Stonka Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Potwierdzam. Działa i to sprawnie. Ostatnio kupiłem linki z tonąca końcówką z firmy ABC Outdoor. Całkiem ok, przy cenie około 45zł wypadają świetnie. Zobaczymy jak z trwałością. Z Aventika i MaximumCatch używam 2-3 sezony i nic złego się nie dzieje a te wyglądają podobnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2020 A dlaczego ?Myślę, że chwila refleksji powinna wystarczyć, żeby sobie odpowiedzieć na to pytanie.Ale jeśli odpowiedź musi być podana na tacy, to proszę bardzo:http://jerkbait.pl/blog/6/entry-588-spoko/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tzienkiewicz Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2020 To co zacytowałeś nie ma nic do rzeczy. Tandeciarstwo i konsumpcjonizm nie tylko z Chin. A tak prawdę mówiąc 80 % sprzętu wędkarskiego jest z Chin i to od dawna. A ja nie zachęcałem do zbędnych zakupów tylko stwierdziłem że są one możliwe. Więc dalej nie rozumiem po co te pretensje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacob1993 Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Potwierdzam. Działa i to sprawnie. Ostatnio kupiłem linki z tonąca końcówką z firmy ABC Outdoor. Całkiem ok, przy cenie około 45zł wypadają świetnie. Zobaczymy jak z trwałością. Z Aventika i MaximumCatch używam 2-3 sezony i nic złego się nie dzieje a te wyglądają podobnie.Rowniez mam avemtika szklaka klasa #6 niestety zlamany przez moja glupote klapa bagaznika po napraowie iprzebrojeniu ciagnie bez problemu karpie +- 10kg najwiekszy wyciagniety 12kg ma moc aby zatrzymac rybe na zylce 0.25 obecnie mysle nad zakupem tej slonowodnej niebieskiej #8 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nord91 Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2020 (edytowane) Maximumcatch WF1F kupiony do krótkiej nimfy. Przydało by się go sprawdzić???? Edytowane 7 Kwietnia 2020 przez #Nord Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 7 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2020 (edytowane) Jakie możecie polecić sznury pływające WF i DT w klasie 5 ? Przypony koniczne też mnie interesują . Dzięki Edytowane 7 Maja 2020 przez 'mat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 7 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2020 https://pl.aliexpress.com/item/33051647661.html z WF do suchej ten z czystym sercem moge polecić. Chińska kopia Rio https://www.rioproducts.com/products/intouch-single-handed-spey. Trwałość mniejsza od oryginału, ale wykonanie przyzwoite i fajnie lata. Dużymi muchami trudniej rzucić, bo stożek przedni dłuuugi i słabo je nosi, ale rolki kręci kapitalnie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawgas Opublikowano 9 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2020 https://pl.aliexpress.com/item/33051647661.html z WF do suchej ten z czystym sercem moge polecić. Chińska kopia Rio https://www.rioproducts.com/products/intouch-single-handed-spey. Trwałość mniejsza od oryginału, ale wykonanie przyzwoite i fajnie lata. Dużymi muchami trudniej rzucić, bo stożek przedni dłuuugi i słabo je nosi, ale rolki kręci kapitalnie.Przedwczoraj przyszedł do mnie w końcu ten sznurek w #4 i kołowtorek Avid 3/4 (pierwsza paczka od Chińczyka zaginęła). Faktycznie rolki tym to bajka. Długa głowica jak i sporo runningu spowodowało że podkładu dałem może z 10 m bo więcej nie wejdzie na szpulę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trotka Opublikowano 2 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2020 Faktycznie do małych i średnich much jest super, używam #7 do Talona Highlandera 6 . Poradźcie proszę jaki wybrać do myszy, a muszę ją podać dość daleko. Tym samym kijem. Nie mogę się zdecydować, może macie jakieś doświadczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trotka Opublikowano 2 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2020 (edytowane) A i jeszcze jedno, czy ktoś miał w ręku ten wynalazek https://pl.aliexpress.com/item/32275986588.html?gps-id=pcStoreJustForYou&scm=1007.23125.137358.0&scm_id=1007.23125.137358.0&scm-url=1007.23125.137358.0&pvid=6ce6cd67-3f93-4c56-add0-a618f88768dc&spm=a2g0o.store_home.smartJustForYou_468126630.6 ? Edytowane 2 Czerwca 2020 przez Trotka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelHERP Opublikowano 27 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2020 Macie może z Ali jakiś sprawdzony aluminiowy ekonomiczny kołowrotek do linki 4? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeralda Opublikowano 28 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2020 Ja mam ten: https://pl.aliexpress.com/item/32828285584.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.32ff5c0fkSJwGMMam wersję #5 i jego waga jest zgodna z opisem, więc możesz sprawdzić czy #4 będzie dobrze wyważać zestaw. A koledzy w poprzednich postach polecali, trochę droższy :https://pl.aliexpress.com/item/32813331499.html?spm=a2g0s.8937460.0.0.67b32e0eh5KCik Najtańsze warte uwagi to chyba te: https://pl.aliexpress.com/item/32819044416.html?spm=a2g0s.8937460.0.0.19162e0eAxBzmmOpinii nie znam ale Maxcatch to raczej przyzwoita firma. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xiaou Opublikowano 28 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2020 Z ciekawości jak z hamulcem w tych chińczykach? Ja kupiłem jeden to zakres regulacji bardzo mały a po zamoczeniu w wodzie to już można powiedzieć że go nie ma Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 28 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2020 Z ciekawości jak z hamulcem w tych chińczykach? (...)Generalnie to loteria... Zdarzyło mi się trafić całkiem dobre egzemplarze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marszal Opublikowano 28 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2020 Z ciekawości jak z hamulcem w tych chińczykach? Ja kupiłem jeden to zakres regulacji bardzo mały a po zamoczeniu w wodzie to już można powiedzieć że go nie ma Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka A czego można spodziewać się po takiej budowie hamulca? Dwie podkładki stalowe, przedzielone podkładką z korka. Przy większej rybie i zamoczeniu niestety klęska gotowa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeralda Opublikowano 28 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2020 (edytowane) Hyper sprawny hamulec w kołowrotku 3/4? Czy ja wiem czy to jest najważniesze? Co innego w zestawie szczupakowym czy trociowym, ale do lekkiego zestawu? Zresztą w Piscifun można zamówić za 3 stówki kołowrotek ze szczelnym i lepszym hamulcem. W moim Goture działa przyzwoicie. Edytowane 28 Czerwca 2020 przez zeralda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marszal Opublikowano 29 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2020 Jeśli jest hamulec, ma działać bez zarzutu. Kołowrotek do wędziska w klasie #5 może być użyty do metody suchej muszki właśnie z wędziskiem w tej klasie, z nastawieniem na dość duże ryby (np tęczaki powyżej 40 czy nawet 50 cm). Zacinający się, przepuszczający czy też nie trzymający równo hamulec to praktycznie pewna klęska. Alternatywą jest łowienie z użyciem kołowrotków bez hamulca (z pełną świadomością jego braku) ale np na Piaseczno nie odważyłbym się takowego użyć. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 29 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2020 Czasem wystarczy rozebrać i posmarować kroplą oliwki by działał równo. Luzować na maxa po zakończonym łowieniu itp. Nawet pojedyńcza przekładka wtedy się nie zapiecze i będzie działać równo... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trex Opublikowano 29 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2020 Marian...no coś Ty....Lepiej kupić Sage lub innego Loopa i mieć spokój z jakimś smarowaniem. Ten hamulec w zasobniku sznura to przecież bardzo skomplikowane ustrojstwo i choćby z tego powodu warto wydać 5-10 RAZY tyle, ale za markowy produkt skrojony także najczęściej w Chinach. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xiaou Opublikowano 29 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2020 (edytowane) Bawi mnie termin zasobnik linki. Wiele autorytetów z Polski i z innych krajów mówi że kołowrotek to ważny element zestawu i należy go używać o ile to możliwe przy holu ryby. Jasna sprawa że przy polskich kropkach 20 cm nie ma to sensu ale przy większych rybach już chyba ma? I nie ważne czy to jaxon loop czy inny chińczyk. Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka Edytowane 29 Czerwca 2020 przez Xiaou 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper.K Opublikowano 29 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2020 Bawi mnie termin zasobnik linki. Wiele autorytetów z Polski i z innych krajów mówi że kołowrotek to ważny element zestawu i należy go używać o ile to możliwe przy holu ryby. Jasna sprawa że przy polskich kropkach 20 cm nie ma to sensu ale przy większych rybach już chyba ma? I nie ważne czy to jaxon loop czy inny chińczyk. Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu TapatalkaWyleczyłem się z tanich kołowrotków. Pierwszy raz w momencie gdy szpula podczas łowienia spadła do wody. Drugi raz jak linka dostała się między korpus, a szpulę i straciłem pięknego tęczaka, a trzeci raz gdy podczas mrozu hamulec przestał działać. Nie wspominając o puszczającym hamulcu przy kontakcie z wodą w tanich młynkach.Pewnie są konstrukcje, w których ten problem został wyeliminowany, ale zaprzestałem poszukiwań. Chińczyk chińczykowi nierówny, ponadto nie porównywałbym kołowrotków robionych w Korei do tych w Chinach. Za 300-500 zł można dostać sprawdzoną konstrukcję (Vision deep, koma, tańsze lamsony czy nawet okuma SLV), którą odsprzedamy po kilku latach z niewielką stratą. Warto iść w używane kołowrotki, można znaleźć fajny sprzęt na lata za 60-80% wartości nowego. Kupując kołowrotek z drugiej ręki mamy praktycznie pewność, że na cenie nie straci, no chyba że ktoś nie będzie szanował. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 3 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2020 "Wyleczyłem się z tanich kołowrotków. Pierwszy raz w momencie gdy szpula podczas łowienia spadła do wody. Drugi raz jak linka dostała się między korpus, a szpulę i straciłem pięknego tęczaka, a trzeci raz gdy podczas mrozu hamulec przestał działać. Nie wspominając o puszczającym hamulcu przy kontakcie z wodą w tanich młynkach.Pewnie są konstrukcje, w których ten problem został wyeliminowany, ale zaprzestałem poszukiwań. Chińczyk chińczykowi nierówny, ponadto nie porównywałbym kołowrotków robionych w Korei do tych w Chinach. Za 300-500 zł można dostać sprawdzoną konstrukcję (Vision deep, koma, tańsze lamsony czy nawet okuma SLV), którą odsprzedamy po kilku latach z niewielką stratą. Warto iść w używane kołowrotki, można znaleźć fajny sprzęt na lata za 60-80% wartości nowego. Kupując kołowrotek z drugiej ręki mamy praktycznie pewność, że na cenie nie straci, no chyba że ktoś nie będzie szanował".Jestem ciekaw w jakim młynku odpadła ci szpula do wody? Mi właśnie w Vision Koma, a najgorsze że sobie ją ukruszyłem próbując wypchnąć butem na skalistą rafę.W Ross CLA zamarzł hamulec w zimie na mrozie po tym jak (chyyyba) młynek był kiedyś w wodzie. Młynek najlepiej gdy ma szpulę dokrecaną nie na zatrzasku. Gdy jest w całości wykonany z obrabianego duraluminium a nie jakiejś "laniny" wiec uważnie czytajcie każde słówka z ich opisów. Średnica ośki też jest bardzo ważna bo odkręcając hamulec (czy przy walce z rybą) można ją ugiąć lub nawet ukręcić. Lekki nie znaczy zawsze dobry. Podobnie jak z młynkami spinningowymi. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper.K Opublikowano 4 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2020 Miało to miejsce w Robinsonie WA. Koma to odlew więc jest podatna na uderzenia mechaniczne, ułamie się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 4 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2020 Kacper, ten Robinson to kopia, a może kontynuacja starusieńkiego Masterline Powerhead. Kołowrotka który ma spokojnie chyba ponad 15lat. Miał skopaną sprężynę zatrzasku szpuli, która lubiła pękać, lub trwale się okształcać. Jedyna w nim zmiana to stałe szpule zamiast kaset. Występował pod niezliczoną ilościa marek. Oryginalny (choć też chiński) staruszek miał za to kapitalny hamulec z duuuuuzym zakresem regulacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 17 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2020 Witam. Macie koledzy jakieś sprawdzone haki z Aliexpress które mogłyby zastąpić jakościowo i cenowo haki Ahrex Predator Hooks? https://www.ebay.com/itm/AHREX-PR380-Nordic-Texas-Predator-Fly-Tying-Hook-/254440836601 Mają być zastosowane do much szczupakowych wiec wytrzymałość również gra rolę. Dzięki z góry za podpowiedzi. Pozdrawiam. A.P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi