Skocz do zawartości

Aliexpress - sprzęt muchowy, materiały, narzędzia

Paweł nizinny

Rekomendowane odpowiedzi

Potwierdzam. Działa i to sprawnie. Ostatnio kupiłem linki z tonąca końcówką z firmy ABC Outdoor. Całkiem ok, przy cenie około 45zł wypadają świetnie. Zobaczymy jak z trwałością. Z Aventika i MaximumCatch używam 2-3 sezony i nic złego się nie dzieje a te wyglądają podobnie.

To co zacytowałeś nie ma nic do rzeczy. Tandeciarstwo i konsumpcjonizm nie tylko z Chin. A tak prawdę mówiąc 80 % sprzętu wędkarskiego jest z Chin i to od dawna. A ja nie zachęcałem do zbędnych zakupów tylko stwierdziłem że są one możliwe.

Więc dalej nie rozumiem po co te pretensje.

• Like 1

Potwierdzam. Działa i to sprawnie. Ostatnio kupiłem linki z tonąca końcówką z firmy ABC Outdoor. Całkiem ok, przy cenie około 45zł wypadają świetnie. Zobaczymy jak z trwałością. Z Aventika i MaximumCatch używam 2-3 sezony i nic złego się nie dzieje a te wyglądają podobnie.

Rowniez mam avemtika szklaka klasa #6 niestety zlamany przez moja glupote klapa bagaznika po napraowie iprzebrojeniu ciagnie bez problemu karpie +- 10kg najwiekszy wyciagniety 12kg ma moc aby zatrzymac rybe na zylce 0.25 obecnie mysle nad zakupem tej slonowodnej niebieskiej #8 .

• 1 miesiąc temu...

https://pl.aliexpress.com/item/33051647661.html z WF do suchej ten z czystym sercem moge polecić. Chińska kopia Rio https://www.rioproducts.com/products/intouch-single-handed-spey. Trwałość mniejsza od oryginału, ale wykonanie przyzwoite i fajnie lata. Dużymi muchami trudniej rzucić, bo stożek przedni dłuuugi i słabo je nosi, ale rolki kręci kapitalnie.

• Like 1

https://pl.aliexpress.com/item/33051647661.html z WF do suchej ten z czystym sercem moge polecić. Chińska kopia Rio https://www.rioproducts.com/products/intouch-single-handed-spey. Trwałość mniejsza od oryginału, ale wykonanie przyzwoite i fajnie lata. Dużymi muchami trudniej rzucić, bo stożek przedni dłuuugi i słabo je nosi, ale rolki kręci kapitalnie.

Przedwczoraj przyszedł do mnie w końcu ten sznurek w #4 i kołowtorek Avid 3/4 (pierwsza paczka od Chińczyka zaginęła). Faktycznie rolki tym to bajka. Długa głowica jak i sporo runningu spowodowało że podkładu dałem może z 10 m bo więcej nie wejdzie na szpulę.

• 4 tygodnie później...

• 4 tygodnie później...

Ja mam ten: https://pl.aliexpress.com/item/32828285584.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.32ff5c0fkSJwGM

Mam wersję #5 i jego waga jest zgodna z opisem, więc możesz sprawdzić czy #4 będzie dobrze wyważać zestaw.

A koledzy w poprzednich postach polecali, trochę droższy :

https://pl.aliexpress.com/item/32813331499.html?spm=a2g0s.8937460.0.0.67b32e0eh5KCik

Najtańsze warte uwagi to chyba te: https://pl.aliexpress.com/item/32819044416.html?spm=a2g0s.8937460.0.0.19162e0eAxBzmm

Opinii nie znam ale Maxcatch to raczej przyzwoita firma.

• Like 2

Z ciekawości jak z hamulcem w tych chińczykach? Ja kupiłem jeden to zakres regulacji bardzo mały a po zamoczeniu w wodzie to już można powiedzieć że go nie ma

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

A czego można spodziewać się po takiej budowie hamulca? Dwie podkładki stalowe, przedzielone podkładką z korka. Przy większej rybie i zamoczeniu niestety klęska gotowa.

• Like 1

Hyper sprawny hamulec w kołowrotku 3/4? Czy ja wiem czy to jest najważniesze? Co innego w zestawie szczupakowym czy trociowym, ale do lekkiego zestawu? Zresztą w Piscifun można zamówić za 3 stówki kołowrotek ze szczelnym i lepszym hamulcem. 

W moim Goture działa przyzwoicie.

Edytowane przez zeralda

Jeśli jest hamulec, ma działać bez zarzutu. Kołowrotek do wędziska w klasie #5 może być użyty do metody suchej muszki właśnie z wędziskiem w tej klasie, z nastawieniem na dość duże ryby (np tęczaki powyżej 40 czy nawet 50 cm). Zacinający się, przepuszczający czy też nie trzymający równo hamulec to praktycznie pewna klęska. Alternatywą jest łowienie z użyciem kołowrotków bez hamulca (z pełną świadomością jego braku) ale np na Piaseczno nie odważyłbym się takowego użyć.

• Like 1

Marian...no coś Ty....Lepiej kupić Sage lub innego Loopa i mieć spokój z jakimś smarowaniem.

