uvex Opublikowano 27 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2020 A ja właśnie bym tego Chińczyka poleciła... działa to, cena dobra, prosta konstrukcja, wydajny, łatwo dostępny. Mam je u siebie w sklepie w ofercie (a łatwo nie było znaleźć importera bo sam nie ściągam), gdzie inne okoliczne sklepy raczej idą w Aquaela... i ludzie przyjeżdżają i biorą. Potem również ich znajomi itp. Naprawdę pod wieloma względami warto. Bardziej energooszczędnym filtrem który u mnie w domu w ilości 2sztuk ogarnia baniak 480l to Aqua Nova NCF1500. Trzeba uważać tylko na jedną rzecz - zawory - po prostu nie można za nie szarpać bo potrafią na zimmeringach lekko puszczać wodę. Taki NCF1500 ma pobór 20W gdzie Sunsun HW-303B bierze 35W. Te 20W to chyba całkiem spoko...No właśnie Aqua Nowa to polska firma ale wykon chiński. A ja bojkot wprowadzam raczej (nic nie mam do społeczności chińskiej, jestem pod wrażeniem ich historii, ale nie cierpię tego ich komunistycznego porządku, który tak naprawdę przypomina wczesny feudalizm) Ponadto właśnie czytałem, że zawory szwankują, a to jakby jest dosyć istotne, gdy akwa stoi nie na parterze.No i ultramax pobiera 15 W, a i części zamiennych pod dostatkoem. ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcy- Opublikowano 27 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2020 No to brać Ultramaxa Trudno będzie o coś nie chińskiego taniego 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uvex Opublikowano 27 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2020 No to brać Ultramaxa Trudno będzie o coś nie chińskiego taniego Jest jeszcze od Aquaela Uni filter 1400 o którym wiadomo jeszcze mniej. ????Różnica to brak pre filtra. Cenowo taniej o około 80 zł.Czy warto???Może ktoś coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 27 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2020 Filtry zewnętrzne kompaktowe nie mają najmniejszego uzasadnienia w akwarystyce. Wiele razy zastanawiałem się czemu sam przez wiele lat używałem tych urządzeń. Jedyne dobre filtry zewnętrzne produkuje Eheim, na resztę szkoda grosza. Niemniej jaki by filtr zewnętrzny nie był to pod każdym względem jest on nieuzasadniony i przegrywa ze zwykłą pompą turbinową osadzoną na odpowiedniej gąbce. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcy- Opublikowano 28 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2020 Filtry zewnętrzne kompaktowe nie mają najmniejszego uzasadnienia w akwarystyce. Wiele razy zastanawiałem się czemu sam przez wiele lat używałem tych urządzeń. Jedyne dobre filtry zewnętrzne produkuje Eheim, na resztę szkoda grosza. Niemniej jaki by filtr zewnętrzny nie był to pod każdym względem jest on nieuzasadniony i przegrywa ze zwykłą pompą turbinową osadzoną na odpowiedniej gąbce.Znam to podejście i kto wie czy bym się nad nim nie zastanowił... Jednak troszkę to zagraca wnętrze akwarium i tu widzę powód używania kubełków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcy- Opublikowano 28 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2020 Jest jeszcze od Aquaela Uni filter 1400 o którym wiadomo jeszcze mniej. Różnica to brak pre filtra. Cenowo taniej o około 80 zł.Czy warto???Może ktoś coś?Na wlot nakładasz gąbkę i masz prefiltr 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sucks_one Opublikowano 28 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2020 Również wychodzę z założenia że im mniej gratów wewnątrz akwarium tym lepiej. Używałem kubelkowy Tetry, JBL, Hagena i starych Sicce ale królem jest Eheim.W małych akwariach powiedzmy do 140 litrów zawsze miałem kubełek natomiast w większych podłączałem stała podmianę jeśli było to możliwe z filtrem typu Sump. