sucks_one Opublikowano 4 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2023 To właśnie zależy od kryteriów oceny. Swoją drogą ciekaw jestem w jaki sposób można ocenić wiek systemu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jajakub Opublikowano 4 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2023 Zdjęcie na początku i powiedzmy co tydzień funkcjonowania zbiornika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcy- Opublikowano 4 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2023 I jako proof of life zdjęcie z aktualnym numerem gazety 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gajosik Opublikowano 4 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2023 Może zabrzmi buńczucznie... jak ktoś "siedzi" w akwarystyce i jest na trochę wyższym levelu niż walka z glonami przy użyciu Alguminu i obarczanie za wszystko winą "złego" pH w kranie jest w stanie bardzo szybko ocenić jak długo dana aranżacja się utrzyma i czy jest to kwestia 10 miesiąc czy 3 lat. Gazeta nie jest potrzebna. Po zdecydowanej większości widac już w po samym procesie zakładania lub ewekcie pierwszego dnia ile to będzie działać w przyszłości. ps. Jeżeli akwa ma potencjał na aranżację np 3 letnie nie oznacza że tyle będzie działać, to zalezy od akwarysty czy czegos po drodze nie spie..i 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drakmen Opublikowano 4 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2023 Akwarium pokazane przez @Del Toro nie utrzyma się zbyt długo. Wszystko co jest szczątkami roślin po prostu dość szybko zgnije. Tym szybciej im wyższa temperatura wody. ...no chyba, że aranżacja będzie często wymieniana, ale czy takie zagranie "się liczy"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jachu Opublikowano 4 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2023 (edytowane) Gajosiku, na kanale Tyrrila są biotopowe z górnej Krężnicznki i górnej Chodelki. Widziałeś?Dziecięciem będąc prowadziłem przez wiele lat biotopowe w mojej klasie. Pływały w nim karasie, były moczarki, rogatek i mech zdrojek przyniesiony z jakiegoś bajora. Niestety nikt mi wtedy nie powiedział, że to było w stu procentach akwarium biotopowe. Karasie rosły, nie chorowały, jedynie nie rozmnażały się. Ale to chyba najmniej istotne.Przy obecnych możliwościach utrzymanie praktycznie każdego biotopu z dowolnej części świata i przez dowolną liczbę lat zależy wyłącznie od wiedzy, wytrwałości i możliwości finansowych. W większości przypadków krótkie życie biotopu wynika z powodu zbyt małego nakładu pracy lub dlatego, że się najzwyczajniej akwaryście znudzi. Czy w prawdziwym biotopie rośliny i liście spadające z drzew nie gniją w wodzie lub nie przemieszcza ich ruch wody? Tam wymienia je na kolejne natura, w akwarium może ją zastąpić człowiek. Różnica dla biotopu praktycznie żadna. Edytowane 4 Stycznia 2023 przez jachu 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sucks_one Opublikowano 4 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2023 Może zabrzmi buńczucznie... jak ktoś "siedzi" w akwarystyce i jest na trochę wyższym levelu niż walka z glonami przy użyciu Alguminu i obarczanie za wszystko winą "złego" pH w kranie jest w stanie bardzo szybko ocenić jak długo dana aranżacja się utrzyma i czy jest to kwestia 10 miesiąc czy 3 lat. Gazeta nie jest potrzebna. Po zdecydowanej większości widac już w po samym procesie zakładania lub ewekcie pierwszego dnia ile to będzie działać w przyszłości. ps. Jeżeli akwa ma potencjał na aranżację np 3 letnie nie oznacza że tyle będzie działać, to zalezy od akwarysty czy czegos po drodze nie spie..iW mojej opinii zdecydowanie buńczucznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gajosik Opublikowano 4 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2023 (edytowane) Być może ale z serca i szczerze Temat jest mega obszerny, ja siedzę w akwa odkąd pamiętam w sumie była pierwsza niż wędkarstwo, miałem dużo od gupika po morskie. W akwarium można odwzorować biotop który będzie działał przez lata a można zrobić akwarium na jedną fotkę w którym po dwóch tygodniach woda będzie śmierdzieć jak w ścieku. Kiedyś to było nagminne, były robione akwaria na konkursy biotopowe które nie miały szansy utrzymać się dłużej niż miesiąc czy dwa. A nie o to chodzi w akwarystyce. Robienie co miesiąc czy dwa nowej aranżacji świadczy o braku wiedzy. Trochę czym innym jest podmiana liści dębu czy szyszek olchy które ulegną rozpadowi a czym innym wpakowanie garści trzciny, trawy czy korzenia który po miesiącu będzie gnił i rujnował cała równowagę biologiczna w akwa. ps. moje wypowiedzi nie odnoszą się do akwa z filmu tylko ogólnie. Edytowane 4 Stycznia 2023 przez gajosik 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 5 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2023 Wszędzie gdzie pojawiają się nagrody, pieniądze czy wyssane z palca tytuły, pojawia się patologia...nie omija to sportu, hobby itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gajosik Opublikowano 5 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2023 (edytowane) A swoja droga nasi rodacy maja bardzo dobre rezultaty w konkursach nie tylko akwa słodkowodna ale i słona stoi u nas na wysokim poziomie. Gajosiku, na kanale Tyrrila są biotopowe z górnej Krężnicznki i górnej Chodelki. Widziałeś?Dziecięciem będąc prowadziłem przez wiele lat biotopowe w mojej klasie. Pływały w nim karasie, były moczarki, rogatek i mech zdrojek przyniesiony z jakiegoś bajora. Niestety nikt mi wtedy nie powiedział, że to było w stu procentach akwarium biotopowe. Karasie rosły, nie chorowały, jedynie nie rozmnażały się. Ale to chyba najmniej istotne.Przy obecnych możliwościach utrzymanie praktycznie każdego biotopu z dowolnej części świata i przez dowolną liczbę lat zależy wyłącznie od wiedzy, wytrwałości i możliwości finansowych. W większości przypadków krótkie życie biotopu wynika z powodu zbyt małego nakładu pracy lub dlatego, że się najzwyczajniej akwaryście znudzi. Czy w prawdziwym biotopie rośliny i liście spadające z drzew nie gniją w wodzie lub nie przemieszcza ich ruch wody? Tam wymienia je na kolejne natura, w akwarium może ją zastąpić człowiek. Różnica dla biotopu praktycznie żadna.Nie śledzę już tak tematu jak kiedyś, wypaliłem się. Polacy potrafią zrobić naprawdę ładne, dobrze odwzorowane i długo działające akwa biotopowe Edytowane 5 Stycznia 2023 przez gajosik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin P. Opublikowano 2 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2023 Macie może w woj. Lubelskim lub gdzieś w okolicach Warszawy godnego polecenia hodowcę lub po prostu pasjonata, mającego Pseudotropheus Elongatus oraz Lodotropheus Sprengerae? Chciałabym kupić z odbiorem osobistym i wcześniejszym rzuceniem okiem... Niestety pierwszy zakup od polecanego "hodowcy" z wysyłką okazał się stratą kilku setek i nerwami. Prawie wszystkie ryby miały pasozyty i padały jedna po drugiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcy- Opublikowano 2 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2023 Skąd ten pechowy hodowca się trafił? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin P. Opublikowano 2 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2023 Nie będę tego tutaj wyciągał publicznie. Poszukuję teraz innego, pewnego źródła. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brzoza Opublikowano 2 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2023 Macie może w woj. Lubelskim lub gdzieś w okolicach Warszawy godnego polecenia hodowcę lub po prostu pasjonata, mającego Pseudotropheus Elongatus oraz Lodotropheus Sprengerae? Chciałabym kupić z odbiorem osobistym i wcześniejszym rzuceniem okiem... Niestety pierwszy zakup od polecanego "hodowcy" z wysyłką okazał się stratą kilku setek i nerwami. Prawie wszystkie ryby miały pasozyty i padały jedna po drugiej. Ryby od pasożytów nie padaja tak po prostu jedna po drugiej. Pokaż filmy spod mikroskopu co tam w tych rybach znalazłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin P. Opublikowano 2 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2023 Ryby od pasożytów nie padaja tak po prostu jedna po drugiej. Pokaż filmy spod mikroskopu co tam w tych rybach znalazłeś.No troszkę już za późno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brzoza Opublikowano 2 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2023 No troszkę już za późno No skoro piszesz o pasozytach to chyba je jakoś zidentyfikowałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin P. Opublikowano 2 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2023 (edytowane) No skoro piszesz o pasozytach to chyba je jakoś zidentyfikowałeś? No chyba tak ale skąd mam Ci wziąć filmy? Wybacz weterynarz nie wpadł na pomysł aby zostać reżyserem... Edytowane 2 Lutego 2023 przez Marcin P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chlodnica Opublikowano 2 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2023 Ja kupuję tylko tutaj...https://cichlid.sk/Jeszcze się nie zawiodłem.Zresztą wszyscy moi znajomi tam kupują...Możesz kupić online i wyślą...Ja jednak zawsze robię wycieczkę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 2 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2023 Bzdura, ryby z wielkiego ryftu a szczególnie Mbuna, nie padają od pasożytów, zdecydowanie trudno je zabić jeśli woda jest wolna od amoniaku i azotynów... Nie istnieje też coś takiego jak Lodotropheus czy Pseudotropheus elongatus. Jeśli ryby padały to winą może być niewłaściwa aklimatyzacja i kwarantanna lub ich całkowity czy wybiórczy, brak. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GroPerch Opublikowano 3 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2023 Czy ktoś miał tu może Tanganike, np. muszlowce i umiał utrzymać akwarium bez okrzemków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brzoza Opublikowano 3 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2023 Bzdura, ryby z wielkiego ryftu a szczególnie Mbuna, nie padają od pasożytów, zdecydowanie trudno je zabić jeśli woda jest wolna od amoniaku i azotynów... Nie istnieje też coś takiego jak Lodotropheus czy Pseudotropheus elongatus. Jeśli ryby padały to winą może być niewłaściwa aklimatyzacja i kwarantanna lub ich całkowity czy wybiórczy, brak. Niestety zawsze akwarysta wini hodowcę. Ostatnio przyjechał do mnie na hodowlę "byznesmen" co ma 3 sklepiki zoologiczne i jak zobaczył moje zwykłe, standardowe gupiki postanowił, że weźmie trochę na próbę bo inne "nie trzymają się" u niego. Piszę do niego za kilka dni jak tam ryby - a on, ze wszystko padło. Normalnie talent. Pytam o parametry wody, czy zna chciażby ph swojej kranówki itd - brak odpowiedzi na pytanie, niby zaczynam go obrażać... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 3 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2023 Czy ktoś miał tu może Tanganike, np. muszlowce i umiał utrzymać akwarium bez okrzemków?Rozwiązań jest wiele, możesz użyć filtra Si do wody ale okrzemki są naturalnym składnikiem peryfitonu, który występuje na skałach zalegających dno Tanganiki. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 3 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2023 Najczęstszą przyczyną, pomijając parametry wody, nagłych zgonów ryb jest brak aklimatyzacji, kwarantanny i konflikt bakteryjny Aeromonas, jeśli nie zostały zachowane pierwsze dwie przyczyny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jachu Opublikowano 3 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2023 Najczęstszą przyczyną, pomijając parametry wody, nagłych zgonów ryb jest brak aklimatyzacji, kwarantanny i konflikt bakteryjny Aeromonas, jeśli nie zostały zachowane pierwsze dwie przyczyny.Patrząc na niektóre ze zdjęć można odnieść wrażenie, że fachowcy też mają w nosie zalecenia. A pewnie je znają. Rybki popłynęły, co z nimi później się stało można się tylko domyślać. Pewnie coś tam przeżyło.. Ale jak przeżywalność po badaniach wyjdzie dziwnie niska, zawsze można zwalić winę na dziesiątki powodów. Akwarysta najczęściej obwini sklep lub nieuczciwego hodowcę.https://www.infish.com.pl/content/zarybianie-polskich-obszar%C3%B3w-morskich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Crocker Opublikowano 7 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2023 (edytowane) powrót po latach do hobby Edytowane 7 Marca 2023 przez Robert Crocker 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi