Skocz do zawartości

Plecionka czy żyłka do wklejanki na okonie?

okonek63

Rekomendowane odpowiedzi

Jasne że tak, każdy ma swoje zdanie. Ja byłem zbyt młody i nie mogłem sobie pozwolić na wklejki od kawalca. Jedyne co miałem to Mikado feelinga bodajże i jeszcze do dziś kongera maxim twista. W twiscie jest katastrofa jeżeli chodzi o przesztywnienia, jakby miała zaraz trzasnac. Odnośnie tej idealnej wklejki można by polemizować. Bo wątpię że np blanki matagi z wklejka lub inne topowe fabryczne wklejki były gorsze od tych 10 lat temu. Moja wklejka również spełnia swoją rolę i jest dla mnie ideałem. Wracając do tematu ja polecam do wklejki plecionke.

• Like 1

Wszystko zależy od wędki. Ja kiedyś zawsze używałem żyłki na okonie. Kiedy spróbowałem plecionki, to nie widzę już do mono powrotu. Wklejki używam starego Microbita i jest to idealne połączenie. Spadów praktycznie nie ma, bo kij wszystko świetnie amortyzuje. Dowiazuję tylko ok. 1-1,5 m fluorocarbonu na końcu na wypadek gdyby widok plecionki przeszkadzał rybom, co ma na pewno także ten plus, że w razie zaczepów, to rwie się kawałek fluorocarbonu a nie metry drogiej plecionki.

• Like 3

Wszystko zależy od wędki. Ja kiedyś zawsze używałem żyłki na okonie. Kiedy spróbowałem plecionki, to nie widzę już do mono powrotu. Wklejki używam starego Microbita i jest to idealne połączenie. Spadów praktycznie nie ma, bo kij wszystko świetnie amortyzuje. Dowiazuję tylko ok. 1-1,5 m fluorocarbonu na końcu na wypadek gdyby widok plecionki przeszkadzał rybom, co ma na pewno także ten plus, że w razie zaczepów, to rwie się kawałek fluorocarbonu a nie metry drogiej plecionki.

Najbardziej słuszna opcja na dzień dzisiejszy. Osobiście stosuję albo cienką plecionkę albo nanofil + przypon z dobrej  żyłki lub cienki fluorocarbon.

• Like 3

13 odpowiedzi w temacie, z czego 9 poza tematem (w tym teraz moja) i wy się dziwicie, że komuś się nie chce czytać 43stron? :) 

Jest nas tu tylu, że wystarczy jeden który napisze kilka linijek i po temacie. Ale łatwiej narzekać :)

Dziękuję. Pomogło.

Tym którzy podzielili się swoimi doświadczeniami dziękuję. Temat o okoniowych żyłkach czeka na reanimację ale o plecionkach żyje. Do wiadomości nie lubiących dublowania tematów, informacji o sprezentowanym kiju poszukam w "jaki kij na okonia".

Edytowane przez okonek63

Nic dodać, nic ująć ...

• Like 1

Z mojego skromnego doświadczenia:

- wklejanka UL - żyłka Kamatsu Techron Soft Nylon 0,10-0,12;

- casting UL - plecionka Kamatsu Techron Olive Green 0,03-0,04 (moim zdaniem przypon z żyłki lub fluorocarbonu zbędny, cienka plecionka raczej nie przeszkadza okoniom).

• Like 1

(moim zdaniem przypon z żyłki lub fluorocarbonu zbędny, cienka plecionka raczej nie przeszkadza okoniom).

Ale cienkim plecionkom przeszkadzają za to kamienie i inne ostre przeszkody znajdujące się w wodzie a FC nie. Używanie przyponów z żyłki czy fluorocarbonu to nie tylko kwestia widoczności linki dla ryby.

Edytowane przez coma
  • Like 2

Oczywiście, masz rację, ale FC niestety nie chroni przed zębami szczupaka, podobnie jak plecionka, więc jeśli już miałbym używać przyponu, to cieniutki wolfram minimum 40cm. Ochroni zarówno przed kamieniami, jak i zębatym. Zapewniam, że okonie również wolfram ma ją w "du...żym poważaniu", jeśli są w łowisku i mają chęć do współpracy, to nawet Surflon lub Surfstrand im nie przeszkadza.

Ilu wędkarzy tyle opinii.

Jeden doskonale czuje na żyłce drugi nie poczuje nic na plecionce.

Nie istnieje złoty środek, a temat wałkowany na wszystkich forach i facebukach...

Zresztą pytanie jest źle zadane, ponieważ mamy zbyt wiele niewiadomych aby doradzić w tym zakresie.
Każdy z nas empirycznie podchodzi do tematu więc wrażenia są subiektywne.

Należy zauważyć, że osoby obstające za plecionką używają przyponów z fluo lub żyłki w celu zminimalizowania widoczności linki przez okonia lub aby zapobiegać przetarciu na kamieniach.

Osoby łowiące zaś na żyłkę zapewne łowią okonie na płytszych wodach, w przypadku głębszych akwenów stosują zapewne grubsze żyłki aby zniwelować efekt rozciągliwości linki.

Zatem osoba zadająca pytanie powinna dostarczyć więcej szczegółów.

- łowisko (woda płynąca/stojąca)

- głębokość

- gramatura jaką zamierza się łowić 

- wielkość przynęt

- pora roku

- kij

- dno

Przykładowo:

- kij mikado saphire 1-10g 245cm

- łowisko jezioro 

- głębokość 18-20m (na tej będę łowił)

- 10g

- guma 2,5"-3"

- jesień

- dno piaszczyste, bardzo sporadycznie muł

Co mi polecicie, plecionka czy żyłka?

• Like 1

Polecę plecionkę :) 

To jakbyś się pytał czy wziąć na okonie wędkę z włókna węglowego czy z włókna szklanego lub czy wziać kołowrotek o szpuli stałej czy maleńki o ruchomej. Pewne rzeczy już się "przedawniły" a sporadyczne używanie takowych jest podyktowane tylko sentymentem, ekstrawagancją lub nonszalancją w stosunku do oczekiwanych efektów :)

A pamiętamy do czego służy wklejka? Pamiętamy, że do precyzyjnego obserwowania tego co się dzieje z przynętą a nie domniemania jak w przypadku używania żyłki?

No i wklejka okoniowa to obecnie raczej max połowa tego cw jaki opisałeś. Takie "ciężary" to można obsługiwać kijem z tubularem a mam wrażenie, że nawet lepiej tubular tu sie spisze.

• Like 1

...

A pamiętamy do czego służy wklejka? Pamiętamy, że do precyzyjnego obserwowania tego co się dzieje z przynętą a nie domniemania jak w przypadku używania żyłki?

.....

Oj tam- ludzie kupują kamery 4K coby filmami na badziewiarskim jakościowo YT się chwalić :lol:

Żeby choć na Vimeo go wrzucili (na którym już widać jakość narzędzia).

Ilu wędkarzy tyle opinii.

Jeden doskonale czuje na żyłce drugi nie poczuje nic na plecionce.

Nie istnieje złoty środek, a temat wałkowany na wszystkich forach i facebukach...

Zresztą pytanie jest źle zadane, ponieważ mamy zbyt wiele niewiadomych aby doradzić w tym zakresie.

Każdy z nas empirycznie podchodzi do tematu więc wrażenia są subiektywne.

Pytanie jest moim skromnym zdaniem poprawne. Jako kij okoniowi prawie 80% użytkowników nie tylko tego forum, poleca wklejkę o niskim cw. Jakość żyłek jak i plecionek z roku na rok jest coraz lepsza. Zresztą czytając cały wątek na pewno zwróciłeś  uwagę że kij jest prezentem, sprzedający mając informację że łowię okonie zaproponował wklejkę, bo wklejka jest przez większość wędkarzy uważana za kij okoniowi.

A co Twój post wnosi do tematu?

Nic, ale poczułem się wywołany do tablicy. Cytat  zamieszczony z wyprzedzeniem, w uzasadnionej obawie przed reprymendą za zaśmiecanie wątku.

Edytowane przez okonek63

(...) Pewne rzeczy już się "przedawniły" a sporadyczne używanie takowych jest podyktowane tylko sentymentem, ekstrawagancją lub nonszalancją w stosunku do oczekiwanych efektów(...)

Napisałeś w stylu SOB.

Mógłbyś wyjaśnić co się przedawniło? Jeśli żyłki, to czemu jest taki szeroki wybór na rynku i nadal jest popyt? Jeśli szklane wędziska, to czemu są one nadal oferowane (oczywiście w mocno zmodyfikowanej formie kompozytów) i nadal używane? Jeśli kołowrotki o stałej szpuli, to czemu coraz popularniejsze są multiplikatory?

Fido, bez obrazy, ale wydaje mi się, że troszkę Cię poniosło... ;)

Napisałeś w stylu SOB

Przepraszam :D

Mógłbyś wyjaśnić co się przedawniło? Jeśli żyłki, to czemu jest taki szeroki wybór na rynku i nadal jest popyt? Jeśli szklane wędziska, to czemu są one nadal oferowane (oczywiście w mocno zmodyfikowanej formie kompozytów) i nadal używane? Jeśli kołowrotki o stałej szpuli, to czemu coraz popularniejsze są multiplikatory?

Wszystko o czym piszę w tym wątku dotyczy jego tematu. Twoja uwaga jest słuszna ale nie w odniesieniu do wklejek okoniowych.

• Like 2