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chlodnica Opublikowano 28 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2020 (edytowane) Ja przy moim ,, mbuniaku ,, leciałem na Eheim-ie...Ale później zmontowałem narurowca i była to super decyzja...Z kolei kumpel leci na hamburskim i twierdzi,że nigdy nie zmieni filtracji... Edytowane 28 Marca 2020 przez chlodnica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 28 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2020 Żaden najlepszy filtr zewnętrzny nie sprawdzi się jako filtr mechaniczny więc tak czy siak jest potrzeba użycia filtra wewnątrz akwarium. Turbina z gąbką załatwia cykl azotowy i doskonale usuwa zawiesinę. Oczywiście w skali nano czy micro, ze względów estetycznych, używa się kaskad czy kubełków ale w pozostałych akwariach nie mają one najmniejszego uzasadnienia. Gąbkę z turbiną można schować w rogu akwarium tak, że nie bedzie nic widać. W ciągu ponad 30 lat, sprawdziłem wszystkie znane rozwiązania łącznie z hydroponami, lagunami, refugium, fluidyzacją itd... Turbina z gąbką bije wszytko na łeb, nie wspominając o kosztach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcy- Opublikowano 28 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2020 Myślałem o czymś takim u siebie. Jednak nie mam doświadczenia i z lekkiego "strachu" zrobiłem sztampowo... może czas się przełamać? Gucio... to jakbyś to rozwiązał w zbiorniku 480l długość 160cm z Tropheusami? Dwie turbinki 1400l czy cztery 750l (turbo 750l 4x5,5w)? I pewnie najlepsze byłyby te gęste gąbki, ale w jakiej ilości?https://trzmiel.com.pl/akwarystyka-slodkowodna/gabka-filtracyjna-wklad-gesta-szara-kw-15x10cmPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SUONE Opublikowano 28 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2020 . Turbina z gąbką bije wszytko na łeb, nie wspominając o kosztach...Dokładnie . Jak jest miejsce hamburg jest lux , najstarsze mają u mnie ponad cztery lata bez obsługi /czyszczenia . Myślałem o czymś takim u siebie. Jednak nie mam doświadczenia i z lekkiego "strachu" zrobiłem sztampowo... może czas się przełamać? Gucio... to jakbyś to rozwiązał w zbiorniku 480l długość 160cm z Tropheusami? Dwie turbinki 1400l czy cztery 750l (turbo 750l 4x5,5w)? I pewnie najlepsze byłyby te gęste gąbki, ale w jakiej ilości?https://trzmiel.com.pl/akwarystyka-slodkowodna/gabka-filtracyjna-wklad-gesta-szara-kw-15x10cmPozdrawiam Gąbka najlepiej ppi45 i nie gotowce , te są zwykle kiepskiej jakości a nawet robione z nie przystosowanych materiałów . Na Aledrogo można kupić gąbki na wymiar typowe do filtracji wody " niebieskie " . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 28 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2020 (edytowane) Gąbki muszą być z dużymi dziurami, niebieskie, ja mam z tropheusami 200x60x45 i 4x750L turbo 4.5W https://m.youtube.com/watch?v=WZTL_kJ2eC0 Edytowane 28 Marca 2020 przez guciolucky 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jamjest Opublikowano 28 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2020 Jak dasz rade to podepnij zimną wodę i odpływ do kanalizy. Stała podmiana ułatwia życie Te 150 cm to ile objętości Ci da ?No właśnie w odległej perspektywie mam stworzenie akwarium. Na etapie budowy domu przewidziałem odpływ i dopływ wody( z rozpędu ciepłej też ). Czy gdzieś można poczytać o tego typu rozwiązaniach?