kardi Opublikowano 29 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2011 @Hhary1-ozywiście Twoje wnioski są słuszne.Jeśli zaczynasz ze sztuczną muszką-a to świetna decyzja-wędzisko 2 częściowa jest dobrym wyborem-kupione także z 2-giej ręki będzie tańsze.Wędki wieloczęściowe są doskonałe gdy podróżujemy samolotem,a że to zjawisko coraz częstsze to i podaż doskonałych wędek 2-częściowych na rynku wtórnym wzrasta.Pozdrawiam-Bugajski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hhary1 Opublikowano 29 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2011 Tak też pewnie zrobię (rynek wtórny)choć przyznam się,że wstępnie planowałem złożyć nową wędkę na blanku Batsona-IF905 RX7,ale właśnie pojawiła się opinia mówiąca,że te blanki są kiepskie Jeszcze mam dużo czasu do przemyśleń gdyż zima w pełni W te zimne dni zamierzam kręcić muszki i przy tym pasjonującym zajęciu doczekać wiosny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 29 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2011 Od lat jest tenedencja do wielu - ponad dwóch - części w muchówkach. Własnie ze względu na mobilnośc i transport.4częsci to obecnie standard, 2cz powoli znikają z rynku. Nie ma między nimi wielkiej różnicy, często dzięki współczesności i nowym materiałom - rozwiązaniom, kije 4 cz będą biły na głowę 2, choć np hardy proaxis - w technologi sintrix muchówki morskie oferuje... w jednym kawałku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 29 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2011 No ale Angole robią też samochody przystosowane do wożenia takich jednoczęściówek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hhary1 Opublikowano 30 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2011 Kolega Kardi polecił mi właśnie nabycie wędki w 2 składach z rynku wtórnego ze względu na możliwość zakupu w dobrej cenie, Kuba potwierdził kierunek, w którym podążają producenci blanków muchowych. Biorąc pod uwagę te dwa fakty oraz to, że nawet nie wiem czy mi się to spodoba odrzucam na dobre zamysł własnego montażu nowej wędki i skupiam się na ogłoszeniach. Może nawet cały komplecik gotowy do łowienia uda się nabyć.Jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zack Opublikowano 29 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2012 Witam .Rozpoczynam łowienie na muchę,mam skompletowany sprzęt i po mału trenuje rzuty, mam pytanie czy samym sznurem bez przyponu i muchy można rozpocząć naukę rzucania czy też nie,czy sznur podczas rzucania musi pracowac cały czas w powietrzu czy moze muskac wode,( na razie trenuje na rozmarzajacym stawie) posiadam kij i sznur DT w klasie #5. poprosze o rozwianie wątpliwosci pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 29 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2012 Nie, to zły pomysl - uszkodzisz łatwo końcówkę linki. 2 metrowy przypon po metrze 0,3 i 0,2 i kawałek wełny czy nawet jakieś zwykłe piórko puchowe na koniec i wtedy do nauki śmigania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kriss Opublikowano 3 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2012 Witam, w tym roku chciałbym popróbować muchówki. Zamierzam łowić pstrągi do maja na małych rzeczkach i później klenie na suchą na niewielkiej nizinnej rzece z rafkami. W związku z tym mam kilka pytań, z których proszę się nie śmiać 1. Czym różni się sznur WF od DT?2. Jak przy mokrej i nimfie sygnalizowane jest branie?3. Przymierzam się do sprzętu w klasie 5 - może być?4. Jaki sznur będzie mi potrzebny - domyślam się, że pływający i intermediate - czy tak? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 3 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2012 1. - szukac i czytac, nawet u nas na stronie jest artykuł i wyłożone, zadać sobie choć trochę trudu 2. - zależy od metody, przy mokrej czujesz na sznurze (chyba że łowisz inaczej niż down& across) przy nimfie na ogoł na lince widać, ale ile odmian, tyle wersji3. - tak4. - tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kriss Opublikowano 3 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2012 Kuba, szukałem przez opcję szukaj w dziale flyfishing. Niewiele dało. Większość moich przymiarek sprzętowych jest na podstawie Twoich postów w tym wątku więc dziękuję. Fakt nie szukałem w artykułach . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 3 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2012 http://www.jerkbait.pl/?p=776 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kriss Opublikowano 3 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2012 No znalazłem po Twoim wcześniejszym poście. Po prostu wcześniej nie wpadłem na to, żeby szukać w artykułach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Cześć P487Wracając do meritum, zanim rozkręcisz sie sprzętowo, pogadaj z kimś, kto łowi tak jak ty zamierzasz, bo mozesz szybciej się zniechecić niż Ci sie wydaje...Klenie i jazie w nizinnej Wiśle i to jeszcze na suchara to naprawdę duże wyzwanie nawet dla bardzo wprawnych muszkarzy,- chyba że chcesz łowić rybki po 20cm... Klenie, szczególnie te duże po zobaczeniu cienia linki nie mówiąc już o pobrużdżeniu wody czy chlaśnieciu sznurem w pobliżu 10-15m od miejsca gdzie stoją - nigdy Ci nie wyjdą do muchy, jazie są troche mniej ostrożne, ale też malo kiedy wybaczają takie błędy... Pogadaj może z Markiem Kaczówką o tym,- to jedyny znany mi dobry wędkarz łowiący klenie (nie kleniki) na muchę na Wisle.No i powodzenia może to właśnie Ty będziesz tym drugim... Arek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Aha, z powodu sklerozy zapomniałem... Twój pomysł, żeby najpierw zaliczyć u Adama Sikory kurs jest jak najbardziej prawidłowy!!! Nie każda muchówka uznana przez większość za dobrą czy nawet rewelacyjną będzie Ci leżała...Tam sie o tym przekonasz i będziesz miał własne przemyślenia.Jak śpiewa mój kumpel trzymaj wlasny rytm - wojna trawa A to ma Tobie sprawiać frajdę i nikomu innemu i to Ty masz wierzyć, że to jest najlepsze dla Ciebie. Opinie bardziej wprawnych są dobre ale sam musisz je sobie przefiltrować i sprawdzić, żeby stały się Twoje. Przeskakiwanie kolejnych etapów wchodzenia w tę piekną sztukę jest moim zdaniem poważnym (głównie finansowo )błędem. arek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 3 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2012 Ma ktoś może namiary na źródło, gdzie można kupić tego greysa gx500, ale 5/6/7 ? Wszędzie widzę tylko albo 4/5/6 albo 6/7/8. No chyba, że jakiś zamiennik w tym przedziale cenowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ictus Opublikowano 3 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2012 Chyba nie ma modelu 5/6/7. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 3 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2012 Aha, no też tak podejrzewałem. A jest coś innego z zamiennymi kasetami 5/6/7 do kija #6. A może to w ogóle niepotrzebne? W młynki bym raczej nie inwestował (raczej w kije), możliwe że służyłby dłuższy czas. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 3 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2012 (edytowane) Krzysiek greys 6/7/8 spokojnie będzie do kija#6.Mam 500 6/7/8 i idealnie wyważa mi np Zaxisa 3m #4 więc nie szukaj pośredniego kołowrotka.Mam go też do #6 9stopowego CD XLS-a.Porównaj ich wagę - jest zbliżona. Edytowane 3 Października 2012 przez Jozi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 4 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2012 OK, dzięki. Miałby być właśnie do kija 9'. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 4 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2012 W Fishinmarcie jest do wzięcia http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/greys-gx500-g6-a16-p1696-k10010.html.Ja jeszcze w Hariusie dokupiłem sobie dodatkowo kadridz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 4 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2012 A taka oferta: http://www.ebay.com/itm/180878575513?ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1438.l2649 320 zł, z przesyłką + linka wf7f? Nie wiem tylko czy taka linka mi będzie potrzebna, bo prawda jest taka, że na 99% to pewnie trening i nauka zejdzie mi na kleniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 4 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2012 Nie wiadomo co to za linka, lepiej będzie kupić jakąś w miarę sprawdzoną.Niby WF 7F powinna "chodzić" z kijem #6.Cena niby przyzwoita kołowrotek+bacing+linka.Jak kupisz w FM to masz spokojnie i gwarancję a z ebaya w razie czego trzeba się bujać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi