Skalaar Opublikowano 2 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2018 Kurka, wstyd się wychylać z żaglowcami i akwa 100l ???? 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kokosz Opublikowano 3 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2018 (edytowane) Kurka, wstyd się wychylać z żaglowcami i akwa 100l Po przeglądnięciu wątku mam to samo. Z ciekawostek, to mam od wczoraj ikrę smuklenia pryskacza na klapie do karmienia. Samiec pilnie chlapie wodą, ale w ogólnym, raczej nie ma szans na wychowanie narybku (tarły się już i kiryski pigmeje, nanusy, drobnoustki obrzeżone). Edytowane 3 Marca 2018 przez Kokosz 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Gołąb Opublikowano 6 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2018 Świetny wątek, lata temu akwarystyka pochłaniała mnie równie mocno jak wędkarstwo i od jakiegoś czasu bardzo chcę do tego wrócić. Kiedyś fascynacje wszelkimi pielęgnicowatymi, dzisiaj korci mnie założenie przynajmniej 300 litrowego akwarium z tęczankami i brzankami, jeśli któryś z Kolegów hoduje te gatunki chętnie poczytam jakieś porady, zdjęcia również mile widziane 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majatony Opublikowano 6 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2018 (edytowane) Świetny wątek, lata temu akwarystyka pochłaniała mnie równie mocno jak wędkarstwo i od jakiegoś czasu bardzo chcę do tego wrócić. Kiedyś fascynacje wszelkimi pielęgnicowatymi, dzisiaj korci mnie założenie przynajmniej 300 litrowego akwarium z tęczankami i brzankami, jeśli któryś z Kolegów hoduje te gatunki chętnie poczytam jakieś porady, zdjęcia również mile widziane Najładniejsze jak dla mnie to tęczanka Boesmana Trzymałem je z paletkami ale tak dawały paletkom popalić podczas karmienia że musiałem je po jakimś czasie przenieść do drugiego akwarium Ogólnie bardzo fajne rybki Edytowane 6 Marca 2018 przez tony1983 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PGr1 Opublikowano 6 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2018 Świetny wątek, lata temu akwarystyka pochłaniała mnie równie mocno jak wędkarstwo i od jakiegoś czasu bardzo chcę do tego wrócić. Kiedyś fascynacje wszelkimi pielęgnicowatymi, dzisiaj korci mnie założenie przynajmniej 300 litrowego akwarium z tęczankami i brzankami, jeśli któryś z Kolegów hoduje te gatunki chętnie poczytam jakieś porady, zdjęcia również mile widziane Miałeś podobnie jak ja, pielęgnice były dawno temu moją pasją.Większość które szło dostać na tamte czasy, udawało się rozmnażać. Inne mogłem tylko pooglądać w zoo lub albumie pożyczanym od śp. Pana Waldka z zoologicznego.Wiele pokoleń moich zeber przewijało się po rodzinie i znajomych doświadczalnie dziedziczenie jasnego umaszczenia przerobiłem...Pod koniec przygody akwarystycznej miałem baniaczek 240l i kilka mniejszych do odchowywania narybku. Marzył się wtedy baniak z 10 razy taki i większe pielęgnice z Ameryki Środkowej; teraz to wszystko już dostępne. Czasem przechodzą myśli żeby znów zrobić jakiś podłużny zbiorniczek z 200l taką rodzimą nizinną strugę, z wymuszonym przez pompę CO.obiegiem.Ostatnimi laty często miałem w ręku: kozy, śliże, piskorze, różanki, czy bardziej pospolite kiełbie i cierniki i takie coś bym widział w obsadzie. Z roślin rzęśl i rogatek powinny wystarczyć... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabadaon Opublikowano 6 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2018 Czasem przechodzą myśli żeby znów zrobić jakiś podłużny zbiorniczek z 200l taką rodzimą nizinną strugę, z wymuszonym przez pompę CO.obiegiem.Ostatnimi laty często miałem w ręku: kozy, śliże, piskorze, różanki, czy bardziej pospolite kiełbie i cierniki i takie coś bym widział w obsadzie. Z roślin rzęśl i rogatek powinny wystarczyć... Różanki miałem, prócz tego pstrążki i szczupaczek też jeden się plątał... Głupiki żarł...Ale to dawno było... Teraz warunków brak, ale jeszcze kiedyś do tego wrócę... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Gołąb Opublikowano 7 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2018 Najładniejsze jak dla mnie to tęczanka Boesmana Trzymałem je z paletkami ale tak dawały paletkom popalić podczas karmienia że musiałem je po jakimś czasie przenieść do drugiego akwarium Ogólnie bardzo fajne rybki Już ileś razy obiecywałem sobie, że jeśli wrócę do tego to tęczanki będą w akwarium grały pierwsze skrzypce, jedyne co mnie martwi to to, że podobno bywają mocno agresywne wobec innych gatunków no ale trzeba będzie mocniej wgryźć się w temat i poczytać. Z pewnością wpuściłbym też brzanki, stąd obawy o ich bezpieczeństwo. Skoro piszesz, że nękały o wiele większe od siebie paletki to inne, mniejsze ryby mogą nie mieć łatwego żywota Miałeś podobnie jak ja, pielęgnice były dawno temu moją pasją.Większość które szło dostać na tamte czasy, udawało się rozmnażać. Inne mogłem tylko pooglądać w zoo lub albumie pożyczanym od śp. Pana Waldka z zoologicznego.Wiele pokoleń moich zeber przewijało się po rodzinie i znajomych doświadczalnie dziedziczenie jasnego umaszczenia przerobiłem...Pod koniec przygody akwarystycznej miałem baniaczek 240l i kilka mniejszych do odchowywania narybku. Marzył się wtedy baniak z 10 razy taki i większe pielęgnice z Ameryki Środkowej; teraz to wszystko już dostępne. Czasem przechodzą myśli żeby znów zrobić jakiś podłużny zbiorniczek z 200l taką rodzimą nizinną strugę, z wymuszonym przez pompę CO.obiegiem.Ostatnimi laty często miałem w ręku: kozy, śliże, piskorze, różanki, czy bardziej pospolite kiełbie i cierniki i takie coś bym widział w obsadzie. Z roślin rzęśl i rogatek powinny wystarczyć... Piotrze zebry hodowałem przez kilka lat, były też meeki i przez jakiś czas tilapie. Też zawsze chodził mi po głowie naprawdę potężny szklany zbiornik ale na coś takiego trzeba mieć warunki.Przez bodajże dwa lata żyło sobie u mnie stadko okoni i szczupak. Zdumiony byłem z jaką skutecznością i w jakim tempie okonie pożerały niewielkie karasie. Ogólnie temat arcyciekawy i wciągający, mam nadzieję, że w miarę nieodległym czasie uda mi się do niego wrócićPozdrawiam ! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jeziorm 1 Opublikowano 7 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2018 Moje marzenie to duze akwarium ale z płocią.okoniem..szczupłym itd.Z tego co pamietam to chyba Standerus mial albo cos pisal o takim skladzie. Ktos ma doswiadczenie z takimi gatunkami? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sucks_one Opublikowano 7 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2018 (edytowane) Już ileś razy obiecywałem sobie, że jeśli wrócę do tego to tęczanki będą w akwarium grały pierwsze skrzypce, jedyne co mnie martwi to to, że podobno bywają mocno agresywne wobec innych gatunków no ale trzeba będzie mocniej wgryźć się w temat i poczytać. Z pewnością wpuściłbym też brzanki, stąd obawy o ich bezpieczeństwo. Skoro piszesz, że nękały o wiele większe od siebie paletki to inne, mniejsze ryby mogą nie mieć łatwego żywota Nie wiem skąd bierze się o nich taka opinia ale wg mojej są to towarzyskie ryby bez agresji zarówno wewnętrznogatunkowej ani zewnętrzno. Z dużymi gatunakmi takimi jak Boesemani czy Trifasciata nie da się trzymac małych z rodziny Pseudomugil i innych ponieważ te mniejsze przegrają konkurencję pokarmową i tyle. W dużych zbiornikach powiedzmy min 500 litrów można duże gatunki wypełnić popularną średniej wielkości Neonową.Podstawa to spora nad filtracja oraz częte podmiany wody zapewniające dobra wodę o niskich zawartościach NO3.W innych warunkach ryby nie urosną i nie wybarwią się należycie. Ogólnie przyjmuje się, że dobieramy ryby względem temperamentu.Na upartego można wszystko pogodzić aczkolwiek tylko w dużych zbiornikach. Edytowane 7 Marca 2018 przez sucks_one 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kokosz Opublikowano 7 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2018 Świetny wątek, lata temu akwarystyka pochłaniała mnie równie mocno jak wędkarstwo i od jakiegoś czasu bardzo chcę do tego wrócić. Kiedyś fascynacje wszelkimi pielęgnicowatymi, dzisiaj korci mnie założenie przynajmniej 300 litrowego akwarium z tęczankami i brzankami, jeśli któryś z Kolegów hoduje te gatunki chętnie poczytam jakieś porady, zdjęcia również mile widziane Jest teraz masa pielęgniczek: macmasteri, boliwijskie, Agassiza, panduro (bardzo delikatnie ubarwione), żółte, vijeta, kratkowana, trójpręga, akarki karłowate ... Kakadu i ramerezki to żadne aj waj teraz. W akwarium 200 l już można poszaleć.Do tego pstrążenice, drobnoustki - bardziej chodzące górą, ekipa "sprzątająca" nad dnie - czyli przeróżne mniejsze kiryski, jakieś małe zbrojniki; coś "w pół wody" - żwawiki, neony (np. simuans) i może być fajnia hameryka południowa. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Crocker Opublikowano 7 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2018 Na 200 litrów dałbym harem 2+4 Ramireza. Na 300l. 2+6. Ja osobiście na nowo zakochałem się w Xiphophorus Helleri. Głownie obserwując zagranicznych hodowców. Polacy jakoś słabo się obnoszą w internecie ze swoimi mieczykami. Nie wspominając już o sklepowym asortymencie gdzie 90% to genetyczny odpad. Natomiast Słowacja, Węgry, Niemcy, Rumunia to prawdziwy raj. 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tobiasz92 Opublikowano 7 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2018 Tak to u mnie wygląda Taptalkniete z Galaxy s8 16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sucks_one Opublikowano 7 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2018 (edytowane) Faktycznie ładne te miecze mimo że to nie moja bajka A poniżej mój bardzo stary projekt również konkursowy IAPLC z wynikiem 73 Zdjęcie robocze Edytowane 7 Marca 2018 przez sucks_one 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miras1983 Opublikowano 7 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2018 Piękne zbiorniki macie. Moje 300l, strasznie zaniedbane ostatnio. Ale ryby dają radę... wspomniane teczanki,bystrzyki ,kardynałki i kirysy. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mycha23 Opublikowano 7 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2018 Akwarystyka to moja miłość od podstawówki .Niestety warunki obecnie nie pozwalają na duże akwarium.Zdjecia Waszych rybek cudowne. Ja byłem zakochany w proporczykowcach oraz w akwariach zarośniętych jak dżungla . Może kiedyś nastanie czas, ze postawie akwarium na co najmniej 500 litrów . 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Gołąb Opublikowano 7 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2018 (edytowane) Nie wiem skąd bierze się o nich taka opinia ale wg mojej są to towarzyskie ryby bez agresji zarówno wewnętrznogatunkowej ani zewnętrzno. Z dużymi gatunakmi takimi jak Boesemani czy Trifasciata nie da się trzymac małych z rodziny Pseudomugil i innych ponieważ te mniejsze przegrają konkurencję pokarmową i tyle. W dużych zbiornikach powiedzmy min 500 litrów można duże gatunki wypełnić popularną średniej wielkości Neonową.Podstawa to spora nad filtracja oraz częte podmiany wody zapewniające dobra wodę o niskich zawartościach NO3.W innych warunkach ryby nie urosną i nie wybarwią się należycie. Ogólnie przyjmuje się, że dobieramy ryby względem temperamentu.Na upartego można wszystko pogodzić aczkolwiek tylko w dużych zbiornikach.Dzięki za garść informacji. O neonach nie wspomniałem ale obowiązkowo uzupełniały by u mnie całość, duża ławica przy odpowiednio doświetlonym zbiorniku wygląda przepięknie.Natomiast patrząc na Twoje podwodne aranżacje jestem pełen podziwu, widać ile pracy i zaangażowania w nie Włożyłeś Edytowane 7 Marca 2018 przez Piotr Gołąb 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sucks_one Opublikowano 8 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2018 Miałem kiedyś akwarium z jednym bokiem w oranżerii i patrząc od tamtej strony kiedy promienie słoneczne dosyć mocno świeciły Neonowe pokazywały super opal w kolorze niebieskim. Światło boczne jeśli to tylko możliwe jest obowiązkowe z większością tęczanek. Dzięki za miłe słowa.... przy mocnym zaangażowaniu nie odczuwa się ilości pracy jaką się wkłada 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Gołąb Opublikowano 8 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2018 Dzięki za miłe słowa.... przy mocnym zaangażowaniu nie odczuwa się ilości pracy jaką się wkłada To fakt, tym bardziej kiedy finalnie uzyskujemy taki efekt Tak sobie czytam, przeglądam i czuję,że wsiąkam w temat na dobre .... 