Skocz do zawartości

Wasze inne hobby niż wędkarstwo ;-)

marienty

Rekomendowane odpowiedzi

Za młodu interesowałem się trochę ornitologią...

Różne dziwne rzeczy w tym zakresie się robiło. Od dokarmiania ptaków w zimę po rozdrabnianie wypluwek sów. Raz nawet rozmrażaliśmy szkielet krogulca z bryły lodu.

Coś mi z tego jednak zostało. Kiedyś robiłem z kolegami budki lęgowe pod określone rodzaje dziuplaków. Ponieważ we Wrocławiu (o dziwo) przymroziło postanowiłem kilka takich zbić. Tej zimy zrobiłem i powiesiłem 3 budki . Jedna pod sikorę bogatkę i dwie pod sikorę modrą. Kolejne dwie pod sikory bogatki są już prawie skończone. Dzisiaj rano jak wyszedłem z psem to zauważyłem, że jedna z budek została już zasiedlona przez parkę bogatek - nie powiem... jest satysfakcja default_smile.png i poczucie spełnienia dobrego uczynku.

Jeśli macie trochę czasu i ochoty to zachęcam do takich działań. Niestety z uwagi na postępujący proces urbanizacji brakuje miejsc lęgowych dla dziuplaków. Brak tych miejsc jest główną przyczyną braku nowych lęgów.

post-51450-0-76431500-1521379770_thumb.jpg

Oczywiście dla mnie zima bez karminka to nie zima.

post-51450-0-97470600-1521379803_thumb.jpg

Mimo, że mieszkam na blokowisku to przylatuje wiele gatunków ptaków. Regularnie pojawiają się: sikory bogatki, modre, wróble, mazurki, rudzik, sójka, sroka, kwiczoł. Dzisiaj pojawił się pierwszy raz szpak. Ten jak się dosiadł to zjadł od razu połowę wsadu default_wink.png

• Like 11

Fajny wątek :) 

Ja poza wędkarstwem i budową przynęt mam następujące hobby: siatkówka, jeżdżenie na łyżwach, jeżdżenie na snowboardzie, pływanie, chodzenie na grzyby i trochę ogrodnictwo. Nie pytajcie jak znajduję czas na to wszystko...:)

A było jeszcze jeżdżenie na deskorolce, ale odpuściłem 3 lata temu bo brakło czasu :/

• Like 5

Hobby to moje nie jest, ale ostatnio też zrobiłem dobry uczyneki dziesięć takich budek już wisi...attachicon.gif IMG_20180318_145006_142.JPG

Patyków do przysiadu się nie montuje,sroki w ten sposób mogą wyciągnąć pisklęta ;-)

U mnie jest jeszcze numizmatyka, fajnie wyglądają ryby w srebrze no i cała fauna.:-)

Edytowane przez hm62
  • Like 1

Ja, oprócz ryb.. Bardzo dużo słucham muzyki a kiedy tylko mam możliwości jeżdżę na koncerty..glownie metalu..oprócz tego gatunku. Szerokie odmiany muzyki elektronicznej.. House, Progressive, Trance, DrumBass... Dzień bez słuchawek na uszach, jest dniem staconym

Dalej Samoloty, głównie lotnictwo drugiej wojny światowej znam historie kilkudziesięciu samolotów, głównie (RAF, Luftwaffe, USSARMY/NAVY... Oraz latalem Wilgami, Cesnami, AN 2,(oczywiście nie sam)..

Piłka nożna, (znajomi mówią zmarnowany talent,grałem w Odrze Opole II, potem okregowka, i A klasa.. Dalej liga futsalu.. Ale to wszystko kilka lat temu obecnie dużo pracy.. A gram amatorsko w ligach Orlika..

FORMUŁA 1(Szegolnie za czasów, Shumiego, Hill, Hakkinena, Villenuva, Alesiego i legendy nieżyjącego Ayrtona Senny..

Motocykl , rower i jeszcze w zeszłym roku biegałem po polach z wykrywaczem. Od stycznia, tego roku , weszła ustawa, robiąca z poszukiwaczy przestępców ... wiec poczekam na lepsze czasy ;) .W zimie gdy mam więcej czasu, gram w WoW-a i Enemy Terrytory . :)

To RTCW:ET jeszcze funkcjonuje? Grałem w to koło 15 lat temu:) clanbase PGA itp;)