się wiodącą marką w Europie czego osobiście jej życzę.Co do przedstawicieli handlowych to nie muszą oni znać się na obróbce skrawaniem,a że bronią firmy w której pracują to chyba oczywiste za to im płacą. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Endern Opublikowano 27 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2021 (edytowane) Pokrowiec Traper Voyager wygląda rewelacyjnie. Edytowane 27 Grudnia 2021 przez Endern Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pumeks Opublikowano 27 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2021 (edytowane) ... Jaka marka, tacy przedstawiciele. Wesołych świąt w katalogowej otchłani polskich dystrybutorów.Dziękuje za ocenę!Choć nigdzie nie napisałem w żadnym poście, że budżetowy kołowrotek SPIDER jest wykonany w całości w technologi CNC! Zgodnie z tym co pisze w katalogu: ALUMINIOWA OBUDOWA W POŁĄCZENIU Z TECHNOLOGIĄ CNC ! I chodzi tutaj o przednią nakrętkę, osłonę hamulca, oraz tylne pokrętło! Reszta jest wykonana metodą ODLEWU CIŚNIENIOWEGO. Tak samo jak kolejne dwa najtańsze, niskobudżetowe Speed i Blast ( ten ostatni jest nietknięty CNC) Reszta kołowrotków od modelu CDC w górę, tak samo są zgodnie z opisem! Polubiłem post kolegi Richi55 tylko dlatego, że próbował cos wyjaśniać. Nie rozumiem, jakie to ma znaczenie w ocenianiu mojej osoby. W każdym bądź razie, pozdrowienia dla Szwagra. ...... Z anonimów łatwo pisać przykre oceny. Polecam dokładniej czytać opisy katalogowe.Grzegorz Górski. Edytowane 27 Grudnia 2021 przez Grzegorz G. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeralda Opublikowano 27 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2021 A już twierdzenie, że ten odlew posiada jakieś błędy?! Chłopie, ty pod mikroskopem oglądasz te młynki? To ma służyć do łowienia a nie jako przywieszka zapięta na bal u Windsorów... Uszczelniany młynek za tą cenę (dałem 2 stówy) jest moim zdaniem bardzo przyzwoicie skonstruowany. Może za dwa sezony będzie jakiś powód do krytyki ale póki co jest bardzo OK. P.S. jedyne do czego się mogę przypier... to brak aktualnie dostępnych szpuli #4/6. Wysłane z mojego POCO F1 przy użyciu Tapatalka 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 27 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2021 (...) ...... Z anonimów łatwo pisać przykre oceny. Polecam dokładniej czytać opisy katalogowe. Przykre czy nie... Nieważne. Ja lubię jak jest trochę chilli w zupie . Ważne że jest merytoryczna odpowiedź 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nati Opublikowano 27 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2021 Witam To może jeszcze szczypta chilli, zupełnie bez mikroskopu i zupełnie obiektywnie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest-Natura Opublikowano 28 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2021 Witam.Nati ... bardzo dobrze że pokazujesz nam różnice pomiędzy kołowrotkami za 2 000 i za 200 zł.Gdyby nie to, wszyscy tu żyli by w przeświadczeniu że łowi się wyłącznie Ablami, Hatchami i Tiborami, tylko te nalepki są inne ... Pozdrawiam. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeralda Opublikowano 28 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2021 Witam To może jeszcze szczypta chilli, zupełnie bez mikroskopu i zupełnie obiektywnie. IMG_20211227_200113.jpg IMG_20211227_195946.jpg IMG_20211227_195921.jpg IMG_20211227_195854.jpgZwracam honor, miałeś pecha, u mnie zero defektów. A wziąłem pierwszy z półki, bez przebierania. Sent from my Armor 8 using Tapatalk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 28 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2021 (...)Zgodnie z tym co pisze w katalogu: ALUMINIOWA OBUDOWA W POŁĄCZENIU Z TECHNOLOGIĄ CNC ! I chodzi tutaj o przednią nakrętkę, osłonę hamulca, oraz tylne pokrętło! Reszta jest wykonana metodą ODLEWU CIŚNIENIOWEGO. Tak samo jak kolejne dwa najtańsze, niskobudżetowe Speed i Blast ( ten ostatni jest nietknięty CNC) (...)Sorry, ale jeśli ktoś pisze w katalogu o aluminiowej obudowie w połaczeniu z technologią CNC, to jest to wyraźna sugestia iż ta własnie obudowa, a nie nakrętka czy pokrętło są wykonane tą technologią.* KORPUS ALUMINIOWY Z TECHNOLOGIĄ CNC* TWARDE POKRĘTŁO Z TWORZYWA SZTUCZNEGOJak to więc rozumieć?? tym bardziej że o nakrętce nic nie ma...Mnie akurat odlewy ciśnieniowe nie przeszkadzają, ale sugestia jak wyżej już tak, bo jest to naginanie faktów. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemek_M Opublikowano 28 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2021 (edytowane) Opisy marketingowe są lekko mówiąc mało precyzyjne i pisane szumnymi hasłami, niestety dotyczy wielu marek, w tym Trapera.. Edytowane 28 Grudnia 2021 przez Przemek_M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Endern Opublikowano 29 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2021 Miał ktoś do czynienia z kijami Silence lub GST pod nimfę jak wasze odczucia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Endern Opublikowano 9 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2022 Nikt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mysha Opublikowano 9 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2022 Mam Silence 11" AFTM 4. Ładny, szybki, lekki. Używam go do żyłki, gdy jest podniesiona woda na moich rowach i ciężko jest łowić na coś innego. Czterdziestaki na niego łowiłem, sprawował się dobrze. Więcej nie napiszę, bo nie jest to moja ulubiona metoda i jest w użyciu od wielkiego dzwonu . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thymalus Opublikowano 9 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2022 Miał ktoś w ręku i może coś powiedzieć o Silence SW 9' #9. Może porównanie z EGO Crosbow i EGO Pike albo Orvis Clearwater, który jest nawet nieco tańszy od Silence? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DinekOracz Opublikowano 9 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2022 Witam. A ktoś testował żyłki na przypon od trapera? Sezon się zaczyna i cza kupić coś nowego. Dajcie znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 9 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2022 Miał ktoś w ręku i może coś powiedzieć o Silence SW 9' #9. Może porównanie z EGO Crosbow i EGO Pike albo Orvis Clearwater, który jest nawet nieco tańszy od Silence?Miałem ten kij w ręku, niestety tylko na sucho. Mnie jakoś szczególnie nie urzekł. Niby całkiem szybki, czuć zapas mocy,ale mi czegoś brakowało. Może pod linką b się obudził i miałbym inne odczucia. Co do porównania to Ego wypada w mojej opinii słabiej, a napewno model Pike. Crossbowa miałem tak dawno w rękach że nawet nie pamiętam koloru blanku. Natomiast Orwisa Clearwater w tak wysokich klasach nigdy nie miałem w ręku więc się nie odniosę. Na pewno ze względu na atrakcyjną cenę warto rozpatrzyć zakup. Wiem że wędki te były łowione na Oceanie Indyjskim więc potencjalnie są ludzie którzy mogliby coś o nich powiedzieć więcej niż tylko moje odczucia z "trząsania" gołym prętem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thymalus Opublikowano 9 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2022 Miałem ten kij w ręku, niestety tylko na sucho. Mnie jakoś szczególnie nie urzekł. Niby całkiem szybki, czuć zapas mocy,ale mi czegoś brakowało. Może pod linką b się obudził i miałbym inne odczucia. Co do porównania to Ego wypada w mojej opinii słabiej, a napewno model Pike. Crossbowa miałem tak dawno w rękach że nawet nie pamiętam koloru blanku. Natomiast Orwisa Clearwater w tak wysokich klasach nigdy nie miałem w ręku więc się nie odniosę. Na pewno ze względu na atrakcyjną cenę warto rozpatrzyć zakup. Wiem że wędki te były łowione na Oceanie Indyjskim więc potencjalnie są ludzie którzy mogliby coś o nich powiedzieć więcej niż tylko moje odczucia z "trząsania" gołym prętem.Dzięki. Ego Pike to kijek trzykrotnie tańszy dlatego porównanie jest ryzykowne. Ale... To wbrew pozorom nie jest zła wędka jeśli weźmiemy właśnie stosunek wartości użytkowych do ceny. Mam go i trochę szczupaczków wyjął. Ale za szczupakiem pływałem kilka razy w roku. W tym roku niestety z powodów zdrowotnych na czas jakiś muszę wyjść z rzeki i zasiąść w łódce co oznaczać będzie że muchuję w tym roku na jeziorze i dlatego szukam czegoś lepszego. Tak poważnie mówiąc to chodzi mi po głowie Echo EPR, który ma genialne recenzje za oceanem oraz Thomas & Thomas Zona. Tyle, że oba kije ponad 2 tys. Ten Traper mnie zaciekawił. Muszę go pomacać. Jak wartości użytkowe nie będą przepaścią to wolę rodzimy biznes wesprzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 9 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2022 Dzięki. Ego Pike to kijek trzykrotnie tańszy dlatego porównanie jest ryzykowne. Ale... To wbrew pozorom nie jest zła wędka jeśli weźmiemy właśnie stosunek wartości użytkowych do ceny.Zła nie jest, napewno wybija się na tle wędek z, zbliżonej półki cenowej. Jednak ma swoje ograniczenia i wg. moich doświadczeń nie daję rady jak choć trochę wieje. Podobnie było z Predatorem pochodzącym z tego samego źródła (Maxcatch), a teraz chyba w PL dostępny pod logo Tiger. Mimo dużo lepszego wykończenia Predatora odniosłem wrażenie że są zrobione na bardzo podobnych blankach co V-Accesss (Ego Pike). (...)Tak poważnie mówiąc to chodzi mi po głowie Echo EPR, który ma genialne recenzje za oceanem oraz Thomas & Thomas Zona. Tyle, że oba kije ponad 2 tys. Ten Traper mnie zaciekawił. Muszę go pomacać. Jak wartości użytkowe nie będą przepaścią to wolę rodzimy biznes wesprzeć.No ja się zdecydowałem właśnie na EPR. Choć w klasie #10. Znalazłem go pod choinką, więc na "chrzest" bojowy musi poczekać. Ale miałem okazję już rzucać egzemplarzem Kolegi i wrażenia były bardzo pozytywne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xiaou Opublikowano 11 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2022 (edytowane) Witam. A ktoś testował żyłki na przypon od trapera? Sezon się zaczyna i cza kupić coś nowego. Dajcie znać.Używam żyłek w różnych grubościach od 0.12 do 0.25 i złego słowa nie mogę powiedzieć. Warte swojej ceny. Żadnych problemów z wytrzymałością wiązaniem czy skręcaniem, chociaż testów zgodności wytrzymałości oczywiście nie robiłem Wysłane z mojego ELS-NX9 przy użyciu Tapatalka Edytowane 11 Lutego 2022 przez Xiaou 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi