Skocz do zawartości

Akwarystyka

troutowy

Rekomendowane odpowiedzi

https://www.bazazoo.pl/lampa-akwariowa-aqualed-max-white-52w120cm-happet-p-22684.html

Dzwoniłem do tego sklepu. Ani max white, ani wersji color nie da się podłączyć pod żaden wyłącznik czasowy.

Będzie nowa wersja tych lamp z taką możliwością. Dostawa do ww sprzedawcy maj-czerwiec.

W moim nowo założonym baniaku powstał pewniem problem. Akwa ma około trzech tygodni i na korzeniu oraz na roślinach i filtrze jest taki jakby śluz/nalot. O tyle ile z filtra i korzenia da rade to czyścić to z roślinami jest ciężko i obawiam się że może je to uśmiercić. Robiłem podstawowe badania wody to wszystko w normie. Jedyny nawóz jaki daje to carbo, nie mam podłączonego CO2.Jedyne ryby jakie są wpuszczone to otoski 2szt z nadzieją że coś pomogą lecz niestety nie ma widocznych efektów. Może któryś z kolegów coś zaradzi.

post-70107-0-64151600-1615920437_thumb.jpg

post-70107-0-53633900-1615920458_thumb.jpg

post-70107-0-11990700-1615920483_thumb.jpg

Akwarium widocznie jeszcze nie dojrzało, jeżeli parametry wody tak jak piszesz masz w porządku. Nawozy dla roślin jakieś dajesz? Bo jeżeli nie to, rośliny umierają z głodu a w zamian rozwijają się inne niechciane i mniej wymagające paskudztwa.

Akwarium widocznie jeszcze nie dojrzało, jeżeli parametry wody tak jak piszesz masz w porządku. Nawozy dla roślin jakieś dajesz? Bo jeżeli nie to, rośliny umierają z głodu a w zamian rozwijają się inne niechciane i mniej wymagające paskudztwa.

Tak jak napisałem wyżej póki co daje samo carbo, a w podłożu mają sorbent Edytowane przez AdrianMa

Gość szkutnik

Daj znać jak przyjdzie. Oby moje źródło się pomyliło.

Lampa przyszła, może działać z wyłącznikiem czasowym, tzn po wyłączeniu z zasilania lampa włącza się w trybie w jakim była wyłączona, ale z maksymalną jasnością. Czyli jak ją ściemnimy to nie zostaną zapamiętane te ustawienia tylko włączy się na maksa.

• Like 1

Lampa przyszła, może działać z wyłącznikiem czasowym, tzn po wyłączeniu z zasilania lampa włącza się w trybie w jakim była wyłączona, ale z maksymalną jasnością. Czyli jak ją ściemnimy to nie zostaną zapamiętane te ustawienia tylko włączy się na maksa.

Color kupowałeś, czy white? Może Twoja, to już ta nowa wersja? Dasz linka do Twojego sprzedawcy?

A oświetlenie jakie masz, jak długo świeci i ile watów przypada na litr wody?

Oświetlenie mam słabe i planuje zmianę .

Jest to oryginale oświetlenie z pokrywy Aquael leddy day&night 7w 28 cm światło białe 6500K 16 diod

światło mieszane 16 diod białych + 8 diod niebieskich

światło nocne 8 diod niebieskich ok 20000K

Świeci minimum 12h dziennie. Planuje zmienić a najbliższym czasie ale jeszcze nie wybrałem

• 1 miesiąc temu...

Właśnie zaaklimatyzowałem grupę Metriaclima zebra WF Chizumulu island MC/OB. Nigdy wcześniej nie trafił mi się tak ładny odłów, 1 samiec i 10 samic.

attachicon.gif 5.JPG

attachicon.gif 2.JPG

Daj znać jak coś spłodzą :)

ps widziałem, że Duboisi wystawiałeś, poszły w dobre ręce?:)

Edytowane przez Marcyś
  • Like 1

Kamil gdzie dostałeś badisy?

W Łodzi jest chyba największa giełda zoologiczna w kraju.

Ja swoje kupowałem w sklepie zoologicznym w Cz-wie. Na żywo samczyki prezentują się jeszcze lepiej niż na zdjęciach. Gabarytowo pasowałyby do karłowatych razborek, tym bardziej, że też z Azji.

Trochę żałuję, ze je wpuściłem do baniaczka 90 l, trzeba poświęcić chwilę, aby je wypatrzeć, mogłem umieścić je z krewetkami w 35 l, byłoby łatwej.

Swoją drogą to widzę, że te dario dario to są teraz bardzo popularne, w samej Łodzi cztery osoby nimi handlują (zrobiłem research, bo kolejne mini-akwaterrarium mi dojrzało do wpuszczenia ryb).

Bardzo chętnie bym też badisy błękitnopłetwe zdobył, bo miło je wspominam, już ponad 20 lat temu je rozmnażałem. Ale ma je tylko jedna osoba, od której na pewno nic nie kupię.

• 1 miesiąc temu...

Jakieś 3 tygodnie temu, nurek z firmy Malcolm Steward Granth Limited, złowił w Chiwi Rocks, takiego oto samca marmelade cat. Ryba poleciała do Francji a jej zdjęcie ukazało się u tamtejszego importera. Nie mogłem pozwolić, żeby trafiła gdziekolwiek indziej niż do mojego nowego akwarium. Według mojej wiedzy to chyba jedyne dzikie Chiwi w Polsce. Grupa 1 samiec MC i 6 samic OB.

post-50477-0-94528500-1625563197_thumb.jpgpost-50477-0-03237200-1625563225_thumb.jpg

Edytowane przez guciolucky
  • Like 8