Skocz do zawartości

Red Spinner – EDYCJA II - STEP 8 (#18)

Rekomendowane odpowiedzi

hi tower - Brawa dla Kondzia! To może być najskuteczniejszy Red Spinner z ukręconych przez szkółkowiczów. Wiesz dobrze, że na ładne muchy ryby nie biorą, a takie wyskubane, poszarpane zwykle okazują się dużo skuteczniejsze.

Dyplomy i inne tam takie będą w przeciągu najbliższych dwóch tygodni. Czekamy jeszcze na spóźnialskich (do jutra włącznie), potem Kacper aktualizuje tabelę, a potem grono pedagogiczne sięgnie po pióra  i wypisze dyplomy.

Prywatnie jestem pełen podziwu dla Młodego i dla Ciebie za szkółkową wytrwałość. Moich chłopaków "książkowe wzory" nudzą i odbierają im frajdę z wiązania i budowania twórczych kreacji. Może kiedyś się przełamią...

• 1 miesiąc temu...

Poniżej mój "Red Spinner", pierwsza próba, skrzydełka wiązałem dwa razy - tu jest największy myślę problem. To skrzydełko jest za duże, choć wyglądało, że będzie dobre  ;)  :P no i główka też ciut chyba za duża. Nie powiem, trzeba poćwiczyć wiązanie takich skrzydełek. Step uważam za wykonany, choć nie twierdzę, że zaliczony ...

post-46382-0-65180000-1526901391_thumb.jpg

• Like 1

Przynajmniej o połowę za szerokie pasemko użyłeś ;)

Właśnie, też tak pomyślałem, spróbowałem więc poprawić tą muchę, przez "wyskubanie" nadmiaru. Oczywiście, nie jest to to co być powinno ale od biedy Red Spinner'a może udawać  ;)

post-46382-0-17916100-1526916536_thumb.jpg

• Like 2

Oczywiście, jak dobierałem wielkość pasemek z lotek to wydawało się, że jest Ok, dopiero po zamocowaniu wyszło jak jest. Długości skrzydełka już w poprawce nie korygowałem (obcinanie raczej chyba w grę nie wchodzi) jedynie szerokość czy wysokość - to było do zrobienia  ;)

W wolnej chwili zrobię sobie kilka takich much dla wprawy, choć może raczej MB - sparowane lotki bażanta mam, reszta też się znajdzie ...

• Like 1

• 6 miesięcy temu...

Cześć. Świetne są te artykuły o wiązaniu i już wiem co będę robił tej zimy oprócz męczenia sąsiadów gitarą elektryczną :) mam pytanie - czy wszystkie te muchy mogę zawiązać na główce jigowej ? Bo ja w zasadzie siedzę w spinningu i lubię łowić na jigi i koguty i pomyślałem, że może sam się za to zabiorę. Czy jest gdzieś w odmętach internetu jakaś kompetenta strona z "przepisami" na takie przynęty ? Dzięki !

Cześć. Świetne są te artykuły o wiązaniu i już wiem co będę robił tej zimy oprócz męczenia sąsiadów gitarą elektryczną :) mam pytanie - czy wszystkie te muchy mogę zawiązać na główce jigowej ? Bo ja w zasadzie siedzę w spinningu i lubię łowić na jigi i koguty i pomyślałem, że może sam się za to zabiorę. Czy jest gdzieś w odmętach internetu jakaś kompetenta strona z "przepisami" na takie przynęty ? Dzięki !

Cześć, na główkach jigowych wiążę się raczej streamery, czasem nimfy. Zawiązanie mokrej muchy na haku jigowym nie jest uzasadnione.

Mokre muchy (taka jak ta) prowadzi się z reguły tuż pod powierzchnią wody. W trakcie długich zimowych wieczorów poczytaj o muszkarstwie, kto wie może wciągnie Cię na tyle, że w przyszłym sezonie spróbujesz tej metody.

• Dodaj nową pozycję...