Skocz do zawartości

Akwarystyka

troutowy

Rekomendowane odpowiedzi

A ja właśnie bym tego Chińczyka poleciła... działa to, cena dobra, prosta konstrukcja, wydajny, łatwo dostępny. Mam je u siebie w sklepie w ofercie (a łatwo nie było znaleźć importera bo sam nie ściągam), gdzie inne okoliczne sklepy raczej idą w Aquaela... i ludzie przyjeżdżają i biorą. Potem również ich znajomi itp. Naprawdę pod wieloma względami warto.

Bardziej energooszczędnym filtrem który u mnie w domu w ilości 2sztuk ogarnia baniak 480l to Aqua Nova NCF1500. Trzeba uważać tylko na jedną rzecz - zawory - po prostu nie można za nie szarpać bo potrafią na zimmeringach lekko puszczać wodę.

Taki NCF1500 ma pobór 20W gdzie Sunsun HW-303B bierze 35W. Te 20W to chyba całkiem spoko...

No właśnie Aqua Nowa to polska firma ale wykon chiński. A ja bojkot wprowadzam raczej (nic nie mam do społeczności chińskiej, jestem pod wrażeniem ich historii, ale nie cierpię tego ich komunistycznego porządku, który tak naprawdę przypomina wczesny feudalizm) Ponadto właśnie czytałem, że zawory szwankują, a to jakby jest dosyć istotne, gdy akwa stoi nie na parterze.

No i ultramax pobiera 15 W, a i części zamiennych pod dostatkoem. ????

Filtry zewnętrzne kompaktowe nie mają najmniejszego uzasadnienia w akwarystyce. Wiele razy zastanawiałem się czemu sam przez wiele lat używałem tych urządzeń. Jedyne dobre filtry zewnętrzne produkuje Eheim, na resztę szkoda grosza. Niemniej jaki by filtr zewnętrzny nie był to pod każdym względem jest on nieuzasadniony i przegrywa ze zwykłą pompą turbinową osadzoną na odpowiedniej gąbce.

• Like 3

Filtry zewnętrzne kompaktowe nie mają najmniejszego uzasadnienia w akwarystyce. Wiele razy zastanawiałem się czemu sam przez wiele lat używałem tych urządzeń. Jedyne dobre filtry zewnętrzne produkuje Eheim, na resztę szkoda grosza. Niemniej jaki by filtr zewnętrzny nie był to pod każdym względem jest on nieuzasadniony i przegrywa ze zwykłą pompą turbinową osadzoną na odpowiedniej gąbce.

Znam to podejście i kto wie czy bym się nad nim nie zastanowił... Jednak troszkę to zagraca wnętrze akwarium i tu widzę powód używania kubełków.

Również wychodzę z założenia że im mniej gratów wewnątrz akwarium tym lepiej. Używałem kubelkowy Tetry, JBL, Hagena i starych Sicce ale królem jest Eheim.

W małych akwariach powiedzmy do 140 litrów zawsze miałem kubełek natomiast w większych podłączałem stała podmianę jeśli było to możliwe z filtrem typu Sump.

Żaden najlepszy filtr zewnętrzny nie sprawdzi się jako filtr mechaniczny więc tak czy siak jest potrzeba użycia filtra wewnątrz akwarium. Turbina z gąbką załatwia cykl azotowy i doskonale usuwa zawiesinę. Oczywiście w skali nano czy micro, ze względów estetycznych, używa się kaskad czy kubełków ale w pozostałych akwariach nie mają one najmniejszego uzasadnienia. Gąbkę z turbiną można schować w rogu akwarium tak, że nie bedzie nic widać. W ciągu ponad 30 lat, sprawdziłem wszystkie znane rozwiązania łącznie z hydroponami, lagunami, refugium, fluidyzacją itd... Turbina z gąbką bije wszytko na łeb, nie wspominając o kosztach...

Myślałem o czymś takim u siebie. Jednak nie mam doświadczenia i z lekkiego "strachu" zrobiłem sztampowo... może czas się przełamać?:)

Gucio... to jakbyś to rozwiązał w zbiorniku 480l długość 160cm z Tropheusami? 

