Skocz do zawartości

Multiplikatory Daiwa Steez

admin

Rekomendowane odpowiedzi

Czyli jednak. Dzięki.

Robert zakup sobie Steeza A i będziesz miał fabryczną Terkotkę i nie skaleczysz steeza oraz hamulca walki terkotka adoptowaną. Polecam takie rozwiązanie jest o wiele lepsze i praktyczniejsze. Stary typ hamulca UTD posiada około 6 tarczy. Oczywiście zależy od modelu. Można zrezygnować z któryś tarcz, zazwyczaj dwóch na poczet terkotki lecz ja osobiście wolę 6 tarcz i pełną funkcję hamulca niż brzękot podczas walki. Acz i tak tego nie używam gdyż podczas holu męczę rybę na otwartym sprzęgle kciukiem opartym na szpulce. Ot taka filozofia. 

• Like 3

Adrian jeśli na tym polega montaż terkotki w Steezie SV TW to nie ma mowy bym w to poszedł. Aż tak mi jej nie brakuje. Steeza A też teraz nie kupię bo wybrałem Morethana, który także terkocze. Aż tak bardzo nie tęsknie za tym dźwiękiem podczas holu. Kciukiem i tak czuje każdy ruch ryby, choć na otwartym sprzęgle jeszcze nie próbowałem.

Adrian jeśli na tym polega montaż terkotki w Steezie SV TW to nie ma mowy bym w to poszedł. Aż tak mi jej nie brakuje. Steeza A też teraz nie kupię bo wybrałem Morethana, który także terkocze. Aż tak bardzo nie tęsknie za tym dźwiękiem podczas holu. Kciukiem i tak czuje każdy ruch ryby, choć na otwartym sprzęgle jeszcze nie próbowałem.

Więc problem z głowy Robercie ;)  :D  :rockon:

• Like 1

Robercie wiesz jaką oliwką najlepiej dosmarowywać łożyska w tym Steez?

Chodzi mi o łożyska szpulki.

Nie robiłem tego jeszcze, ale kolega zamówił mi oliwkę i smar ...., nie wiem dokładnie jakie, ale coś od Daiwy. Rzeczywiście te łożyska co pewien czas wymagają po kropelce oliwki. Gdy do mnie dotrą napiszę co to za specyfik.

• Like 1

Uffff.....ulżyło mi, bo po prawdzie już kupiona, dzięki uprzejmości kolegi. Tyle tylko, że szpulka jest 170 km ode mnie i Steeza i dopiero w piątek zrobię przymiarkę.

To chyba ta szpulka z allegro...? Widziałem to ogłoszenie bo wisiało dość długo i chodziła mi po głowie...

Pozdrawiam.

To chyba ta szpulka z allegro...? Widziałem to ogłoszenie bo wisiało dość długo i chodziła mi po głowie...

Pozdrawiam.

Chyba tak, choć pewności nie mam, bo kolega dla mnie kupował.

Dziś „uzbroiłem” tę szpulkę w plecionkę Daiwa Tournament 8 - splotową 0,12 mm, 18,9 lb. W sklepie kupiłem ją na metry nawijąjąc prosto z tego ustrojstwa co liczy liść, co dawało spory opór. Nad wodą dramat - nawój był zbyt ciasny i pierwsze rzuty było koszmarne. Już myślałem, że nic z tego nie będzie, jednak operacja wywleczenia 3/4 linki i ponownego nawinięcia załatwiła sprawę. Lata wszystko genialnie. Szczerze radzę kolegom - nie nawijajcie prosto na multik cienkich, zwladzacza 8 - splotowych plecionek „na metry” z tych sklepowych „nawijaków”.

Edytowane przez robert.bednarczyk

A tam - kwestia umiejętności i  tego kto co lubi bądź tego co chce. Używam 8x od kiedy weszły ma rynek i jakoś nie mam z nimi problemu. 

Ps. Jak już jesteśmy przy szpulkach to u mnie gości w Steez od początku tego sezonu fabryczna od PX68.

Foto - wpis numer #40 w tym wątku

Edytowane przez Andan
  • Like 2

Moje doświadczenia z castem są zbyt krótkie by wypowiadać się arbitralnie, choć łowię bardzo intensywnie odkąd zacząłem. Nie wiem czy wszystkie 8 - sploty nadają się do casta, ale ta Daiwa Tournament z pewnością. Jakość tej plecionki jest znana od lat, co istotne ma ona okrągły przekrój. Z nową szpulką rzuty wabikiem o wadze 9-10 g. na około 35-40 m. są bezproblemowe, pomimo tego, że nadal nie potrafię ich wykonywać na zerowej nastawie hamulca rzutowego (mój aktualny standard to 4 w 20 stopniowej skali).

• Like 1

A tam - kwestia umiejętności i  tego kto co lubi bądź tego co chce. Używam 8x od kiedy weszły ma rynek i jakoś nie mam z nimi problemu. 

Ps. Jak już jesteśmy przy szpulkach to u mnie gości w Steez od początku tego sezonu fabryczna od PX68.

Foto - wpis numer #40 w tym wątku

Adrian, do 103HL też podejdzie?

Pozdrawiam.

• Like 1

Szpulka jest kompatybilna z każdym steezem. Px to tak naprawdę miniaturka steeza. Po osadzeniu szpuli w body zostaje różnica w wysokości rantów szpul o wielkości 3 mm. Kiedyś jeszcze jak były szpulki 22 gramowe i wchodziły pierwsze do UL 14 to gramowe powstały pierścienie umożliwiające adaptacje szpulek do steeza i zilliona. Taki old school tuningu. Ja owe pierścienie mam jeszcze z tamtych czasów. Zrobiłem to gdyż fabryczna szpulka jest mega głęboka, a na piksiakowej mam taką ilości plecionki, która mi w zupełności starczy, a tym samym nie dociążam szpuli... itp.

• Like 3

• 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...

Dzięki. To jednoskłady i dla mnie odpadają, muszę mieć casta do dalszych podróży.

Cześć,

Pochwał się jakiego travela wybrałeś? Ja od dłuższego czasu skanuję rynek pod kątem casta w wersji lotniczej ale póki co łowię na Blaasy XF Krzyska Zielińskiego. Właśnie będę zamawiał 4-o częściowe kijki 25 oraz 20lb. Mam już dobrze przetestowane wersje bardzo mocne z tej serii (30 oraz 35lb) które pracują z ABU Revo Toro Beast 61 i żaden syberyjski tajmien im nie straszny.

Pozdrawiam

Tomek

Cześć,

Pochwał się jakiego travela wybrałeś? Ja od dłuższego czasu skanuję rynek pod kątem casta w wersji lotniczej ale póki co łowię na Blaasy XF Krzyska Zielińskiego. Właśnie będę zamawiał 4-o częściowe kijki 25 oraz 20lb. Mam już dobrze przetestowane wersje bardzo mocne z tej serii (30 oraz 35lb) które pracują z ABU Revo Toro Beast 61 i żaden syberyjski tajmien im nie straszny.

Pozdrawiam

Tomek

Cześć.

Nie mam i jeszcze jakiś czas mieć nie będę typowego travela. Teraz czekam na wędzisko w dwuskładzie na blanku Matagi Super Shore - c.w. do 14 g., o długości 2,28 cm. z pracowni BB Custom Rods. Do podróży na kołach będzie ok., do samolotu raczej niekoniecznie, ale najbliższa wyprawa nie będzie aż tak odległa więc, o ile nie będzie jakichś zaburzeń czasowych, zdołam ją przetestować. Pojedzie tez ze mną opisywane już wędzisko na blanku Bushido. Później przyjdzie czas na coś do bardzo lekkiego casta, a także do grubszego łowienia, ale nie więcej niż do c.w. 70-80 g. Później zobaczę w jakim kierunku pójdzie mój castowy rozwój.

Serdeczności.

Robert.

Cześć.

Nie mam i jeszcze jakiś czas mieć nie będę typowego travela. Teraz czekam na wędzisko w dwuskładzie na blanku Matagi Super Shore - c.w. do 14 g., o długości 2,28 cm. z pracowni BB Custom Rods. Do podróży na kołach będzie ok., do samolotu raczej niekoniecznie, ale najbliższa wyprawa nie będzie aż tak odległa więc, o ile nie będzie jakichś zaburzeń czasowych, zdołam ją przetestować. Pojedzie tez ze mną opisywane już wędzisko na blanku Bushido. Później przyjdzie czas na coś do bardzo lekkiego casta, a także do grubszego łowienia, ale nie więcej niż do c.w. 70-80 g. Później zobaczę w jakim kierunku pójdzie mój castowy rozwój.

Serdeczności.

Robert.

Fajne kije - kolekcja rośnie. To prawie jak flyfishing... nie ma końca ;-) A lekki casting to wogóle oddzielna historia - nie ukrywam, że mi daje najwięcej funnu.

W obszarze UL popatrz na blanki Suzuki - mi bardzo odpowiada ich mięsistość i uczucie pełnej kontroli podczas holu. (uwaga: są jednak niedoszacowane np. RXF 6LB cw do 7gr miota bez problemu przynętami 10-12gr ale co ważniejsze ciężko go załadować przynętą lżejszą niż 3,5gr...dobrze o tym wiedzieć)

Pozdrawiam i śledzę Twoją drogę (BTW - ja również wszedłem w casta jako dodatkową metodę do mojej ulubionej muchy ;-)

Tomek

• Like 2

• 1 miesiąc temu...