tregon Opublikowano 27 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2011 drodzy, szanowni, pomocni wypróbowałem ostatnio farbę do szkła na woblerku - ot tak, jak to wcześniej było z akrylami, temperami, etc. po pomalowaniu, wobler po jakimś czasie wydawał się suchy, nie lepił się, ... no to go w lakier wsadziłem - po ok. 1 min wszystko się zważyło - lakier Domalux Classic jeśli ktoś ma jakieś doświadczenie z takimi farbami i lakierem, co zrobić, ile czekać, czy cokolwiek - będę wdzięczny tregon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Taps Opublikowano 27 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2011 Najprościej nie używać tych farb.Masz wybór transparentnych farb akrylowych z którymi nie ma problemu.Pewnie to ci się w nich spodobało.Prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 27 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2011 A ta farba do szkła to jaki ma rozcieńczalnik?Farby i lakiery muszą być do siebie dobrane. Generalnie jest zasada, że albo kładziemy to samo na to samo, albo łagodniejszy kładziemy na agresywniejszy. Ale i tu różnie bywa Poliuretan jest jednym z agresywniejszych, więc położenie go na coś co nie tworzy wiązań, tylko odparowuje a jest przy okazji mniej agresywne , to katastrofa gotowa.Pewnie wielu twórców wobków potwierdzi ile woblerów poszło do kosza bo jakiegoś szczegółu nie dopatrzyli albo kombinowali z farbkami Na początek proponuję używać sprawdzonych technologii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tregon Opublikowano 27 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2011 ogólnie rzecz biorąc to przy malowaniu akrylami mi nie psuło ... farbki chciałem wypróbować, bo fajnie wyglądają i mogą dać fajny efekt - zastanawiam się czy za wcześnie po prostu nie włożyłem w lakier 9minęło prawie 20h) mam jeszcze kilka to poczekam i będę testował czy to coś da czy nie jak nie to zmienię lakier na domalux jachtowy - dłużej schnie, ale trochę inny niż classic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bajzi Opublikowano 27 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2011 Obawiam się że nieważne ile byś nie czekał i tak będzie się ważyć.Jeżeli tymi farbami do szkła nie zamierzasz uzyskać jakakiegoś szczególnego efektu to najprostszym rozwiązaniem jest dobierać farby które się nie gryzą ze sobą . Trochę tu o tym było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tregon Opublikowano 27 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2011 no nic, nie pozostaje mi nic innego jak popróbować ... przynajmniej będę widział gdzie był błąd ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerwz Opublikowano 27 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2011 Podaj firmę produkującą tę farbę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tregon Opublikowano 27 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2011 http://allegro.pl/farby-farba-do-szkla-decorfin-16-ml-promoc ja-i1978706316.html coś takiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerwz Opublikowano 27 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2011 Tej nie używałem ale albo wygrzej w piekarniku, na grzejniku woblery pomimo pozornej ,,suchości albo znacznie wydłuż czas schnięcia powyżej tych 24 godzin. Tak z 3-4 razy. Drugą metodą jest natrysk na taką farbkę warstwy izolującej od domaluxu np klar akrylowy. Po jego dokładnym wysuszeniu tj. kilkanaście godzin możesz pakować wobki w domalux. Na szybko niestety się nie da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tregon Opublikowano 27 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2011 własnie jeden tak zrobiłem, czekam aż wyschnie po testach dam znać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
busz231 Opublikowano 27 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2011 najpierw lakier wodny do boazerii kilka warstw.odczekaj ze 2 dni i poliuretan.jachtowy nie polecam za mięki i żółty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tregon Opublikowano 27 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2011 taki zwykły wodny ... domalux ... a potem nie będzie problemów z tą do szkła, bo to nie są farby na wodzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Frycek Opublikowano 28 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2011 Witaj.Po wyschnięciu tej do szkła nanieś warstwę bezbarwnego w spreju a potem kąpiele w lakierze. Będzie git.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bohors Opublikowano 1 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2012 Farby i lakiery poliuretanowe często gryzą się z akrylami. Też mi się tak robiło . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tregon Opublikowano 2 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2012 melduję, że chyba rozgryzłem problem ... dla tych co by też kiedyś mieli zmieniłem lakier - na Vidaron do ochrony drewna przed wilgocią - po zanurzeniu 2 wobków (jednego zabezpieczonego bezbarwnym w sprayu) jak na razie gładko ... zobaczymy jutro, ale już mi się gębusia śmieje tylko teraz czeka mnie szlifowanie tych zwarzonych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Frycek Opublikowano 2 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2012 no to może pokaż efekty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tregon Opublikowano 2 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2012 jeszcze trochę pracy nad nimi ps. dziś rano sprawdziłem - nie zwarzyło na nowym lakierze ... czyli jest szansa że będzie dobrze, tylko czekam aż wyschnie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi