Skocz do zawartości

Wobki Tonego

Rekomendowane odpowiedzi

Zamiast wygniatać po jednej łuseczce spróbuj łuskę odbić za jednym razem...

Jakiś pilnik zdzierak, drobna siateczka metalowa, lub nawet kawałek tiulu.

Twarda powierzchnia, wzornik łuski, folia - jeszcze z papierem i odciskasz - nawet palcami... Ważne, żeby w czasie odciskania nie poruszyć względem siebie wzornika i folii. Następnie rozdzielasz, naklejasz i gotowe.

I po to właśnie założyłem swój wątek Wasza pomoc i pomysły są nieocenione dzięki Panowie [emoji3]

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

• Like 1

Każdy sposób jest dobry jak jest wygodny i sprawdza się twórcy ☺

Panowie to jest pierwszą łuska spod mojej ręki nigdy w to się nie bawiłem, potestuję, zobaczę jak mi to będzie wychodzić, mam masę zdjęć ściągniętych z tego forum widziałem kilka genialnych łusek np.tu(nie pamiętam czyje to CUDO ale jest MEGAAA!!!)[emoji16]f0435bb70dcc064c7cdcd52b2f0f5c25.jpg9659aa209ed3a86532b55bccd73e5836.jpg

• Like 2

(...), mam masę zdjęć ściągniętych z tego forum widziałem kilka genialnych łusek np.tu(nie pamiętam czyje to CUDO ale jest MEGAAA!!!)[emoji16]

http://jerkbait.pl/topic/18800-woblery-z-bielska/?p=1185563

http://jerkbait.pl/topic/18800-woblery-z-bielska/?p=1281880

Należy Ci się Złota Łopata za odkopanie takiej historii  :D

Uwielbiam przeglądać wątki użytkowników od początku do końca patrzę wtedy z nadzieją, że może i ja do jakiegoś poziomu dojdę [emoji39] hihi

• Like 1

Dzisiaj moja rzeczka obdarzyła mnie takimi pejzażami[emoji3] niestety rybki nie chciały współpracować [emoji52] za to udało się posprawdzać i poustawiać wobki [emoji16] cce5cc775c46974c6757d6350540c802.jpg

Edytowane przez Tony69

Co prawda nie robię woblerów z drewna, ale wykonuje wzorniki woblerów matek pod formę właśnie z drewna, i robię je zawsze z dwóch połówek.

Spróbuj skleić dwie listewki taśmą dwustronną i wtedy strugaj...później bez problemu rozdzielisz połówki

Dzięki za zainteresowanie i pomoc[emoji3] Twój patent jest następny w kolejce na razie wszystko zasilikonowane [emoji4]

Panowie czym sklejacie połówki przed szlifowaniem?? Ja dotychczas robiłem to przy użyciu cyjanoakrylów ale przy rozłączaniu zawsze coś mi tam się wyrywało z jednej połóweczki a drugą musiałem szlifować [emoji52] dc16b139001b4a375751414939dc2e99.jpg

witam

ja sklejam taka taśmą, jest mocna i cienka

http://e-samoprzylepne.pl/pl/p/Tasma-BEZBARWNA-dwustronna-SUPERMOCNA-do-tworzyw-bannerowa-HA-40312/168?gclid=CjwKCAjws6jVBRBZEiwAkIfZ2oGdG4WJv1RCuRNHC3dJWRsXxKhU2SbLkXwAn6ZzRJaIkiHeZoV2cxoCMG8QAvD_BwE

• Like 1

• 3 tygodnie później...

Żeby nie bylo, że nic u mnie się nie dzieje[emoji3] niestety próby z a'la uklejkami wyszły marnie dlatego za namową jednego z forumowiczów cofnalem się o krok i wróciłem do żuczków wyszło takie coś na razie na próbę [emoji3]

Drewno:balsa

Długość: ok.2cm

Waga: 1,4g smużak i 1,9g tonące

Kotwica: 10 (na razie zobaczę jak będzie zachowywać się w wodzie).

Farby: akryle+domalux35448985df0c8d45b7380367e72782b2.jpgb25e55abe87fe82ad19635f21317039b.jpg

• Like 2

Zrobiłem jeszcze żuczki w odcieniu złotego brązu przełamanego czerwienią oraz dwa takie O baryłeczkowate. Żuki w takiej samej wadze jak poprzednie, a baryłki ok.2g przy 3cm[emoji3] na razie nie były wodowane także ciekawe co z tego będzie [emoji39]742f5b79d343a9d195da3ebd2b38546c.jpg

• Like 1

• 1 rok później...

Witam wszystkich po dłuuugiej przerwie :) minął ponad rok jak nie miałem spinningu w ręce, ani nic nie dłubałem i wydarzyła się ostatnio nieprzyjemna historia, uziemiłem się na cały tydzień, także cóż robić w domu skoro nie da się za bardzo chodzić [emoji14] na razie wrzucę tylko część z tego co powstaje. Na pierwszy ogień poszły robaczki, póki co pomalowane czekają na nóżki i stery tradycyjne w przedziale od 2,5 do 3cm niestety nie zostały zważone bo mi waga padła, materiał tradycyjnie-balsa, farby akryle, lakier domalux 3 razy maczane:/ takie smużące ale i delikatnie pod powierzchnią zamiatające, na razie odbyły testy w wannie, z których de facto jestem zadowolony. Jak się podleczę to podjadę nad rzeczkę i sprawdzę co są warte w nurcie :) tym czasem pozdrawiam wszystkich i fajnie tu znowu być:)a61fdef946b1616b6726af87ac46628f.jpg2e30e8acc7aa3e54de1ceae0224d5955.jpg208f04a5ed64d461a7354095573c64c0.jpgb4b193aa3b4e3ca16b8563fe86342f30.jpgdc08eff43cd9737e1b11d069cc01ac45.jpg6d4f91eebdffd7e68b13acc7805fccaf.jpg16a20518c91fe34868e9fd80bc8607e3.jpg

Wysłane z mojego Mi A2 Lite przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Tony69
  • Like 1

Drodzy Forumowicze mam do Was pytanie czy ktoś z Was ma alergię na balsę?? Tzn. chodzi mi o to, że od kiedy zacząłem ponownie strugać i szlifować to zacząłem kichać, prychać, smarkać i kasłać. Generalnie wiem, że jestem alergikiem ale na pyłki traw itp.i tu powstaje pytanie czy ktoś z Was miał podobne dolegliwości i czy udało mu się im zapobiec lub zniwelowac może zmieniając rodzaj drewna czy innymi sposobami. Ja rozważam zmianę sposobu wykonywania wobków mam tu na myśli odlewanie ich tylko teraz powstaje pytanie z czego czy z żywicy czy piany (tyle udało mi się odkopać na forum :P). Jak ktoś może jest w posiadaniu jakiegoś fajnego artykułu o wykonywaniu form dwuczęściowych to proszę bardzo podrzucić :) dzięki i pozdrawiam.

Co do balsy, to też miałem z nią pewne problemy. Ja raczej nie mam żadnych alergii, ale balsa bardzo źle działa na mają skórę rąk. Bardzo wysuszała, skóra się łuszczyła. Więc robię z lipy????

Co do wykonywania form, to na forum masz mnóstwo tekstów o tym. Formy, zarówno jedno jak dwuczęściowe.

• Like 1

• 2 tygodnie później...

Panowie co sądzicie na temat tego aero?? Jestem laikiem w temacie i nie maluje hurtowych ilości przyjmijmy, że 10 wobków na tydzień :) https://allegro.pl/oferta/kompresor-aerograf-tg-130-zestaw-do-malowania-7179035249?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

No i dwie foremki już gotowe :) Myślałem, że będzie to większą filozofia jeżeli chodzi o ich wykonanie:P jutro może uda się wlać w nie pianę :) macie może jakieś porady dotyczące separatorow przydatne przy odlewanie z piany, póki co do wykonania form użyłem wazeliny kosmetycznej :P1f52de9c15a11a2835d84cfd92dcc2ee.jpg

Wysłane z mojego Redmi Note 8T przy użyciu Tapatalka

• Like 1

Panowie co sądzicie na temat tego aero?? Jestem laikiem w temacie i nie maluje hurtowych ilości przyjmijmy, że 10 wobków na tydzień :) https://allegro.pl/oferta/kompresor-aerograf-tg-130-zestaw-do-malowania-7179035249?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

. Aerograf może być, mam taki jeszcze, ale ten kompresor jest do niczego. Głośny, pluje, lata po stole jsk stonka po oprysku
  • Like 1