Skocz do zawartości

Akwarystyka

troutowy

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Mam problem w akwarium - czarny glony jak na zdjęciach. Akwarium aquael że świetlówką, 60l, mała obsada ryb. Jak można to zlikwidować?

attachicon.gif 20250518_215202.jpgattachicon.gif 20250518_215208.jpg

Przy okazji polecam usunąć wszystkie muszle z dna, które są w akwarium. :)

Wysłane z mojego SM-A566B przy użyciu Tapatalka

Wszystko przeżyje poza glonami i sinicami, które ulegną rozpuszczeniu. Aldeglhyd rozpadnie się samoistnie, harmonogram podmian musi opierać się na zachowaniu ilości azotanów na poziomie -/+ 25ppm

A bakterie nitryfikacyjne też przeżyją?

Wydaje mi się, że wyraziłem się jasno? Jeśli jednak jest inaczej to napiszę, że bakterie przeżyją. Po kuracji możliwy jest zakwit pierwotniaków ale nie jest to zjawisko niebezpieczne, zatem możliwe samoustępujące zmętnienie wody.

Spytałem bez sarkazmu kolego. Podaję carbo dosyć regularnie w dawkach proponowanych przez producenta i niestety krasnorostów to nie rusza. Za to, zwłaszcza po podmianie wody z równoległym podaniem węgla, mam kilkugodzinne zmętnienie wody.

Myślałem, że jest to spowodowane częściowym uszkodzeniem złoża biologicznego, czyli częściową likwidacją bakteri nitryfikacyjnych.

Ale skoro równowagi biologicznej to nie rozwala, to muszę i ja spróbować podanej przez Ciebie dawki.

Pozdro

Spytałem bez sarkazmu kolego. Podaję carbo dosyć regularnie w dawkach proponowanych przez producenta i niestety krasnorostów to nie rusza. Za to, zwłaszcza po podmianie wody z równoległym podaniem węgla, mam kilkugodzinne zmętnienie wody.

Myślałem, że jest to spowodowane częściowym uszkodzeniem złoża biologicznego, czyli częściową likwidacją bakteri nitryfikacyjnych.

Ale skoro równowagi biologicznej to nie rozwala, to muszę i ja spróbować podanej przez Ciebie dawki.

Pozdro

Carbo lej bezpośrednio na krasnorosty przy jednocześnie wyłączonym filtrze przez 10 minut.

Zmętnienie wody rzeczywiście może być spowodowane likwidacją bakterii nitryfikacyjnych, aby być pewnym tego , należy wykonać test na NO2. Przyczyną obumierania bakterii, może być woda, którą używasz do podmiany.

Carbo lej bezpośrednio na krasnorosty przy jednocześnie wyłączonym filtrze przez 10 minut.

Zmętnienie wody rzeczywiście może być spowodowane likwidacją bakterii nitryfikacyjnych, aby być pewnym tego , należy wykonać test na NO2. Przyczyną obumierania bakterii, może być woda, którą używasz do podmiany.

Leję wodę RO wzbogacaną do odpowiednich wartości GH, KH MG i mikro. (wodociągowa woda ma na starcie 20 jednostek NO3 i 0,5 PO4 ) Temperatura około 20 stopni. NO2 u mnie nie występuje. NO3 i owszem, tak jak i PO4 Akwarium wymaga restartu, bo ma już ponad 5 lat, Carbo podaję 4 - 5 razy na tydzień w ilości podanej przez producenta. Lałem też bezpośrednio na krasnorosty, ale trochę dużu mam zbiornik i zawsze gdzieś zostają i się odbudowują.

Pozdro

Edytowane przez uvex

Trudna sprawa. Akwarystyka nie jest tak zero jedynkowa jak nam się wydaje, że wystarczy trzymać się schematu i wszystko będzie ok. Wiadomo, że jak coś się źle dzieje w akwarium jest ku temu jakaś przyczyna lub kilka, problem w tym aby je znaleźć. Ostatnio zacząłem rozrabiać nawozy samemu aby było taniej, taniej jest ale zaczął się problem z nitkami.

• Like 1

• 2 tygodnie później...

Podałem dwa razy proponowaną dawkę karbo tj 35 ml na 100 litrów wody i stwierdzić mogę, że bakterii nitryfikacyjnych nie ubyło.

Zero zmętnienie wody. Filtracja jak działała tak działa. Krasnorosty są w odwrocie. Może nie spektakularnie i szybko, ale widoczny jest ich ubytek a i skupiska jakby pomalutku obumierały.

Podawałem płynny węgiel dwa dni po podmianie wody, czyli pięć dni przed następną podmianą.

Ważne jest też to, że delikatnych roślin nie popaliło, wręcz przeciwnie, kondycja roślin poprawiła się.

Tak więc jest dobrze.

Edytowane przez uvex