Skocz do zawartości

lakier waży farbę

tregon

Rekomendowane odpowiedzi

drodzy, szanowni, pomocni

wypróbowałem ostatnio farbę do szkła na woblerku - ot tak, jak to wcześniej było z akrylami, temperami, etc.

po pomalowaniu, wobler po jakimś czasie wydawał się suchy, nie lepił się, ...

no to go w lakier wsadziłem - po ok. 1 min wszystko się zważyło - lakier Domalux Classic

jeśli ktoś ma jakieś doświadczenie z takimi farbami i lakierem, co zrobić, ile czekać, czy cokolwiek - będę wdzięczny

tregon

A ta farba do szkła to jaki ma rozcieńczalnik?

Farby i lakiery muszą być do siebie dobrane. Generalnie jest zasada, że albo kładziemy to samo na to samo, albo łagodniejszy kładziemy na agresywniejszy. Ale i tu różnie bywa :D

Poliuretan jest jednym z agresywniejszych, więc położenie go na coś co nie tworzy wiązań, tylko odparowuje a jest przy okazji mniej agresywne , to katastrofa gotowa.

Pewnie wielu twórców wobków potwierdzi ile woblerów poszło do kosza bo jakiegoś szczegółu nie dopatrzyli albo kombinowali z farbkami :D

Na początek proponuję używać sprawdzonych technologii.

ogólnie rzecz biorąc to przy malowaniu akrylami mi nie psuło ...

farbki chciałem wypróbować, bo fajnie wyglądają i mogą dać fajny efekt - zastanawiam się czy za wcześnie po prostu nie włożyłem w lakier 9minęło prawie 20h)

mam jeszcze kilka to poczekam i będę testował czy to coś da czy nie

jak nie to zmienię lakier na domalux jachtowy - dłużej schnie, ale trochę inny niż classic

Tej nie używałem ale albo wygrzej w piekarniku, na grzejniku woblery pomimo pozornej ,,suchości albo znacznie wydłuż czas schnięcia powyżej tych 24 godzin. Tak z 3-4 razy. Drugą metodą jest natrysk na taką farbkę warstwy izolującej od domaluxu np klar akrylowy. Po jego dokładnym wysuszeniu tj. kilkanaście godzin możesz pakować wobki w domalux. Na szybko niestety się nie da.

melduję, że chyba rozgryzłem problem ... dla tych co by też kiedyś mieli

zmieniłem lakier - na Vidaron do ochrony drewna przed wilgocią - po zanurzeniu 2 wobków (jednego zabezpieczonego bezbarwnym w sprayu) jak na razie gładko ... zobaczymy jutro, ale już mi się gębusia śmieje

tylko teraz czeka mnie szlifowanie tych zwarzonych