Skocz do zawartości

Zestaw dla początkującego

P487

Rekomendowane odpowiedzi

@Hhary1-ozywiście Twoje wnioski są słuszne.Jeśli zaczynasz ze sztuczną muszką-a to świetna decyzja-wędzisko 2 częściowa jest dobrym wyborem-kupione także z 2-giej ręki będzie tańsze.Wędki wieloczęściowe są doskonałe gdy podróżujemy samolotem,a że to zjawisko coraz częstsze to i podaż doskonałych wędek 2-częściowych na rynku wtórnym wzrasta.Pozdrawiam-Bugajski

Tak też pewnie zrobię (rynek wtórny)choć przyznam się,że wstępnie planowałem złożyć nową wędkę na blanku Batsona-IF905 RX7,ale właśnie pojawiła się opinia mówiąca,że te blanki są kiepskie :(

Jeszcze mam dużo czasu do przemyśleń gdyż zima w pełni :lol:

W te zimne dni zamierzam kręcić muszki i przy tym pasjonującym zajęciu doczekać wiosny :D

Od lat jest tenedencja do wielu - ponad dwóch - części w muchówkach. Własnie ze względu na mobilnośc i transport.

4częsci to obecnie standard, 2cz powoli znikają z rynku. Nie ma między nimi wielkiej różnicy, często dzięki współczesności i nowym materiałom - rozwiązaniom, kije 4 cz będą biły na głowę 2, choć np hardy proaxis - w technologi sintrix muchówki morskie oferuje... w jednym kawałku

Kolega Kardi polecił mi właśnie nabycie wędki w 2 składach z rynku wtórnego ze względu na możliwość zakupu w dobrej cenie, Kuba potwierdził kierunek, w którym podążają producenci blanków muchowych. Biorąc pod uwagę te dwa fakty oraz to, że nawet nie wiem czy mi się to spodoba odrzucam na dobre zamysł własnego montażu nowej wędki i skupiam się na ogłoszeniach. Może nawet cały komplecik gotowy do łowienia uda się nabyć.

Jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...

Witam .Rozpoczynam łowienie na muchę,mam skompletowany sprzęt i po mału trenuje rzuty, mam pytanie czy samym sznurem bez przyponu i muchy można rozpocząć naukę rzucania czy też nie,czy sznur podczas rzucania musi pracowac cały czas w powietrzu czy moze muskac wode,( na razie trenuje na rozmarzajacym stawie) posiadam kij i sznur DT w klasie #5. poprosze o rozwianie wątpliwosci pozdrawiam

Witam, w tym roku chciałbym popróbować muchówki. Zamierzam łowić pstrągi do maja na małych rzeczkach i później klenie na suchą na niewielkiej nizinnej rzece z rafkami. W związku z tym mam kilka pytań, z których proszę się nie śmiać Embarassed

1. Czym różni się sznur WF od DT?

2. Jak przy mokrej i nimfie sygnalizowane jest branie?

3. Przymierzam się do sprzętu w klasie 5 - może być?

4. Jaki sznur będzie mi potrzebny - domyślam się, że pływający i intermediate - czy tak?

Pozdrawiam

1. - szukac i czytac, nawet u nas na stronie jest artykuł i wyłożone, zadać sobie choć trochę trudu

2. - zależy od metody, przy mokrej czujesz na sznurze (chyba że łowisz inaczej niż down& across) przy nimfie na ogoł na lince widać, ale ile odmian, tyle wersji

3. - tak

4. - tak

• 1 miesiąc temu...

Cześć P487

Wracając do meritum, zanim rozkręcisz sie sprzętowo, pogadaj z kimś, kto łowi tak jak ty zamierzasz, bo mozesz szybciej się zniechecić niż Ci sie wydaje...Klenie i jazie w nizinnej Wiśle i to jeszcze na suchara to naprawdę duże wyzwanie nawet dla bardzo wprawnych muszkarzy,- chyba że chcesz łowić rybki po 20cm...

Klenie, szczególnie te duże po zobaczeniu cienia linki nie mówiąc już o pobrużdżeniu wody czy chlaśnieciu sznurem w pobliżu 10-15m od miejsca gdzie stoją - nigdy Ci nie wyjdą do muchy, jazie są troche mniej ostrożne, ale też malo kiedy wybaczają takie błędy...

Pogadaj może z Markiem Kaczówką o tym,- to jedyny znany mi dobry wędkarz łowiący klenie (nie kleniki) na muchę na Wisle.

No i powodzenia :D może to właśnie Ty będziesz tym drugim...

Arek

Aha, z powodu sklerozy zapomniałem...

Twój pomysł, żeby najpierw zaliczyć u Adama Sikory kurs jest jak najbardziej prawidłowy!!! Nie każda muchówka uznana przez większość za dobrą czy nawet rewelacyjną będzie Ci leżała...

Tam sie o tym przekonasz i będziesz miał własne przemyślenia.

Jak śpiewa mój kumpel trzymaj wlasny rytm - wojna trawa :lol:

A to ma Tobie sprawiać frajdę i nikomu innemu i to Ty masz wierzyć, że to jest najlepsze dla Ciebie. Opinie bardziej wprawnych są dobre ale sam musisz je sobie przefiltrować i sprawdzić, żeby stały się Twoje.

Przeskakiwanie kolejnych etapów wchodzenia w tę piekną sztukę jest moim zdaniem poważnym (głównie finansowo :lol: )błędem.

arek

• 5 miesięcy temu...

Krzysiek greys 6/7/8 spokojnie będzie do kija#6.Mam 500 6/7/8 i idealnie wyważa mi np Zaxisa 3m #4 więc nie szukaj pośredniego kołowrotka.

Mam go też do #6 9stopowego CD XLS-a.

Porównaj ich wagę - jest zbliżona.

Edytowane przez Jozi

A taka oferta:

http://www.ebay.com/itm/180878575513?ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1438.l2649

320 zł, z przesyłką + linka wf7f? Nie wiem tylko czy taka linka mi będzie potrzebna, bo prawda jest taka, że na 99% to pewnie trening i nauka zejdzie mi na kleniach.

Nie wiadomo co to za linka, lepiej będzie kupić jakąś w miarę sprawdzoną.Niby WF 7F powinna "chodzić" z kijem #6.Cena niby przyzwoita kołowrotek+bacing+linka.

Jak kupisz w FM to masz spokojnie i gwarancję a z ebaya w razie czego trzeba się bujać :P .