Marcy- Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Przecież turbina z gąbką to filtr. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Marcin, chętnie z Tobą porozmawiam ale najpierw musisz przedstawić, nurtujący Ciebie, temat. Nie widzę sensu pisania kolejnych wersów na temat cyklu azotowego gdyż jest to zjawisko ogólnie znane i powszechnie opisywane. Funkcję wydajności urządzeń opisałem wyżej. Nie odniosę się do kwestii zastosowania filtrów w akwarium holenderskim gdyż nie widzę żadnego przeciwskazania, filtr można ukryć choćby za kępą gęstych pelli czy innych mchów itd...Do akwarium roślinnego dozujemy NO3, biorąc pod uwagę skąpe obsady, nie wymagają one wydajnej filtracji biologicznej, bardziej skimmera i delikatnej cyrkulacji...Nie rozumiem piłowania tematu pod kątem problemu wizualnego, który w zasadzie nie istnieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sucks_one Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Rzecz w tym że wszystko jest mocno subiektywne i piłowanie o wyższości wewnętrznego nad zewnętrznym nie powinno mieć miejsca. Jak ktoś nie ma albo zyluje hajsy na zewnętrzne to jego sprawa i nic nikomu do tego ale pisanie że to jest dobre a inne jest be jest nie na miejscu. Czytają to ludzie którzy zaczynają i nie mają doświadczenia. Jest wiele dróg prowadzenia akwariów i każda ma swoje zalety ale też i wady. Zawsze zabiorę głos jeśli ktoś będzie pisał herezję typu że gąbka jest lepsza niż ceramika jeśli patrzymy na to przez pryzmat efektywnosci. To jest po prostu nieprawda.Akwaria roślinne i skimmer + cyrkulacja? To nawet nie teoria a kolejna bzdura. Akwaria takie są mocno oświetlane i przy niewydolnej filtracji zwłaszcza na początku gwarantuje że dobrze się to nie skończy. Zajmuje się od 16 lat takimi systemami i wiem o czym pisze. Ludzie to czytają plizzz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin P. Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Ehhh... Kto tu mówi o estetyce? Ukrywaniu filtrów za mchem itd? Hmm... Ja pytam wprost o sens stosowania filtrów wewnętrznych/zewnętrznych? Może na przykładzie Założenie to zbiornik Low Tech. Dokładnie taki jakie w tym momencie ma czwórka moich znajomych. Oczywiście każdy z nich poniósł zbędny wydatek na filtr Ale mniejsza z tym...Ma być to zbiornik ogólny, ok 120/140L. Roślinność niezbyt gęsta, banalna pod względem wymagań. Zero nawożenia, zero CO2, zero podmian wody czy innych zabiegów. Postawione na wodzie z kranu, ziemi ogrodowej bez nawozów, kulki GT i kilka cm zwirku. Oświetlenie to rurka LED 18/20W. Żadnego oświetlenia typu plant czy inne wymysły. Rybki odpowiednio dobrane, zarówno ilością jak i współżyciem ze soba. I tutaj do sedna. Skoro mówisz, że filtr to zbędny wydatek to w jaki sposób zaplanował byś filtracje w zbiorniku, który chce założyć? Gdzie wg Ciebie miały by się rozwinąć bakterie jak nie w jednym z koszyków filtra? Same podłoże? Czy gąbka filtra, jakiegoś malutkiego, który ruszał by jedynie taflą wody? A nieee... czekaj czekaj. Mówiliśmy że nie ma ŻADNEGO filtra w akwarium. Także jestem cholernie ciekaw jak woda ma miec ruch, jak oczyszczać sie mechanicznie z wszelkiej maści elementów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sucks_one Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Marcin, jeśli nie przeszkadza Ci widok wewnętrznego w tak małym akwarium to wbijaj z wewnętrznym. Jeśli jednak stwierdzisz że szkoda miejsca to podepnij mały kubełek.Osobiście jestem przeciwnikiem braku podmian. W efekcie przemiany materii powstają związki które będą się kumulowały a ryby skarlowacieja. Podobnie będzie z roślinami. To co paruje to generalnie czyste H2O więc dolewając wodę czyli uzupełniając kranówka ta która odparowała woda w akwarium będzie robiła się bardziej twarda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin P. Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Marcin, jeśli nie przeszkadza Ci widok wewnętrznego w tak małym akwarium to wbijaj z wewnętrznym. Jeśli jednak stwierdzisz że szkoda miejsca to podepnij mały kubełek.Dobrze jak najbardziej tak będzie. U mnie cały zestaw jest ju z właściwie skomoletowany. Tylko bardzo interesuje mnie jak można zostawić akwarium kompletnie bez filtracji i bez ruchu wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sucks_one Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Myślę że źle zrozumiałeś Gucia. On nie napisał że bez filtracji. Pisał o gąbce i głowicy czyli wewnętrznym filtrze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uvex Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Ehhh... Kto tu mówi o estetyce? Ukrywaniu filtrów za mchem itd? Hmm... Ja pytam wprost o sens stosowania filtrów wewnętrznych/zewnętrznych? Może na przykładzie Założenie to zbiornik Low Tech. Dokładnie taki jakie w tym momencie ma czwórka moich znajomych. Oczywiście każdy z nich poniósł zbędny wydatek na filtr Ale mniejsza z tym...Ma być to zbiornik ogólny, ok 120/140L. Roślinność niezbyt gęsta, banalna pod względem wymagań. Zero nawożenia, zero CO2, zero podmian wody czy innych zabiegów. Postawione na wodzie z kranu, ziemi ogrodowej bez nawozów, kulki GT i kilka cm zwirku. Oświetlenie to rurka LED 18/20W. Żadnego oświetlenia typu plant czy inne wymysły. Rybki odpowiednio dobrane, zarówno ilością jak i współżyciem ze soba. I tutaj do sedna. Skoro mówisz, że filtr to zbędny wydatek to w jaki sposób zaplanował byś filtracje w zbiorniku, który chce założyć? Gdzie wg Ciebie miały by się rozwinąć bakterie jak nie w jednym z koszyków filtra? Same podłoże? Czy gąbka filtra, jakiegoś malutkiego, który ruszał by jedynie taflą wody? A nieee... czekaj czekaj. Mówiliśmy że nie ma ŻADNEGO filtra w akwarium. Także jestem cholernie ciekaw jak woda ma miec ruch, jak oczyszczać sie mechanicznie z wszelkiej maści elementów.Ja to zrozumiałem inaczej. Uważam, o ile się nie mylę, że @guciolucky sugeruje iż jako filtracja w zupełności wystarczy wewnętrzny filtr z dobrą gąbką. Nie że filtracja jest całkowicie be.Ja osobiście kompletuję sobie akwa i uwzględniam zarówno kubełek jak i fajną turbinkę wewnętrzną z filtracją na gąbkach. Ze względu na siajową wodę z inwestuję również w filterek RO z mineralizatorem tak aby na podmiankę mieć pół na pół kranówa i Ro. ???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin P. Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Ja to zrozumiałem inaczej. Uważam, o ile się nie mylę, że @guciolucky sugeruje iż jako filtracja w zupełności wystarczy wewnętrzny filtr z dobrą gąbką. Nie że filtracja jest całkowicie be.Ja osobiście kompletuję sobie akwa i uwzględniam zarówno kubełek jak i fajną turbinkę wewnętrzną z filtracją na gąbkach. Ze względu na siajową wodę z inwestuję również w filterek RO z mineralizatorem tak aby na podmiankę mieć pół na pół kranówa i Ro. Początkowo myślałem, że właśnie to ma na myśli. Dopytałem wprost i dostałem odpowiedź...Dokładnie tak jak napisałeś. Może nie nazwałbym tego błędem tylko bezzasadnym kosztem i/lub działaniem, zbytkiem, stratą itp...No więc skoro wewnętrzny filtr jest beee to chciałbym dopytać jak miała by wyglądać filtracja. Tak samo Marcyś dorzucił od siebie, że gąbka o turbinka to filterek. No jasne, że tak!! Eureka No ale przecież ma nie być filtra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcy- Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Czepiasz się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin P. Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Czepiasz się. Czepiam? Ciebie czy co? Chciałbym wyjaśnić temat bo jeśli ktoś mówi, że kupowanie filtra czy to wewnętrznego czy zewnętrznego to zbędny wydatek, zbytek, strata no to moim zdaniem bawi się w Prima aprilis... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcy- Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2020 (edytowane) Nie wiem jak można czytając jego wypowiedzi z tych paru stron wziąć pod uwagę, że filtracja jest zbędna, gdy on doradza montaż turbinek i gąbek, które dzięki swoim porom skumulują bakterie nitryfikacyjne co wspomoże utrzymanie parametrów, plus do filtracji mechanicznej?Bo w jednym zdaniu gdzieś coś omsknęło się na klawiaturze? Poza tym wspomniał, że do nano i małych zbiorników trudno o zastosowanie samych turbinek i gąbek bo zajmą za dużo miejsca (a akwarium 100-120l należy swobodniej do małych). Ale tam, gdzie gąbki nie przeszkodzą to faktycznie oparcie na turbinkach może mieć sporo zalet, często zapomnianych w dobie filtrów kubełkowych. "guciolucky, on 28 Mar 2020 - 16:17, said:Dobra filtracja biologiczna to gąbka a nie żaden kubeł.Z tego co piszesz zrozumiałem, że stosowanie filtrów zewnętrznych nie ma totalnie sensu.Czyli co? Mając akwaria do tej pory niepotrzebnie wydziałem kilka stówek? Czyli wszyscy akwaryści stosując filtracje czy to wewnętrzna czy zewnętrzną z gąbkami, prefiltrem, jakimś wkładem bio czy ceramika popełniają błąd?" Filtracja biologiczna na gąbce to gąbka na turbince i to wyraźnie Gucio polecił, a to przecież filtr wewnętrzny. Tak, potem na Twoje pytanie może niezbyt dokładnie popatrzył, bo zapytałeś o zbędność filtracji wewnętrznej... ale taką filtracją wewnętrzna jest przecież gąbka na turbince. Czyli sam wprowadziłeś niejasność w tok rozmowy, bo przecież 3 linijki wyżej wspomniał, że gąbka na turbince jest OK Edytowane 1 Kwietnia 2020 przez Marcyś 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SUONE Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Ok ,Panowie . Rozmowa który filtr jest lepszy czy gorszy to jak gadanie o samochodach . Jeden powie że bus drugi go wyzwie bo lepszy sedan , trzeci że są idiotami bo hatchback a i znajdzie się gość że jedyny słuszny to pickup . Mam 32 lata doświadczenia ,mam 27 zbiorników w domu , mam kumpli co zajmują się z tytułu pracy zbiornikami wszelkiej maści po paręnaście tysięcy litrów ( i oceanarium) z obsadą wartości porządnej chałupy i rozmnażają ryby o których fachowcy piszą że są nie do rozmnożenia w niewoli i powiem jedno każda filtracja jest dobra jeśli umie się ją dobrać do potrzeb . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcy- Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Fakt, ale jeśli coś co jest tanie w zakupie, tanie w utrzymanie i działa a jest rzadko używane bo zapomniane albo niemodne to warto o tym wspominać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin P. Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Nie wiem jak można czytając jego wypowiedzi z tych paru stron wziąć pod uwagę, że filtracja jest zbędna...[/font][/color][/background]No ja tak zrozumiałem i zdziwiłem się. Dopytałem z niedowierzaniem i bum... Potwierdza, że to zbędny wydatek. Osobiście nigdy nie miałem i nigdy nie widziałem akwarium, w którym nie ma filtracji. Jeśli chodzi o filtry wewnętrzne to jestem jak najbardziej za. Każdy ma swoje upodobania i nie neguje tego, że chce mieć taki filtr czy gąbkę i turbinke. Ale powiem jeszcze raz - chciałbym dowiedzieć się jak ma wyglądać "filtracja" i gdzie mają osiedlić się bakterie, jeśli nie mamy filtra i żadnych gąbek wewnątrz. Tylko tyle i aż tyle. Spodziewam się, że będzie wszystko odwrócone do góry nogami no ale cóż Dopytałem wyraźnie. Tyle ode mnie i pozostawić miejsce do popisu doświadczonym. Mam nadzieję, że odpowiedź kolegi Guciolucky pomoże mi w przyszłości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcy- Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2020 To jeszcze raz. Przeczytaj wszystkie wypowiedzi Gucio i miej na uwadze, że zbyt ogólnie odpowiedział do Twojego pytania - nie ma akwarium bez filtracji. On tylko doradził stosowanie częściej samych gąbek. I TYLE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Ja mam 42 lata. Zajmuje się akwarystyka ponad 30 lat, rozmnożyłem większość gatunków jakie żyją w akwariach. Jestem ichtiologiem, specjalistą z zakresu biologii i hodowli ryb, w swojej dyscyplinie uzyskałem tytuł dr inż. Przez 10 lat korzystałem z HCG do celów rozrodu gatunków, których na pewno nie rozmnażało wiele osób na świecie. Reprezentowałem w Polsce Akademicki Klub Akwarystyczny Labeo...Czy to w ma jakieś znaczenie, pewnie, nie ??? ale nie robi na mnie żadnego wrażenia kilkanaście tysięcy litrów bo uczestniczyłem w projekcie ecobarra gdzie każdy że zbiorników miał 3000L a były one w hali o powierzchni większej niż bloki w jakich mieszkacie... Możecie zlać to co Wam polecam ale proszę nie piszcie mi, że opowiadam bzdury bo pęknę że śmiechu zanim mnie dosięgnie 19sty covid. 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin P. Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Super wielkie gratulacje ale szczerze mówiąc nie zrobiło to na mnie wrażenia. Może dlatego że nie jestem takim pasjonatą akwariów. Widzę tylko, że nie uzyskałem odpowiedzi na pytanie... Po raz kolejny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Jeśli pytasz jaka może być filtracja w akwarium o pojemności 300L, to odpowiedź brzmi głowica AS Turbo 750L/h plus gąbką jak na zdjęciu poniżej jeśli ktoś planuje tam większą ilość ryb to wystarczy użyć dwóch takich zestawów. Pisałem o tym wcześniej na przykładzie akwarium 700L. Nie zrobię na Tobie wrażenia bo na nikim nie zrobi wrażenia dyskusja o abstrakcjach o czym też wcześniej wspomniałem...stąd starałem się pisać prosto i bez specjalnych nakładów na uzasadnienie tezy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin P. Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Dobra, poczytaj o co pytałem, co mi odpisałeś i chwilkę przetraw to. Ale dopiero jutro, na spokojnie jak opadnie z Ciebie "piana". Konkretnie chodzi o posty 222, 223 i 229. I tyle ode mnie Nie wymagam ju z odpowiedzi na żaden pytania bo szkoda zaśmiecać temat. Wątpię żeby wniosły coś i wyjaśnimy to o co pytałem. Miłego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Muszę przyznać, że Ty zrobiłeś na mnie wrażenie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 11 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2021 Kupiłem sobie nową lampę i nie mogę się nacieszyć. Jeszcze 10 lat temu podobny sprzęt kosztował tysiące, dzisiaj nieco ponad trzysta... Efekt na żywo jest naprawdę świetny, szczegóły bardzo wyraźne, bliki, ściemniacz, 9 programów, slim body... 15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peekol Opublikowano 12 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2021 Jaką lampę kupiłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chlodnica Opublikowano 12 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2021 Malawi i Tanganika to moje klimaty.Gucio, brawo Ty!!! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek Opublikowano 12 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2021 Hej,to i ja się pochwalę moją roczną rafą skoro mamy taki temat 14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi