Abborre Opublikowano 26 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2011 WitamW jaki spos?łb znaleźć zimowisko sandaczy w jeziorze (nie zbiorniku zaporowym)?Czym powinno się charakteryzować takie miejsce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tench77 Opublikowano 26 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2011 (edytowane) ..... Edytowane 22 Grudnia 2013 przez tench77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gość Opublikowano 26 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2011 Twarde dno i leszcze, du?źo leszczy....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 datoos Opublikowano 27 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2011 Mo?źe zabierze głos ktoś kto łowił sandacze spod lodu, np. w USA, lub Kanadzie na YOUTUBE film?łw jest całkiem sporo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 PaNeK Opublikowano 27 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2011 O tyle o ile mo?źna ufać dobrej wierze autora tematu, o tyle nie wszystkim na jerkbait.pl zaglądającym, stąd te?ź osobiście uwa?źam ?źe takie pytania na 5-cio tysięcznym forum są nie na miejscu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kuba Standera Opublikowano 27 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2011 PanowieAborre łowi w Szwecji, tam jest to full legalne, z lodu mo?źna szczupaki, okonie i sandacze.Podobnie jest w irlandii, gdzie sezon trwa cały rok i jednym z najlepszych moment?łw jest kwiecień (choćby ze względu na inną termikę wody).Nie przykładajmy na siłe naszej miary, bo za chwilę będziemy kamieniowac ludk?łw łowiących w listopadzie pstrągi w Nowej Zelandii.Jeśli jest to ok w stosunku do lokalnych przepis?łw, lokalni wedkarze tak łowią i nie ma z tym problemu... to mo?źe nie bądźmy bardziej święci od papie?źa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gadget Opublikowano 27 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2011 Przypomniała mi się pewna rozmowa, opowiem jej fragmencik. Jakoś w tamtym roku w lato pływałem po jeziorze Dadaj za okoniem, jak ju?ź spłynąłem pakuje rzeczy, podchodzi do mnie pewien jegomość i się pyta, Jak tam? odpowiadam, ?źe kilka ładnych okoni. Pyta się gdzie no ja m?łwię ze na tej i na tej g?łrce. I słyszę -Panie, jaki tam jest sandacz!!! ja)-Tak??!- no tak, w zimę dobrze brałja) chyba Pan trafił na zimowisko- mo?źe być, ale ile jego było!!! i to nie małe sztuki takie do 5kgja) a du?źo ich złowił?- a nie wiem, powiedziałem znajomym tydzień dzień w dzień jeździliśmy!!ja) aha- ale po tygodniu chyba ciśnienie skoczyło i przestał brać...ja) a nie sądzi Pan, ?źe po prostu go wyłowiliście? a nie przestał brać!! -chłopie, tak się nie da!! Przecie?ź grzyba z lasu nie wyzbierasz i ryby z jeziora nie wyłapiesz!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Abborre Opublikowano 27 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2011 Dzieki za obronę Zgadza się, mieszkam i łowię w Szwecji.Tak jak w wielu innych krajach łowi się tu sandacze w zimę i nie widzę w tym nic dziwnego.Mam zamiar łowić je na przynęty sztuczne a nie na pęczek kotwiczek. Wracając do mojego łowiska, to twarde dno jest tylko na małych głębokościach, do 4 metr?łw.W najgłębszych miejscach 8-9 metr?łw dno jest bardzo miękkie, czyli takie jakiego sandacz nie lubi.Czy sandacze zimują w miejscach o miękkim dnie?Czy biała ryba zimuje w tych samych miejscach co sandacze? Bo leszcze nie szukają chyba twardego dna na swoje zimowisko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 datoos Opublikowano 27 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2011 Godzio To dla Ciebie: Nie zauwa?źyłem, aby były szarpane za szelki. Punkt widzenia zale?źy od punktu siedzenia. Skoro poza granicami Polski prawo pozwala na łowienie sandaczy i nie tylko spod lodu to pewnie były jakieś przesłanki aby tak to funkcjonowało.Osobiście ja nie widzę powod?łw aby w Polsce zmieniać ju?ź istniejące przepisy odnośnie sandacza, no chyba ?źe wydłu?źenie okresu ochronnego do końca czerwca. Wystarczająco dają mu popalić rybacy, kłusole i wędkarze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pitt Opublikowano 28 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2011 milosz (aborre) ma wieloletni staz na tym (a takze zielonym, o ktorym godzio czy erin nie maja bladego pojecia) forum - nawet jezeli duzo nie pisze i sie nie udziela - dlatego nie rozumiem dlaczego userzy, nie znajacy milosza po nim i przez niego zadanych pytanich skacza? czy to klasyczny pain in the ass z zazdrosci, ze aborre moze sobie w szwecji polowic a inni w szarej rzeczywistosci polskiego wedkarstwa nie? tak to bynajmniej dla mnie wyglada ... jak tak dalej pojdzie, to wiekszosc uzytkownikow mieszkajacych za granica przestanie postowac cokolwiek, bo kazdy jeden user o stazu 50 postow z mertorycznym pustostanem bedzie mogl sobie dac upust ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 admin1348902092 Opublikowano 28 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2011 Trochę sobie poczyściłem wątek. Kolejne obijawy depresji zimowej będę leczył inaczej - blokował konta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 szpiegu Opublikowano 28 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2011 BRAWO ADMIN !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Godzio Opublikowano 28 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2011 To ja poproszę kr?łlika o leczenie czyli blokadę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 admin Opublikowano 28 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2011 To ja poproszę kr?łlika o leczenie czyli blokadę. Nie ma problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mifek Opublikowano 28 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2011 To ja poproszę kr?łlika o leczenie czyli blokadę. Nie ma problemu. normalnie koncert ?źyczeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Fatso Opublikowano 28 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2011 To ja mo?źe podam numer konta na wpłaty tytułem blokady Pzdr,Fatso P.S. Mnie zimowisko sandaczy kojarzy się i z większą głębokością, i z raczej twardym dnem, i wreszcie z zatrzęsieniem białorybu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 datoos Opublikowano 28 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2011 Fatso a mnie kojarzy się z bardzo łagodnymi spadkami dna w dolnej granicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Fatso Opublikowano 28 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2011 Bo r?ł?źnorodność jest piękna Pzdr,Fatso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 guciolucky Opublikowano 28 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2011 W płytkich zbiornikach sandacze podczas ostrej zimy szukają najgłębszej wody, nie małego dołka tylko rozleglejszej głębiny. Jeśli zima nie jest zbyt siarczysta to śmigają w plosie, nie grymaszą, zjedzą chętnie płotkę, leszczyka, glapę, okonka czy jazgarza. Znam kilka zbiornik?łw o południkowym poło?źeniu i sandacze zimują w ich południowych krańcach, czemu tak jest nie mam pojęcia, nie analizowałem te?ź większej ilości takich jezior. Dobre mogą być tak?źe zagłębienia między wyspami, nie wiem na ile pozwala na to regulamin forum (fotka - ryby są ?źywe i takie musiały pozostać) ale podnosiłem sandacze zimą w celach znakowania i potem określania migracji, wędr?łwki dobowe i sezonowe to niezwykle ciekawy temat u ryb jeziorowych, mało jeszcze poznany i mało badany choć wydaje się to niezbyt kosztowe i jednocześnie poznawcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Maciek_7 Opublikowano 29 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2011 podnosiłem sandacze zimą w celach znakowania i potem określania migracji, wędr?łwki dobowe i sezonowe to niezwykle ciekawy temat u ryb jeziorowych, mało jeszcze poznany i mało badany choć wydaje się to niezbyt kosztowe i jednocześnie poznawcze. Bez grama złośliwości mam pytanie - co daje takie znakowanie i poznawanie ich wędr?łwek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 fish28 Opublikowano 29 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2011 Kolega jest ichtiologiem tak przynajmniej wynika z profilu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Maciek_7 Opublikowano 29 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2011 I stąd moje pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mifek Opublikowano 29 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2011 I stąd moje pytanie z zało?źenia daje odpowiedź na pytania wcześniej postawione. ew pozwala poznać migracje, zakres i cele badanego obiektu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 guciolucky Opublikowano 29 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2011 Badania pozwalają poznać biologię gatunku jak i behawior danej populacji. Sandacze to ryby ekspansywne i migrujące, potrafią samoistnie się rozprzestrzeniać. Zauwa?źyłem, ?źe populacja sandaczy miewa co jakiś czas wybitnie silne pokolenia, szukałem związku tego zjawiska ze średnimi temperaturami wody w okresie tarła i rozwoju larw. Przy okazji okazało się, ?źe wystąpienie ostatniego wybitnie silnego pokolenia wystąpiło w całej pn wsch Polsce w tym samym roku. Sandacz jest gatunkiem, kt?łry ma szanse podbić nasze wody gdy?ź wraz z postępująca eutrofizacją wzrasta ilość w?łd sandaczowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Friko Opublikowano 29 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2011 Ciekawa sprawa. Czy m?łgłbyś polecić jakieś materiały naukowe w sieci dotyczące behawioru takich drapie?źnik?łw jak okoń, sandacz, szczupak? Myślę ?źe dla wędkarza wyniki takich badań moga być bardzo ciekawą lekturą. A mo?źe chciałbys opublikowac jakieś swoje badania na jerkbaicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Maciek_7 Opublikowano 29 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2011 Dziękuję pięknie za odpowiedź! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Abborre
Witam
W jaki spos?łb znaleźć zimowisko sandaczy w jeziorze (nie zbiorniku zaporowym)?
Czym powinno się charakteryzować takie miejsce?
39 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi