brzoza Opublikowano 9 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2019 Pytanie w zasadzie do naszego forumowego ichtiologa- Kuby vel @guciolucky- ale i do reszty zacnego grona również... Brzany.Warunki w jakich bytują są ogólnie znane.Preferencje pokarmowe również.To wszystko da się odwzorować w zamkniętym akwenie- akwarium.Chodzi mi o kwestię temperatury wody.A głównie o porę zimową- bo w takich warunkach przychodzi Brzanom przebywać.Jak to jest?Czy całoroczne trzymanie tych ryb w temperaturze bliskiej 20 stopniom nie będzie miało na nie wpływu?Jeśli tak, w jaki sposób?Czy warunki zimowe muszą być zachowane koniecznie by z powodzeniem trzymać je w akwarium? Z góry dziękuje za wszelkie sugestie, porady, informacje. Na zdjęciu wizerunek biotopu jaki chcę przygotować dla wąsatych Koleżanek 456052674a6f7144c181cd50a023f1b4.jpg Ja bym powiedział, ze nie będzie problemu. Zobacz sobie na zasięg wytepowania tego gatunku:http://fishbase.org/Summary/SpeciesSummary.php?ID=4472&AT=Usach+obyknovennyi W cieplejszej wodzie szybciej dojrzeją co akurat dla Ciebie nie ma żadnego znaczenia pewnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin P. Opublikowano 22 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2020 Odkopie trochę kotleta Czy któryś z kolegów miał lub może ma u siebie w akwarium Prętniki Karłowate? Jak zachowują się względem siebie i innych ryb zakładając, że w 128L puszczę harem? Jeśli znajdzie się ktoś, kto akurat ma doświadczenie to będę bardzo szczęśliwy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sucks_one Opublikowano 22 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2020 Generalnie poza okresem tarła nie wykazują agresji wobec innych gatunków. W tak małym akwarium znajdzie się miejsce raczej dla pary albo max dwóch samic (nie liczac Samca). Osobiście zacząłbym od pary. Samice potrafią być wredne i nawet w temperaturze 24stC potrafią dręczyć inne słabsze samice. Powyżej 26stC samiec buduje wodę z piany i szczątków roślin itp gniazdo na powierzchni. Kilka razy zaprasza samice do złożenia ikry. Jak już samica się wypróżni z ikry lepiej ja wyłowić bo samiec będzie ja dręczył. Samo tarło wygląda bardzo efektownie jak u reszty łaźcowatych. Chcesz odchować młode? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SUONE Opublikowano 22 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2020 (edytowane) O proszę , nie widziałem tematu . A to moje kilka szt Filmik co tam pływa . https://www.youtube.com/embed/c1d8od5ZaB4 co i Solniczka Edytowane 22 Marca 2020 przez SUONE 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SUONE Opublikowano 25 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2020 (edytowane) Się znalazła ładniejsza fotka . Po kilku latach zabawy z tworzeniem nowych odmian barwnych kilka z otrzymanych . Edytowane 25 Marca 2020 przez SUONE 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Dorado Opublikowano 25 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2020 Oooo, mnie po kilkunastu latach zabawy z dyskami wzięło na krewetki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SUONE Opublikowano 26 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2020 Oooo, mnie po kilkunastu latach zabawy z dyskami wzięło na krewetki O dyski , od zawsze chciałem mieć ale jakoś tak wyszło , są skalary . A co masz za krewety . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Crocker Opublikowano 26 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2020 Szukam ciekawej lampy ledowej pod baniak 150 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Dorado Opublikowano 26 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2020 (edytowane) poszukaj Emi-led krewetki takie małe czerwone i amano.dyski miałem takie oswojone że mogłem je łapać ręką, fajna zabawa polecampaletki.com chwilowo zamknięte, jak co mam kilka szkieł 375l do oddania Edytowane 26 Marca 2020 przez Robert Dorado 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sucks_one Opublikowano 26 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2020 Polecam Maxspect ???????? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Crocker Opublikowano 26 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2020 Dzięki Pany ! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Crocker Opublikowano 26 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2020 Szykuje nowe 150 cm i wypadłem z obiegu jeśli chodzi o osprzęt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sucks_one Opublikowano 27 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2020 Szykuje nowe 150 cm i wypadłem z obiegu jeśli chodzi o osprzęt.Jak dasz rade to podepnij zimną wodę i odpływ do kanalizy. Stała podmiana ułatwia życie Te 150 cm to ile objętości Ci da ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
md30 Opublikowano 27 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2020 150cm to pewnie coś ok 400L. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Crocker Opublikowano 27 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2020 Około 250 bo to będzie 150 x 40 x 40. Lubię długie i niskie bańki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gajosik Opublikowano 27 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2020 Robert rozważ szerokość jak masz możliwość i zrobisz 40 wysokosci na 50 szerokości głębia dla obserwatora jest niesamowita, w roślinnym baniaku mega możliwości aranżacji przestrzennej. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chlodnica Opublikowano 27 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2020 (edytowane) Robert rozważ szerokość jak masz możliwość i zrobisz 40 wysokosci na 50 szerokości głębia dla obserwatora jest niesamowita, w roślinnym baniaku mega możliwości aranżacji przestrzennej.Nie tylko... W przypadku baniaka z Mbuną bezcenne... Edytowane 27 Marca 2020 przez chlodnica 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Dorado Opublikowano 27 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2020 Super głębia to wyjdzie przy zastosowaniu tła zewnętrznego (korzenie, mech, kora...), jedne z pierwszych robił i robi Mariusz (gurami1) 2-3 rośliny w akwarium dla perspektywy i masz głębie z dwa metry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sucks_one Opublikowano 27 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2020 Mariusz ma mega korzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Crocker Opublikowano 27 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2020 Mam komodę na 40 szeroką i tu nic nie wymyślę. Przy takiej szerokości wysokość 50 odpada, źle to wygląda. Będzie maks 40 jak nie 35 z wystającymi ponad taflę korzeniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gajosik Opublikowano 27 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2020 Jak głębia to tylko jednolite czarne ???? Akwa szerokie na 40cm a wydaje się że wejdziesz tam razem z butami żeby tylnej ściany dotknąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Crocker Opublikowano 27 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2020 https://www.invital.pl/oswietlenie-led-akwaria/chihiros-led-wrgb-120-95w-120-140cm-srebrny?gclid=EAIaIQobChMIt77PhYm56AIVGomyCh1CeAFeEAQYBCABEgJtSPD_BwE ta belka mi chodzi po głowie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Dorado Opublikowano 27 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2020 (edytowane) Jak głębia to tylko jednolite czarne Akwa szerokie na 40cm a wydaje się że wejdziesz tam razem z butami żeby tylnej ściany dotknąć.O gustach się nie dyskutuje, robiłem kiedyś w zoo takie z metr głębokości, czarne wody - ryby nadpływały z nikądech, to były czasy , tak się jeszcze pochwalę że targi akwarystyczne w Poznaniu Aqua-zoo to był mój pomysł Edytowane 27 Marca 2020 przez Robert Dorado 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uvex Opublikowano 27 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2020 (edytowane) Zaproponuje ktoś jakiś filterek zewnętrzny do baniaczka 300l w dobrych pieniążkach???Rozważam aquael ultramaxa 1500 ale nigdzie nic o tych filterkach nie ma. Wiem tylko, że produkują u nas. Najlepszy wybór to eheim i Jbl, ale ździedko drogie jak dla mnie. Chińczyk HB jakoś do mnie nie przemawia, a w związku z koronką chyba całkiem zbojkotuje wyroby made in China.Zresztą chodzi mi również o pobór mocy.PozdroRobert Edytowane 27 Marca 2020 przez uvex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcy- Opublikowano 27 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2020 (edytowane) A ja właśnie bym tego Chińczyka polecił... działa to, cena dobra, prosta konstrukcja, wydajny, łatwo dostępny. Mam je u siebie w sklepie w ofercie (a łatwo nie było znaleźć importera bo sam nie ściągam), gdzie inne okoliczne sklepy raczej idą w Aquaela... i ludzie przyjeżdżają i biorą. Potem również ich znajomi itp. Naprawdę pod wieloma względami warto. Bardziej energooszczędnym filtrem który u mnie w domu w ilości 2sztuk ogarnia baniak 480l to Aqua Nova NCF1500. Trzeba uważać tylko na jedną rzecz - zawory - po prostu nie można za nie szarpać bo potrafią na zimmeringach lekko puszczać wodę. Taki NCF1500 ma pobór 20W gdzie Sunsun HW-303B bierze 35W. Te 20W to chyba całkiem spoko... Edytowane 27 Marca 2020 przez Marcyś 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi