Skocz do zawartości

Akwarystyka

troutowy

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...

Stoję przed zakupem filtra kubełkowego. Akwa 240 L. Średnia obsada, tzn. Kilka razbor klinowych, neonów, kirysków i kosiarek. Dwa gurami i kolcobrzuch. Wytypowałem dwa kubły: Aquael 1000 ultramax i Oase biomaster 350. Zastanawia mnie czy Aquael nie za slaby, choć rekomendują go do akwa do 300L. Poradźcie coś????

Stoję przed zakupem filtra kubełkowego. Akwa 240 L. Średnia obsada, tzn. Kilka razbor klinowych, neonów, kirysków i kosiarek. Dwa gurami i kolcobrzuch. Wytypowałem dwa kubły: Aquael 1000 ultramax i Oase biomaster 350. Zastanawia mnie czy Aquael nie za slaby, choć rekomendują go do akwa do 300L. Poradźcie coś????

Ja jak dobierałem do większych szkieł to patrzyłem na dolna granice

Tak że Tu bym bral na ten litraż ultramaxa 1500

Stoję przed zakupem filtra kubełkowego. Akwa 240 L. Średnia obsada, tzn. Kilka razbor klinowych, neonów, kirysków i kosiarek. Dwa gurami i kolcobrzuch. Wytypowałem dwa kubły: Aquael 1000 ultramax i Oase biomaster 350. Zastanawia mnie czy Aquael nie za slaby, choć rekomendują go do akwa do 300L. Poradźcie coś

Nie ma czegoś takiego, jak "nadfiltracja".

Jak Kolega napisał, bierz śmiało większy.

Od 14 miesięcy mam Aquaela Ultramaxa 1500 do akwa 360 litrów. Wydawał mi się opcjonalny, zgodnie z przeznaczeniem do 450 litrów. Szkoda było mi też kasy na większy. Niestety mój okazał się za mały. Dokupiłem aquael turbo 1500 jako typowy filtr mechaniczny.

Generalnie bez obaw celuj w największy. Bez obaw idż w Aquaela. Świetne są te kubełki. Prefiltr czyszczę raz w tygodniu. Do środka zaglądałem dwa razy, raz aby zmienić warstwy filtracyjne.

W największym będziesz miał pięć koszy, które można sobie spokojnie konfigurować.

Oczywiście filtr ma też wady, w zasadzie to jedną tj. deszczownicę, która się rozpina i słabo się konfiguruje.

A i wydajność spada z czasem, ale skoro pracuje jako filtr biologiczny, to chyba i dobrze.

Mocna sprawa to pojemność, Prefiltr, system do napełniania filtra wodą i cena.

Pozdrawiam

Obecnie nie posiadam akwarium, ale gdy miałem używałem filtrów Eheim, Fluval i JBL i  nie miałem z nimi większych problemów. W Eheim w sumie wymieniałem uszczelkę i trzpień wirnika ale uszczelkę uszkodziłem w trakcie czyszczenia głowicy, a trzpień przez nieuwagę złamałem (ceramiczny chyba). 

• 1 miesiąc temu...
  • 3 tygodnie później...

Opiekuńczy tatuś ????

A czy zdażyło Ci się (lub innym) chodować krajowe rybki prądolubne ?

Wszystko można trzymać, strikte chodować-rozmnażać już nie koniecznie. Rybki, tak zwane prądolubne wcale nie muszą mieć wielkiego "prądu" w akwarium. Wystarczy wydajny filtr, który dobrze miesza wodę przy powierzchni(jak najwięcej tlenu ) i w miarę możliwości niska temperatura wody. Pokojowa jest jak najbardziej w porządku. Problemy zaczynają się od około 25-26stopni, np. dla kiełbia.

Potok raczej(gdybam, nie miałem) nie wchodzi w grę do akwa bez chłodziarki w mieszkaniu. Klenie bez większego problemu dają radę przy 29-30 stopni.

Moje rybki do ok 20st ok ale po przekroczeniu 22st zaczeły wyskakiwać

Przeniosłem je na wieś do sadzawki zasilanej źródłami i tam czuly się świetnie bo porosły znakomicie

Tymczasowo chłodziłem zmrożoną butelką wkładaną do akwa tak na prubę czy pomoże, ale na stałe się tak nie da

Obecnie akwa brak ale znowu mnie ciągnie

To małe pytanko

Czy jest jakiś sensowny sposób na obniżenie w lecie temp wody (poza dedykowanymi chłodziarkami)

Ciepło mam w mieszkaniu jak cholera, ledy i watrak załatwiają brak ciepła z oświetlenia ale woda i tak przekraczała 23st

Sandacz, szczupak, płoć, lin, ukleja, słonecznica, krąp, krasna, boleń, kleń jaź, karaś, okoń. Tak na szybko z pamięci, co miałem(baniak 450 l). Jak były fale upalów, to teperatura wody osiągała 31 stopni(mieszkanie w bloku, bez klimy). Widziałem, że było im cieżko, bo pokrywy skrzelowe mocno pracowały, ale nic nie padło. Oczywiście krótkie okresy takiej temperatury, max 3-5 dni. Kiełbie wytrzymywały niestety tylko 26-28 stopni.

Piszę o tym co wskazywał termometr, a nawet dwa. Być może wskazania były błędne, aczkolwiek dwa raczej się nie myliły.

Edytowane przez drakmen

• 4 miesiące temu...

Osobiście preferuję ryby, które nie wymagają specjalnych warunków jeśli chodzi o akwarium. Między innymi świetny jest w tym przypadku bystrzyk amandy. Zapewne większość osób już o nim słyszała, a jeśli nie to można sprawdzić artykuły takie jak ten https://fajnyzwierzak.pl/porady/bystrzyk-amandy-charakterystyka-wymagania-zywienie-rozmnazanie/, a będzie wiadomo co i jak. Oczywiście jeśli chodzi o obniżenie temperatury w akwarium, to istnieje kilka skutecznych sposobów. Między innymi można wrzucać kostki lodu (ale jest wtedy więcej wody w akwarium), podnieść pokrywę delikatnie (żeby woda parowała), ustawić akwarium w zacienione miejsce czy zmniejszyć czas świecenia świetlówki.

• 3 miesiące temu...

Krótko, akwa konkursowe żyje tylko do konkursu najczęściej.

W niektórych konkursach na akwa biotopowe jednym z kryteriow punktacji jest możliwość utrzymania akwarium w długim terminie żeby wykluczyć właśnie akwaria z aranżacją utrzymujaca się bardzo krótko.

Żadna sztuka zrobić akwa które żyje 2 miesiące.