Skocz do zawartości

Akwarystyka

troutowy

Rekomendowane odpowiedzi

http://akwarium.szczecin.pl/

Jak dla mnie najlepszy gość od klejenia baniaków w PL...Po prostu poezja...

Wszak drugi koniec Polski ale wysyłka możliwa na cały kraj...Gorąco polecam Przemka. ;)

Projekty robią wrażenie ;) Będę miał na uwadze, gdy będę zakładał dekoracyjne akwarium. Teraz potrzebny mi nawilżacz powietrza do pokoiku córki :lol:

• Like 2

• 8 miesięcy temu...
  • 2 tygodnie później...

Nie teoria tylko prawda. Hoduje i leczę ryby z wielkiego ryftu od ponad ćwierć wieku...nie tylko w Polsce. Miałem większość gatunków, bloat jest najprostszą chorobą do wyleczenia i nie są do tego potrzebne żadne medykamenty. Pierwotniaki są obecne u wszystkich ryb i atakują je intensywnie podczas każdego osłabienia...

Woda musi być wolna od amoniaku, azotynów a azotanów nie może być więcej niż 20ppm. Jedno akwarium to jeden gatunek i nic więcej. Jeśli warunki będą spełnione, bloat nie ma szans. Naturalnie ryb nie karmimy mięsem stałocieplnych ani paszami na bazie moczek tych zwierząt. Ryby w czystej wodzie o właściwych parametrach nigdy nie chorują.

Nie bardzo rozumiem sens rozmarzania ryb z różnych grup barwnych, żeby tworzyć "nowe formy" to jesteśmy o lata świetlne za Malezją, Tajlandią...

Akwarystyka (zwłaszcza dyski) po 2009 roku się trochę podniosły ale kolejna podwyżka prądu która jest nieodzowna znowu to zdusi...

Nie bardzo rozumiem sens rozmarzania ryb z różnych grup barwnych, żeby tworzyć "nowe formy" to jesteśmy o lata świetlne za Malezją, Tajlandią...

Akwarystyka (zwłaszcza dyski) po 2009 roku się trochę podniosły ale kolejna podwyżka prądu która jest nieodzowna znowu to zdusi...

Sens jest taki, ze ta samica z filmu jest np efektem takiego rozmnazania. Na innych nie ma co patrzec bo w dzsiejszym swiecie zawsze znajdziemy kogos kto robi dana rzecz lepiej, szybciej i taniej, wtedy nalezaloby sie polozyc i czekac na smierc...

Podwyzki pradu niestety sa raczej nieuniknione, ale sa tacy co na tym paradoksalnie zyskaja.

Pytanie w zasadzie do naszego forumowego ichtiologa- Kuby vel @guciolucky- ale i do reszty zacnego grona również...????

Brzany.

Warunki w jakich bytują są ogólnie znane.

Preferencje pokarmowe również.

To wszystko da się odwzorować w zamkniętym akwenie- akwarium.

Chodzi mi o kwestię temperatury wody.

A głównie o porę zimową- bo w takich warunkach przychodzi Brzanom przebywać.

Jak to jest?

Czy całoroczne trzymanie tych ryb w temperaturze bliskiej 20 stopniom nie będzie miało na nie wpływu?

Jeśli tak, w jaki sposób?

Czy warunki zimowe muszą być zachowane koniecznie by z powodzeniem trzymać je w akwarium?

Z góry dziękuje za wszelkie sugestie, porady, informacje.

Na zdjęciu wizerunek biotopu jaki chcę przygotować dla wąsatych Koleżanek????

post-50961-0-87296000-1575912246_thumb.jpg

• Like 2