Skocz do zawartości

Multiplikatory Daiwa Steez

admin

Rekomendowane odpowiedzi

Dokladnie to co napisał Arek, cyt. z kinga "Witam,

początkowo nie kojarzyłem średnicy szpulki z komfortem w zarzucaniu lekkimi przynętami. Bardziej z masą. Po kupieniu szpulki od Megabassa raz dwa nauczyłem się, że szybki start i hamowanie samodzielnie opisuje tylko moment bezwładności ;) Masa ale też jej oddalenie od ośki.

Pozdrawiam"

BTW. nigdzie nie napisałem, że ze szpuli o mniejszej średnicy leci dalej...

Edytowane przez maykel

Zdecydowanie chodzi tutaj o wagę nawiniętej plecionki (nie potrzebujesz mieć 300m PE0,6 na okonia), a nie o mniejszą średnicę. Idąc tym tokiem rozumowania - nie ma sensu produkowanie płytkich szpul, bo lepiej nawinąć mniej plecionki na głęboką? Bzdura wg. mnie.

Ten mark znajduje się tylko na płytkich szpulkach, a dokładnie szpulkach SV.

Jak wspomniałeś nie ma sensu stosowania niepełnej szpulki z szpulkach typu deep, czyli głębokich. To kompletne nieporozumienie.

Z dostępnych linek najlżejsza jest plecionka, więc najlepiej wykonać podkład z plecionki jeżeli chcemy cienką żyłkę zastosować. Coś z tematu zastosować żyłkę 6 lb na szpulce standardowej 16lb/100m.

Wiem że trochę nielogiczne by to było ponieważ szpulka taka nadal by jakieś 20 do 22 gram ważyła.

Stosując szpulkę 105SV i 6lb/80m będziemy przy około 14 gramach, tak mniej więcej.

Ups, rozpisałem się.

• Like 1

Witam, nauczyciel zwany przez niektórych wiejskim mędrcem opowiadał, że zaraz po wojnie w szkole kadetów, jak któryś z nich więcej uczył się i zawyżał poziom to koledzy go bili :D

Chyba te czasy już minęły ale niewykluczone, że wrócą dla internetowych copywriterów.

Start opóźnia bezwład, a start szpuli multika opóźnia jej moment bezwładności. Moment bezwładności można sprowadzić do masy i kwadratu odległości jej środka od osi obrotu. Masa i jej oddalenie dotyczą elementów tzw. szpuli, tj. ścianek i dna, linki, wałka, obracających się części łożysk i ewentualnie hamulca rzutowego. Zmiana momentu bezwładności elementów polega na zmianie ich masy i odległości od osi.

Płaskie szpulki to pomniejszenie tylko masy. Mniejszej średnicy szpulki to jednoczesne pomniejszenie masy i jej oddalenia od osi. Zmiany tylko masy lub zmiany masy i jej oddalenia mogą być w różnym zestawieniu elementów tzw. szpuli. Te zmiany zawsze mają na celu łatwiejsze zarzucanie jeszcze lżejszymi ciężarkami. Przeważnie, ale nie zawsze, kosztem tzw. mocy. Są tacy, dla których cena nie gra roli. Jak w bajce o kowalu i diable ;)

Kiedyś rzeczywiście szybciutko przypomniałem sobie, że nie tylko cena ogranicza zamienną szpulkę od Megabassa.

Młodsi uczniowie muszą pytać i słuchać swojej Pani/Pana od fizyki :)  Pozdrawiam
  • Like 1

Witam, nauczyciel zwany przez niektórych wiejskim mędrcem opowiadał, że zaraz po wojnie w szkole kadetów, jak któryś z nich więcej uczył się i zawyżał poziom to koledzy go bili :D
Chyba te czasy już minęły ale niewykluczone, że wrócą dla internetowych copywriterów.

.......

Nie bardzo rozumiem do czego zmierza kolega? Czy kogo ma na myśli.

W dalszej części też do końca nie zrozumiałe.

Myślę że chodzi o silę która będzie potrzebna by daną szpulkę do danej prędkości rozpędzić w zależności od stosowanego kija, przynęty i linki.

Nie jestem pewien czy aż tak teoretyczne przemyślenia są tu na miejscu.

Witam, zmierzam do obrony.

I pewno nie musimy rozumieć się do końca.

Zgadzam się, że ważna jest siła napięcia linki w chwili zwalniania kciuka lub do rozpędzania szpulki, ale np. do rzucania xul ciężarkami zwykle wystarczy ok 10x słabsza linka w porównaniu z surfcastingowym przyponem strzałowym.

Aż tak bardzo bym nie przesadzał z tym teoretyzowaniem.

Żeby dalej poleciało nie wystarczy nawinąć plecionkę do pierwszej linii markującej sv czy również, ale be przesady, mniej na szpulkę typu deep. Dodatkowo trzeba stopniowo zmniejszyć siłę hamowania szpulki. Najbardziej przydatne do tego są hamulce rzutowe z dużą ilością ustawień i szerokim zakresem regulacji.

Kiedyś urwałem nie więcej jak 1/6 długości nawiniętej plecionki. Ratowałem się zmniejszaniem hamowania i silniejszymi rzutami. Z ustawieniami zwykle nieosiągalnymi latało, jak to mówią aby szum :)  Pozdrawiam

• 2 lata później...

Witam,

Przymierzam się do zakupu w/w STEEZ’a z przełożeniem 6.3 . Może, któryś z Was używa i zna górny zakres bezpieczny dla tego młynka … ??

Będę wdzięczny za podpowiedź [emoji113]

To multik w klasie ML/M, najbezpieczniej do 30-35g.

Wysłane z mojego LM-G710 przy użyciu Tapatalka

• 1 rok później...
  • 1 rok później...

Witajcie!

Szukam steez'a do przynęt w zakresie 7-30g. Zależy mi na dalekich rzutach bo kij się ląduje niesamowicie..ST Croix Legend Glass.

Wybór padł z uwagi na HLC na 21 Steez A TW HLC 7.1L.

Mało piszą o tych Steezach, a jest ich cala masa. Budżet mam...ale zero wiedzy.

Posiadam dwie calcutty 201 i najnowsza MD..ale są za ciężkie do takich przynęt.

Którego Steeza? Czy wybrany będzie dobry? 

AII,SV,TW?

Dziękuję za pomoc.

'21 Steez A TW HLC ma szpulkę średnicy 36mm i hamulec dedykowany do rzutów na odległość ale ciężarkom 20-60g. W zakresie przynęt 7-30g lepiej będzie współpracował mniejszy rozmiar, 34mm z hamulcem Magforce Z Boost, tj. '23 Steez A2 TW 1000. Za 1,5 roku będzie zapewne też '25 Steez rozmiar 32 z hamulcem do dalekich rzutów.

Jeśli to nie musi być Steez, to najmniejszy '19 Antares ma szpulkę rozmiaru 34 i hamulec odśrodkowy, który już nie trzeba kontrolować kciukiem w rzutach na odległość przynętami cięższymi od 7g.

do 30 gramów można śmiało ogarnąć temat Zilllionem SV TW 1000, ale to lekki multiplikator i chyba do szklaka 'optycznie' nie będzie pasował B) za to Steez A II 1000 poradzi sobie z przynętami w okolicach 10 gramów u dołu, natomiast u góry przy tym kiju na pewno się nie skończy.....bardzo fajny dizajn, bezproblemowe, bezpieczne i wystarczająco dalekie rzuty (trzeba mocno się starać, by zrobić ptasie gniazdo z linki; oczywiście magnetyk nie na 0, a w okolicach 5-7), szpula mieszcząca minimum 150 metrów plecionki PE 1.5 (na Zilliona wejdzie mniej więcej 100 metrów PE 1.2, a i to nieco ponad zalecane)

bardzo dobry multiplikator po prostu ;)

• 1 rok później...
  • 2 miesiące temu...

Szukałem informacji, ale jakoś nie mogę znaleźć pośród marketingowego bełkotu. Z jakiego materiału przekładnie mają dwa aktualne Steezy, tj. 2024 SV TW i 2023 A II TW? Mosiądz, aluminium? 

Poszukaj filmów na youtu.be z konserwacji tych multiplikatorów. 

Może mi ktoś coś  powiedzieć na temat DAIWA 24 STEEZ SV TW 100XHL?

Gramatura przynęt, praca, ewentualnie "doznania" B)  z roku użytkowania i czy ten multiplikator, to dobry wybór pod Rape?

https://www.digitaka.com/item/4/4/2/4550133344343

Szukałem informacji, ale jakoś nie mogę znaleźć pośród marketingowego bełkotu. Z jakiego materiału przekładnie mają dwa aktualne Steezy, tj. 2024 SV TW i 2023 A II TW? Mosiądz, aluminium? 

https://youtube.com/shorts/FTwsb8m7Fwo?si=Y6fu_t5xFi8gpLDv

W jednym i drugim jak widać na filmach nie jest, to mosiądz.

Edytowane przez SID

• 3 tygodnie później...

Witam! Pytanie do użytkowników STEEZ A II TW 1000, którzy mają podpięty do wędek sandaczowych i podbijają szczytówka i z korby przynetami w przedziale wagowym 10-30g łącznej masy przynęty, czy ktoś z was zauważył coś niepokojącego z multikiem podczas użytkowania?

Jak wygląda osiowości szpuli i ogólne zużycie po takim lowieniu?

I jak to wygląda u was z przełożeniami multików HL i L ?

• Like 1

Witam! Pytanie do użytkowników STEEZ A II TW 1000, którzy mają podpięty do wędek sandaczowych i podbijają szczytówka i z korby przynetami w przedziale wagowym 10-30g łącznej masy przynęty, czy ktoś z was zauważył coś niepokojącego z multikiem podczas użytkowania?

Jak wygląda osiowości szpuli i ogólne zużycie po takim lowieniu?

I jak to wygląda u was z przełożeniami multików HL i L ?

https://youtu.be/eAidQytuvws

• Like 1

Czesc

Ogólne zużycie wygląda tak, samo jak typowe ogólne zużycie. Zasada jest prosta przy takim typie łowienia. Im tańszy multik tym tańszej jakości łożyska co powoduje ich szybsze zużycie. To znów przekłada się przy podbijanie z korby ma to że ów łożysko dostaje luzów na flaszy łożyska co znów powoduje luźniejszy pracę łożysk co znów wpływa na ścieranie się zębów koła głównego zębatego i piniona. Teraz zależnie od konstrukcji muktika (jedne są mocniejsze inne wręcz odwrotnie) na którą wpływa dużo zależności konstrukcyjnych jest to proces szybszy lub wolniejszy. Jesli jesteś w stanie wyłapać juz zużycie flansz na łożyskach to poprzez wymianę ów łożysk unikniesz procesu zużycia przekładni. Zużycie przekłada się na przekładnie tym że w porównaniu z fabryczną szumi i utraci tzw fabryczna maślana pracę zaczowyjac przy tym nadal swoja konstrukcyjna moc. Od strony praktycznej najlepiej dlatego używać do tego celu jednego mulitka i systematycznie kontrolować poziom zuzycia. Gdyż w zakresie niższym niż operujesz za notujesz takie objawy a gdy wrócisz do takiego którego używasz rutynowo nie koniecznie

. Zależy od tego jak dbasz. Wiadomo

Do pęknięcia przekładni dojdzie w momencie gdy się mega przekroczy wytrzymałość przekładni. Dla przykładu Steez traci maślana fabryczna pracę po przekroczeniu 25 gram na kogucie pobijanym z korby a przekładnia pękła mi raz po przekroczeniu 40 gram na kogucie. Teraz nie przekraczam 35 gram na kogucie a gdy potrzbuje więcej w grę wchodzi zillion

. Dlaczego podałem przykład koguta gdyż daje najwięcej punktów maksymalnych nacisku na przekładnie. Dla przykładu 80 gramowy jerk nie usuwa maślane fabrycznej pracy. Muktik chodzą nad wodę do tej pory także nie ma co się bać. Aha jeszcze jedno naturalnie duraluminiowa przekładnia jest bardziej krucha niż mosiężna dlatego warto o tym pamiętać przy, wyborze mutlika lub przy próbie przeciążania przekladni

Pozdrawiam Adrian

Edytowane przez Andan
  • Like 6