Skocz do zawartości

Wałki do dociążania woblerów

Rekomendowane odpowiedzi

Zajmuje się na co dzień ołowiem i czytając wątki dotyczące sposobów dociążania woblerów zauważyłem, że dużo ludzi ma z tym problem. Mam taki pomysł  ;

post-67899-0-81791400-1519633170_thumb.jpg

Wałki są w  średnicach fi 5 mm, fi 7 mm i fi 8.5 mm oraz w dwóch rodzajach; o jednakowej długości elementów oraz o różnej długości elementów

Widać to na fotkach:

Dla średnicy 5mm równe wałki mają gramaturę 1g, a dla w 2 wersji odpowiednio; 1g, 1,3g , 1,7g i 2g

post-67899-0-74904400-1519633355_thumb.jpg

post-67899-0-82578400-1519633412_thumb.jpg

Dla średnicy 7mm równe wałki 2g  a 2 wersja : 2g, 2,5g,  3,5g i 4g 

Dla średnicy 8,5mm  odpowiednio pojedyńczy : 3g a 2 wersja ; 3g, 4g, 5g, 6g,

Wałki można sobie odciąć czy odłamać w/g potrzebnej średnicy i gramatury i wkleić w wywiercony otworek w woblerze.

jest to pomysł zrealizowany "na szybko " i jestem ciekaw czy w/g was trafiony i potrzebny??

Pozdrawiam

Edytowane przez Bert8
  • Like 3

Myślę, że pomysł fajny. Kwestia, czy można by mieć równe wałki o innych masach, np. przy 5 mm 4x1,5 g. I być może lepiej, gdyby średnice pokrywały się ze średnicą wierteł. Jeśli cena będzie konkurencyjna do innych ciężarków ołowianych to jak najbardziej OK.

• Like 1

Darek dziura albo nacięcie przez calość i będzie git.

Wiem, ale ostatnio najlepiej mi się robi otwory ręcznie wiertłem (ostatnio dłubię głównie w balsie) i staram się wpasować śruciny. Próbowałem różnie i tak mi najwygodniej (choć muszę znowu spróbować tematu boleniówek, bo to na razie mi nie wychodziło i tam będzie raczej więcej dłubania).