Skocz do zawartości

Sumy 2018

Guzu

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Hans Kloss

Łowimy na kilka  modeli woblerów o róznych charakterystykach pracy w wodzie i ryba pudłowała tekże w ten o największej częstotliwości. Jeszcze kilka dni temu ich skuteczność była 10/10 a każdy złowiony sumek miał przepisowo przynajmniej jedną kotwicę w pysku. Od niedawna  woda zmętniała oraz zaczęły nią płynąć fragmenty wodnych roślin i akurat w tym samym czasie sum przestał trafiać w przynęty. Przypadek czy może jednak w sprzyjajacych warunkach ryba używa wzroku  na jakimś etapie ataku w domniemaną ofiarę?

Gość Hans Kloss

W każdym razie coś jest ostatnio nie tak z ich skillem...a może z naszym?? Natomiast co do ślepoty sumów to mieliśmy w tym roku taki przypadek że spory sum, zmęczony i ściągnięty na płyciznę, rzucił się z otwartą mordą w kierunku ręki kolegi który podjął próbę chwycenia go za dolną szczękę. To nie był przypadkowy ruch ale celowa mierzona próba chapnięcia go za dłoń znajdującą  się tuż nad wodą. To świadczy moim zdaniem ewidentnie że sumy są w stanie przynajmiej odróżnić wzrokowo światło od cienia.

Z drugiej strony w normalnych warunkach nie zauważyłem większej skuteczności woblerów sumowych pomalowanych lakierem fluo w porównaniu z takimi malowanymi w kolory naturalne.

Kiedyś gdy kręciłem się w poszukiwaniu sumów wielokrotnie zdarzyły się uderzenia ryb w agresywne baryłki, które skutkowały zapięciem za czoło.

Powyżej pyska.

Kilka średnich ryb zdołałem wyholowac.

Niemniej jednak takie zapięcie gwałtownie pogarszało skuteczność holu bo po prostu ta skóra na czole pękała w trakcie holu...

Nigdy nie zdarzyło się takie branie w drobnie migoczącego shad rapa dr czy podobną przynętę.

Odnośnie kolorów to się nie wypowiem, każdy argument utwierdzający w wierzę w to co się robi, jest mile widziany.

Pozdrawiam

Może zwyczajnie nie żerowały. Jeżeli wobler pukał o dno, to nieżerująca, odpoczywająca na dnie ryba może być najechana, a jej ruch (spłoszenie) może dawać złudzenie uderzenia w woblera. Tymczasem ryba jest zahaczona na zewnątrz, często delikatnie "za skórkę" i przy siłowym holu z przyczyn oczywistych dochodzi do jej spięcia.  

• Like 2

Są różne opinie, niektórzy uważają że sum jest ślepy jak kret inni że odcienie jednak rozróżnia. Jakieś oczy jednak ma, więc coś w tym może jest.

Na tym filmiku dokładnie widać, że ze wzrokiem sumów nie jest tak źle. Niby małe, jakby szczątkowe, ale dają radę.

• 2 tygodnie później...
Gość Hans Kloss

Jak zechcę to pewnie mógłbym bo wtedy wrocławskie sumki gromadzą się już na zimowiskach  a ja wiem gdzie one są. Tyle że to chyba niezbyt etyczne, poza tym boję się że  jak ludożerka podejrzy to ściągnie całą chmarą tłuc je na wszystkie sztuki ze szczególnym uwzględnieniem szarpaka. Więc chyba jednak nie... najwyżej spróbuję z trolla na pobliskim wypłyceniu, one nawet w zimnej wodzie raz na kilka dni płyna aby się posilić.

Gdzie ja napisałem że ryb jest u nas ogrom? Między eldorado a bezrybiem nie ma żadnych stanów pośrednich? Ryba jest tylko trzeba umić i chcieć ją łowić. Jedynie z sandaczem krucho bo to takie rybsko że przy dzisiejszym stanie techniki  byle frajer go złowić potrafi a jak złowi to od razu do wora pakuje bo smaczny. A co do zdjęć to proszę bardzo- sandacz 70+ i kilka szczupaków od 75cm  do metra, wszystkie złowione w podwrocławskiej Odrze w czerwcu i na początku lipca, jak jeszcze sumów nie ogarnialiśmy. Mniej więcej drugie tyle fotek sensownych szupaczków mogłaby pokazać załoga, poza tym kilku  sporych nie pstryknięto bo np. dało się je odczepić w wodzie przy burcie.

post-57645-0-33174600-1536225976_thumb.jpg

post-57645-0-28631200-1536225977_thumb.jpg

post-57645-0-59065200-1536225978_thumb.jpg

post-57645-0-87929700-1536226288_thumb.jpg

post-57645-0-67120500-1536226380_thumb.jpg

Edytowane przez bartsiedlce
  • Like 4

Gość Hans Kloss

Aaaa.. niech będzie moja strata, i tak pół Wrocławia widziało. Pewien dobry człowiek przyslał mi właśnie fotki które robił z wody w czasie wyjazdu sumka 160+, a że wyszły dość efektownie to wstawiam. Oczywiscie plus podziękowania dla fotografa, mam nadzieję że żadnych praw autorskich w ten sposób nie naruszam :blink:

post-57645-0-35677000-1536232214_thumb.jpg

post-57645-0-14853300-1536232215_thumb.jpg

post-57645-0-46577000-1536232709_thumb.jpg

post-57645-0-50112700-1536232710_thumb.jpg

Edytowane przez Hans Kloss
  • Like 11

Dyskusję o plecionkach przeniosłem tutaj:

http://jerkbait.pl/topic/68155-sumy-na-co-i-czym/page-1

Wątek o Sumach 2018 jest poświęcony Sumom 2018. To powinno być oczywiste. Osoby, które nie są w stanie zrozumieć tej prostej informacji, będą od tej pory edukowane narzędziami dostępnymi moderatorom. 

:) 

• Like 2

Gość Hans Kloss

A taki tam sobie sumek 165, 30 kg. Wstawiam  tylko dlatego że to jubileuszowy 5ty powyżej 1.5 metra w moim pierwszym sezonie sumowym. Wziął przy samym wejściu do portu dlatego wypinałem kotwice i ustawiałem do pozowania na pomoście.

post-57645-0-94438900-1536616909_thumb.jpg

Edytowane przez Hans Kloss
  • Like 7

Prawie identyczne wielkością, lecz te większe nie chcą gryźć. Tak więc powtórka - cieszmy sie i tymi mniejszymi. :)

https://www.youtube.com/watch?v=jZivzUbwTFw&feature=youtu.be

Edytowane przez Harjer
  • Like 7

• 2 tygodnie później...