Andan Opublikowano 4 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2018 Czyli jednak. Dzięki.Robert zakup sobie Steeza A i będziesz miał fabryczną Terkotkę i nie skaleczysz steeza oraz hamulca walki terkotka adoptowaną. Polecam takie rozwiązanie jest o wiele lepsze i praktyczniejsze. Stary typ hamulca UTD posiada około 6 tarczy. Oczywiście zależy od modelu. Można zrezygnować z któryś tarcz, zazwyczaj dwóch na poczet terkotki lecz ja osobiście wolę 6 tarcz i pełną funkcję hamulca niż brzękot podczas walki. Acz i tak tego nie używam gdyż podczas holu męczę rybę na otwartym sprzęgle kciukiem opartym na szpulce. Ot taka filozofia. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.bednarczyk Opublikowano 4 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2018 Adrian jeśli na tym polega montaż terkotki w Steezie SV TW to nie ma mowy bym w to poszedł. Aż tak mi jej nie brakuje. Steeza A też teraz nie kupię bo wybrałem Morethana, który także terkocze. Aż tak bardzo nie tęsknie za tym dźwiękiem podczas holu. Kciukiem i tak czuje każdy ruch ryby, choć na otwartym sprzęgle jeszcze nie próbowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andan Opublikowano 4 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2018 Adrian jeśli na tym polega montaż terkotki w Steezie SV TW to nie ma mowy bym w to poszedł. Aż tak mi jej nie brakuje. Steeza A też teraz nie kupię bo wybrałem Morethana, który także terkocze. Aż tak bardzo nie tęsknie za tym dźwiękiem podczas holu. Kciukiem i tak czuje każdy ruch ryby, choć na otwartym sprzęgle jeszcze nie próbowałem.Więc problem z głowy Robercie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lajcik Opublikowano 5 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2018 (edytowane) Robercie wiesz jaką oliwką najlepiej dosmarowywać łożyska w tym Steez?Chodzi mi o łożyska szpulki. Edytowane 5 Lipca 2018 przez lajcik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.bednarczyk Opublikowano 5 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2018 Robercie wiesz jaką oliwką najlepiej dosmarowywać łożyska w tym Steez?Chodzi mi o łożyska szpulki.Nie robiłem tego jeszcze, ale kolega zamówił mi oliwkę i smar ...., nie wiem dokładnie jakie, ale coś od Daiwy. Rzeczywiście te łożyska co pewien czas wymagają po kropelce oliwki. Gdy do mnie dotrą napiszę co to za specyfik. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lajcik Opublikowano 5 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2018 Super, będę wdzięczny za informację o obu smarowidłach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.bednarczyk Opublikowano 6 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2018 Szpula pasuje !!! 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andan Opublikowano 7 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2018 No i super ???????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xeniowy Opublikowano 7 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2018 Uffff.....ulżyło mi, bo po prawdzie już kupiona, dzięki uprzejmości kolegi. Tyle tylko, że szpulka jest 170 km ode mnie i Steeza i dopiero w piątek zrobię przymiarkę.To chyba ta szpulka z allegro...? Widziałem to ogłoszenie bo wisiało dość długo i chodziła mi po głowie...Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.bednarczyk Opublikowano 7 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2018 (edytowane) To chyba ta szpulka z allegro...? Widziałem to ogłoszenie bo wisiało dość długo i chodziła mi po głowie...Pozdrawiam.Chyba tak, choć pewności nie mam, bo kolega dla mnie kupował. Dziś „uzbroiłem” tę szpulkę w plecionkę Daiwa Tournament 8 - splotową 0,12 mm, 18,9 lb. W sklepie kupiłem ją na metry nawijąjąc prosto z tego ustrojstwa co liczy liść, co dawało spory opór. Nad wodą dramat - nawój był zbyt ciasny i pierwsze rzuty było koszmarne. Już myślałem, że nic z tego nie będzie, jednak operacja wywleczenia 3/4 linki i ponownego nawinięcia załatwiła sprawę. Lata wszystko genialnie. Szczerze radzę kolegom - nie nawijajcie prosto na multik cienkich, zwladzacza 8 - splotowych plecionek „na metry” z tych sklepowych „nawijaków”. Edytowane 7 Lipca 2018 przez robert.bednarczyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rimi Opublikowano 8 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2018 Łowiłem ze 3 miesiące 8x splotowymi plecionkami i przesiadka na 4x była baaaardzo dobrą decyzją. Nic się nie kleszczy i można ciaśniej nawijać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andan Opublikowano 8 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2018 (edytowane) A tam - kwestia umiejętności i tego kto co lubi bądź tego co chce. Używam 8x od kiedy weszły ma rynek i jakoś nie mam z nimi problemu. Ps. Jak już jesteśmy przy szpulkach to u mnie gości w Steez od początku tego sezonu fabryczna od PX68.Foto - wpis numer #40 w tym wątku Edytowane 8 Lipca 2018 przez Andan 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.bednarczyk Opublikowano 8 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2018 Moje doświadczenia z castem są zbyt krótkie by wypowiadać się arbitralnie, choć łowię bardzo intensywnie odkąd zacząłem. Nie wiem czy wszystkie 8 - sploty nadają się do casta, ale ta Daiwa Tournament z pewnością. Jakość tej plecionki jest znana od lat, co istotne ma ona okrągły przekrój. Z nową szpulką rzuty wabikiem o wadze 9-10 g. na około 35-40 m. są bezproblemowe, pomimo tego, że nadal nie potrafię ich wykonywać na zerowej nastawie hamulca rzutowego (mój aktualny standard to 4 w 20 stopniowej skali). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xeniowy Opublikowano 8 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2018 A tam - kwestia umiejętności i tego kto co lubi bądź tego co chce. Używam 8x od kiedy weszły ma rynek i jakoś nie mam z nimi problemu. Ps. Jak już jesteśmy przy szpulkach to u mnie gości w Steez od początku tego sezonu fabryczna od PX68.Foto - wpis numer #40 w tym wątkuAdrian, do 103HL też podejdzie?Pozdrawiam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andan Opublikowano 8 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2018 ... do kazdego steeza. Dodatkowo należy mieć pierścienie wypełniające różnice wysokości rantów szpuli. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xeniowy Opublikowano 8 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2018 Teraz to już namieszałeś... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andan Opublikowano 9 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2018 Szpulka jest kompatybilna z każdym steezem. Px to tak naprawdę miniaturka steeza. Po osadzeniu szpuli w body zostaje różnica w wysokości rantów szpul o wielkości 3 mm. Kiedyś jeszcze jak były szpulki 22 gramowe i wchodziły pierwsze do UL 14 to gramowe powstały pierścienie umożliwiające adaptacje szpulek do steeza i zilliona. Taki old school tuningu. Ja owe pierścienie mam jeszcze z tamtych czasów. Zrobiłem to gdyż fabryczna szpulka jest mega głęboka, a na piksiakowej mam taką ilości plecionki, która mi w zupełności starczy, a tym samym nie dociążam szpuli... itp. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saw Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Czy ktoś testował tą szpulkę ze Steez'em SV TW? Zastanawiam się czy robi robotę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andan Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Jesli to od Momoi to pomaczałem w niej swoje paluszki i kręci sie w tych mlynkach:http://jerkbait.pl/topic/88040-andana-rozkręciło-smarowanie-i-upgrade-multików/?p=2381932 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saw Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Adrian to Ray Studio podobno, na ebay są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andan Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Ja dotykałem Momoi. Wątpie aby Ray miało takakową, a i jestem daleki od sprawadzania tego. Wody pod kilem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gladki Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Dzięki. To jednoskłady i dla mnie odpadają, muszę mieć casta do dalszych podróży.Cześć, Pochwał się jakiego travela wybrałeś? Ja od dłuższego czasu skanuję rynek pod kątem casta w wersji lotniczej ale póki co łowię na Blaasy XF Krzyska Zielińskiego. Właśnie będę zamawiał 4-o częściowe kijki 25 oraz 20lb. Mam już dobrze przetestowane wersje bardzo mocne z tej serii (30 oraz 35lb) które pracują z ABU Revo Toro Beast 61 i żaden syberyjski tajmien im nie straszny.PozdrawiamTomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.bednarczyk Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Cześć, Pochwał się jakiego travela wybrałeś? Ja od dłuższego czasu skanuję rynek pod kątem casta w wersji lotniczej ale póki co łowię na Blaasy XF Krzyska Zielińskiego. Właśnie będę zamawiał 4-o częściowe kijki 25 oraz 20lb. Mam już dobrze przetestowane wersje bardzo mocne z tej serii (30 oraz 35lb) które pracują z ABU Revo Toro Beast 61 i żaden syberyjski tajmien im nie straszny.PozdrawiamTomekCześć. Nie mam i jeszcze jakiś czas mieć nie będę typowego travela. Teraz czekam na wędzisko w dwuskładzie na blanku Matagi Super Shore - c.w. do 14 g., o długości 2,28 cm. z pracowni BB Custom Rods. Do podróży na kołach będzie ok., do samolotu raczej niekoniecznie, ale najbliższa wyprawa nie będzie aż tak odległa więc, o ile nie będzie jakichś zaburzeń czasowych, zdołam ją przetestować. Pojedzie tez ze mną opisywane już wędzisko na blanku Bushido. Później przyjdzie czas na coś do bardzo lekkiego casta, a także do grubszego łowienia, ale nie więcej niż do c.w. 70-80 g. Później zobaczę w jakim kierunku pójdzie mój castowy rozwój. Serdeczności. Robert. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gladki Opublikowano 21 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2018 Cześć.Nie mam i jeszcze jakiś czas mieć nie będę typowego travela. Teraz czekam na wędzisko w dwuskładzie na blanku Matagi Super Shore - c.w. do 14 g., o długości 2,28 cm. z pracowni BB Custom Rods. Do podróży na kołach będzie ok., do samolotu raczej niekoniecznie, ale najbliższa wyprawa nie będzie aż tak odległa więc, o ile nie będzie jakichś zaburzeń czasowych, zdołam ją przetestować. Pojedzie tez ze mną opisywane już wędzisko na blanku Bushido. Później przyjdzie czas na coś do bardzo lekkiego casta, a także do grubszego łowienia, ale nie więcej niż do c.w. 70-80 g. Później zobaczę w jakim kierunku pójdzie mój castowy rozwój. Serdeczności. Robert. Fajne kije - kolekcja rośnie. To prawie jak flyfishing... nie ma końca ;-) A lekki casting to wogóle oddzielna historia - nie ukrywam, że mi daje najwięcej funnu.W obszarze UL popatrz na blanki Suzuki - mi bardzo odpowiada ich mięsistość i uczucie pełnej kontroli podczas holu. (uwaga: są jednak niedoszacowane np. RXF 6LB cw do 7gr miota bez problemu przynętami 10-12gr ale co ważniejsze ciężko go załadować przynętą lżejszą niż 3,5gr...dobrze o tym wiedzieć)Pozdrawiam i śledzę Twoją drogę (BTW - ja również wszedłem w casta jako dodatkową metodę do mojej ulubionej muchy ;-)Tomek 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.bednarczyk Opublikowano 24 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2018 Steez z nowym wędziskiem na blanku Matagi Super Shore sprawdził się w Szwecji koncertowo . 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi