Skocz do zawartości

Akwarystyka

troutowy

Rekomendowane odpowiedzi

Kolego @guciolucky w akwa na filmie, ta belka, to jedyne źródło światła? Jak duży baniak? Zgaduję, że masz Aqualed max 150?

Jak się ma "jasność" przy świetle białym do świetlówek t8 przy tej samej mocy?

Można zamontować to oświetlenie pod pokrywą plastikową(znaczy, nie technicznie, tylko, czy nie zaszkodzi belce)?

Szukam właśnie światła do baniaka 450(150/50/60 wys), polski biotop. Bez żywych roślin. Światło niezbyt mocne, komfortowe dla ryb i do obserwacji(2x36W t8, spokojnie dawało radę). Nie chcę t8, bo generuje ciepło.

A może coś innego?

Jeśli inni koledzy też coś mogą pomóc, chętnie poczytam.

Edytowane przez drakmen
  • Like 1

Wanna 200cm i oświetlone tylko jedną lampą 150, która zdecydowanie wystarcza i o dziwo doświetla boki, choć brakuje jej pół metra długości. Moc 62W i około 8tys lumenów, spore możliwości barwy światła, 9 programów i każdy można ściemnić, sterowanie jednym przyciskiem dotykowym. Jakość światła zdecydowanie bije na głowę T8 czy T5, nie ustępuje dobrym HQI, sama intensywność jest bardzo przyjemna i nie robi efektu lampy błyskowej. Lepiej położyć ją na szybkach nakrywowych, ma 8mm grubości ale przycisk sterujący jest zamontowany z boku od góry i trzeba mieć do niego dostęp.

Wanna 200cm i oświetlone tylko jedną lampą 150, która zdecydowanie wystarcza i o dziwo doświetla boki, choć brakuje jej pół metra długości. Moc 62W i około 8tys lumenów, spore możliwości barwy światła, 9 programów i każdy można ściemnić, sterowanie jednym przyciskiem dotykowym. Jakość światła zdecydowanie bije na głowę T8 czy T5, nie ustępuje dobrym HQI, sama intensywność jest bardzo przyjemna i nie robi efektu lampy błyskowej. Lepiej położyć ją na szybkach nakrywowych, ma 8mm grubości ale przycisk sterujący jest zamontowany z boku od góry i trzeba mieć do niego dostęp.

Dzięki za wyczerpujące info. Zapomniałem o jeszcze jednej, kluczowej dla mnie rzeczy. Da się to podpiąć pod wyłącznik czasowy? Chodzi mi, czy włączy się o zaprogramowanej godzinie?

Czyli na baniak 150, wystarczy auled 120?

Edytowane przez drakmen

Nie włączy się za pomocą włącznika czasowego gdyż całe sterowanie obsługuje jeden przycisk. Na 150cm szkła wystarczy model 120.

No i du...a! Już się cieszyłem, że znalazłem ????. Niestety czasowe włączanie i wyłączanie to warunek konieczny.

A może koledzy coś innego godnego polecenia spełniającego mój warunek?

Gość szkutnik

Nie włączy się za pomocą włącznika czasowego gdyż całe sterowanie obsługuje jeden przycisk. Na 150cm szkła wystarczy model 120.

Czyli nie da się ustawić czas włączenia/świecenia lampy? Czy może się da ale z poziomu lampy?

Gość szkutnik

No to fatalnie z tą lampą, przez tą właściwość belka staje się praktycznie bezużyteczna ( chyba że dla emeryta który nie wychodzi z domu). Szkoda bo cena atrakcyjna o ma dodatkowo diody niebieskie i czerwone.

• Like 1

Czy ta pampa jest podłączana do gniazdka? Jeśli tak to czy nie można za parę złotych kupić sam wyłącznik czasowy podłączany między gniazdkiem a lampą?

Pierwszy przykład z brzegu: https://allegro.pl/oferta/timer-wylacznik-wlacznik-czasowy-programator-3860w-6031780264?utm_feed=6bb7005d-9dc7-4374-8565-4bc127df615a&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_DIO_pla_dom_budownictwo_elektryka_topy&ev_adgr=Elektryka-topy&gclid=CjwKCAiAhbeCBhBcEiwAkv2cY6bqRURJsMMPdggoJ3DFivHhcyKhYNWYpQjvG_7wLqN6QcJCHRDepBoCN3sQAvD_BwE

Edytowane przez coma

No to fatalnie z tą lampą, przez tą właściwość belka staje się praktycznie bezużyteczna ( chyba że dla emeryta który nie wychodzi z domu). Szkoda bo cena atrakcyjna o ma dodatkowo diody niebieskie i czerwone.

No dokładnie. Aż mi się wierzyć nie chce, że producent tego nie przewidział. Strzał w kolano normalnie!

Gość szkutnik

Napisałem pytanie do sprzedawcy tej lampy I otrzymałem odpowiedź:

"lampę można podłączyć pod włącznik czasowy, przy ponownym włączeniu lampa włączy się na tym samym trybie świecenia na którym została wyłączona."

Napisałem pytanie do sprzedawcy tej lampy I otrzymałem odpowiedź:

"lampę można podłączyć pod włącznik czasowy, przy ponownym włączeniu lampa włączy się na tym samym trybie świecenia na którym została wyłączona."

No to mamy sprzeczne informacje.

Kolego @guciolucky, masz może jakiś wyłącznik czasowy? Dasz radę w wolnej chwili to sprawdzić?