Ten hamulec w zasobniku sznura to przecież bardzo skomplikowane ustrojstwo i choćby z tego powodu warto wydać 5-10 RAZY tyle, ale za markowy produkt skrojony także najczęściej w Chinach.

• Like 3

Bawi mnie termin zasobnik linki. Wiele autorytetów z Polski i z innych krajów mówi że kołowrotek to ważny element zestawu i należy go używać o ile to możliwe przy holu ryby. Jasna sprawa że przy polskich kropkach 20 cm nie ma to sensu ale przy większych rybach już chyba ma? I nie ważne czy to jaxon loop czy inny chińczyk.

Edytowane przez Xiaou
  • Like 2

Bawi mnie termin zasobnik linki. Wiele autorytetów z Polski i z innych krajów mówi że kołowrotek to ważny element zestawu i należy go używać o ile to możliwe przy holu ryby. Jasna sprawa że przy polskich kropkach 20 cm nie ma to sensu ale przy większych rybach już chyba ma? I nie ważne czy to jaxon loop czy inny chińczyk.

Wyleczyłem się z tanich kołowrotków. Pierwszy raz w momencie gdy szpula podczas łowienia spadła do wody. Drugi raz jak linka dostała się między korpus, a szpulę i straciłem pięknego tęczaka, a trzeci raz gdy podczas mrozu hamulec przestał działać. Nie wspominając o puszczającym hamulcu przy kontakcie z wodą w tanich młynkach.

Pewnie są konstrukcje, w których ten problem został wyeliminowany, ale zaprzestałem poszukiwań.

Chińczyk chińczykowi nierówny, ponadto nie porównywałbym kołowrotków robionych w Korei do tych w Chinach.

Za 300-500 zł można dostać sprawdzoną konstrukcję (Vision deep, koma, tańsze lamsony czy nawet okuma SLV), którą odsprzedamy po kilku latach z niewielką stratą. Warto iść w używane kołowrotki, można znaleźć fajny sprzęt na lata za 60-80% wartości nowego. Kupując kołowrotek z drugiej ręki mamy praktycznie pewność, że na cenie nie straci, no chyba że ktoś nie będzie szanował.

• Like 5

"Wyleczyłem się z tanich kołowrotków. Pierwszy raz w momencie gdy szpula podczas łowienia spadła do wody. Drugi raz jak linka dostała się między korpus, a szpulę i straciłem pięknego tęczaka, a trzeci raz gdy podczas mrozu hamulec przestał działać. Nie wspominając o puszczającym hamulcu przy kontakcie z wodą w tanich młynkach.

Pewnie są konstrukcje, w których ten problem został wyeliminowany, ale zaprzestałem poszukiwań.

Chińczyk chińczykowi nierówny, ponadto nie porównywałbym kołowrotków robionych w Korei do tych w Chinach.

Za 300-500 zł można dostać sprawdzoną konstrukcję (Vision deep, koma, tańsze lamsony czy nawet okuma SLV), którą odsprzedamy po kilku latach z niewielką stratą. Warto iść w używane kołowrotki, można znaleźć fajny sprzęt na lata za 60-80% wartości nowego. Kupując kołowrotek z drugiej ręki mamy praktycznie pewność, że na cenie nie straci, no chyba że ktoś nie będzie szanował".

Jestem ciekaw w jakim młynku odpadła ci szpula do wody? Mi właśnie w Vision Koma, a najgorsze że sobie ją ukruszyłem próbując wypchnąć butem na skalistą rafę.

W Ross CLA zamarzł hamulec w zimie na mrozie po tym jak (chyyyba) młynek był kiedyś w wodzie.

Młynek najlepiej gdy ma szpulę dokrecaną nie na zatrzasku. Gdy jest w całości wykonany z obrabianego duraluminium a nie jakiejś "laniny" wiec uważnie czytajcie każde słówka z ich opisów. Średnica ośki też jest bardzo ważna bo odkręcając hamulec (czy przy walce z rybą) można ją ugiąć lub nawet ukręcić. Lekki nie znaczy zawsze dobry. Podobnie jak z młynkami spinningowymi.

• Like 2

Kacper, ten Robinson to kopia, a może kontynuacja starusieńkiego Masterline Powerhead. Kołowrotka który ma spokojnie chyba ponad 15lat. Miał skopaną sprężynę zatrzasku szpuli, która lubiła pękać, lub trwale się okształcać. Jedyna w nim zmiana to stałe szpule zamiast kaset. Występował pod niezliczoną ilościa marek. Oryginalny (choć też chiński) staruszek miał za to kapitalny hamulec z duuuuuzym zakresem regulacji.

• 2 tygodnie później...

Witam.

Macie koledzy jakieś sprawdzone haki z Aliexpress które mogłyby zastąpić jakościowo i cenowo haki Ahrex Predator Hooks?

https://www.ebay.com/itm/AHREX-PR380-Nordic-Texas-Predator-Fly-Tying-Hook-/254440836601

Mają być zastosowane do much szczupakowych wiec wytrzymałość również gra rolę.

Dzięki z góry za podpowiedzi. Pozdrawiam. :)

A.P.