Dwie turbinki 1400l czy cztery 750l (turbo 750l 4x5,5w)? 

I pewnie najlepsze byłyby te gęste gąbki, ale w jakiej ilości?

https://trzmiel.com.pl/akwarystyka-slodkowodna/gabka-filtracyjna-wklad-gesta-szara-kw-15x10cm

Pozdrawiam 

. Turbina z gąbką bije wszytko na łeb, nie wspominając o kosztach...

Dokładnie  . 

Jak jest miejsce hamburg jest lux , najstarsze mają u mnie ponad cztery lata bez obsługi /czyszczenia  .

Myślałem o czymś takim u siebie. Jednak nie mam doświadczenia i z lekkiego "strachu" zrobiłem sztampowo... może czas się przełamać? :)

Gucio... to jakbyś to rozwiązał w zbiorniku 480l długość 160cm z Tropheusami? 

Dwie turbinki 1400l czy cztery 750l (turbo 750l 4x5,5w)? 

I pewnie najlepsze byłyby te gęste gąbki, ale w jakiej ilości?

https://trzmiel.com.pl/akwarystyka-slodkowodna/gabka-filtracyjna-wklad-gesta-szara-kw-15x10cm

Pozdrawiam 

Gąbka najlepiej ppi45 i nie gotowce , te są zwykle kiepskiej jakości a nawet robione z nie przystosowanych materiałów . 

Na Aledrogo można kupić gąbki na wymiar typowe do filtracji wody  " niebieskie " . 

• Like 1

Jak dasz rade to podepnij zimną wodę i odpływ do kanalizy. Stała podmiana ułatwia życie :)

Te 150 cm to ile objętości Ci da ?

No właśnie w odległej perspektywie mam stworzenie akwarium. Na etapie budowy domu przewidziałem odpływ i dopływ wody( z rozpędu ciepłej też ;)). Czy gdzieś można poczytać o tego typu rozwiązaniach?Żeby to "samo" działało.

Zbudowałem w życiu setki akwariów, najdłuższy zbiornik na Tropheusy miał 420cm długości. Cała instalacja ma chłodzenie, ogrzewanie, automatyczną podmianę wody z mieszaczem termicznym więc woda dolewa się o wybranej temperaturze, innej w zależności o pory dnia i nocy a także pory suchej i deszczowej w Afryce... To jest przerost formy nad treścią i bezsensowne działania. Odwracam gdyż mam naprawdę duże doświadczenie w tej materii :)

post-50477-0-98282900-1585387034_thumb.jpg

• Like 5

No właśnie w odległej perspektywie mam stworzenie akwarium. Na etapie budowy domu przewidziałem odpływ i dopływ wody( z rozpędu ciepłej też ;)). Czy gdzieś można poczytać o tego typu rozwiązaniach?Żeby to "samo" działało.

filtr węglowy , filtr sedymentacyjny , regulator ciśnienia , zawór precyzyjny , doprowadzenie do zbiornika wąż od RO  , zawór pływakowy  . 

W akwarium spływ ustalający poziom odpływ do ścieku , syfon  .

. Chcesz odchować młode?

Nie nie planuje chodowli żadnej ;) Akwarium ma być jedynie ozdobą.

Co do filtra, bo ktoś pytał o Aquael Ultramax 1500. Ja też myślę nad takim, tył i że mniejszym. Sporo pozytywnych opinii, dużo osób mi go polecało, a ponadto okazało się, że siostra w biurze miała akwarium 300L i właśnie ten filtr. Wielokrotnie zajmowałem się opieką nad rybkami ale do filtra nawet nie zajrzałem... Także mogę polecić i sam ta z na taki postawie :D

• Like 1

Zbudowałem w życiu setki akwariów, najdłuższy zbiornik na Tropheusy miał 420cm długości. Cała instalacja ma chłodzenie, ogrzewanie, automatyczną podmianę wody z mieszaczem termicznym więc woda dolewa się o wybranej temperaturze, innej w zależności o pory dnia i nocy a także pory suchej i deszczowej w Afryce... To jest przerost formy nad treścią i bezsensowne działania. Odwracam gdyż mam naprawdę duże doświadczenie w tej materii :)

attachicon.gif 14711666_1509959015686740_5904889538623527793_o.jpg

Piękna rzecz pod względem technicznym :)

Ja od 10 lat pracuję/prowadzę sklep akwarystyczny i tutaj się dopiero wszystkiego zacząłem uczyć. I też ostatnio już zacząłem mieć dosyć techniki ale j.w... .lekki "strach". Choć naczytałem się o zwykłych gąbkach dużo dobrego :)

To uważacie, że takie gąbki szare są złe? Mają w sobie wpip wody, nawet nie tak łatwo je wyczyścić... to myślałem, że mają wysoką porowatość? 

A w takim razie takie są ok?:

https://e-krewetkowy.pl/GABKA-DO-FILTRA-CZARNA-25-12CM-p666

Próbuje gdzieś znaleźć te gąbki i jedyne co znajduje to "paski" o grubości do 3cm. Ale jeszcze poszukam :)

Coś takiego najbliżej:

https://allegro.pl/oferta/wklad-filtracyjny-gabka-15x10x10-45ppi-7548002818

Edytowane przez Marcyś

już wiem kto mi pomoże z moją przyszłą bańką :lol: :bighair:

Jak już wygram w lotka to u mnie też stanie takie coś. Piękne, surowe cudo :D

• Like 1

Na wlot nakładasz gąbkę i masz prefiltr :)

Kolega tak zrobił. Zapakował klasyczną gąbkę od starych filtrów gąbkowych na wlot do kubełka i pojechał na wczasy. Baniakiem pod jego nieobecność opiekowała się teściowa  ;)  Po 10 dniach dochował się całego stada sinic  :lol:  Gościu nie mógł sobie z tym poradzić dobry miesiąc.

W końcu zrobił restart zbiornika. No a że było tego prawie 400 litrów to i roboty było co niemiara :lol:

Wracając do tematu. Kubełek potrzebny mi jest jako filtr biologiczny. W akwa i tak będzie odpowiednia turbinka. Sumpy i inne tematy nie wchodzą w grę. Koncepcja jest taka, aby całość miało wygląd, który zaakceptuje żona. 

Jeśli chodzi o kubełek, to zawsze można kupić używkę, ale ja mam odłożone troszkę grosza w zaprzyjaźnionym sklepie wędkarsko zoologicznym co zmusza mnie troszkę do kupna nowego klamota.

W miejscu gdzie obecnie mieszkam mam problem z wodą z wodociągów. Na wejściu mam pozakładane podstawowe filtry PP 20  PP10 oraz stację zmiękczającą wodę. Na niewiele się to zdaje, bo w kranówce jest górna dopuszczalna wartość NO3 tj około 20 stopni. Dodatkowo występuje b.dużo rozpuszczonego żelaza. Szkoda, że wcześniej nie wiedziałem o azotanach, bo bym kupił droższą stację uzdatniania wody tj. z żywicami do zmniejszania zawartości NO3

Tak czy siak wspomagam się ździebko  Clear Waterem regenerowanym solą, ale tylko do przygotowania wody na podmiankę. Na razie wody mam niewiele to i roboty niewiele. Przy większym baniaczku potrzebował będę dobrej filtracji biologicznej. Dla tego też muszę mieć dobry kubełek. No chyba, że czegoś nie rozkminiam.

Pozdro  ;)

@Jamjest

Z zimnej wody redukujesz do 1/4 i wężem od systemów RO podłączasz do korpusu 10' z mechanicznym wkładem np 5mic. Dalej instalujesz np elektrozawór którym będziesz sterował ilość wody dopuszczanej. Za elektrozaworem stawiasz filtr węglowy. Możesz użyć droższych liniowych albo użyć wymiennych w kładów w 10' korpusach.

Dalej w zależności jaki będziesz mial plan odnośnie życia w akwarium woda miękka czy twarda albo roślinne stawiasz bądź nie filtr RO. Za filtrem RO instalujesz mineralizator liniowy i tyle. Jeśli będzie filtr kubelkowy to rewizja z komina w akwarium spadasz do kanalizy. Jeśli Sump to otworem w sumpie spływasz do kanalizy a rewizje wykorzystujesz jako bezpiecznik na wypadek zapchania głównego spływu.