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabadaon Opublikowano 8 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2018 To fakt, tym bardziej kiedy finalnie uzyskujemy taki efekt Tak sobie czytam, przeglądam i czuję,że wsiąkam w temat na dobre .... Piotr czasu Ci braknie na wędkowanie, nie mówiąc o struganiu... A wtedy byłaby to strata niepowetowana.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Gołąb Opublikowano 8 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2018 W tym momencie i tak nic nie podziałam, ale jeśli plany się powiodą to maksymalnie w przyszłym roku urządzę jakiś podwodny świat.Najbardziej praco i czasochłonne są początki i urządzanie od podstaw, później to już raczej z górki; choć faktycznie jak każda "zajawka" jakiś czas pożre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Crocker Opublikowano 9 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2018 (edytowane) Przerabiałem różne bańki . Wiadomo ... co kto lubi. Aktualnie nie mam żadnej ale jeśli będę coś stawiał w przyszłości to będzie to coś co wymaga jak najmniejszego wkładu w pielęgnację i uprawę roślin. Zmęczyła mnie wystarczająco ciągła walka z nawożeniem i uzyskaniem optymalnych dla roślin parametrów. RYUBOKU lub MIZUBE te style najbardziej mi odpowiadają. Głównym motywem są skały i korzenie. Rośliny mają być tylko dodatkiem. Anubiasy, microsoria i kilka innych prostych roślin może dać spektakularny efekt. Bez Co2 i zbędnych bajerów. Wystarczy dobre szkło OptiWhite jakieś porządne LEDY i ogień ! Edytowane 9 Marca 2018 przez Robert Crocker 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shavt Opublikowano 9 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2018 (edytowane) Mało roboty to jest przy takim akwarium.Taki efekt chce uzyskać i obsługa max 2h w miesiącu jeszcze z tydzień dwa i powinno się udać Edytowane 9 Marca 2018 przez shavt 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sucks_one Opublikowano 9 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2018 Robert będziesz miał problemy z akwarium z porządnym światłem bez CO2. Według mojej opinii jeśli chcesz mało czasu poświęcać musisz mieć stosunkowo mało światła aby dodatkowa suplementacja CO2 nie była konieczna. W takim systemie zbędnym bajerem będzie OW bo po cholerę skoro mało światła ?I tak można deklinować w nieskończoność.Wg mnie CO2 zawsze jest wskazane jeśli chcesz mieć rośliny nawet mało wymagające z niewielkim tempem wzrostu. Kwaśna woda służy nie tylko florze ale i faunie (oczywiście z kilkoma wyjątkami). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Crocker Opublikowano 9 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2018 (edytowane) Wiem, miałem Malawi ... faktycznie mozna tylko siedzić i patrzeć. Ja natomiast chcę wrócić do korzeni. Importowane mieczyki, najmniejsze pielęgniczki i kirysy ... Edytowane 9 Marca 2018 przez Robert Crocker Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Crocker Opublikowano 9 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2018 Robert będziesz miał problemy z akwarium z porządnym światłem bez CO2. Według mojej opinii jeśli chcesz mało czasu poświęcać musisz mieć stosunkowo mało światła aby dodatkowa suplementacja CO2 nie była konieczna. W takim systemie zbędnym bajerem będzie OW bo po cholerę skoro mało światła ?I tak można deklinować w nieskończoność.Wg mnie CO2 zawsze jest wskazane jeśli chcesz mieć rośliny nawet mało wymagające z niewielkim tempem wzrostu. Kwaśna woda służy nie tylko florze ale i faunie (oczywiście z kilkoma wyjątkami).Uprawiałem microsoria, kryptokoryny i anubiasy od 13 roku życia jeszcze na zwykłych żarówkach, potem świetlówkach itd. Akurat z tymi gatunkami nie miałem nigdy problemu, nawet nie nawoziłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi