Skocz do zawartości

Pozytywne prądy 2012

-PYTOON-

Rekomendowane odpowiedzi

Wysyp jakiś, panie, tych obniżeń limitów, wymiarów górnych itede, itepe :huh: . Z jednej strony upierdliwa komplikacja (co łowisko, to inaczej) :unsure: , z drugiej strony - przynajmniej na początek dobre i to. Dobrze, że wreszcie coś drgnęło. Poza tym, być może rzeczywiście co łowiko, to musi być inaczej. Nie wiem. Grunt, że jest początek :mellow:

Pzdr,

Fatso

A mnie ciekawi w jaki sposób będą sprawdzać limity roczne? Zapewne rejestrem, ale łowca musiałby być skontrolowany kilku/kilkunasto krotnie, a i z wypełnianiem rejestru jest różnie... Martwi mnie czy nie będzie to kolejnym zapisem na kartce papieru.

Sam myślałem wiele, jak nad tym zapanować (podrzucić nawet pomysł PZW), ale to temat rzeka i jedyny wyjściem, jest zmiana podejścia i mentalności ludzi - niewykonalne.

Czytam patrzę i nie wierzę:

2) Okresy ochronne ryb:

- pstrąg potokowy - 01.09. ? 15.04

czyli że co ? że na pstrąga w tym roku w Katowickim pojadę dopiero w kwietniu ?

Świetnie - ale już pędzę zobaczyć co na to okręg Częstochowa, bo jeżeli tu się nic nie zmieniło to oznacza że pstrągi z częstochowskiego mają przerypane.... ehh coś mi się widzi że moje wody będą świecić pustkami wszyscy wiedzą jaką opinię mają wędkarze z Katowickiego ( nie ubliżając nikomu )

Wysyp jakiś, panie, tych obniżeń limitów, wymiarów górnych itede, itepe :huh: . Z jednej strony upierdliwa komplikacja (co łowisko, to inaczej) :unsure: , z drugiej strony - przynajmniej na początek dobre i to. Dobrze, że wreszcie coś drgnęło. Poza tym, być może rzeczywiście co łowiko, to musi być inaczej. Nie wiem. Grunt, że jest początek :mellow:

Pzdr,

Fatso

Jednak ludzie którzy rybki bez względnie wypuszczają nie będą mieli z tymi przepisami problemu :mellow:

na rzekach IX. Na podstawie porozumienia z VŬS ?RS Ostrawa, na odcinkach granicznych rzek:

Olza, Odra i Piotrówka, obowiązuje następujący regulamin połowu ryb:

1) Wymiary ochronne ryb:

- szczupak, sandacz, łosoś, amur, węgorz do 50 cm,

- sterlet-czeczuga, świnka, miętus do 30 cm,

- karp do 40 cm,

- kleń do 25 cm

2) Okresy ochronne ryb:

- pstrąg potokowy - 01.09. ? 15.04.,

- lipień - 01.12. ? 15.06.,

- głowacica - 01.01. ? 30.09.,

- brzana, certa - 01.01. ? 30.06.,

- miętus - 01.12. ? 15.03.,

- węgorz 15.06. ? 15.07 i 01.09. ? 30.11.,

- jaź, kleń - 16.03. ? 15.06.

Jednak ludzie którzy rybki bez względnie wypuszczają nie będą mieli z tymi przepisami problemu

Ja z tym nie mam problemu, bo tak, czy siak wypuszczam (oprawiać mi się nie chce ... no, nie tylko to Embarassed ). Natomiast chodziło mi jedynie o spore (nadmierne?) zróżnicowanie wymogów i ograniczeń na różnych łowiskach.

Zwykle prościej jest lepiej, ale absolutnie nie narzekam. Tak, jak napisałem: dobrze, że coś drgnęło :D i oby to sie upowszechniło. Fakt, że np. i w okręgu ciechanowskim mocno zaostrzono przepisy, dotyczące PiL ... jest nadzieja dla Welu :D

Pzdr,

Fatso

Pozytywne prądy ???

Dla kogo.Dla ryb na pewno nie.

Aaaa...

...dla łowisk komercyjnych.

już wszystko jasne

Zakaz łowieni lipienia grudzień,styczneń,luty ?? Ja łowię na Pomorzu.Może mi ktoś wyjaśnić o co chodzi ?

To samo pstrąg: styczeń,luty,marzec,kwieceń ???

Od kiedy u Was zaczyna sie sezon kajakowy?

Mam nadzieję że się nawzajem nie pozabijacie nad wodą :o

Dobrze że mam łowiska,gdzie połowie sobie lipienie i pstrągi na nizinnej,nie mam presji i nikt mi nie miesza regulaminami a przede wszystkim zakazami.

Doskonały krok w stronę ograniczenia presji , choć jednostkowo wolałbym ruchome z woli ichtiologa , okresy ochronne . Połączone oczywiście z publicznymi , bezwzględnymi egzekucjami amatorów całorocznego , bezstresowego rybobrania . Finansowymi naturalnie .. :D

Jesteś Sławku pewny, że zmniejszenia presji? Tam gdzie nie ma wędkarzy, tam inny gatunek rybojadów się bezstresowo rozprzestrzenia, a niemal 8 miesięcy bez nikogo nad wodą, to przecież te pstrągi tak ufne będą, że same będą do podbieraków wpływać.. Oczywiście krok to dobry, bo naprzód..

Czytam patrzę i nie wierzę:

2) Okresy ochronne ryb:

- pstrąg potokowy - 01.09. ? 15.04

czyli że co ? że na pstrąga w tym roku w Katowickim pojadę dopiero w kwietniu ?

Świetnie - ale już pędzę zobaczyć co na to okręg Częstochowa, bo jeżeli tu się nic nie zmieniło to oznacza że pstrągi z częstochowskiego mają przerypane.... ehh coś mi się widzi że moje wody będą świecić pustkami wszyscy wiedzą jaką opinię mają wędkarze z Katowickiego ( nie ubliżając nikomu )

To proponuje przeczytać dokładniej Okres ochronny do 15.04

tylko na wodach przygranicznych, ale tu akurat jest po staremu więc nie wiem skąd zdziwienie.

Poza tym znam wielu wędkarzy z katowickiego i nie mam im nic do zarzucenia ale może w innych kręgach się poruszamy.

Pozdrawiam.

W ramach ograniczenia presji powinni całkowicie zakazać łowienia. Oczywiście składki płacimy nadal. :lol: :lol: Z pewnością kłusole odczują mniejszą presję nad wodą. :lol: :lol: dobry krok, raczej dobre sobie.. :lol:

Zgadzamy się co do potencjalnych konsekwencji, ale bez przesady. Poza nielicznymi i chlubnymi wyjątkami, regulamin + ochrona wód, to tragedia, więc każda próba ograniczenia presji nie jest w założeniu zła. Tylko do tego pomysłu, potrzeba by kontroli nieodwiedzanych przez wędkarzy wód..

Maynard, bo się rozpłaczę , oczywiście ze śmiechu ! Gdyby tylko w tym momencie chroniono ryby jak należy. Czyli ( gdyby zbiorniki i rzeki miały swoich, przypisanych do danej wody strażników ) to żaden debil nie wpadłby na pomysł ograniczania łowienia ! W sumie kartę opłaca się na poczet łowienia a nie rozładowywania presji wędkarskiej. Ale to Polska właśnie, i jeszcze ludzie podchwytują to, i twierdzą , że to super pomysł ! :lol: :lol: :lol:

Czyli kłusownictwo warunkuje nasze działania , i żadnej celowej gospodarki nie będziemy prowadzić , tylko ruszymy z nim do wyścigu kto pierwszy do ryby , tak ??

Nie widzę żadnej prawnej ani innej formalnej przeszkody , aby właściciel albo dysponent wyłączył czasowo , albo okresowo dostęp do wody , zwłaszcza mocno wyeksploatowanej albo ze zniszczonym rybostanem .

Erin nie wiem o co chodzi, rzeki przygraniczne charakteryzuje to że z drugiej strony mamy sąsiadów i myślę że w porozumieniu z nimi ustalono takie a nie inne okresy ochronne, które notabene obowiązują od lat i zainteresowanym (czyt. wędkującym na nich) jakoś to nie przeszkadza więc nie wiem dlaczego tobie w Legnicy tak to w tyłek uwiera.

Ja poddałem w wątpliwość akurat wydłużanie okresów ochronnych (tak bardzo), bo my jesteśmy przekorni i zakazu nie znosimy, jak mało kto. Dlatego lepszym rozwiązaniem uważam byłoby okrawanie limitów ilościowych, z okresem ochronnym na tuż przed i tuż po tarle, zamiast próbować powiedzieć, że to dla wszystkich dobrze, kiedy przez 2/3 roku nikt nie ma prawa haka w wodzie zanurzyć, nawet jak bez zadziora. Erin - Ty w swojej krytyce idziesz tak daleko, że nienormalne staje się normalne, a patologia jest punktem odniesienia..

A czy ci wedkarze,którzy odwiedzali rzekę z wędką teraz bedą tak samo ją odwiedzać bez wędki ?

Znamy odpowiedz.

Histora zna przypadek gdzie rzeka(duża rybna rzeka z wielkimi pstrągami)była zamknięta na całe 2 lata.I co?

Po tej przerwie nie ma tam po co jeździć.

tyle w temacie zakazow z mojej strony.

Bez komentarza. Bo poczuję się jak w kraju o sensownym podejściu do przepisów, w tym wypadku wędkarskich. :unsure: Jeżeli mieszkam w Legnicy i ma mnie to nie obchodzić to wpiszę Mozambik jako miejsce zamieszkania ! :lol: Musi to coś zmienić !

Trudne jak widać są do zaakceptowania normalne praktyki rybackiego użytkownika , próbującego całkiem rozsądnie chronić swoją wodę . Przywykliśmy latami do loozikowej maniery że woda płynie - sobie , tobie , nam , albo i nikomu :wacko: Łatwiej jest przyjąć ileś tam zawodów , przy braku jakichkolwiek rygorów , niż dość sensowne ograniczenia wolności w jej używaniu .

Ale załapałem skąd się biorą sklepy całodobowe . Przecież jak nie ma klientów , to złodziej buszuje ..

Nie to, że się czepiam ale normalne praktyki rybackiego użytkownika to PZW prowadzi od kiedy istnieje. :lol: Znam kilka przypadków, gdzie wyłączono wodę z wędkowania i było gorzej niż przed zamknięciem. Kilku moich Szanownych kolegów od wymiany poglądów coraz częściej zapomina , że żyjemy w Polsce :lol: choć z drugiej strony na łamach tego forum wypowiada się tylu Wędkarzy mieszkających i łowiących za granicą , że można się pomylić i myśleć, że w Polsce się uda .. :lol: Moje podejście do tego tematu nie jest pesymistyczne tylko realistyczne B)

Z tak chętnie podnoszonym i utrzymywanym przy życiu przez samoobezwładnionych kompleksem nieudolnego Polaka , genetycznym czy też wmówionym niewiele się da wyjaśnić . I jeszcze mniej zrobić . Właśnie ci bez kompleksów i przesądów nie dostali paraliżu . Tylko są po drugiej stronie , Erin ..

Tylko trzy posty brakują mi do tysiąca . A później ..