Fatso Opublikowano 10 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2018 "Zwraca uwagę hol lewą ręką i kołowrotek z ustawieniem „RH” co także dawniej zdarzało się częściej." - nigdy nie byłem w stanie zrozumieć, po co sobie tak życie komplikować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 11 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2018 Facet łapie na starego dobrego Fenwicka FF szklak z lat 70 mam dwie sztuki.W USA wróciły do łask w całości wyprodukowane w stanach.Jak coś pojawi się na e-bayuto poniżej 1500 się nie kupi i pomyśleć,że jednego trafiłem w Polsce za 300zł. wie co dobre . On wie co dobre . Koneserzy wędek muchowych zwrócą uwagę na starego szklaka , a koneserzy palenia tytoniu powinni też zwrócić uwagę na fajkę którą pali . Toż to kukurydzianka , on wie co dobre . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardi Opublikowano 11 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2018 "Zwraca uwagę hol lewą ręką i kołowrotek z ustawieniem „RH” co także dawniej zdarzało się częściej." - nigdy nie byłem w stanie zrozumieć, po co sobie tak życie komplikować? Otóż podobnie jak w castingu gdzie multiki LH są względnie młodym pomysłem także w muszkarstwie często rzucano prawą ręką, a podczas holu wędzisko spoczywało w lewej dłoni. O castingu nie piszę, choć to bardzo ciekawe i omówione w innych forumowych zakamarkach.Jeśli zaś o muszkarstwie, to brak korbki z lewej strony podczas rzutu uniemożliwia zaczepienie o nią linki. To przydatne gdy musimy rzucać wyciągając linkę z kołowrotka bo zdeponowanie jej na bagnistym lub zakrzaczonym brzegu jest niemożliwe.To się zdarza, a jak zauważam nowoczesne kołowrotki mają coraz dłuższe korbki. Podobne ułożenie kołowrotka widzimy u niektórych łososiowców. Troszkę inny sposób holu i skracania zestawu, ale także z użyciem kołowrotka „RH” stosowaliśmy podczas łowienia dawnymi polskimi klejonkami, które niestety z czasem wisiały wyraźnie przelotkami w dół. Za poradą moich mistrzów( Henryk Jacewicz i Andrzej Pukacki) łowiliśmy przelotkami w dół z korbką po prawej stronie(RH) i holowaliśmy i skracaliśmy zestaw trzymając kij nadal w prawej dłoni lecz kołowrotkiem i przelotkami w górze. To „ prostowało” kij obciążany w ten sposób w miarę symetryczni( oj, holi bywało niemało...).A teraz? Cóż, łowię podobnie do większości, bowiem karbony nie odkształcając się w opisany sposób, a nowoczesne klejonki zapewne także.Looknąłem z ciekawości do katalogu Hardy z 1978 i zauważyłem, że wszyscy łowiący z współtwórcą firmy włącznie, także dzierżący karbony używają wersji RH. To się zmieniło, ale warto wiedzieć jak było... 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 11 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2018 Dziękuję za powyższe! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sierżant Opublikowano 11 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2018 Jak powyżej Paweł napisał, klejonki miały tę dokuczliwą manierę wypaczania się pod obciążeniem, nawet własnym. To doprowadzało mnie do wściekłościpołączonej z rozpaczą. Razu pewnego oparłem taką sklejkę o ścianę, w pokrowcu, a jakże...zapomniałem, i całą zimę tak stała.Na wiosnę objawiły się moim oczom trzy łuki. Prostowałem je na gorąco, z duszą na ramieniu, czy klej się nie rozpuści.Później już zawsze klejonki przez zimową porę wisiały sobie, ładnie podwieszone, czasem dodatkowo obciążone...Tak, z tego typu wędkami był kłopot...dlatego pojawienie się szkła, a później grafitu było (dla mnie) wprost rewolucją. Dlatego nie rozumiem, że ktoś może dzisiaj mieć problemy czy dylematy z zakupem muchówki. Trzeba naprawdę przejawiać wielką niechęć do nabycia czegoś fajnego, w dodatku stosunkowo niedrogo.Przepiękne wędki, stare, co prawda, lecz w wybornym stanie są bez problemu w zasięgu ręki. A że dwuczęściowe? Każdy wędkorób bez problemuprzerobi na czteroczęściową, wstawiając spigoty, choć właściwie po co? Jeśli wędkarz łowi w kraju? 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OloPe Opublikowano 11 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2018 Każdy wędkorób bez problemuprzerobi na czteroczęściową, wstawiając spigotyPo takim zabiegu podobno bardzo zmienia się charakterystyka wędki i z wymarzonej perełki możemy zrobić gniota. Pamiętam, bo kiedyś pytałem o taką przeróbkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 12 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2018 https://www.olx.pl/oferta/abu-scandia-567-zoom-muchowa-unikat-CID767-IDs25l1.html#f82f08ba6d Piekny klasyk, chociaz po przezbrojeniu... 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Włodzimierz Janowicz Opublikowano 13 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2018 Wróciły wspomnienia! Miałem taką, choć oryginał. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kleniarz Opublikowano 13 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2018 https://www.olx.pl/oferta/abu-scandia-567-zoom-muchowa-unikat-CID767-IDs25l1.html#f82f08ba6d Piekny klasyk, chociaz po przezbrojeniu...Totalnie mój styl. Nie wziąłem tylko dlatego, że ostatnio przytuliłem retro Jet-a Hardego w tej klasie a kolekcjonerem "gablotowym" nie jestem( póki co :-D) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek Dmyszewicz Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Dzisiaj wpadł mi w łapki Dragon Viper 5-6, coś niesamowitego. Szkoda, że dwuskład, ale akcja głęboka. Dla mnie typowe medium, ale z linką #7 myślę że się trochę podda. Wracam do korzeni. 22 lata temu zaczynałem z Szekspirem #6 8'0" i linką Leeda #7. Drżyjcie klenie. Mokre "Red tagi" z czarną jeżynką z kury 8-16 już czekają. Kluseczki moje kochane :-) 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi