Skocz do zawartości

Stare dobre Daiwy

kardi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Dużo ciepłych słów padło tu ostatnio o starych modelach szkockiej daiwy.Czy ktoś z kolegow łowi modelem Alltmor i jak go ewentualnie ocenia?To był kiedyś naprawdę top,a porównując moją starą 9 stopową muchówkę przeznaczoną do linki 4-6 z nowymi konstrukcjami nie widzę najmniejszych róznic.Macie może inne modele?Jak się sprawują?pzdr-Bugajski

Mieć nie mam, ale kilkukrotnie łowiłem modelem 5-7 i chyba #9?

O ile ten pierwszy był świetny, spektakularnie wielofunkcyjna wędka, o tyle ten drugi, jedyne co pamiętam to jak był straszliwie ciężki.

Za to o 5-7 w samych superlatywach. Kolega nim nawet pacyficzne łososie pacyfikował. Od sucharka po spore streamery - wszystko dobrze obsługuje

Czołem @harp.Znalazł się jak widać kolejny uzytkownik tego tak rzadko -także na ebay-spotykanego wędziska.Potwierdisz jak sądze unikalny kolor blanku-ciemny fiolet i staranne wykończenie.Mój egzemplarz jest bardzo lekki-81 gram ,łącze- dłuższy niż np. u Hardyego spigot,trzymający nawet przy wyczynach w stylu skandynawskim.No i akcja-wystarczająco szybka by rzucić daleko,wystarczjąco wolna by z przyjemnością holować i bezpiecznie zacinać.Srednica blanku ekstremalnie mała-ale ścianki grube.Jak oni to zrobili 20 lat temu???Mam na ten temat pewną teorię,ale o tym może póżniej.Pozdrawiam -Bugajski

Nie,światło było dobre, to tylko ja dostałem chyba zaćmienia... :unsure: Coś mi się ubzdurało, że piszesz Pan o whiskerku... :lol: Przepraszam najmocniej.. :D Tak to jest jak człowiek nie doczyta albo się zasugeruje czym i potem głupoty wypisuje... Embarassed :lol: :lol:

Chciałbym zapytać Kolegów o inny-chyba rownie ciekawy- model wędziska.To Daiwa Hexagon Whisker-zbudowana z włókna węglowego, o wyglądzie klejonki.Tej niestety nie udalo mi się kupić,ale łowilem kilkakrotnie tym wędziskiem z fajnymi odczuciami.Była troszkę ciężkawa-pod tym względem dobrze naśladowała wędkę drewnianą i naprawdę można było się pomylić.Jakieś obserwacje Kolegów,może ktoś nadal się nią posługuje?Jak zwykle serdecznie pozdrawiam.-Bugajski

Hej @harp, hej@Zorro-może zbyt słabo uwypukliłem w wątku o jaki model mi chodzi.Alltmor był naprawdę nieczęsto spotykany,w przeciwieństwie do równie ciekawych,a wspomnianych przez Was modeli.Dlatego właśnie pytalem o ewentualne spostrzeżenia i inne niż mój modele.Mam z racji stażu muchowego wiele markowego sprzętu z lat 80,90-tych,no i czasem nachodzi mnie aby o tych pomału już antykach porozmawiać.Oczywiście musimy śledzić nowości,zastosowanie nowych materiałów i konstrukcji(kołowrotek large arbor to przełom),nowe typy sznurów muchowych i ich przesadne chyba zróżnicowanie.Warto jednak czasem odwrócić się wstecz i z satysfakcją zauważyćstare,ale jare.Pozwolę sobie czasem -jeśli to Was nie zanudzi- napisać kilka uwag na ten temat.kardi

• 3 tygodnie później...

Jeśli was interesuje nadal to myślę że wędka godna uwagi.

http://www.flyfishing.pl/komis/msg.php?id=33301&offset=0 :mellow:

Swietna wędka-ktoś będzie miał(może już ma?)kij na wiele lat.Przy okazji ponowię pytanie-czy łowicie,łowiliście Hexagonem?pzdr.Paweł

Witam bractwo

mam hexa....od kiedy go zobaczyłem w katalogu daiwy ocipiałem. ..nawet nie pamietam w ktorym to roku było..ale dawno ;)Wungiel udajacy klejonkę..super. Macałem potem jakiegos na Połączonych

w 94-5 roku.

Bodaj dwa lata temu wyrwałem na allegro za 850 zł...ale wart kazdej złotówki. To oczywiscie moje zdanie.

Chiba nie tylko Pan ma takie zdanie... :mellow:

Rozrzut nominalny np. 4-7, a w praktyce i trójka lata bez wyrywania sobie rąk, a i ósemką wuefką nie sposób zrobić ołówkowi krzywdy... Ten co wymyslił, że wewnątrz blanku kółko, a z wierzchu sześciokąt, to powinien chyba dostać nobla... :D

Trochę tylko kluchowate ale ja akurat takie lubię.. :lol:

Kluchowatosć to cała frajda wtym łołówku...no i ten design...taki old custom i w ogole Moja hexa wymaga poprawienia w zbrojeniu...omotki takie nieco bidne, drewienko w uchwycie kolowrotka bladawe...było, juz nie jest No i to co dziś robi furorę...czyli mielony korek (burl czy tak jak mu ) hexa ma to od małości...

No i znależli się miłośnicy starych muchówek firmy DaiwaPozdrawiam.W starych egzemplarzach ,niezależnie od firmy,nie zmieniam żadnych szczegółów.Pozostawiam wędki takimi jakie były przed laty.Mam kilka węglowych wędzisk z lat 80-tych i pozostawiam je w stanie pierwotnym-świadectwo czasów minionych ;) kardi