Abborre Opublikowano 26 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2011 WitamW jaki spos?łb znaleźć zimowisko sandaczy w jeziorze (nie zbiorniku zaporowym)?Czym powinno się charakteryzować takie miejsce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Abborre Opublikowano 29 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2011 guciolucky Dzieki za cenne informacje,Gdzie na podstawie tej mapki typowałbyś miejsce zimowania sandaczy na tym jeziorku?Innych forumowicz?łw oczywiście tez zapraszam do ”zabawy” Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 janusz.walaszewski Opublikowano 29 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2011 Ja bym tak obstawiał; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rolek Opublikowano 29 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2011 R?łwnie?ź 8-9 m po prawej stronie.Mam nadzieję ?źe nie przyczynię się do wybicia populacji sandacza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 guciolucky Opublikowano 29 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2011 Ja niestety jestem typem kt?łry nie potrafi obstawiać, pewność uzyskasz kiedy podniesiesz kilka ryb, warto u?źywać sondy bo raz znalezione zimowisko sandacze będą u?źytkować cyklicznie. Postaram się przygotować materiał do publikacji na portalu. Wydaje mi się, ?źe wędkarze powinni korzystać z czasopisma Komunikaty Rybackie, kt?łre jest wydawane przez IRS Olsztyn. Termin rybactwo często jest mylnie interpretowany,nie jest to określenie zawę?źone do działu przemysłowego poławiania ryb, nic bardziej mylnego gdy?ź znaczenie tego słowa kryje w sobie wiele gałęzi nauki dotyczącej wszystkich aspekt?łw związanych z otaczającymi nas wodami i tętniącym w nich ?źyciem. Nie mam na celu reklamowania pisma, kiedyś w prawdzie pracowałem w tym instytucie ale nie jestem z nim związany ?źadnymi emocjami, wydawnictwo generuje te?ź bardziej specjalistyczny produkt Archiwum Rybactwa Polskiego w uniwersalnym języku angielskim, komunikaty w polskim. Publikacji w sieci jest bardzo du?źo, mo?źna szukać ich za pomocą nazw łacińskich ryb i rozszerzeniem pdf, niestety coraz więcej materiał?łw jest płatnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 datoos Opublikowano 29 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2011 Zaczyna powoli to przypominać grę na PlayStation tylko on line Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Friko Opublikowano 29 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2011 @Gucio wiem ?źe publikacji jest sporo, miałem nadzieję ?źe mo?źe polecisz coś konkretnego - r?łwniez w tym sensie ?źe wiarygodnego (autor, metodologia itp) Myślę ?źe taki popularno-naukowy materiał na portal byłby bardzo ciekawy dla u?źytkownik?łw, tak ?źe zachęcam gorąco ! Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 guciolucky Opublikowano 29 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2011 Friko jeśli chodzi o sandacza to polecam Ci publikacje Jyrki Lappalainen-a bo On często zajmuje się ich biologią, porusza ciekawe aspekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Friko Opublikowano 29 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2011 Ok, dzięki, będe szukał publikacji tego autora. Myslisz ?źe obserwacje będa reprezentatywne dla naszych w?łd? Zakładam po nazwisku autora ?źe publikacja dotyczy raczej Skandynawii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 guciolucky Opublikowano 29 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2011 Będą reprezentatywne, wiele napisali polscy naukowcy jak: Nagięć, Zakęś, Demska-Zakęś, Martyniak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 TERMOS Opublikowano 29 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2011 guciolucky -ciekawe to co piszesz moze faktycznie rozwiniesz i poscisz do szefa artykol .Teorja i praktyka polaczone daja zawsze efekty . Siema OKON .Napisze kila spostrzezen i choc sandalow z pod lodu zlowilem jak na lekarstwo ,kilka wypadow bylo .Abbore znalezienie miejsca na tej wodzie to kwestja obserwacji miejscowych o ile tacy tam sa .Zazwyczaj wyglada to tak ze gosc siedzi kilka dni w kilku dzirach i neci .Podsypuje platki ,zanete ,chlebek i tak sobie chodzi od dziory do dziory ,zmylka pewnie ale fakt ze robi to celowo .Neci w ten sposob stynke i drobnice .Znajdujac miejsce na glebokim gdzie szklaki siedza prawie w diorze masz najwieksze szanse na sukces (szklaki czyli potocznie -styka ) .Samo znalezienie nie metnookiego nie zawsze konczy sie jego zlowieniem .Przyklad z zycia ,mamy miejsce ,ryby sa ale nie braly .Mi rece opadly po kilku wypadach choc ryby widzialem nie zlowilem .Poznalem jednak polocne techniki za sprawa kilku zapalonych wedkrayz podlodowych a to klucz do sandala .Ale my tu nie o tym tylko o zimowisku .Sorki wiec jade dalej.A wiec ettan det blit -stynka na glebinie .My smigalismy po patelni o glebokosci okolo 15 -20 m czyli klasycznie tak jak bys trolowal latem na 5 m .Ze 300 otworow i dwa okonie otwory co 20 m tak okolo .Po zrobieniu sera z zatoki cofka do trzcin na 3 m .Otwor ,rybka -model OLOPA opad podszarpniecie -dno -strzal siedzi jeden maluch .Kolejne otwory jeszcze jeden wiekszy i cisza .Kolejny dzien widzimy ludzi jak na biegonie -kilu .Obrabiamy wiec stare dziry i idziemy twardo dalej ,blizje widac ze maja statywy i echa i tak ganiaja ale bardzo zadko sie przemieszczaja .Za to w dosyc dalekich odstepach .Siadamy obok -gdamy -gosc ciagnie -pod nami 18 m .Zerkam i probuje jak on to robi a no doze ciezkie rybki z kawalkiem boczku na koncu .Jakies pokanie tu i tam ale nic i bez ryby .Do domu wracam z nosem na kwinte .Wieczorem dzwonie do wikinga -gadamy i co on mial dzis ze 30-sci ale wszystko na inne klimaty i jak sie potem okazuje ze 4 km dalej w tej samej zatoce morskiej .Jaki z tego moral -te ryby trzeba jednym slowem wytropic ale jak juz znajdziesz pozadny sztam masz bankowa jazde o czym sie pewnie nie raz przekonales .vi h?rs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 TERMOS Opublikowano 29 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2011 Jeszcze jedno bardzo wazne .Lowiac na glebokiej wodzie trzeba miec pewnosc ze jest dobrze natleniona .Inaczej mozesz sobi lowic do woli .Najprostszy sposob na sprawdzenie to zawsze na niedotlenionej wodzie ryba ka wypolerowana szybko sniedzieje w zasadzie zaraz po wyjeciu .Mozna kombinowac i probowac wyzej to jednak raczej siejowe klimaty .Proponuje wiec zmiane miejsca i dobrze miec przy sobie troche waty szklanej w kawalku zeby wypolerowac rybke .Ja uzywam zwyklej ecobat z knaufa albo ma przy sobie kawalk zilonej kredy polerskiej ze szmatka i kczyszcze od razu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Abborre Opublikowano 30 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2011 Hej TermosL?get?Dzięki za wszystkie rady, szczeg?łlnie to sprawdzanie natlenienia wody bardzo mnie zainteresowało.Nie chodzi mi jednak o łowienie spod lodu. Chcę znaleźć zimowisko sandaczy ?źeby połowić je vertykalnie (UWAGA! Metoda ta dozwolona jest w Szwecji). Mam nadzieję, ?źe zdą?źę przed lodem, tegoroczna zimajest trochę sp?łźniona Oto fotka z tegorocznego wigilijnego pływania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pitt Opublikowano 30 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2011 ja bym poszukal tutaj, jest to wprawdzie kawalek wody jednakze wnioskujac z mapki powinien pasowac w schemat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 TERMOS Opublikowano 1 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2012 Tjena graben.Lite bakis idag... Trzeba bylo od razu ze nie z pod lodu . http://torrentrip.ru/spining_lovlja/30-otvesnaya-lovlya-v-to lsche-vody.html Zerkalem do bolo ale pod katem kolorow na oblanki ,moim zdaniem jeden z najlepiej opisowych filmow jakie wyszly na dvd .Polecam smialo .A i akcent z twoich stron .Moze cos pomoze .pozdrowka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Abborre
Witam
W jaki spos?łb znaleźć zimowisko sandaczy w jeziorze (nie zbiorniku zaporowym)?
Czym powinno się charakteryzować takie miejsce?
39 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi