Skocz do zawartości
  • 0

Przedłużka rumpla

Dawidos

Pytanie

Witam może ktoś przerabiał temat, mianowicie musze kupić lub dorobić przedłużke rumpla do mojego mercurego 3.5KM ale te dostępne w sklepach mają plastikowe końcówki co nie wzbudza mojego zaufania . Przy pełnym gazie silniczek nie skręca się już tak lekko jak na postoju stąd moje wątpliwości jeśli chodzi o zakup gotowca, nie sprawdziła się również rura pcv .Być może ktoś z was już coś takiego dorabiał i podzieli się wiedzą.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

ja mam zrobioną z rozkładanej rury od odkurzacza i jest ok.przy pełnym rozłożeniu jest różnica przy skręcaniu bo plastyk się lekko ugina lecz jest zrobiony solidnie bez obawy że pęknie.kwestja przyzwyczajenia ważne że jest lekki.są też ładne róry stalowe galwanizowane w zależności od odkurzacza. :lol:

• 0

Przy pełnym gazie silniczek nie skręca się już tak lekko jak na postoju stąd moje wątpliwości jeśli chodzi o zakup gotowca,

moglbys wyjasnic? bo u mnie raczka chodzi tak samo leko w calym zakresie obrotow wiec nei do konca kumam..

Koledze chodziło o skręcanie - zmianę kierunku płynięcia a nie o kręcenie manetką.

• 0

Koledze chodziło o skręcanie - zmianę kierunku płynięcia a nie o kręcenie manetką.

no to moze zgubil ogranicznik trymu silnika (ten pret co ustawia kat silnika w stosunku do rufy) i jak plynie na calej *dzie to mu sie silnik o rufe opiera, albo zapomnial wstrzyknac smaru w oba lozyska slizgowe (przy czym obstawiam pierwsze bo mialem identyczne objawy).

• 0

Sprawdziłem rury od mojego odkurzacza i nie pasują wg suwmiarki średnica rumpla min 31-32 mm więc szukam dalej .

Może spróbuj rurkę miedzianą, w każdym sklepie hydraulicznym utną Ci dowolną długość. Można by też dostosować rurkę z PP, da się formować pod wpływem temperatury, będzie dużo sztywniejsza niż PCV.

• 0

Posiadam taka przedluzke. Z tego co pamietam koncowke ma plastikowa ale dlaczego nie wzbudza zaufania?

Przy tej mocy silnika nie bedzie to pracowalo jakos po bandzie.

Dlaczego nie spelnila zadania rura kanalizacyjna, pamietam, ze jest konkretny typ/ wymiar takiej rury, ktory jak ulal pasuje?

Gumo

• 0

Zarowno tej co lezy mi w bagazniku jak i tej kanalizacyjnej nigdy nie uzywalem, stad nie pamiatam dokladnie namiarow tej rury kan.

Pamietam, ze polaczenie kielichowe (wraz z gumowym uszczelnieniem) pasowalo dosc dokladnie do wymiarow gumy na rumplu.

Rura byla szara.

Najprostrzy typ rury, ktory powinien byc dostepny nawet w osiedlowym sklepie hydraulicznym..

O wymiar mnie nie pytaj bo nie wiem...

http://www.pipelife.com/pl/Produkty/instalacje/kanalizacja_w ewnetrzna.php

Gumo

p.s. Jezeli silnik ma duze opory podczas manewrow nim to warto zajrzec do tego - to jest typowy objaw po przegrzaniu silnika.

• 0

Co ma przegrzanie do skrętów silnika za pomocą rumpla nie bardzo rozumiem to raczej brak smaru na tym slizgu jak połksiężyc ,zresztą jak będę miał chwile czasu to zrobie na dniach jakieś foto , a z rurą białą tą 32mm z linku kombinowałem i właśnie sobie przypomniałem że odpuściłem bo za płytko wchodziła na manetke i wszystko było takie niepewne co na łodzi raczej nie jest komfortowe i bezpieczne.

• 0

warto zaoszczędzić 140zł.

Pewnie, że warto bo nam wędkarzom z nieba nie spada

ale jak mam się paprać z czymś co ma mi BEZPIECZNIE

służyć to wolę NIE.

Kto ma warunki i wiedzę zrobi sobie tę przedłużkę

a kto nie ? to upapra sobie jakiegoś gluta który mu

odmówi posłuszeństwa na środku jeziora w pełnym pędzie

i nieszczęście gotowe ... tak tak chociażby przez to

jak wpadnie człowiek do wody kiedy łódka pozbawiona steru

przez wypiętą przedłużkę nagle skręci... podejmowałem z wody w listopadzie takiego sternika tym razem udało się

ale kiedyś może nie być na wodzie nikogo ..

dlatego jak ktoś nie czuje się na siłach żeby zrobić to dobrze lepiej niech do wiosny poodkłada

po kilka złotych i zakupi dobry sprzęt, takie jest moje zdanie.

• 0

moje jest inne.nie wiedziałem że pływasz w takich warunkach.jak widać na zdjęciach te oryginalne nie są zbyt solidne i łączone z plastykiem.tym bardziej bym sam coś konkretnego stworzył napewno w całości metaloee a wykożystałbym jedynie sposób mocowania na manetce czyli skręcany.

• 0

Jest plastik i plastik dlatego nie porównujmy rur kanalizacyjnych grzanych palnikiem do abs połączonego z aluminium.:wacko:

Owszem złamać się może wszystko pękają nawet szyny kolejowe

ale jakie jest prawdopodobieństwo uszkodzenia się garażowej samoróbki do wyrobu firmowego...

Ja do majsterkowiczów nic nie mam bo sam sporo rzeczy zastępuję swoimi wynalazkami ale

tam gdzie w grę wchodzi bezpieczeństwo bywam radykałem dlatego

rur od odkurzacza używa moja żona a przedłużkę kupiłem. :D

• 0

nie neguję i mam nadzieję że zda egzamin w 100%.jeśli coś ma być konkretne i pewne to raczej akurat ja wolałbym zrobić sam i raczej w tym przypadku rur odkurzacza bym nie stosował.posiadam uchwyt do kotwicy scotty[plastyk]jest solidny a mimo to zastanawiam się do jakiej wagi kotwicy można go stosować. :wacko: na opakowaniu producenta jakoś nie znalazłem tej informacji.

• 0

Jest plastik i plastik dlatego nie porównujmy rur kanalizacyjnych grzanych palnikiem do abs połączonego z aluminium.:wacko:

Owszem złamać się może wszystko pękają nawet szyny kolejowe

ale jakie jest prawdopodobieństwo uszkodzenia się garażowej samoróbki do wyrobu firmowego...

Ja do majsterkowiczów nic nie mam bo sam sporo rzeczy zastępuję swoimi wynalazkami ale

tam gdzie w grę wchodzi bezpieczeństwo bywam radykałem dlatego

rur od odkurzacza używa moja żona a przedłużkę kupiłem. :D

Zbyszek racja tym bardziej że nie kosztuje majątku. http://www.raksa.com.pl/p,pl,1795,przedluzacz+rumpla+telesko powy+do+silnika+46130.html .Pozdrawiam Paweł.

• 0

Złotą łopatą odgrzebałem temat sprzed dekady . Na ten sezon ( jeśli nadejdzie ) postanowiłem zająć się tym , co często dokucza mi na moim pływadełku , a co zawsze schodziło na plan dalszy i nie doczekało się realizacji . Potrzebuję przedłużki rumpla do elektryka Minn Kota Endura Max 55 . Przy ostrym wietrze i sporej fali muszę zdecydowanie zmienić balans w mojej lekkiej łupinie . Jakieś sprawdzone modele , rozwiązania ? Oryginał mocno drogi . A takie coś sprawdzi się okazjonalnie https://www.empik.com/przedluzka-rumpla-silnika-zaburtowego-aluminiowa-76cm,p1258337971,sport-p?gclid=CjwKCAiAgvKQBhBbEiwAaPQw3LCSYHLYSSHbpJRgSXtv1rZuVbxbutMkTgP9Gux988JIranRp4 ?

Edytowane przez malinabar