Skocz do zawartości

Akwarystyka

troutowy

Rekomendowane odpowiedzi

Uprawiałem microsoria, kryptokoryny i anubiasy od 13 roku życia jeszcze na zwykłych żarówkach, potem świetlówkach itd. Akurat z tymi gatunkami nie miałem nigdy problemu, nawet nie nawoziłem.

Robert nie napisałem że się nie da, napisałem, że na dwutlenku są ładniejsze i lepiej fotosyntezują. Więcej tlenu w wodzie to więcej życia.

Bartek uwierz mi że takie akwarium jak pokazałeś jest ciężkie do utrzymania w higienie ze zdjęcia. Akwarium roślinne odpowiednio prowadzone zdejmuje z opiekuna ciężar higieny w dużej mierze. Glon to też roślina :)

Mam filtrację opartą na pompie 3000l/h co w 240l zrobi porządek. Kwestia czyszczenia korpusów mechanicznych raz na miesiąc i szyby. Nie planuje przerabienia, będzie naturalnie.

Podmiany wody bardzo rzadko bo zastosuje żywicę do pochłaniania NO3.

Edytowane przez shavt

Zwrócił bym uwagę na powód z jakiego robi się podmiany wody. NO3 musi być naprawdę w wysokich stężeniach aby zagrażało zdrowiu ryb a co z resztą związków wynikających z procesów rozkładu? 

Kiedyś (zapewne i teraz również) był powtarzany mem o przyczynie karłowacenia ryb akwariowych. Większość jednogłośnie twierdziła, że główną przyczyna jest wielkość zbiornika. Można uznać to za półprawdę ponieważ wielkość akwarium jest tylko czynnikiem pośrednim.

W 100% czynnikiem silnie redukującym procesy metaboliczne i budulcowe u ryb jest jakość wody czyli śladowe ilości w niej zawarte substancji redukujących właśnie te procesy.

Możesz pielęgnować dwie dorosłe pielęgnice pawiookie w 100 litrach i jeśli będą miały odpowiedniej jakości wodę to urosną do tych samych rozmiarów jak w basenie 10m3.

Reasumując: założenie Twoje powodować będzie złe samopoczucie ryb co jest nie najlepszym pomysłem. Proponuję poczytać o cyklu azotowym i związkach chemicznych które towarzyszą.

• Like 2

Ok ja się mogę nie znać.

Ale powiedz to osobom z forum malawi które od pół roku nie robią podmian wody, hodują pyszczaki od 20lat i twierdzą że wszystko jest ok, a są to osoby wysoce wrażliwe na cokolwiek co mogłoby niesprzyjac hodowli ich ulubionych ryb.

U mnie życie zweryfikuje

U mnie podmiany raz w msc przy Saulosi zdecydowanie stymulowały tarło. Podmiana ok 20%. Podmiany robiłem tylko dlatego ,że zachciało mi się wpuścić tam kilka zbrojników albino. Jak wiadomo zbrojniki to paradoksalnie jedne z najbardziej brudzących ryb ze względu na swoją szybką przemianę materii. Na białym piaseczku kwarcowym i filtrze wew. ich odchody mocno rzucały się w oczy. Zbrojników wyłapać nie mogłem przez Machu Picchu, które misternie wzniosłem z łupka filitowego ;)

Edytowane przez Robert Crocker
  • Like 1

Ok ja się mogę nie znać.

Ale powiedz to osobom z forum malawi które od pół roku nie robią podmian wody, hodują pyszczaki od 20lat i twierdzą że wszystko jest ok, a są to osoby wysoce wrażliwe na cokolwiek co mogłoby niesprzyjac hodowli ich ulubionych ryb.

U mnie życie zweryfikuje

Skoro zadowala ich tylko zachowanie przy życiu ich  ryb to ok ale to jest podobna historia jak z karpiami w marketach przed świętami. Ryby głosu nie mają :)

Robert masz rację ....przy okresowej podmianie w wielu przypadkach jest to czynnik stymulujący tarło. Spróbuj robić co tydzień podmianę 50% a najlepiej zmajstruj system automatycznej podmiany i niech się robi codziennie w odpowiedniej ilości to przekonasz się o czym piszę.

Wiele osób ma wielki problem z utrzymaniem czystości w zbiorniku przez zaniedbanie elementarnych czynności.

• Like 1

Pewnie tylko jakie wątki mam rozwinąć ?

Np to:

"Wiele osób ma wielki problem z utrzymaniem czystości w zbiorniku przez zaniedbanie elementarnych czynności."

Przy tym jak szeroka jest akwarystyka zawsze trzeba wszystkich posłuchać :) 

Zdaje sobie sprawę, co to są elementarne czynności, ale kto wie czy może coś jeszcze codziennie źle robię :)

Pozdrawiam

1. 0,5 w/l plant sunny

2. 20mg co2

3. Help advanced soil

4. Invitro

Ad1. Rozumiem że to światło świetlówki ? 

Ile czasu minęło od posadzenia?

Dodajesz jakieś micro ?

Jakiej wody używasz do pomiany ?

Marcin elementarne czynności to między innymi własnie podmiana wody. Jeśli masz rośliny to powinieneś używać wody miękkiej np osmotycznej zmineralizowanej w niewielkim stopniu dodając do niej zbilansowane pierwiastki. Lejąc wodę z kranu nie wiesz co tak naprawdę lejesz.

Jeśli pielęgnujesz rośliny i masz sporo gatunków Cryptocoryne to jednorazowo nie powinno się podmieniać więcej jak 30% systematycznie raz na tydzień. W przypadku kiedy masz ryby możesz podmieniać nawet 50%. Lepiej robić to cześciej w małych ilościach niż rzadko w dużych.

Stabilność związków zawartych w wodzie jest bardzo istotna.

PS. może przejdźmy na priv co by wątku nie zaśmiecać. Za chwilę zacznie się trochę chemii :)

Edytowane przez sucks_one

Marcin elementarne czynności to między innymi własnie podmiana wody. Jeśli masz rośliny to powinieneś używać wody miękkiej np osmotycznej zmineralizowanej w niewielkim stopniu dodając do niej zbilansowane pierwiastki. Lejąc wodę z kranu nie wiesz co tak naprawdę lejesz.

Jeśli pielęgnujesz rośliny i masz sporo gatunków Cryptocoryne to jednorazowo nie powinno się podmieniać więcej jak 30% systematycznie raz na tydzień. W przypadku kiedy masz ryby możesz podmieniać nawet 50%. Lepiej robić to cześciej w małych ilościach niż rzadko w dużych.

Stabilność związków zawartych w wodzie jest bardzo istotna.

PS. może przejdźmy na priv co by wątku nie zaśmiecać. Za chwilę zacznie się trochę chemii :)

Specjalnie zapytałem się tutaj, bo myślę, że warto żeby inni też czytali. Jak nie chcą niech nie czytają :P

To co napisałeś jest mi bardzo dobrze znane, oprócz tego, że Zwartki nie lubią duży podmian. W sklepie mamy w akwariach sporo tych roślin, ale na szczęście w zasadzie nigdy więcej jak 30% nie podmieniam :) 

Ogólnie podstawy zbiorników roślinnych znam, ale na to co chłopaki wyżej pokazali to za głupi póki co jestem :) a że siedzę w pyszczakach to zbyt szybko tak bardzo tej wiedzy nie poszerzę.

Akwarystyka jest tak szeroka, że trudno to ogarnąć nawet. Rośliny - mega potężny temat. Krewetki, wszystkie biotopy. Rodzaje filtracji, oświetlenia, wkłady. Różne podejścia do prowadzenia - bez chemii, z chemią (dodatkami). Karmienie własną karmą albo gotową. M A S A K R A :)

• Like 1

Zbiornika nie mam już 3 lata. I chyba trzeba pomyśleć nad czymś nowym [emoji4] Może rodzime gatunki. Ukleja, ciernik itp. Wcześniej były głównie Gurami, neony, żałobniczki.

Wysłane z mojego ASUS_X00DD przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Qcyk
  • Like 1

Specjalnie zapytałem się tutaj, bo myślę, że warto żeby inni też czytali. Jak nie chcą niech nie czytają :P

To co napisałeś jest mi bardzo dobrze znane, oprócz tego, że Zwartki nie lubią duży podmian. W sklepie mamy w akwariach sporo tych roślin, ale na szczęście w zasadzie nigdy więcej jak 30% nie podmieniam :)

Ogólnie podstawy zbiorników roślinnych znam, ale na to co chłopaki wyżej pokazali to za głupi póki co jestem :) a że siedzę w pyszczakach to zbyt szybko tak bardzo tej wiedzy nie poszerzę.

Akwarystyka jest tak szeroka, że trudno to ogarnąć nawet. Rośliny - mega potężny temat. Krewetki, wszystkie biotopy. Rodzaje filtracji, oświetlenia, wkłady. Różne podejścia do prowadzenia - bez chemii, z chemią (dodatkami). Karmienie własną karmą albo gotową. M A S A K R A :)

Przyjąć należy, że każde akwarium jest inne i stosowanie tych samych metod w różnych akwariach czasem się uda a czasem nie :)

Wielu kolegów na forach roślinnych pokazywało swoje piękne zbiorniki nie mając wymaganego doświadczenia. Na jednym wspaniałym kończyli bo kolejne były już zdane na niepowodzenie.

Warto w drodze do perfekcji założyć sobie notes i zapisywać wszystko co się robi, badać wodę w stacjach kontroli i znać procesy jakie zachodzą w wodzie. Wszystko to chemia, którą należy poznać nawet w niewielkim zakresie.

Przez lata zmagań z przeciwnościami jakimi są glony, słaba kondycja roślin bądź nawet ich wegetacja  nabieramy pewnych nawyków i uczymy się w wąskim zakresie odpowiednio prowadzić zbiorniki. Każdy ma swoje metody i innych produktów używa. Niestety zbyt mało czasu jest na to aby uczyć się produktów innych firm, które wcale nie są gorsze. Podstawą jednak jest woda o odpowiednim składzie i dostępna w każdej chwili po to żeby w razie przenawożenia zrobić szybką podmianę i pozbyć się kumulacji pierwiastków, które skutkują niedoborami innych.   

Niedobory są głównie spowodowane nadmiarami innych. Często występują również antagonizmy i o tym również należy pamiętać.

Obecnie sprawa jest bardzo ułatwiona ponieważ dostępne są podłoża preparowane. Zaczynałem od zwykłego żwiru kwarcowego i porównując do obecnych substratów typu "Soil" ....no nie ma co porównywać. Sprawa jest bardzo ułatwiona z powodu braku konieczności bombardowania słupa wody nawozami. Soil jest bardzo "pożywnym" podłożem tak więc rośliny potrzebne związki czerpią korzeniami. Dzięki temu glony występują w śladowych ilościach.

Strasznie dużo tego jest i każdy temat nadaje się na książkę :)

Jeśli kogoś interesuje coś konkretnego to postaram się coś wyskrobać w wolnej chwili :)

• Like 4