Skocz do zawartości

Aliexpress - sprzęt muchowy, materiały, narzędzia

Paweł nizinny

Rekomendowane odpowiedzi

"Znaczy, nadaja sie na koguty, Tak?" :huh:

_______

Na koguty 10-13cm tak. Większych chyba nie potrzebujesz.

W "kogucie" pracują jedynie te piórka które wystają poza hak (kotwicę). A skuteczność koguta na drapieżniki wynika z tego że bardzo szybko ucieka wiec ryba musi walić bez zastanawiania bo czmychnie (ty go zwiniesz). Do tego robi zamieszanie na denku jak prawdziwa rybka która chce się gdzieś w nim ukryć po krótkim skoku. Możesz tę przynętę prezentować wysoko nad dnem i opadając szybko ucieka do dna. Zauważyłem że szybkie ucieczki przynęty bardzo prowokują ryby bo nie mają czasu myśleć. Dokładnie to samo działa przy łowieniu szybkich ryb jakimi są pstągi (w końcu to temat muchowy).

Sam pewnie te pióra kupię na próbę bo cena żadna a na pewno będą też dobre na kolorowe streamery pstragowe czy szczupakowe. :)

Aaaaaa, teraz zauważyłem. Gorzej że wysyłka jest bardzo droga i nie wiem czy do PL wogole ona tanio przejdzie. :(

______

Edytowane przez trout master
  • Like 1

Witam.Poszukuje kija do strima z aliexpres.

Za wszystkie podpowiedzi dziękuję.

Pozdrawiam Artek.

Witam.

Artek ... w "aliexpresowej" cenie kupisz naprawdę całkiem sporo fajnych kijków u nas w kraju.

Zarówno nowych, naszych rodzimych firm, jak i komisowych używek wielu znanych marek.

Jerkbait, komis FF, grupy na FB, Allegro, OLX.

Poszukaj i 'będzie Pan zadowolony"  ;)

Pozdrawiam.

Edytowane przez Forest-Natura

• 2 tygodnie później...

Aventik nymph . Nie znam sie jeszcze na takim sprzęcie   ale kijek wykonany tip top , schludnie . Jest lekki 90g ( dokładnie jak w ofercie )  . Tuba z przegrodami materiałowymi na poszczególne części plus zapasowa szczytówka . Opis skromny jak widać na fotce  :)

post-50013-0-30745600-1596565173_thumb.jpgpost-50013-0-99940500-1596565200_thumb.jpgpost-50013-0-26467000-1596565212_thumb.jpgpost-50013-0-84586500-1596565222_thumb.jpg

• Like 2

• 2 tygodnie później...

Potrzebuje jakiejś "patki" do kamizelki muchowej z twardej pianki. Ze starej z "futerka" muchy na bezzadziorach mi uciekają więc może coś doradzacie. Może być jakiś zamiennik który zdaje egzamin, może być tylko sama pianka z .... czegoś co na ogólnym rynku. Może być bardzo tanie, najwyżej częściej sobie wymienię na nówkę. Rzep już sam sobie dokleję. ;)

Grunt żeby była twardsza żeby haczyki się nie wyślizgiwały. Macie jakieś pomysły?

Pozdrowko i dzięki z góry za podpowiedzi.

• 2 tygodnie później...

Testowałeś już ten Aventik Nymph nad wodą? Mam zamiar kupić identyczny i jestem ciekaw jak Ci się sprawdza?

Nie testowałem. Ale dodam, że jak przetestuję to moja opinia się nie liczy, bo ja dopiero zaczynam z muchą i tak naprawdę nie znam tematu w ogóle. Także raczej nie pomogę. Na pewno lekki jest, chyba szybki jak na muchówkę. Mi się podoba ????

• 4 tygodnie później...

Potrzebuje jakiejś "patki" do kamizelki muchowej z twardej pianki. Ze starej z "futerka" muchy na bezzadziorach mi uciekają więc może coś doradzacie. Może być jakiś zamiennik który zdaje egzamin, może być tylko sama pianka z .... czegoś co na ogólnym rynku. Może być bardzo tanie, najwyżej częściej sobie wymienię na nówkę. Rzep już sam sobie dokleję. ;)

Grunt żeby była twardsza żeby haczyki się nie wyślizgiwały. Macie jakieś pomysły?

Pozdrowko i dzięki z góry za podpowiedzi.

może coś takiego?:

https://pl.aliexpress.com/item/32835826547.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.5e4e5c0fFU0HRo

Do nimfki wziąłem. Hamulec ma nawet precyzyjny.

Identyczny w ofercie Dragona. Posiadam, całkiem działa.

https://sklepwedkarski.pl/product-pol-38332-Kolowrotek-muchowy-Team-Dragon-FX-400-3-4.html?utm_source=iai_ads&utm_medium=google_shopping&curr=PLN

• Like 1

Deep Visiona też jakby podobny

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Deep Visiona też jakby podobny

Z tym, że Deep jest Made in Korea. Ciekawe czy kołowrotki się czymś różnią . Czy jest odczuwana różnica.

Cytuję sam siebie ale zastanawia mnie czy różnice są w komponentach czy tylko w nalepce na stopce młynka.

Edytowane przez pawelHERP

Ja ostatnio kupiłem taki kręciołek z Aventika, wyszło ok 160 Zeta. Krecioł bomba, super lekki, (118,5g wskazuje moja też chińska waga jest to wersja 5-6)wszystko mega spasowane piękne malowanie , bardzo dobry precyzyjny z bardzo szerokim ustawieniem hamulec, szczerze polecam! Mam też kilka innych chińskich kijaszkow i innych rzeczy, jak na razie żadnej wtopy. Polecam firmę Aventik146c2d358e47c02046e76a69f5675d1c.jpga2151b4270e80a8e91a588101319d6cc.jpg

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

• Like 5