Skocz do zawartości

Akwarystyka

troutowy

Rekomendowane odpowiedzi

30W LED na 500L, zdecydowanie nie planowane rośliny ale jakoś nie mogłem się powstrzymać, żeby włożyć szczepkę. Szukam szantransji, może ktoś z Was je ma ku swojemu, niezadowoleniu? U mnie byłyby porządnym dodatkiem 

post-50477-0-32556700-1706436493_thumb.jpg

Edytowane przez guciolucky
  • Like 4

• 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...
  • 3 miesiące temu...

Jaki filtr polecilibyście do baniaka 720L, w obsadzie będzie kilka sztuk pawich i to tyle. Wraz z akwa w zestawie był dłubał fx6 ale to badziewie wgl nie chce zagadać, a z opinii jakich o nim czytałem szkoda pieniędzy na naprawę

2 x Aquael Ultramax 2000

Jeden zasypać matrixem, drugi same gąbki i będzie git.

Cenowo bezkonkurencyjny filtr. Jakość bez zastrzeżeń z nieograniczonym dostępem do części. I co istotne rodzimy produkt, nie chinol jak większość droższych filtrów.

Edytowane przez uvex

Dzięki za odpowiedzi, chyba wybiorę tego eheim, bo niezbyt chce mi się dwa kubły zakładać

Pytanie czy wystarczy na taką pojemnosc zbiornika

Teoretycznie powinien

Ja tam.jestem zwolennikiem większej powierzchni filtracyjnej

Aktualnie mam jeden filtr na 200 litrach

Ultramax 2000

Ten eheim chyba nie jest większy od ultramaxa jeżeli chodzi o pojemnosc złóż filtracyjnych dlatego wybrał bym dwa filtry na taki baniak.Mozesz zakupić dwa eheimy ;)

Decyzja należy do Ciebie

Edytowane przez Rampampam
  • Like 1

Eheim Professional 3 xl ma pojemność na złoża 25 litrów i jest to bez wątpienia jeden z najlepszych filtrów. Jego cena to ponad 1500 zł

Aquael ultramax 2000 na aledrogo 650 zł. Pojemność na media filtracyjne 16 litrów.

Wybór więc jest zależny od zasobności portfela.

Dlaczego polecam dwa filtry? Bo w przypadku gdyby zepsuł się jeden, to drugi działa a i pojemność filtracyjna jest wtedy większą.

Mam baniaczek 360 litrów. Myślałem, że jeden filtr tj. Ultramax 1500 wystarczy. Niestety jest za mały i musiałem dołożyć drugi, a że kasy nie było, to zapodałem Aquaela Turbo 2000 Niedługo będę robił restart akwa i z całą pewnością dokupię ultramaxa 1500

Tak naprawdę do 720l najlepszy byłby sump, taki ze 100 lub 200 litrów.

A jak kubełek, to jednak dwa.

Edytowane przez uvex

Aquael pamiętam z serii unimax jak wprowadzili rozwiązane z dwoma wirnikami. Łóżko miałem przy szafce. Różne kubełki testowałem, gąbki wygłuszające - Unimax wypadł najlepiej. Zresztą pawie też obsługiwał. Pojemnością złoża bym się nie tak nie przejmował. Ważne wspomaganie cyrkulatorem oraz podmiany wody. Te ostatnie pomoże ograniczyć żywica typu seahem purigen. Przy pawiookich może być to ważne ze względu na brak roślin w akwarium. Jeżeli masz miejsce nad akwarium to pomyśl o filtracji ociekowej z hydroponiką lub jako rozszerzenie filtracji kubełka i poprawienia cyklu azotowwgo.

Przy okazji polecam wystartować akwarium na jakiś platynkach i gupikach (tak zrobiłem przy drugim akwarium z pawiookimi). Ostro na mnożyć i cieszyć się codziennym widokiem polowań oraz przyrostów widocznych z dnia na dzień.

Wysłane z mojego motorola edge 30 neo przy użyciu Tapatalka

Pojemnością złoża bym się nie tak nie przejmował.

A ja wręcz przeciwnie, przejmował bym się w pierwszej kolejności. Cyrkulowanie, podmienianie, czy przepuszczanie  wody przez różnego rodzaju żywice, nic nie da, jeżeli cykl azotowy nie będzie domknięty. 

Edytowane przez uvex
  • Like 1

• 2 miesiące temu...
  • 2 miesiące temu...