Skocz do zawartości

Aliexpress - sprzęt muchowy, materiały, narzędzia

Paweł nizinny

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Taki sobie zakup zrobiłem od majfrendów - komplet głowic skagitowych:

300 Gr / 20 Ft

350 Gr / 20 Ft

400 Gr / 20 Ft

425 Gr / 22,5 Ft

450 Gr / 23Ft

Plus portfelik do tego. Całość za nieco mniej niż 250 zł, czyli za cenę jednej firmowej głowicy (bez portfelika  :D )

Są zarówno na Ali, jak i na e-bay'u oraz w samym sklepie wysyłkowym Maxcatch. Zielono-niebieskie są krótsze (j.w.) i brązowe o ok. 3 Ft dłuższe w każdym z rozmiarów.

Wysyłka w mniej niż 2 tygodnie.

Jedyny minus jaki na razie widzę to konieczność oznaczenia ich sobie flamastrem żeby się nie pokićkały - brak opisów wagi na samej głowicy. Ale jakoś się pomęczę i to przeboleję  :rolleyes:

Myślę że to całkiem przyjemny set nasam początek dla osób chcących się pobawić w takie skagitowe łowienie i nie rujnujący domowego budżetu.

Dla porównania, mam skagity z Rio i Airflo w innych wagach - na pierwszy rzut oka i pomacanie palcyma, Airflo nie różni się kompletnie niczym i wygląda jak by to była ta sama fabryka.

Może ktoś też je użytkuje ? Jeżeli tak, to poproszę o naskrobanie paru zdań.

Pozdrawiam.  

post-63414-0-80366800-1622191253_thumb.jpg

post-63414-0-55004700-1622191386_thumb.jpg

Edytowane przez Forest-Natura
  • Like 1

Witam.

Z Rio mam akurat mniejsze wagowo i krótsze trout'y, także mogę jedynie powiedzieć o podobieństwach do Airflo. Oczywiście firmówka jest dużo lepiej zarobiona na końcach, opisana i nieco krótsza niż ten chiński max, ale o materię w dotyku, jej miękkość, sprężystość itp. mi chodzi.

Nawet jak będzie gorsza nieco na wodzie czy przy niskiej temperaturze, to i tak uważam że warto i są całkiem OK.

Marian ... o jakich korektach wspomnialeś ?  :rolleyes:

Pozdrawiam.

Cześć Ziemowit.

Tak to są kopie Rio Skagit Max, z Airflo nie mające nic wspólnego.

Rio robiło je na początku jako Max Short - wagowo dochodziły zdaje się do 550 Grain i długości jedynie (mówię o najcięższych) 20'.

Kolejne były zwykłe Skagit Max i najdłuższe Max Long.

Potem w kolejnych latach zredukowali do pojedyńczej serii i rosnącej wraz z długościa wagi.

Korekty??

300grainowa nie wymagała i była OK, ale też i dlatego że chodziła z dosyć lekkimi tipami. 475 i 550 miały kłopoty z odwracaniem cięzkich tipów. Przyczyna prozaiczna - skopali profil i był zbyt cienki od strony tipa wlaśnie. Skróciłem je od frontu o prawie metr i spokojnie noszą nawet 200grainowe 10' T-20.

Kopia odzwierciedla oryginał, często bardzo wiernie. Tutaj mamy do czynienia z ewidentną podróbką. Dla uzupełnienia i sprostowania. Ani Rio ani Airflo nie produkują w Chinach i od lat nie stosują PVC. Więc kolportowanie takich informacji jak powyżej i podróbek jak powyżej jest dość żenujące.

• 1 rok później...

Najlepsza za psie pieniądze to kopia Rio Outbound Short od Maxcatcha. Niestety robią je tylko w wersji pływającej. Trzeba jedynie zwracać uwagę na pętelkę, czasem się rozdwaja i trzeba zarobić/zrobić od nowa.

Wysłane z mojego POCO F1 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez zeralda

Witam.

Ali od momentu doliczania VAT'u mocno podrożało. A chińskie sklepy (np. Maxatch) są niemal w 100% obłożone cłem.

Wiele rzeczy nie opłaca się kupować, bo mamy niemal to samo na miejscu.

Całkiem dobre linki do miotania papugami, w podonych cenach ma Ego:

https://ego-fishing.com/agrressor-pike

Pozdrawiam.

• Like 1

Obie mam/miałem, obiema rzucałem i takie wrażenie odniosłem. Waga i długość głowic podobna, podobnie zachowują się w "locie".

Ego Agressorr i Airflo Sniper nie wiem czy są tymi samymi (identycznymi) linkami, pewnie nie, ale tak samo jedna i druga zachowuje się przy rzutach.

Nie piszę o jakości powłoki bo nie mam teraz Airflo żeby porównać.

______

Edytowane przez trout master

• 8 miesięcy temu...

Gore-Tex Simmsa za pińćset złotych? Really?

Wysłane z mojego POCO F1 przy użyciu Tapatalka

Juz znalazlem :). Sprytnie to obeszli. W specyfikacji marka to : KING-QPROOF na model to Simms :). Zastanowilo mnie to, bo swego czasu na ali kazali usuwac loga a tu tak oficjalnie. Ale trzeba przyznac, ze kurtka wyglada calkiem fajnie i specyfikacja (o ile prawdziwa) tez niczego sobie. A ze szukam czegos takiego (kurtki od 500-1000 zl to wpadlo mi w oko.

• Like 2

• 2 tygodnie później...

Jedyne co choć trochę przypomina micro skagita to kopia Rio Single Handed Spey od Maxcatch'a.

Przecież ego micro skagit to chiński wyrób. Linka sama w sobie fajna, ale do jakości mam duże zastrzeżenia. Moje obie #3 i #6 po roku użytkowania mają już mocno popękaną otulinę.

• Like 3

Koło G3 to ta kurtka nawet nie leżała...

Sent from my Pixel 6a using Tapatalk