Dawidos Opublikowano 25 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2011 Panowie blue arca u?źywam 6 lat przy ka?źdej okazji jedynym mankamentem jaki ma ten kręciołek to rolka prowadząca , na szczęście ło?źysko jak i rolka to niewielki wydatek nadszedł czas dokupić coś do l?źejszego spina .Namacałem się Shimano i dziękuje bardzo nowe Exage mają luz na szpuli albo na rotorze albo tu i tu , oglądałem r?łwnie?ź Shimano Super GT RB jest ju?ź lepiej ale ten plastic fantastic .Na koniec w łapkach miałem Red Arca i to jest to co mi pasuje chodzi dokładnie tak samo jak m?łj zasłu?źony Blue ale ta zmieniona rączka mi nie pasuje i wychodzi na to ?źe zn?łw wezme to co mam .Zanim podejme decyzje chciałbym się jednak dowiedzieć jakie są r?ł?źnice między tymi dwoma modelami? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxtip Opublikowano 25 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2011 ale ta zmieniona rączka mi nie pasuje... ... jak brałem swojego mi ta rączka tak?źe nie pasiła... i r?łwnie?ź miałem wątpliwości... po pierwszym dłu?źszym kręceniu temat przestał istnieć... rączka okazała się całkiem okej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidos Opublikowano 26 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2011 Czyli konstrukcyjnie to to samo tylko skąd ta r?ł?źnica w wadze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biosteron Opublikowano 26 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2011 Jest rada, kupić, oba rozkręcić, ka?źdą z oddzielna cześć zwa?źyć i będzie wiadomo skąd ta r?ł?źnica w wadze . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobesku Opublikowano 14 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2012 SiemaszI jak Panowie r?ł?źnica tylko w wyglądzie (kolorze) i tej rączce??Miałem tylko kontakt z redem z blue nigdy. Te?ź by mi się przydał pod okonki malutki arc i sam jestem ciekawy jak to z nimi jest:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcy- Opublikowano 14 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2012 No ale Red i Blue to ta sama praktycznie waga. Rozmiar 1000 to 275g i 280g. Ciekawiej w tej chwili wygląda Grand Arc (260g). Tylko co to w zasadzie za r?ł?źnica:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobesku Opublikowano 14 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2012 Ale grand ju?ź 150zł więcej (tak plus minus). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcy- Opublikowano 14 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2012 No tak. Nawet i więcej. Bo p?łki co są tylko z polskiej dystrybucji (EXPERT). Blue i Redy ktoś sam ciągnie to są tańsze. Tylko, ?źe reklamacja tylko do niego, EXPERT nie przyjmie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 14 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2012 Zostań przy firmie i jak do l?źejszego łowienia weź Spro Passion. Wystarczy, bardzo przyjemny w dotyku i cena atrakcyjna. Łowiłem na FD 740 i nie miałem zastrze?źeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voldemort Opublikowano 14 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2012 Trzeba się nie zastanawiać tylko kupić Zaubera. Wszystkie Blue,Red,Gold itd.Arc są jego klonami.Zauber ma tylko dwa minusy bardzo łatwe do wyeliminowania:ło?źysko rolki - wymieniamy na nowe dobrej firmy i w niekt?łrych modelach stukającą korbkę - bardzo łatwo wyeliminować ten problem np. podkładką plastikową/teflonową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobesku Opublikowano 14 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2012 Wiem ,wiem Mam ju?ź w domu 2x Zauberki-.. Interesuję mnie tylko właśnie por?łwnanie Spro Blue i Reda:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidos Opublikowano 14 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2012 Czyli ma identyczne wady jak jego klony , kupiłem jednak reda i moim skromnym zdaniem niema r?ł?źnicy między red a blue oczywiście blue z serii 9 mało tego przy zakładaniu na korbke tej gumowej nakładki wytarł się lakier Tak jak kolega prawi do okonk?łw w zupełności wystarczy passion. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobesku Opublikowano 14 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2012 Trochę się na forum pobawiłem w archeologa przekopałem stare tematy i gł?łwnie r?ł?źnice to i?ź Blue model 7 nie jest na ślimaku-co ponoć nie znaczy ,?źe gorszy..Ja z mechaniki jestem na 2- więc się nie wypowiadam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zander58 Opublikowano 15 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2012 Mam oba kręciołki. Powiem , ?źe red jest du?źo lepszy.Lepiej pracuje pod obcią?źeniem i jest bardziej wytrzymały. Wada obu kręciołkow to ło?źysko na rolce kabłąka w obu wysiadły po 3 miesiącach intensywnego spinningowania.Zało?źenie oryginalnego shimanowskiego ło?źyska pomogło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kogut Opublikowano 15 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2012 A to red jest na ślimaku? Dziwne...moje nie były Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobesku Opublikowano 15 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2012 A to red jest na ślimaku? Dziwne...moje nie były Opis Reda z sieci: * 9 ło?źysk kulkowych + 1 wałeczkowe * Korpus wykonany z aluminium Tuff-Body * „One Way Clutch” natychmiastowa blokada biegu wstecznego - jednokierunkowe ło?źysko oporowe * Ślimakowy system posuwu szpuli typu „Worm Shaft” * Superlekki i mocny kabłąk * Precyzyjne nawijanie ?źyłki systemem zapobiegającym jej skręcaniu * 2 szpule z aluminium * Dynamicznie wywa?źony rotor * Precyzyjny hamulec przedni * Aluminiowa korbka wykonana w technologii CNC Tak?źe m?łwię ja nie wnikam bo się na tym nie znam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voldemort Opublikowano 15 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2012 A to red jest na ślimaku? Dziwne...moje nie były Zdecydowanie jest na ślimaku (mechanizm posuwu szpuli) - Worm Shaft to właśnie ślimak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fish28 Opublikowano 15 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2012 No to raczej nie ma nic wsp?łlnego z przekładnią ślimakową.Tzn jest ale tylko w mechanizmie pos?łwu szpuli.Jednak do napędu tego kołowrotka jest to powszechnie u?źywana przekładnia hipoidalna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamiloniemy Opublikowano 15 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2012 Mam reda i blue to jest to samo,miałem te?ź passiona i polecam,na pięć lat lekkimi przynętami obskoczy na pewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Capri Opublikowano 15 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2012 Witam, Panowie mam pytanie czy pod zestaw kleniowy z lekkimi przynętami kupić zaubera czy blue arca ?. Nigdy nie miałem tych młynk?łw w rękach, potrzebuję rozmiaru 2500 shimano, kt?łre oznaczenie zaubera i blue arca będzie podobne wielkościowo do shimanowskiego 2500? , spodobała mi się wersja match blue arca ze względu na szeroką i płytką szpulę co by pewnie poprawiło zasięg rzut?łw lekkimi wabikami. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asafa Opublikowano 15 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2012 Kołowrotki jakościowo bardzo zbli?źone, jak wiadomo te dwa modele mają ze sobą bardzo du?źo wsp?łlnego. Jeśli nie Spro Blue Arc 940 match, to r?łwnie dobrze mo?źesz wziąć Zaubera w rozmiarze 4000 z matchową szpulą, ja tak właśnie swego czasu zrobiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smokwelski Opublikowano 16 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2012 wydaje mi się, ?źe jedyną r?ł?źnica w budowie jest obecność w zauberze (red arcu) mechanizmu zwalniającego posuw szpuli (dodatkowe zębatki uło?źone tak, ?źe koło przekładni napędza wałek poprzez 3 trybiki, a nie bezpośrednio). Czy to wielki postęp? Nie wiadomo, to samo stosuje Shimano (Super Slow Oscillation), ale nie we wszystkich modelach, przy czym nie ma tu znaczenia poziom cenowy. Ostatnio mam wra?źenie, ?źe odchodzi się od tego patentu.Jest niby te?ź jeszcze jedno ło?źysko więcej, a nikt nie wie gdzie, wobec znanej wszem i wobec historii, ?źe jeszcze nie urodził się śmiałek, kt?łry odszukał wszystkie te co niby mają być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asafa Opublikowano 16 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2012 wydaje mi się, ?źe jedyną r?ł?źnica w budowie jest obecność w zauberze (red arcu) mechanizmu zwalniającego posuw szpuli (dodatkowe zębatki uło?źone tak, ?źe koło przekładni napędza wałek poprzez 3 trybiki, a nie bezpośrednio). Czy to wielki postęp? Nie wiadomo, to samo stosuje Shimano (Super Slow Oscillation), ale nie we wszystkich modelach, przy czym nie ma tu znaczenia poziom cenowy. Ostatnio mam wra?źenie, ?źe odchodzi się od tego patentu.Jest niby te?ź jeszcze jedno ło?źysko więcej, a nikt nie wie gdzie, wobec znanej wszem i wobec historii, ?źe jeszcze nie urodził się śmiałek, kt?łry odszukał wszystkie te co niby mają być. Z tego co się orientuje, to w Blue Arc serii 9xx te?ź jest ślimakowy posuw szpuli, nie ma go natomiast np. w wersji 7xx. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smokwelski Opublikowano 16 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2012 nie chodzi o ślimakowy posuw szpuli, tylko spos?łb obracania tym wałkiem. Blue (excia, TD 9xx) napędzany jest bezpośrednio (Koło napędza ?źebatkę na tym wałku), a w redzie na trzpieniu koła jest zebatka, kt?łra porusza drugą na wałku pośrednim, n akt?łrego kńcu jest zębatka obracająca zebatkę wałka eee, zerknij na zdjecie bebech?łw zauberka, będzie wiadomo o co chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asafa Opublikowano 16 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2012 nie chodzi o ślimakowy posuw szpuli, tylko spos?łb obracania tym wałkiem. Blue (excia, TD 9xx) napędzany jest bezpośrednio (Koło napędza ?źebatkę na tym wałku), a w redzie na trzpieniu koła jest zebatka, kt?łra porusza drugą na wałku pośrednim, n akt?łrego kńcu jest zębatka obracająca zebatkę wałka eee, zerknij na zdjecie bebech?łw zauberka, będzie wiadomo o co chodzi Wiem o co chodzi, chodzi o ślimakowy posuw szpuli, tzw. worm shaft I powtarzam - z tego co się orientuje Red Arc i seria 9xx Blua Arc podobnie jak Zauber, mają to samo rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi