guciolucky Opublikowano 18 Maja Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja Szantransja, można ją rozpuścić za pomocą aldehydu glutarowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oldziu Opublikowano 18 Maja Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja Możesz trochę szerzej, gdzie to dostanę? W obecności ryb można takie coś. Liście się czarne robią taki nalot tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamos Opublikowano 19 Maja Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja Carbo da radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 21 Maja Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja Znany portal aukcyjny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
md30 Opublikowano 22 Maja Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja Cześć, Mam problem w akwarium - czarny glony jak na zdjęciach. Akwarium aquael że świetlówką, 60l, mała obsada ryb. Jak można to zlikwidować? 20250518_215202.jpg 20250518_215208.jpgPrzy okazji polecam usunąć wszystkie muszle z dna, które są w akwarium. Wysłane z mojego SM-A566B przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oldziu Opublikowano 22 Maja Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja Ok. Jest dostępny aldehyd glutarowy 2,5% - jak to dawkować do wody? Czy produkt tetra algumin ktoś używał też? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter v Opublikowano 23 Maja Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja Moim zdaniem trzeba więcej światła (12godz). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 24 Maja Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja Jeżeli jest to 2,5% roztwór to dawka wynosi 35ml/100L. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oldziu Opublikowano 24 Maja Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja Ryby i ślimaki przeżyją? Potem podmana wody i jakąś powtórka? Światło jest cały dzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 24 Maja Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja Wszystko przeżyje poza glonami i sinicami, które ulegną rozpuszczeniu. Aldeglhyd rozpadnie się samoistnie, harmonogram podmian musi opierać się na zachowaniu ilości azotanów na poziomie -/+ 25ppm 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oldziu Opublikowano 24 Maja Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja Dzięki. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uvex Opublikowano 25 Maja Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja Wszystko przeżyje poza glonami i sinicami, które ulegną rozpuszczeniu. Aldeglhyd rozpadnie się samoistnie, harmonogram podmian musi opierać się na zachowaniu ilości azotanów na poziomie -/+ 25ppmA bakterie nitryfikacyjne też przeżyją? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 25 Maja Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja Wydaje mi się, że wyraziłem się jasno? Jeśli jednak jest inaczej to napiszę, że bakterie przeżyją. Po kuracji możliwy jest zakwit pierwotniaków ale nie jest to zjawisko niebezpieczne, zatem możliwe samoustępujące zmętnienie wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uvex Opublikowano 26 Maja Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja Wydaje mi się, że wyraziłem się jasno? Jeśli jednak jest inaczej to napiszę, że bakterie przeżyją. Po kuracji możliwy jest zakwit pierwotniaków ale nie jest to zjawisko niebezpieczne, zatem możliwe samoustępujące zmętnienie wody.Spytałem bez sarkazmu kolego. Podaję carbo dosyć regularnie w dawkach proponowanych przez producenta i niestety krasnorostów to nie rusza. Za to, zwłaszcza po podmianie wody z równoległym podaniem węgla, mam kilkugodzinne zmętnienie wody.Myślałem, że jest to spowodowane częściowym uszkodzeniem złoża biologicznego, czyli częściową likwidacją bakteri nitryfikacyjnych. Ale skoro równowagi biologicznej to nie rozwala, to muszę i ja spróbować podanej przez Ciebie dawki.Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 26 Maja Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja (edytowane) Gdyby komuś była potrzebna mała grzałka akwariowa, to mam na zbyciu taką:https://photos.app.goo.gl/EHSw6qgs2x3C2o666 Edytowane 26 Maja przez popper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcy- Opublikowano 26 Maja Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja Po co używasz węgiel aktywny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamos Opublikowano 26 Maja Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja Spytałem bez sarkazmu kolego. Podaję carbo dosyć regularnie w dawkach proponowanych przez producenta i niestety krasnorostów to nie rusza. Za to, zwłaszcza po podmianie wody z równoległym podaniem węgla, mam kilkugodzinne zmętnienie wody.Myślałem, że jest to spowodowane częściowym uszkodzeniem złoża biologicznego, czyli częściową likwidacją bakteri nitryfikacyjnych.Ale skoro równowagi biologicznej to nie rozwala, to muszę i ja spróbować podanej przez Ciebie dawki.PozdroCarbo lej bezpośrednio na krasnorosty przy jednocześnie wyłączonym filtrze przez 10 minut. Zmętnienie wody rzeczywiście może być spowodowane likwidacją bakterii nitryfikacyjnych, aby być pewnym tego , należy wykonać test na NO2. Przyczyną obumierania bakterii, może być woda, którą używasz do podmiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Onufry kocipała Opublikowano 26 Maja Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja (edytowane) Rybki rosną Sałata też Edytowane 26 Maja przez Rampampam 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uvex Opublikowano 27 Maja Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja (edytowane) Carbo lej bezpośrednio na krasnorosty przy jednocześnie wyłączonym filtrze przez 10 minut. Zmętnienie wody rzeczywiście może być spowodowane likwidacją bakterii nitryfikacyjnych, aby być pewnym tego , należy wykonać test na NO2. Przyczyną obumierania bakterii, może być woda, którą używasz do podmiany. Leję wodę RO wzbogacaną do odpowiednich wartości GH, KH MG i mikro. (wodociągowa woda ma na starcie 20 jednostek NO3 i 0,5 PO4 ) Temperatura około 20 stopni. NO2 u mnie nie występuje. NO3 i owszem, tak jak i PO4 Akwarium wymaga restartu, bo ma już ponad 5 lat, Carbo podaję 4 - 5 razy na tydzień w ilości podanej przez producenta. Lałem też bezpośrednio na krasnorosty, ale trochę dużu mam zbiornik i zawsze gdzieś zostają i się odbudowują.Pozdro Edytowane 27 Maja przez uvex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamos Opublikowano 27 Maja Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja Trudna sprawa. Akwarystyka nie jest tak zero jedynkowa jak nam się wydaje, że wystarczy trzymać się schematu i wszystko będzie ok. Wiadomo, że jak coś się źle dzieje w akwarium jest ku temu jakaś przyczyna lub kilka, problem w tym aby je znaleźć. Ostatnio zacząłem rozrabiać nawozy samemu aby było taniej, taniej jest ale zaczął się problem z nitkami. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uvex Opublikowano 6 Czerwca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca (edytowane) Podałem dwa razy proponowaną dawkę karbo tj 35 ml na 100 litrów wody i stwierdzić mogę, że bakterii nitryfikacyjnych nie ubyło.Zero zmętnienie wody. Filtracja jak działała tak działa. Krasnorosty są w odwrocie. Może nie spektakularnie i szybko, ale widoczny jest ich ubytek a i skupiska jakby pomalutku obumierały.Podawałem płynny węgiel dwa dni po podmianie wody, czyli pięć dni przed następną podmianą.Ważne jest też to, że delikatnych roślin nie popaliło, wręcz przeciwnie, kondycja roślin poprawiła się.Tak więc jest dobrze. Edytowane 6 Czerwca przez uvex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi