Skocz do zawartości
  • 0

Zimowisko sandaczy

Abborre

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Panowie

Aborre łowi w Szwecji, tam jest to full legalne, z lodu mo?źna szczupaki, okonie i sandacze.

Podobnie jest w irlandii, gdzie sezon trwa cały rok i jednym z najlepszych moment?łw jest kwiecień (choćby ze względu na inną termikę wody).

Nie przykładajmy na siłe naszej miary, bo za chwilę będziemy kamieniowac ludk?łw łowiących w listopadzie pstrągi w Nowej Zelandii.

Jeśli jest to ok w stosunku do lokalnych przepis?łw, lokalni wedkarze tak łowią i nie ma z tym problemu... to mo?źe nie bądźmy bardziej święci od papie?źa?

• 0

Przypomniała mi się pewna rozmowa, opowiem jej fragmencik.

Jakoś w tamtym roku w lato pływałem po jeziorze Dadaj za okoniem, jak ju?ź spłynąłem pakuje rzeczy, podchodzi do mnie pewien jegomość i się pyta, Jak tam? odpowiadam, ?źe kilka ładnych okoni. Pyta się gdzie no ja m?łwię ze na tej i na tej g?łrce. I słyszę

-Panie, jaki tam jest sandacz!!!

ja)-Tak??!

- no tak, w zimę dobrze brał

ja) chyba Pan trafił na zimowisko

- mo?źe być, ale ile jego było!!! i to nie małe sztuki takie do 5kg

ja) a du?źo ich złowił?

- a nie wiem, powiedziałem znajomym tydzień dzień w dzień jeździliśmy!!

ja) aha

- ale po tygodniu chyba ciśnienie skoczyło i przestał brać...

ja) a nie sądzi Pan, ?źe po prostu go wyłowiliście? a nie przestał brać!!

-chłopie, tak się nie da!! Przecie?ź grzyba z lasu nie wyzbierasz i ryby z jeziora nie wyłapiesz!!

• 0

Dzieki za obronę :D

Zgadza się, mieszkam i łowię w Szwecji.

Tak jak w wielu innych krajach łowi się tu sandacze w zimę i nie widzę w tym nic dziwnego.

Mam zamiar łowić je na przynęty sztuczne a nie na pęczek kotwiczek.

Wracając do mojego łowiska, to twarde dno jest tylko na małych głębokościach, do 4 metr?łw.

W najgłębszych miejscach 8-9 metr?łw dno jest bardzo miękkie, czyli takie jakiego sandacz nie lubi.

Czy sandacze zimują w miejscach o miękkim dnie?

Czy biała ryba zimuje w tych samych miejscach co sandacze? Bo leszcze nie szukają chyba twardego dna na swoje zimowisko?

• 0

Godzio

To dla Ciebie:

Nie zauwa?źyłem, aby były szarpane za szelki.

Punkt widzenia zale?źy od punktu siedzenia. Skoro poza granicami Polski prawo pozwala na łowienie sandaczy i nie tylko spod lodu to pewnie były jakieś przesłanki aby tak to funkcjonowało.

Osobiście ja nie widzę powod?łw aby w Polsce zmieniać ju?ź istniejące przepisy odnośnie sandacza, no chyba ?źe wydłu?źenie okresu ochronnego do końca czerwca. Wystarczająco dają mu popalić rybacy, kłusole i wędkarze.

:D

• 0

milosz (aborre) ma wieloletni staz na tym (a takze zielonym, o ktorym godzio czy erin nie maja bladego pojecia) forum - nawet jezeli duzo nie pisze i sie nie udziela - dlatego nie rozumiem dlaczego userzy, nie znajacy milosza po nim i przez niego zadanych pytanich skacza? czy to klasyczny pain in the ass z zazdrosci, ze aborre moze sobie w szwecji polowic a inni w szarej rzeczywistosci polskiego wedkarstwa nie? tak to bynajmniej dla mnie wyglada ... jak tak dalej pojdzie, to wiekszosc uzytkownikow mieszkajacych za granica przestanie postowac cokolwiek, bo kazdy jeden user o stazu 50 postow z mertorycznym pustostanem bedzie mogl sobie dac upust ...

• 0

W płytkich zbiornikach sandacze podczas ostrej zimy szukają najgłębszej wody, nie małego dołka tylko rozleglejszej głębiny. Jeśli zima nie jest zbyt siarczysta to śmigają w plosie, nie grymaszą, zjedzą chętnie płotkę, leszczyka, glapę, okonka czy jazgarza. Znam kilka zbiornik?łw o południkowym poło?źeniu i sandacze zimują w ich południowych krańcach, czemu tak jest nie mam pojęcia, nie analizowałem te?ź większej ilości takich jezior. Dobre mogą być tak?źe zagłębienia między wyspami, nie wiem na ile pozwala na to regulamin forum (fotka - ryby są ?źywe i takie musiały pozostać) ale podnosiłem sandacze zimą w celach znakowania i potem określania migracji, wędr?łwki dobowe i sezonowe to niezwykle ciekawy temat u ryb jeziorowych, mało jeszcze poznany i mało badany choć wydaje się to niezbyt kosztowe i jednocześnie poznawcze.

http://img833.imageshack.us/img833/3007/sandw.jpg

• 0

podnosiłem sandacze zimą w celach znakowania i potem określania migracji, wędr?łwki dobowe i sezonowe to niezwykle ciekawy temat u ryb jeziorowych, mało jeszcze poznany i mało badany choć wydaje się to niezbyt kosztowe i jednocześnie poznawcze.

Bez grama złośliwości mam pytanie - co daje takie znakowanie i poznawanie ich wędr?łwek?

• 0

Badania pozwalają poznać biologię gatunku jak i behawior danej populacji. Sandacze to ryby ekspansywne i migrujące, potrafią samoistnie się rozprzestrzeniać. Zauwa?źyłem, ?źe populacja sandaczy miewa co jakiś czas wybitnie silne pokolenia, szukałem związku tego zjawiska ze średnimi temperaturami wody w okresie tarła i rozwoju larw. Przy okazji okazało się, ?źe wystąpienie ostatniego wybitnie silnego pokolenia wystąpiło w całej pn wsch Polsce w tym samym roku. Sandacz jest gatunkiem, kt?łry ma szanse podbić nasze wody gdy?ź wraz z postępująca eutrofizacją wzrasta ilość w?łd sandaczowych.

• 0

Ciekawa sprawa. Czy m?łgłbyś polecić jakieś materiały naukowe w sieci dotyczące behawioru takich drapie?źnik?łw jak okoń, sandacz, szczupak? Myślę ?źe dla wędkarza wyniki takich badań moga być bardzo ciekawą lekturą.

A mo?źe chciałbys opublikowac jakieś swoje badania na jerkbaicie?