Skocz do zawartości

Blue Arc vs Red Arc

Dawidos

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie blue arca u?źywam 6 lat przy ka?źdej okazji jedynym mankamentem jaki ma ten kręciołek to rolka prowadząca , na szczęście ło?źysko jak i rolka to niewielki wydatek nadszedł czas dokupić coś do l?źejszego spina .Namacałem się Shimano i dziękuje bardzo nowe Exage mają luz na szpuli albo na rotorze albo tu i tu , oglądałem r?łwnie?ź Shimano Super GT RB jest ju?ź lepiej ale ten plastic fantastic :D.

Na koniec w łapkach miałem Red Arca i to jest to co mi pasuje chodzi dokładnie tak samo jak m?łj zasłu?źony Blue ale ta zmieniona rączka mi nie pasuje i wychodzi na to ?źe zn?łw wezme to co mam .

Zanim podejme decyzje chciałbym się jednak dowiedzieć jakie są r?ł?źnice między tymi dwoma modelami?

• Like 1

• 3 tygodnie później...

Trzeba się nie zastanawiać tylko kupić Zaubera. Wszystkie Blue,Red,Gold itd.Arc są jego klonami.

Zauber ma tylko dwa minusy bardzo łatwe do wyeliminowania:

ło?źysko rolki - wymieniamy na nowe dobrej firmy i w niekt?łrych modelach stukającą korbkę - bardzo łatwo wyeliminować ten problem np. podkładką plastikową/teflonową.

Czyli ma identyczne wady jak jego klony , kupiłem jednak reda i moim skromnym zdaniem niema r?ł?źnicy między red a blue oczywiście blue z serii 9 mało tego przy zakładaniu na korbke tej gumowej nakładki wytarł się lakier :D

Tak jak kolega prawi do okonk?łw w zupełności wystarczy passion.

Mam oba kręciołki. Powiem , ?źe red jest du?źo lepszy.Lepiej pracuje pod obcią?źeniem i jest bardziej wytrzymały. Wada obu kręciołkow to ło?źysko na rolce kabłąka w obu wysiadły po 3 miesiącach intensywnego spinningowania.Zało?źenie oryginalnego shimanowskiego ło?źyska pomogło.

A to red jest na ślimaku? Dziwne...moje nie były :huh:

Opis Reda z sieci:

* 9 ło?źysk kulkowych + 1 wałeczkowe

* Korpus wykonany z aluminium Tuff-Body

* „One Way Clutch” natychmiastowa blokada biegu wstecznego - jednokierunkowe ło?źysko oporowe

* Ślimakowy system posuwu szpuli typu „Worm Shaft”

* Superlekki i mocny kabłąk

* Precyzyjne nawijanie ?źyłki systemem zapobiegającym jej skręcaniu

* 2 szpule z aluminium

* Dynamicznie wywa?źony rotor

* Precyzyjny hamulec przedni

* Aluminiowa korbka wykonana w technologii CNC

Tak?źe m?łwię ja nie wnikam bo się na tym nie znam:)

Witam, Panowie mam pytanie czy pod zestaw kleniowy z lekkimi przynętami kupić zaubera czy blue arca ?.

Nigdy nie miałem tych młynk?łw w rękach, potrzebuję rozmiaru 2500 shimano, kt?łre oznaczenie zaubera i blue arca będzie podobne wielkościowo do shimanowskiego 2500? :D, spodobała mi się wersja match blue arca ze względu na szeroką i płytką szpulę co by pewnie poprawiło zasięg rzut?łw lekkimi wabikami.

Pozdrawiam

Kołowrotki jakościowo bardzo zbli?źone, jak wiadomo te dwa modele mają ze sobą bardzo du?źo wsp?łlnego. Jeśli nie Spro Blue Arc 940 match, to r?łwnie dobrze mo?źesz wziąć Zaubera w rozmiarze 4000 z matchową szpulą, ja tak właśnie swego czasu zrobiłem.

wydaje mi się, ?źe jedyną r?ł?źnica w budowie jest obecność w zauberze (red arcu) mechanizmu zwalniającego posuw szpuli (dodatkowe zębatki uło?źone tak, ?źe koło przekładni napędza wałek poprzez 3 trybiki, a nie bezpośrednio). Czy to wielki postęp? Nie wiadomo, to samo stosuje Shimano (Super Slow Oscillation), ale nie we wszystkich modelach, przy czym nie ma tu znaczenia poziom cenowy. Ostatnio mam wra?źenie, ?źe odchodzi się od tego patentu.

Jest niby te?ź jeszcze jedno ło?źysko więcej, a nikt nie wie gdzie, wobec znanej wszem i wobec historii, ?źe jeszcze nie urodził się śmiałek, kt?łry odszukał wszystkie te co niby mają być.

wydaje mi się, ?źe jedyną r?ł?źnica w budowie jest obecność w zauberze (red arcu) mechanizmu zwalniającego posuw szpuli (dodatkowe zębatki uło?źone tak, ?źe koło przekładni napędza wałek poprzez 3 trybiki, a nie bezpośrednio). Czy to wielki postęp? Nie wiadomo, to samo stosuje Shimano (Super Slow Oscillation), ale nie we wszystkich modelach, przy czym nie ma tu znaczenia poziom cenowy. Ostatnio mam wra?źenie, ?źe odchodzi się od tego patentu.

Jest niby te?ź jeszcze jedno ło?źysko więcej, a nikt nie wie gdzie, wobec znanej wszem i wobec historii, ?źe jeszcze nie urodził się śmiałek, kt?łry odszukał wszystkie te co niby mają być.

Z tego co się orientuje, to w Blue Arc serii 9xx te?ź jest ślimakowy posuw szpuli, nie ma go natomiast np. w wersji 7xx.

nie chodzi o ślimakowy posuw szpuli, tylko spos?łb obracania tym wałkiem. Blue (excia, TD 9xx) napędzany jest bezpośrednio (Koło napędza ?źebatkę na tym wałku), a w redzie na trzpieniu koła jest zebatka, kt?łra porusza drugą na wałku pośrednim, n akt?łrego kńcu jest zębatka obracająca zebatkę wałka ;) eee, zerknij na zdjecie bebech?łw zauberka, będzie wiadomo o co chodzi

nie chodzi o ślimakowy posuw szpuli, tylko spos?łb obracania tym wałkiem. Blue (excia, TD 9xx) napędzany jest bezpośrednio (Koło napędza ?źebatkę na tym wałku), a w redzie na trzpieniu koła jest zebatka, kt?łra porusza drugą na wałku pośrednim, n akt?łrego kńcu jest zębatka obracająca zebatkę wałka ;) eee, zerknij na zdjecie bebech?łw zauberka, będzie wiadomo o co chodzi

Wiem o co chodzi, chodzi o ślimakowy posuw szpuli, tzw. worm shaft :D I powtarzam - z tego co się orientuje Red Arc i seria 9xx Blua Arc podobnie jak Zauber, mają to samo rozwiązanie.