Żeby to "samo" działało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 28 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2020 To są najlepsze gąbki na świecie, 4szt dają radę z każdą obsadą w baniaku do 700L 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 28 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2020 Zbudowałem w życiu setki akwariów, najdłuższy zbiornik na Tropheusy miał 420cm długości. Cała instalacja ma chłodzenie, ogrzewanie, automatyczną podmianę wody z mieszaczem termicznym więc woda dolewa się o wybranej temperaturze, innej w zależności o pory dnia i nocy a także pory suchej i deszczowej w Afryce... To jest przerost formy nad treścią i bezsensowne działania. Odwracam gdyż mam naprawdę duże doświadczenie w tej materii 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SUONE Opublikowano 28 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2020 No właśnie w odległej perspektywie mam stworzenie akwarium. Na etapie budowy domu przewidziałem odpływ i dopływ wody( z rozpędu ciepłej też ). Czy gdzieś można poczytać o tego typu rozwiązaniach?Żeby to "samo" działało.filtr węglowy , filtr sedymentacyjny , regulator ciśnienia , zawór precyzyjny , doprowadzenie do zbiornika wąż od RO , zawór pływakowy . W akwarium spływ ustalający poziom odpływ do ścieku , syfon . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin P. Opublikowano 28 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2020 . Chcesz odchować młode?Nie nie planuje chodowli żadnej Akwarium ma być jedynie ozdobą. Co do filtra, bo ktoś pytał o Aquael Ultramax 1500. Ja też myślę nad takim, tył i że mniejszym. Sporo pozytywnych opinii, dużo osób mi go polecało, a ponadto okazało się, że siostra w biurze miała akwarium 300L i właśnie ten filtr. Wielokrotnie zajmowałem się opieką nad rybkami ale do filtra nawet nie zajrzałem... Także mogę polecić i sam ta z na taki postawie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcy- Opublikowano 28 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2020 Zbudowałem w życiu setki akwariów, najdłuższy zbiornik na Tropheusy miał 420cm długości. Cała instalacja ma chłodzenie, ogrzewanie, automatyczną podmianę wody z mieszaczem termicznym więc woda dolewa się o wybranej temperaturze, innej w zależności o pory dnia i nocy a także pory suchej i deszczowej w Afryce... To jest przerost formy nad treścią i bezsensowne działania. Odwracam gdyż mam naprawdę duże doświadczenie w tej materii 14711666_1509959015686740_5904889538623527793_o.jpgPiękna rzecz pod względem technicznym Ja od 10 lat pracuję/prowadzę sklep akwarystyczny i tutaj się dopiero wszystkiego zacząłem uczyć. I też ostatnio już zacząłem mieć dosyć techniki ale j.w... .lekki "strach". Choć naczytałem się o zwykłych gąbkach dużo dobrego To uważacie, że takie gąbki szare są złe? Mają w sobie wpip wody, nawet nie tak łatwo je wyczyścić... to myślałem, że mają wysoką porowatość? A w takim razie takie są ok?:https://e-krewetkowy.pl/GABKA-DO-FILTRA-CZARNA-25-12CM-p666 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcy- Opublikowano 28 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2020 (edytowane) Próbuje gdzieś znaleźć te gąbki i jedyne co znajduje to "paski" o grubości do 3cm. Ale jeszcze poszukam Coś takiego najbliżej: https://allegro.pl/oferta/wklad-filtracyjny-gabka-15x10x10-45ppi-7548002818 Edytowane 28 Marca 2020 przez Marcyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Crocker Opublikowano 28 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2020 Zbudowałem w życiu setki akwariów, najdłuższy zbiornik na Tropheusy miał 420cm długości. Cała instalacja ma chłodzenie, ogrzewanie, automatyczną podmianę wody z mieszaczem termicznym więc woda dolewa się o wybranej temperaturze, innej w zależności o pory dnia i nocy a także pory suchej i deszczowej w Afryce... To jest przerost formy nad treścią i bezsensowne działania. Odwracam gdyż mam naprawdę duże doświadczenie w tej materii 14711666_1509959015686740_5904889538623527793_o.jpgjuż wiem kto mi pomoże z moją przyszłą bańką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin P. Opublikowano 28 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2020 Zbudowałem w życiu setki akwariów, najdłuższy zbiornik na Tropheusy miał 420cm długości. Cała instalacja ma chłodzenie, ogrzewanie, automatyczną podmianę wody z mieszaczem termicznym więc woda dolewa się o wybranej temperaturze, innej w zależności o pory dnia i nocy a także pory suchej i deszczowej w Afryce... To jest przerost formy nad treścią i bezsensowne działania. Odwracam gdyż mam naprawdę duże doświadczenie w tej materii 14711666_1509959015686740_5904889538623527793_o.jpgJak już wygram w lotka to u mnie też stanie takie coś. Piękne, surowe cudo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 28 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2020 Piany, tzw filtreny do wody produkowane są tylko w kolorze niebieskim natomiast filtreny do powietrza są w kolorze czarnym co w prosty i logiczny sposób ułatwia identyfikację. Marcyś jeśli będziesz potrzebował pomocy to pisz na pw, pomogę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uvex Opublikowano 28 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2020 Na wlot nakładasz gąbkę i masz prefiltr Kolega tak zrobił. Zapakował klasyczną gąbkę od starych filtrów gąbkowych na wlot do kubełka i pojechał na wczasy. Baniakiem pod jego nieobecność opiekowała się teściowa Po 10 dniach dochował się całego stada sinic Gościu nie mógł sobie z tym poradzić dobry miesiąc.W końcu zrobił restart zbiornika. No a że było tego prawie 400 litrów to i roboty było co niemiara Wracając do tematu. Kubełek potrzebny mi jest jako filtr biologiczny. W akwa i tak będzie odpowiednia turbinka. Sumpy i inne tematy nie wchodzą w grę. Koncepcja jest taka, aby całość miało wygląd, który zaakceptuje żona. Jeśli chodzi o kubełek, to zawsze można kupić używkę, ale ja mam odłożone troszkę grosza w zaprzyjaźnionym sklepie wędkarsko zoologicznym co zmusza mnie troszkę do kupna nowego klamota. W miejscu gdzie obecnie mieszkam mam problem z wodą z wodociągów. Na wejściu mam pozakładane podstawowe filtry PP 20 PP10 oraz stację zmiękczającą wodę. Na niewiele się to zdaje, bo w kranówce jest górna dopuszczalna wartość NO3 tj około 20 stopni. Dodatkowo występuje b.dużo rozpuszczonego żelaza. Szkoda, że wcześniej nie wiedziałem o azotanach, bo bym kupił droższą stację uzdatniania wody tj. z żywicami do zmniejszania zawartości NO3Tak czy siak wspomagam się ździebko Clear Waterem regenerowanym solą, ale tylko do przygotowania wody na podmiankę. Na razie wody mam niewiele to i roboty niewiele. Przy większym baniaczku potrzebował będę dobrej filtracji biologicznej. Dla tego też muszę mieć dobry kubełek. No chyba, że czegoś nie rozkminiam.Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sucks_one Opublikowano 28 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2020 @JamjestZ zimnej wody redukujesz do 1/4 i wężem od systemów RO podłączasz do korpusu 10' z mechanicznym wkładem np 5mic. Dalej instalujesz np elektrozawór którym będziesz sterował ilość wody dopuszczanej. Za elektrozaworem stawiasz filtr węglowy. Możesz użyć droższych liniowych albo użyć wymiennych w kładów w 10' korpusach. Dalej w zależności jaki będziesz mial plan odnośnie życia w akwarium woda miękka czy twarda albo roślinne stawiasz bądź nie filtr RO. Za filtrem RO instalujesz mineralizator liniowy i tyle. Jeśli będzie filtr kubelkowy to rewizja z komina w akwarium spadasz do kanalizy. Jeśli Sump to otworem w sumpie spływasz do kanalizy a rewizje wykorzystujesz jako bezpiecznik na wypadek zapchania głównego spływu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 28 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2020 Dobra filtracja biologiczna to gąbka a nie żaden kubeł. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi