Gość Hans Kloss Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Łowimy na kilka modeli woblerów o róznych charakterystykach pracy w wodzie i ryba pudłowała tekże w ten o największej częstotliwości. Jeszcze kilka dni temu ich skuteczność była 10/10 a każdy złowiony sumek miał przepisowo przynajmniej jedną kotwicę w pysku. Od niedawna woda zmętniała oraz zaczęły nią płynąć fragmenty wodnych roślin i akurat w tym samym czasie sum przestał trafiać w przynęty. Przypadek czy może jednak w sprzyjajacych warunkach ryba używa wzroku na jakimś etapie ataku w domniemaną ofiarę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Są różne opinie, niektórzy uważają że sum jest ślepy jak kret inni że odcienie jednak rozróżnia. Jakieś oczy jednak ma, więc coś w tym może jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Hans Kloss Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2018 W każdym razie coś jest ostatnio nie tak z ich skillem...a może z naszym?? Natomiast co do ślepoty sumów to mieliśmy w tym roku taki przypadek że spory sum, zmęczony i ściągnięty na płyciznę, rzucił się z otwartą mordą w kierunku ręki kolegi który podjął próbę chwycenia go za dolną szczękę. To nie był przypadkowy ruch ale celowa mierzona próba chapnięcia go za dłoń znajdującą się tuż nad wodą. To świadczy moim zdaniem ewidentnie że sumy są w stanie przynajmiej odróżnić wzrokowo światło od cienia.Z drugiej strony w normalnych warunkach nie zauważyłem większej skuteczności woblerów sumowych pomalowanych lakierem fluo w porównaniu z takimi malowanymi w kolory naturalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Kiedyś gdy kręciłem się w poszukiwaniu sumów wielokrotnie zdarzyły się uderzenia ryb w agresywne baryłki, które skutkowały zapięciem za czoło.Powyżej pyska.Kilka średnich ryb zdołałem wyholowac.Niemniej jednak takie zapięcie gwałtownie pogarszało skuteczność holu bo po prostu ta skóra na czole pękała w trakcie holu...Nigdy nie zdarzyło się takie branie w drobnie migoczącego shad rapa dr czy podobną przynętę. Odnośnie kolorów to się nie wypowiem, każdy argument utwierdzający w wierzę w to co się robi, jest mile widziany. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hurrican Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Może zwyczajnie nie żerowały. Jeżeli wobler pukał o dno, to nieżerująca, odpoczywająca na dnie ryba może być najechana, a jej ruch (spłoszenie) może dawać złudzenie uderzenia w woblera. Tymczasem ryba jest zahaczona na zewnątrz, często delikatnie "za skórkę" i przy siłowym holu z przyczyn oczywistych dochodzi do jej spięcia. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapek Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Poprzeczka coraz wyżej 202 cm z Oderki. 29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jachu Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Są różne opinie, niektórzy uważają że sum jest ślepy jak kret inni że odcienie jednak rozróżnia. Jakieś oczy jednak ma, więc coś w tym może jest.Na tym filmiku dokładnie widać, że ze wzrokiem sumów nie jest tak źle. Niby małe, jakby szczątkowe, ale dają radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jachu Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2018 (edytowane) Jasne, że zwabione chlapaniem, ale zobacz tu w drugiej minucie. Widać dokładnie, że nie wąsy a wzrok decydował. https://www.youtube.com/watch?v=pwlJO789k-A Edytowane 27 Sierpnia 2018 przez bartsiedlce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek_deep Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Witam. Trafił mi się taki oto przyłów sandaczowy. Sumek 140+ 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Hans Kloss Opublikowano 6 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2018 (edytowane) Jak zechcę to pewnie mógłbym bo wtedy wrocławskie sumki gromadzą się już na zimowiskach a ja wiem gdzie one są. Tyle że to chyba niezbyt etyczne, poza tym boję się że jak ludożerka podejrzy to ściągnie całą chmarą tłuc je na wszystkie sztuki ze szczególnym uwzględnieniem szarpaka. Więc chyba jednak nie... najwyżej spróbuję z trolla na pobliskim wypłyceniu, one nawet w zimnej wodzie raz na kilka dni płyna aby się posilić.Gdzie ja napisałem że ryb jest u nas ogrom? Między eldorado a bezrybiem nie ma żadnych stanów pośrednich? Ryba jest tylko trzeba umić i chcieć ją łowić. Jedynie z sandaczem krucho bo to takie rybsko że przy dzisiejszym stanie techniki byle frajer go złowić potrafi a jak złowi to od razu do wora pakuje bo smaczny. A co do zdjęć to proszę bardzo- sandacz 70+ i kilka szczupaków od 75cm do metra, wszystkie złowione w podwrocławskiej Odrze w czerwcu i na początku lipca, jak jeszcze sumów nie ogarnialiśmy. Mniej więcej drugie tyle fotek sensownych szupaczków mogłaby pokazać załoga, poza tym kilku sporych nie pstryknięto bo np. dało się je odczepić w wodzie przy burcie. Edytowane 7 Września 2018 przez bartsiedlce 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aleksander54 Opublikowano 6 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2018 (edytowane) Spokojnie, Wąsy do góry ! Edytowane 7 Września 2018 przez bartsiedlce 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Hans Kloss Opublikowano 6 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2018 (edytowane) Aaaa.. niech będzie moja strata, i tak pół Wrocławia widziało. Pewien dobry człowiek przyslał mi właśnie fotki które robił z wody w czasie wyjazdu sumka 160+, a że wyszły dość efektownie to wstawiam. Oczywiscie plus podziękowania dla fotografa, mam nadzieję że żadnych praw autorskich w ten sposób nie naruszam Edytowane 6 Września 2018 przez Hans Kloss 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. tadekb Opublikowano 6 Września 2018 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2018 (edytowane) Ze wzoru wyszło mi 63,90009kg Na oko mniej więcej by się zgadzało. Shimano Catana 2,7 50-100g. Ryobi Arktica 6000, plecionka P-Line TCB8 chyba 0,32 + wobler. Zestaw do sumowego spinningu na średnio-ciężko może być, ale wędeczkę trzeba jednak wzmocnić. Dało radę, ale klęczała. Edytowane 6 Września 2018 przez tadekb 53 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 10 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2018 Dyskusję o plecionkach przeniosłem tutaj: http://jerkbait.pl/topic/68155-sumy-na-co-i-czym/page-1 Wątek o Sumach 2018 jest poświęcony Sumom 2018. To powinno być oczywiste. Osoby, które nie są w stanie zrozumieć tej prostej informacji, będą od tej pory edukowane narzędziami dostępnymi moderatorom. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Hans Kloss Opublikowano 10 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2018 (edytowane) A taki tam sobie sumek 165, 30 kg. Wstawiam tylko dlatego że to jubileuszowy 5ty powyżej 1.5 metra w moim pierwszym sezonie sumowym. Wziął przy samym wejściu do portu dlatego wypinałem kotwice i ustawiałem do pozowania na pomoście. Edytowane 10 Września 2018 przez Hans Kloss 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osiemnastak Opublikowano 12 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2018 Sumek przy boleniowaniu, trochę mnie przegonił.Ciężko było zatrzymać go, 160cm rybka oczywiście odzyskała wolność 26 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe. Opublikowano 19 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2018 W trzecim rzucie, miał być boleń 30 minut nad wodą i pojechałem po młodego do szkoły plecionka od chińczyka 0,12 dała radę 19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osiemnastak Opublikowano 20 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2018 Kolejny sumek przy boleniach, chyba najszybszy jakiego miałem.Wystartował jak rasowy boleń dł 122cm 17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harjer Opublikowano 21 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2018 Małe też cieszy https://www.youtube.com/watch?v=ym1_vZ7Vrdk&feature=youtu.be 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harjer Opublikowano 23 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2018 (edytowane) Prawie identyczne wielkością, lecz te większe nie chcą gryźć. Tak więc powtórka - cieszmy sie i tymi mniejszymi. https://www.youtube.com/watch?v=jZivzUbwTFw&feature=youtu.be Edytowane 23 Września 2018 przez Harjer 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg1407 Opublikowano 26 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2018 Sportowa metróweczka.. z założenia miał być sandaczem, ale na lekkim zestawie dostarczył trochę emocji.. Shimano Sustain 185 cm/Daiwa Fuego 3000/plecionka 0,10 i na końcu guma.. 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Traq Opublikowano 10 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2018 Pierwszy raz od początku czerwca nie miałem dzisiaj na pontonie sprzętu sumowego, to mi się taki miły przyłów trafił. Miał być sandacz 47 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 10 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2018 Ależ spaślak. Futrują się przed zimą. Tak z ciekawości - jaka była temp. wody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Traq Opublikowano 10 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2018 Ależ spaślak. Futrują się przed zimą. Tak z ciekawości - jaka była temp. wody?Rano 12,5 wieczorem 13,8, w momencie brania ok 13,5 stopnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SID Opublikowano 11 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2018 Wielkie Brawa. 33 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi