Onufry kocipała Opublikowano 12 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2022 (edytowane) Coś tam rośnie Edytowane 12 Stycznia 2022 przez Siwy gołąb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mdah Opublikowano 24 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2022 Stoję przed zakupem filtra kubełkowego. Akwa 240 L. Średnia obsada, tzn. Kilka razbor klinowych, neonów, kirysków i kosiarek. Dwa gurami i kolcobrzuch. Wytypowałem dwa kubły: Aquael 1000 ultramax i Oase biomaster 350. Zastanawia mnie czy Aquael nie za slaby, choć rekomendują go do akwa do 300L. Poradźcie coś???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Onufry kocipała Opublikowano 24 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2022 Stoję przed zakupem filtra kubełkowego. Akwa 240 L. Średnia obsada, tzn. Kilka razbor klinowych, neonów, kirysków i kosiarek. Dwa gurami i kolcobrzuch. Wytypowałem dwa kubły: Aquael 1000 ultramax i Oase biomaster 350. Zastanawia mnie czy Aquael nie za slaby, choć rekomendują go do akwa do 300L. Poradźcie coś????Ja jak dobierałem do większych szkieł to patrzyłem na dolna granice Tak że Tu bym bral na ten litraż ultramaxa 1500 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcy- Opublikowano 24 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2022 Nie patrz na rekomendacje. Oprócz mocy pompy jest różnica w wielkości (miejsca dla wkładów).Bierz duży i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kokosz Opublikowano 24 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2022 Stoję przed zakupem filtra kubełkowego. Akwa 240 L. Średnia obsada, tzn. Kilka razbor klinowych, neonów, kirysków i kosiarek. Dwa gurami i kolcobrzuch. Wytypowałem dwa kubły: Aquael 1000 ultramax i Oase biomaster 350. Zastanawia mnie czy Aquael nie za slaby, choć rekomendują go do akwa do 300L. Poradźcie cośNie ma czegoś takiego, jak "nadfiltracja".Jak Kolega napisał, bierz śmiało większy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uvex Opublikowano 24 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2022 Od 14 miesięcy mam Aquaela Ultramaxa 1500 do akwa 360 litrów. Wydawał mi się opcjonalny, zgodnie z przeznaczeniem do 450 litrów. Szkoda było mi też kasy na większy. Niestety mój okazał się za mały. Dokupiłem aquael turbo 1500 jako typowy filtr mechaniczny.Generalnie bez obaw celuj w największy. Bez obaw idż w Aquaela. Świetne są te kubełki. Prefiltr czyszczę raz w tygodniu. Do środka zaglądałem dwa razy, raz aby zmienić warstwy filtracyjne.W największym będziesz miał pięć koszy, które można sobie spokojnie konfigurować.Oczywiście filtr ma też wady, w zasadzie to jedną tj. deszczownicę, która się rozpina i słabo się konfiguruje.A i wydajność spada z czasem, ale skoro pracuje jako filtr biologiczny, to chyba i dobrze.Mocna sprawa to pojemność, Prefiltr, system do napełniania filtra wodą i cena.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
md30 Opublikowano 24 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2022 Obecnie nie posiadam akwarium, ale gdy miałem używałem filtrów Eheim, Fluval i JBL i nie miałem z nimi większych problemów. W Eheim w sumie wymieniałem uszczelkę i trzpień wirnika ale uszczelkę uszkodziłem w trakcie czyszczenia głowicy, a trzpień przez nieuwagę złamałem (ceramiczny chyba). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sucks_one Opublikowano 25 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2022 Ech to i ja wsadzę to co mam w domu akurat. Jeszcze młode Geophagus SveniPoka cały zbiornik z plackami 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Warciany Opublikowano 3 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2022 U mnie tak bardziej "przemysłowo" - klasyka, czyli brzanka sumatrzańska 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mdah Opublikowano 4 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2022 Ja jednak po konsultacjach wybrałem Eheim Proffesional 2273. Dziekuję wszystkim za sugestie. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 9 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2022 (edytowane) Trochę towaru z Afryki, Metriaclima pyrsonotos Nakatenga-Mkondiwa WF, samce BB i samice O morficzne. Edytowane 9 Kwietnia 2022 przez guciolucky 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chlodnica Opublikowano 10 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2022 Gucio brawo Ty !!! Moje klimaty... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jajakub Opublikowano 10 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2022 A ja nie bardzo kumam o czym Wy piszecie ????Moja wiedza akwarystyczna aż tak daleko specjalistyczna nie jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 1 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2022 https://vm.tiktok.com/ZMLGTq74C/ 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jajakub Opublikowano 1 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2022 Opiekuńczy tatuś ????A czy zdażyło Ci się (lub innym) chodować krajowe rybki prądolubne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 1 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2022 Jasne, obecnie można hodować każdą rybę w akwarium. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jajakub Opublikowano 1 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2022 To małe pytankoCzy jest jakiś sensowny sposób na obniżenie w lecie temp wody (poza dedykowanymi chłodziarkami)Ciepło mam w mieszkaniu jak cholera, ledy i watrak załatwiają brak ciepła z oświetlenia ale woda i tak przekraczała 23st Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drakmen Opublikowano 1 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2022 Opiekuńczy tatuś ????A czy zdażyło Ci się (lub innym) chodować krajowe rybki prądolubne ?Wszystko można trzymać, strikte chodować-rozmnażać już nie koniecznie. Rybki, tak zwane prądolubne wcale nie muszą mieć wielkiego "prądu" w akwarium. Wystarczy wydajny filtr, który dobrze miesza wodę przy powierzchni(jak najwięcej tlenu ) i w miarę możliwości niska temperatura wody. Pokojowa jest jak najbardziej w porządku. Problemy zaczynają się od około 25-26stopni, np. dla kiełbia.Potok raczej(gdybam, nie miałem) nie wchodzi w grę do akwa bez chłodziarki w mieszkaniu. Klenie bez większego problemu dają radę przy 29-30 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jajakub Opublikowano 1 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2022 Moje rybki do ok 20st ok ale po przekroczeniu 22st zaczeły wyskakiwaćPrzeniosłem je na wieś do sadzawki zasilanej źródłami i tam czuly się świetnie bo porosły znakomicieTymczasowo chłodziłem zmrożoną butelką wkładaną do akwa tak na prubę czy pomoże, ale na stałe się tak nie daObecnie akwa brak ale znowu mnie ciągnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drakmen Opublikowano 1 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2022 (edytowane) To małe pytankoCzy jest jakiś sensowny sposób na obniżenie w lecie temp wody (poza dedykowanymi chłodziarkami)Ciepło mam w mieszkaniu jak cholera, ledy i watrak załatwiają brak ciepła z oświetlenia ale woda i tak przekraczała 23stSandacz, szczupak, płoć, lin, ukleja, słonecznica, krąp, krasna, boleń, kleń jaź, karaś, okoń. Tak na szybko z pamięci, co miałem(baniak 450 l). Jak były fale upalów, to teperatura wody osiągała 31 stopni(mieszkanie w bloku, bez klimy). Widziałem, że było im cieżko, bo pokrywy skrzelowe mocno pracowały, ale nic nie padło. Oczywiście krótkie okresy takiej temperatury, max 3-5 dni. Kiełbie wytrzymywały niestety tylko 26-28 stopni.Piszę o tym co wskazywał termometr, a nawet dwa. Być może wskazania były błędne, aczkolwiek dwa raczej się nie myliły. Edytowane 1 Maja 2022 przez drakmen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziewanna Opublikowano 27 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2022 Osobiście preferuję ryby, które nie wymagają specjalnych warunków jeśli chodzi o akwarium. Między innymi świetny jest w tym przypadku bystrzyk amandy. Zapewne większość osób już o nim słyszała, a jeśli nie to można sprawdzić artykuły takie jak ten https://fajnyzwierzak.pl/porady/bystrzyk-amandy-charakterystyka-wymagania-zywienie-rozmnazanie/, a będzie wiadomo co i jak. Oczywiście jeśli chodzi o obniżenie temperatury w akwarium, to istnieje kilka skutecznych sposobów. Między innymi można wrzucać kostki lodu (ale jest wtedy więcej wody w akwarium), podnieść pokrywę delikatnie (żeby woda parowała), ustawić akwarium w zacienione miejsce czy zmniejszyć czas świecenia świetlówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 3 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2023 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jachu Opublikowano 3 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2023 A tu mój ulubiony biotopowiec z naszymi rybami. Solinka koło Cisnej. Jeszcze nie miasta. A zupa rakowa? Pyszna. Niewielkie potokowce też by sobie tu dały radę. Byle nie przekroczyć niebezpiecznej dla nich temperatury. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jajakub Opublikowano 3 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2023 Piękne zbiorniki ale... zazwyczaj mają bardzo krotki żywotRobione na konkursCiekawe jak z pielęgnacją na dłuższą metę 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gajosik Opublikowano 4 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2023 Krótko, akwa konkursowe żyje tylko do konkursu najczęściej. W niektórych konkursach na akwa biotopowe jednym z kryteriow punktacji jest możliwość utrzymania akwarium w długim terminie żeby wykluczyć właśnie akwaria z aranżacją utrzymujaca się bardzo krótko. Żadna sztuka zrobić akwa które żyje 2 miesiące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi